Akvaarioinnostus sen kun pahenee, ja alkaisi pitkästä aikaa tehdä mieli uutta allastakin.

Onneksi tilaa ei ole, eikä rahaakaan sen puoleen. Taitaa olla parempikin keskittyä vain kehittelemään vanhojen altaiden tekniikkaa ja kalastoa.
40-litraisessa alkoivat loisteputken vaihdon jälkeen kasvit kasvaa kummasti paremmin. Vanhavesiperiaatteella se ei tosin enää toimi, koska sinne tukkimani kalanpoikaset (rubiiniseepra & miljoonakala) tarvitsevat sen verran reippaasti ruokaa. Se menee kuitenkin pelkillä vedenvaihdoilla ja pienellä kasvien karsinnalla, helppo allas.
63-litraiseen olen ollut jo kauan tyytymätön, koska sen sorapohja näytti sotkuiselta ja seassa oleva kalkkisora piti pH:n tiukasti 7,5 tienoilla, vaikka millä yritin laskea. Tänään vihdoin vaihdoin tilalle hiekkaa (kiitos, Dragolainen!) ja laskin samalla kalat. Alkujaan 30 pikku rasborasta oli jäljellä 25, eli ilmeisesti ne ehtivät vääristä vesiarvoista kärsiäkin.

Nyt on vesi sameaa huonosti pestyn hiekan takia, mutta eiköhän se siitä.
Valaistuksena on vain yksi allasta vähän lyhyempi loisteputki, eikä tässä tietenkään kasva mikään. Kun vain olisi varaa ostaa lamppuja...
Mitä taas tulee 180-litraiseen... Siinä on kohdallaan kaikki muu paitsi sijoitus ja kalojen määrä. Lasimonnit ja rubiiniseeprakalat ovat suhteellisen arkoja elukoita, eikä altaan paikka eteisessä kulkureitin varrella ainakaan auta asiaa. Molempia on parvissaan aivan liian vähän, mutta onneksi seeproja on muutama lisää pikkualtaassa kasvamassa. Allas näyttää äkkiseltään siltä kuin siellä ei olisi ainuttakaan kalaa.
317-litraisessa tilanne on päinvastoin. Siellä vapaan veden kaloja on varsin kohtuullinen määrä, mutta se näyttää aivan täyteen ahdetulta, kun kaikki pienet porsaat kerjäävät ruokaa etulasin tuntumassa.

Tämän sain vasta toipumaan parista kilosta kesäkurpitsaa, tosin mattosuodatin on vieläkin jonkun ihmeellisen töhnän peitossa.

Tämäkin akva kaipaisi kipeästi lisää valoa. Kaksi putkea ei tunnu riittävän kuin kaikkein kestävimmille kasveille, ja niistäkin intianvesitähdikki joutuu parempiin suihin sitä mukaa kun sitä lisään. Tulipyrstöllä on hyvin kehittynyt maku.

Kasveina on siis lähinnä miekkakasveja, karvalehteä ja jättiläisvallisneriaa.