Mitä kaloja kivikkoon?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
harkk
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 19:49, 28.01.2005
Paikkakunta: Helsinki

Mitä kaloja kivikkoon?

Viesti Kirjoittaja harkk »

Kuuluukohan tämä tänne alkeisiin? Meinasin ensin laittaa ahvenosastoon.

Minua on ruvennut kiinnostamaan karusti sisustetut kivikkoaltaat. Sellainen olisi kiva perustaa kahden runsaskasvisen altaan vastapainoksi. En kuitenkaan ole innostunut malawi- tai tanganjika-altaista lähinnä vesiarvojen säätämistarpeen vuoksi. Löytyyköhän sellaista makeanveden kalaa, joka elää tyypillisessä hanaveden kaltaisessa pehmeässä ja lievästi happamassa - neutraalissa vedessä, ja joka viihtyy myös kivikkoaltaassa ilman kasvien tuomaa suojaa? Haulla olen etsiskellyt, mutta huonosti olen mitään löytänyt (paitsi sivutolkulla malawia ja tanganjikaa). Tuo paikka, jota altaan kuvat silmissä tuijottelen, rajaa akvaarion koon noin 80-100 litraan eli kala saisi olla kohtalaisen pikkuruinen kooltaan. Mukavampi on jokin esim. ahventyyppinen keskivedessä tai pohjan tuntumassa elelevä laji, joka osaa hyödyntää kivikkoa (esim. kiviluolia piilonaan), kuin pintavedessä uiskenteleva parvi.

Osaako kukaan kertoa, onko suunnitelma jo valmiiksi mahdoton ja tuhoon tuomittu?
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

Imunuoliaiset! Viihtyvät pehmeässä, pH:lta happamanpuoleisessa vedessä, virtausta saa ja pitääkin olla. Lämpötila 22-25.

Eivät ole keskiveden kaloja eivätkä ahvenia, mutta kivikossa viihtyviä (kivien pinnoilla), ehdottomasti. Mennä viipottavat myös altaan laseja pitkin. Ja ovat aivan mahtavaan mukavaa seurattavaa! Tuon kokoiseen pyttyyn on useampi lajivaihtoehto. Esim. tylppäimunuoliainen tai kirjoimunuoliainen kävisi. Niitä voisi laittaa altaan koosta riippuen 4-8kpl.
Imunuoliaisista esim:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... nuoliainen

Voihan näiden kanssa sitten ajatella jotain parvikalaakin, jos tahtoo...
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Useat plekot asuvat kivikoissa/juurakoissa. Ainakin seeprapleko muodostaa kiviluolastoon "yhteisön" joka elää yleensä kovin sopuisasti, näiden ihanuuksian saaminen on vaan kiven alla [;)] . Jollei ihan noin paljoa halua panostaa rahaa kaloihin niin ehkä jokin muu plekopataljoona toimisi? Itse en osaa neuvoa porukassa viihtyvää plekoa, mutta monneista ainakin selkäuimarit ovat mainioita seurattavia porukkana.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
MKM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 541
Liittynyt: 09:30, 23.08.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja MKM »

Adrianna kirjoitti:Useat plekot asuvat kivikoissa/juurakoissa. Ainakin seeprapleko muodostaa kiviluolastoon "yhteisön" joka elää yleensä kovin sopuisasti, näiden ihanuuksian saaminen on vaan kiven alla [;)] . Jollei ihan noin paljoa halua panostaa rahaa kaloihin niin ehkä jokin muu plekopataljoona toimisi? Itse en osaa neuvoa porukassa viihtyvää plekoa, mutta monneista ainakin selkäuimarit ovat mainioita seurattavia porukkana.
Käsittääkseni useimmat Hypancistrukset viihtyvät porukassa. Minun mielestäni tuo allaskoko on kuitenkin turhan pieni plekojengille.
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

MKM kirjoitti:Minun mielestäni tuo allaskoko on kuitenkin turhan pieni plekojengille.
Samaa mieltä, ellei sen pohjapinta-ala ole erikoisempi(Allas siis matala ja laaja pohja-alaltaan).
harkk
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 19:49, 28.01.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja harkk »

Kiitoksia vastauksista!

Imunuoliaiset ovat kiehtovia! Niitä olen hieman suunnitellut isompaan aasiateemaiseen altaaseeni. Plekot taasen ovat upeita... mutta hintaluokaltaan hieman liian tyyriitä. Ja "uivat kalat" houkuttelisivat jostain syystä enemmän.

