Outoja kalakuolemia vastaperustetussa altaassa

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
MTolppa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 21:05, 14.11.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Muurame

Outoja kalakuolemia vastaperustetussa altaassa

Viesti Kirjoittaja MTolppa »

Heti alkuun tunnustan toimineeni akvaarion perustamisen suhteen ihan väärin mutta puolustuksekseni on sanottava että en tiennyt paremmasta ennenkuin nyt, älkää siis vetäkö herneitä nenään :D

Kyseessä on 450 litrainen akvaario, joka ollut "pystyssä" noin kolme viikkoa. Kaloina alunperin kardinaalitetroja 16 kpl, monnisia 6 kpl, lehtikaloja 5 kpl, pieniä leväbarbeja 5 kpl ja helmirihmapariskunta. Mulla on ollut oikeastaan koko ikäni akvaario joten hävettää tunnustaa etten ollut tuollaisesta monimutkaisesta "kypsyttelystä" ikinä kuullutkaan (ennenkuin löysin nämä sivut noin viikko sitten) vaan akvaario pystytettiin noin 25 vuotta sitten olemassa olevien ohjeitten mukaan eli vain vettä kypsyteltiin yön yli. Edellisestä pienemmästä altaasta tuonne uuteen siirtyi vain 5 kantoa ja muutama kivi. Kaikki muu tavara on tuoretta, hiekkaa ja putsareita (ollut kuivillaan 2 viikkoa) myöten.
Ja kuten arvata saattaa onglemia on, kaloja kuolee säännöllisen epäsäännöllisesti. Yksi tai kaksi päivässä, jonain päivänä ei yhtään. Nitriittejä olen nyt mittailut muutaman päivän ajan ja korkeimmillaan se on ollut 0.3, nyt selvästi jo sen alle. Silti kaloja kuolee edelleen, vedenvaihdoista huolimatta (joka 5. päivä 1/3). Minkälainen määrä nitriittiä oikein on vaarallista ja kerääntyykö se jotenkin kalojen elimistöön? En oikein itse jaksa uskoa enää tässä vaiheessa, että ongelmat johtuvat kypsytyksen puutteesta. Vesi on perusarvoiltaan varmaan ihan hyvää (tosin ei mitattu sen kummemmin) koska pienemmän altaan kalat voivat hyvin. Ja osa ongelma-altaassa olevista kaloista on uiskennellut samasta hanasta tulleessa vedessä. Tässä altaassa on aiemmin ollut kilpikonnia, eihän niistä vaan ole voinut jäädä esim. suodattimiin mitään kaloille myrkyllistä? Entäs sitten tuo hiekka? Täältä olen lueskellut, että tuo Maxit 0.1 - 0.6 mm (entinen optiroc) saattaa olla jotenkin sopimatonta, öljyä siinä ei ainakaan silmin (tai nenän) nähden ole. Olisko jollakulla viisaammalla antaa jotain neuvoja, olisko muista vesitesteistä sittenkin jotain hyötyä? Entäs vedenparannusaineet tai pullossa olevat bakteerilisät? Onko olemassa testejä joilla voi mitata myrkkyjä? Tällä hetkellä olen kallistumassa sille kannalle, että tuo hiekka on syypää. Sen vaihtamisesta vaan seuraa kauhea määrä työtä, joten ajattelin kysyä täältä neuvoja/ideoita ennenkuin siihen hommaa ryhdyn. Sen tiedän että suodatinteho on tällä hetkellä heikko mutta sallituissa rajoissa eli kaksi sisäsuodatinta joiden litramääräinen teho riittää juuri ja juuri, mattosuodatin on kuitenkin tekeillä. Lämmitin sentään on kunnossa. Kaipaisin siis nyt jonkun viisaamman neuvoja mistä suunnasta tätä paniikkia kannattaisi ja pitäisi alkaa tutkimaan ja korjaamaan.

Kiitos jos jaksoit lukea koko sepustuksen ja kiitos jo etukäteen vastanneille!
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Melko runsas kalasto akvaariossasi kolmen viikon "pystyssä" olon jälkeen. Paljon mahdollista, ettei akvaariosi ole kypsynyt lainkaan, ettei siis nitriittipiikkiä ole vielä ollutkaan. Itselläni on tuossa allas puksuttanut tyhjillään kypsymässä kaksi viikkoa, Safe-Starteineen, ammoniakkeineen ja päivittäisine hiutaleannoksineen ja ammoniummääräkin on vielä kiitettävän suuri ja nitriittiä reilusti. Jos altaasi pH on emäksisen puolella, voi kyseessä olla ammoniakkimyrkytys. Eli testata pitäisi pH, ammonium, nitraatti ainakin. Toki perustietämykseen kuuluu myös veden kovuus (karbonaattikovuus ja kokonaiskovuuden saat tietää vesilaitokseltasi). Ja vedenvaihtoja, viikonloppuna ei muuta oikein voi suositella. Liian suuri kalakuorma on ollut kypsymättömään akvaarioosi.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Heips!

Ja kysymyksiä pukkaa...
Onko altaan pohjalla oleva hiekka uutta?
Suodattimien merkki ja malli?
Pesitkö/käsittelitkö suodattimia mitenkään ennen altaaseen vaihtoa? Käsitin että ne olivat jossain vaiheessa kuivilla 2viikkoa...
Kalasto? Kuinka paljon oli aluksi ja kuinka monta on kuollut?
Ne vesiarvot pH, GH, nitraatti ja vaikka uudestaankin nitriitti, sekä myös lämpötila?


Hiekan en usko olevan syypää, itselläni kun löytyy samaa tavaraa mm. kiekko/plekoaltaasta. Lisäksi tuo ongelma öljyn kanssa on esiintynyt jokunen vuosi takaperin.

Nitriittiä akvaariossa ei saisi olla lainkaan, se on kaloille myrkyllistä jo aivan pieninäkin pitoisuuksina.
MTolppa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 21:05, 14.11.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja MTolppa »

Ja vastauksia pukkaa...

Onko altaan pohjalla oleva hiekka uutta? Altaassa oli aluksi karkeata jokisoraa ja silloin kaloja ei kuollut. Mutta tämä hiekka on siis vasta ostettu kaupasta ihan tätä allasta varten. Siitä pestiin kyllä sameus pois, mutta mun mielestä vesi ei vieläkään ole niin kirkasta kuin pienemmässä akvaariossa vaikka vettäkin on vaihdettu useasti. Eli hieman sameata se on edelleen, lisäksi akvaarion sisäpinnoille kasvaa sellaista harmahtavaa "töhnää" mihin en ole aiemmin itse törmännyt.

Suodattimien merkki ja malli? Fluval 4, sisäsuodatin ja niitä on siis kaksi kappaletta.

Pesitkö/käsittelitkö suodattimia mitenkään ennen altaaseen vaihtoa? Huuhtasin sen vaahtomuovisisuksen, ei muuta. Tähän kohtaa kommenttina että viikko sitten (kun nämä sivut löysin) puristelin pienemmän akvaarion putsarista vaahtomuovin mehut tänne isompaan altaaseen.

Kalasto? Kuinka paljon oli aluksi ja kuinka monta on kuollut? Kaloista olikin alkuperäinen lista ekassa viestissä, niistä on nyt kuollut 5 monnista, 5 kardinaalitetraa ja 1 lehtikala. Rihmakalat ja leväbarbit ovat säilyneet kaikki.

Ne vesiarvot pH, GH, nitraatti ja vaikka uudestaankin nitriitti, sekä myös lämpötila? Kuten ekassa viestissä jo kerroin, muut testit valitettavasti puuttuvat mutta nitriittitesti tänä aamuna mitattuna näyttää keltaista (<0.3 ) mutta testi muuttaa aavistuksen väriä kun tarkkaan tarkastelee. Pelkkä vesijohtovesi ei sitä tee. Lämpötila säädettu 25:een ja tarkastettu mittarilla että termostaatti toimii. Lämmitin on ihan uusi.

Voi hitsin vitsi kun harmittaa, ei ollut tarkoitus kiduttaa ja kiusata kaloja. Mutta kun en osannut edes etukäteen etsiä tietoa sen kummemmin kun kuvittelin tyhmänä tietäväni :D Harkitsin jo siirtäväni asukkaat tuonne pienempään altaaseen mutta siellä on sitten platyn poikasia erinäinen määrä ja litrojakin vain 140 eli ei olw hyvä ratkaisu sekään.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tuo 0,3 mg/l on hyvin epätarkka arvo, kun sen mittaa normaaleilla akvaariotesteillä.
Nitriitti ei kerry lainkaan, mutta se vaikuttaa myrkyllisesti kalojen veren punasolujen hapenottoon. Kalan kudokset "tukehtuvat", kun ne eivät saa riittävästi happea.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Jos nyt oikein ymmärsin, tämä ongelma-allas on ainoa taloudessa toiminnassa oleva allas?