Mitenkäs nuo mainitut selkäuimarit? Ovat todella kiinnostavia, mutta olen ymmärtänyt, että nekin kaipailisivat enemmän tilaa. Ovatko miten arkoja, miten paljon esillä? Löytyyköhän ahvenpuolelta mitään sopivaa? Tai muista pariskunta- / haaremikaloista? Alan epäillä etteipä taida löytyä...


*Lisäys* Mittailuja tehtyäni näyttäisi siltä, että pienellä mööpleerauksella saisin tuohon mahtumaan 80 senttisen altaan, esim. Juwel Rio 125:sen (pidän kalustealtaista). Kokoa olisi silloin siis tuo 125 litraa (81x36x50).
Kaiku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 795
Liittynyt: 13:45, 04.10.2004
Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Kaiku »

Eikös monet kääpiöahvenet asusta kasvittomissa vesistöissä? Kasvittomuuden syynä taitaa kyllä olla niissä liian tumma vesi tms. ja kalat asustelee puunkappaleiden & karikkeen seassa, mutta voisin kuvitella, että kivistä ja puunkarahkoista rakennetussa sokkelossa joku pikkuahven viihtyisi hyvin... Ehkäpä joku ahvenpariskunta (tai haaremi, lajista riippuen), imunuoliaisia ja joku parvi pinnalle?

Jos nimittäin päädyt tuollaiseen kalusteakvaarioon, niin sen muodosta johtuen (melko korkea suhteessa pohjan pinta-alaan) pinnassa voi näyttää turhan hiljaiselta. Jos taas teettäisi altaan omilla mitoilla, voisi pohjan & samalla kivikon pinta-alan maksimoida ja korkeuden jättää vähemmälle. Ja vaikka puhuitkin kasvittomasta altaasta niin voisi näyttää hienolta, jos mukaan laittaisi jotain puun kappaleita, joihin sitten kiinnittelisi esim. jaavansammalta kasvamaan.

Tässä linkissä on kuva mun mielestä hienosta "sammalakvaariosta"... Ja tässä vielä se keskustelu, johon lehtis oli ko. linkin laittanut. Noin paljoa ei tietenkään tarvi sammalta olla, mutta noin ideana, että näinkin saisi hienon erinäköisen altaan. Noille imunuoliaisille täytyy kuitenkin jättää ihan paljaitakin kiviä, missä voivat leviä yms. imeskellä.

...kunhan pohdiskelen... [;)]
Be merrier with a terrier!
timantti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 199
Liittynyt: 12:40, 28.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja timantti »

Entäs suuren, 550L altaan kivikkosisustukseen sopiva laji? Kokoakin saa olla jotta joskus näkyvätkin, eikä ole merkitystä olisiko kala yksinään, vai lajitovereiden seurassa. Plekotkin ois ihana vaihtoehto muuten, mutta allas on 60cm korkea (2m pitkä), myöskään niin paljoa virtausta en ajatellut tähän altaaseen järjestää.

Ei oskareita, sitruunakirjoahvenia, uaruja.
adaina
Member
Member
Viestit: 277
Liittynyt: 15:58, 23.05.2003
Paikkakunta: Pyhäjärvi

Viesti Kirjoittaja adaina »

Mitenkäs olisi afrikkalainen ahvenlaji kyhmyotsa?
8-10cm pitkä, naaraat pienempiä, tykkää virtauksesta ja kivikoista. Hauska kala, vaikka ei väreillä koreilekkaan.
Ainakin 550 litraiseen sopisi, tuo 125 voi olla siinä rajoilla, että kannattaako ottaa, voi näyttää ahtaalta, ehkä...
harkk
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 19:49, 28.01.2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja harkk »

Kaikulla on varsin hyviä pointteja. Pitääpä pistää mietintämyssyyn! Pohdin lisäksi altaan kokoa ja sijoittamista tänne asuntoon... Jos siirtäisin tuota pienempää allasta, saisin tänne mahtumaan kulma-akvaarion, jolla voisi olla kokoa vajaat pari sataa litraa. Arvelluttaa vain kulma-altaan sisustaminen (saako kiviä kauniisti) ja kaareva etulasi (vääristääkö ilkeästi). Jos joku tietää, mistä voisi saada kulma-akvaarion, joka olisi kalusteakvaario suoralla etulasilla, niin infoa otetaan mielellään vastaan!

Jotenkin enemmän ja enemmän on ruvennut ahvenet kiinnostamaan. Pitääpä ottaa selvää kääpiöahvenista, josko kivikoon sopivia tosiaan löytyisi. Tietoa kellään? Tuo ehdotettu kyhmyotsa on hauskan näköinen, mutta taitaa olla liian iso, ainakin jos akvaarion koko jää sadan litran hujakoille.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”