Sinun tilanteessa kipaisisin akvaarioliikkeeseen ostamaan sitä J.Järvenkin testaamaa bakteereja sisältävää kypysytysainetta (joku kohtaa varmaankin kertoo nimen). Onhan nitriittitestisi varmasti toimiva? Usein sattuu niin, että aine on vanhetessaan huonontunut ja näyttää mitä sattuu. Omasta kokemuksestani tippatestit ovat luotettavampia kuin tikut.

Vettä vaihtoon reilusti joka päivä. Minäkään en usko hiekan aiheuttavan ongelmia vaan näyttää kovasti kypsymättömän altaan ongelmalta.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Sitä kehumaani kypsytysainetta menisi tuohon 4 pullollista, mikä yhteensä maksanee reilusti yli 50 euroa, joten...
Nimeltään se on Tetran SafeStart, ja se auttaisi,mutta...

Aika hintavaksi tuo keino tulisi. Kokonaan toisin olisi, jos heti aluksi olisin sitä käyttänyt. http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
Aluksi olisi riittänyt yhdesta pullosta 15 millilitraa, mutta nyt enää ei.

Nitriittimyrkytys kyllä selittäisi nuo kalojen kuolemiset. Vaikka sitä ei enää olisi, eikä se kerry, niin se on jo aiheuttanut muutoksia kalan vereen ja elimistöön.
Nitriitti pelkistää punasolujen raudan methemoglbiiniksi, joka ei sido happea.
Kalan elimistö on kärsinyt hapen puutetta.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Mietin että...
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 19:23, 20.11.2006

Viesti Kirjoittaja Mietin että... »

jarvij kirjoitti:Sitä kehumaani kypsytysainetta menisi tuohon 4 pullollista, mikä yhteensä maksanee reilusti yli 50 euroa, joten...
Nimeltään se on Tetran SafeStart, ja se auttaisi,mutta...

Aika hintavaksi tuo keino tulisi. Kokonaan toisin olisi, jos heti aluksi olisin sitä käyttänyt. http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
Aluksi olisi riittänyt yhdesta pullosta 15 millilitraa, mutta nyt enää ei.

Nitriittimyrkytys kyllä selittäisi nuo kalojen kuolemiset. Vaikka sitä ei enää olisi, eikä se kerry, niin se on jo aiheuttanut muutoksia kalan vereen ja elimistöön.
Nitriitti pelkistää punasolujen raudan methemoglbiiniksi, joka ei sido happea.
Kalan elimistö on kärsinyt hapen puutetta.
Jos kaloilla on hapen puute eli liikaa nitraattia, niin eikö sitä näe mistään? Eivätkö hauko henkeä tai muuta käyttäytymistä mitenkään?
MTolppa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 21:05, 14.11.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja MTolppa »

Suurkiitos paljon vastauksistanne!!

Aquasolille vielä tieodoksi: Tuo nitiittitesti mitä käytin on ostettu viikko sitten, tetra merkkinen tippatesti ja sitä tulkitaan siis sen mukana tulevan värikartan mukaan. Testituloksen väri on keltainen (eli se <0.3)) mutta valoa vasten katsottuna siinä näkyy ihan pieni häivähdys oranssia (eli 0.3). Ja mulla on siis myös toinen allas mutta se on vain 140 litraa eli liian pieni ja siellä on platyn poikasia, jotka oletettavasti menisivät lehtikalojen suihin jos laitan onglema-altaan kalat sinne.

Cichlidlle jatkokysymys: Mä olen pikkusen pihalla nyt näistä aineista ja nimistä, mikä on myrkyllistä ja mikä ei...Mitä eroa on ammoniakilla ja ammoniumilla? Näistä jompikumpi voisi siis aiheuttaa tällaisia outoja kuolemia? Niitten mittaamiseenkin lienee olemassa testit? Ja sitten tuo ph? Olen tyhmänä kuvitellut että se on aina sama kun tulee kerran samasta hanasta. Mikäs sitä sitten nostaa tai laskee? Tässä sitä taas huomaa miten tietämätön voi ihminen olla :D.

Jos nyt siis oikein ymmärsin niin tuo nitriitti on kuitenkin se pahin myrkky ja sitä ei siis normaalisti toimivassa akvaariossa ole lainkaan. Ja se siis ei varsinaisesti keräänny kalojen elimistöön mutta aiheuttaa hapenpuutetta ja näin ollen kalakuolemia vaikka itse nitriittiongelma olisi jo poistunut. Mutta kuten joku muukin jo kysyi, eikö sitä hapenpuutetta sitten kaloista huomaisi? Nämä kun käyttäytyvät kaikki ihan normaalisti, kuolema tapahtuu ihan muutamassa minuutissa. Kala alkaa uida ympäriinsä kylellään, selällään ja mihin sattuu ja sitten vain lakkaa hengittämästä. Ja miksi ihmeessä vain osa kaloista kuolee? Luulis että myrkky on yhtä vaarallista kaikille kaloille??

Ja kuten huomataan, aina vaan nousee uusia kysymyksiä mutta jo näitten vastausten perusteella en nyt sitten tosiaankaan lähde syyttämään saatikka vaihtamaan sitä hiekkaa vaan oletan akvaarion olevan edelleen epäkypsä. Eli ensiapuna vaihdan viikonlopun aikana ahkerasti vettä ja maanantaina kävelen akvaarioliikkeeseen ostamaan sitä safe startia ja maksan kiltisti nekin oppirahat. Ja jatkossa olen todellakin viisaampi!
Mietin että...
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 19:23, 20.11.2006

juuh

Viesti Kirjoittaja Mietin että... »

En usko mitäkään että hiekassa mitään on, joten sitä ei kannata ainkaan vaihtaa.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Ammoniumiahan muodostuu akvaariossa kalojen jätöksistä, ruuan tähteistä ja lahoavista kasvinosista. Jos akvaarion ammoniumpitoisuus on koholla, se kertoo häiriintyneestä tai puutteellisesta bakteeritoiminnasta. Uudessa akvaariossa on kyseessä tällainen puutteellinen bakteeritoiminta. Ammonium on kaloille suhteellisen vaaratonta melko suurinakin pitoisuuksina. MUTTA, mikäli akvaarion pH on yli 7 niin ammoniumista muodostuu ammoniakkia joka taas on ERITTÄIN myrkyllistä kaloille. Kalat voivat kuolla hyvinkin nopeasti. Myynnissä olevilla ammoniumtesteillä saadaan mitattua ammoniumpitoisuus. Jotta saadaan selville ammoniakkipitoisuus tarvitaan lisäksi pH-testi. Yleensä näiden ammoniumtestien käyttöohjeissa on taulukko josta katsotaan ammoniakkipitoisuus näiden ammonium- ja ph-mittausten tulosten perusteella. Mutta happamassa vedessä EI siis ammoniakkia muodostu. Jotta tuo veden ammonium/ammoniakkipitoisuus laskisi, tulee akvaariossa olla toimiva bakteerikanta joka muuttaa nämä edellä mainitut aineet ensin nitriitiksi (joka sekin on kaloille erittäin myrkyllistä) ja sitten suhteellisen vaarattomaksi nitraatiksi. Nitraattipitoisuus akvaariossa taas pidetään kurissa osittaisilla vedenvaihdoilla, nopeakasvuisilla kasveilla ja tehokkaalla suodatuksella. En tiedä saiko tästä sepustuksesta mitään tolkkua mutta yritys hyvä kymmenen :mrgreen: .

Lisäys: Paikkakuntasi hanaveden pH:n voit kysyä vesilaitokselta. Samalla selviää, onko vesi pehmeää vai kovaa. Jonkinlainen nyrkkisääntö lienee, että mikäli vesi on pohjavettä niin se on pehmeää ja melko neutraalia, ihanteellista akvaariovettä useimmille kaloille. Akvaariovedessä pH riippuu karbonaattikovuudesta ja hiilidioksidin määrästä. Näiden arvojen muuttuessa myös pH-arvo muuttuu vastaavasti. Hiilidioksidia jokaiseen akvaarioon muodostavat kalat uloshengityksessään. Runsaskalaisessa akvaariossa pH siis voi laskea huomattavasti alkuperäistä hanasta tulleen veden pH:a alemmas. Näin vaikuttaa myös hiilidioksisdilannoitus.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
MTolppa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 21:05, 14.11.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja MTolppa »

Erittäin tyhjentvä vastaus Cichlid, kiitos siitä. Onhan näitä juttuja nyt tullut lueskeltua netistä enemmänkin mutta tämä oli niin selkeätä tekstiä että upposi munkin päähän :D. Tarvitsen siis vielä ainakin ammoniakki- ja ph-testit ennekuin voin saada selville milloin tuo allas on kypsynyt!
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Nitriitti- ja nitraattitestejä suosittelen myös. Nitriittitesti on hyvä olla aina varalla, jos jotain akvaariossa menee pieleen niin pääsee heti testaamaan. Ja ainakin sinun tapauksessasi kun ihan tuore akvaario kyseessä niin kannattaa aluksi testata viikoittain. Nitraattitestiä taas tarvitsee jatkuvasti. Nitraattimääriä seuraamalla oppii oikean vedenvaihtomäärän ja -rytmin. Mikäli altaassasi ei ole ammoniumia/ammoniakkia ja/tai nitriittiä niin silloin siellä on toimiva bakteerikanta. Nitriittiähän muodostuu aina toimivaan akvaarioon. Ja mikäli leväongelmia tulee niin nitraattitesti on se ensimmäinen perustesti siinä tilanteessa. PH akvaariossa taas vaihtelee vuorokaudenajasta riippuen. Jos mittaat sen aamulla, niin pH on matalampi kuin päivällä/illalla. Tämä johtuu siitä, että kun valot ovat yöllä pois niin kasvit eivät käytä vedessä olevaa hiilidioksidia kasvuunsa. Hiilidioksidia kertyy jonkin verran veteen ja se laskee pH:a. Päivällä taas kasvit kuluttavat hiilidioksidia ja pH nousee. Vaihtelevista tuloksista ei siis kannata olla huolissaan. Joillakin paikkakunnillahan myös akvaarioliikkeet testaavat vettä. Kannattaa kysäistä sitä liikkeestä, josta olet kalat ostanut.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Pete28
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:46, 18.10.2005
Paikkakunta: Ylihärmä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pete28 »

cichlid kirjoitti: Nitriittiähän muodostuu aina toimivaan akvaarioon.
Tarkoitit varmaan nitraattia. [;)]
96l+38l+20l
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Nimenomaan nitraattia :mrgreen: . Kiitos tärkeästä huomiosta! Pari kirjainta eroa sanassa mutta aineiden vaikutuksessa kaloihin eroa sitten jo huomattavasti enemmän.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

cichlid kirjoitti: Nitriittiähän muodostuu aina toimivaan akvaarioon.
Periaatteessa, kyllähän sitä nitriittiäkin muodostuu jatkuvasti myös typenkierroltaan toimivaan altaaseen; se vain heti hapetetaan edelleen nitraatiksi eikä nitriittiä siksi esiinny mitattavia määriä. -Mutta hyvä toki korjata, ettei esim. aloittelijat kovasti hämäänny :)
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Muodostuu ammoniakkia, josta välittömästi ammoniumia vallitsevan pH:n mukaisesti. Ammoniakki on erittäin myrkyllistä, mutta ammonium vasta erittäin suurissa pitoisuuksissa.

Nitriittiäkin muodostuu kuitenkin koko ajan toimivaankin akvaarioon. Sen pitoisuus vain pysyy erittäin pienenä

Jos akvaariota yliruokitaan, saattaa muodostua nitriittiä jopa myrkyllisinä pitoisuuksina ellei akvaariossa ole ylimäärää typpibakteereita. Vasta kun bakteeristo on riittävä myös Nitrospira-bakteerin osalta, nuuttuu nitriitti lähes välittömästi nitraatiksi.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Niin, typen kiertokulun mukaisesti tietysti näitä kaikkia edm. "välituotteita" muodostuu jokaiseen akvaarioon. Mutta aloittelijalle tärkeä pointti on kuitenkin se, että toimivassa akvaariossa ainoastaan nitraattia saisi olla mitattavia pitoisuuksia. Jos löytyy ammoniumia/ammoniakkia tai nitriittiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida ja kovasti.
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
MTolppa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 21:05, 14.11.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja MTolppa »

Päivitystä tilanteeseen ja pari uutta kysymystä:

Perjantain jälkeen ei ole kuollut yhtään kalaa. Ostin tänään lisää testejä, ph arvo 7, ammonium/ammoniakki 0 ja nitriitti 0. Kaikki siis tetran tippatesteillä värikarttojen mukaan mitattuja. Jokohan uskaltaisin tehdä oletuksen, että tuo akvaario on kypsynyt ja kalakuolemat vihdoinkin ohi? Missähän vaiheessa tuota uskaltaa sitten alkaa asuttamaan uudelleen? Nyt se näyttää niin tyhjältä, jäljellä on 4 keskenkasvuista lehtikalaa, 10 kardinaalitetraa, yksi monninen (laji epävarma), yksi maatiasimonni, helmirihmapariskunta ja 3 marmorirapua. Ei siis liikakansoitusta [;)]
aquasol
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1376
Liittynyt: 21:01, 20.02.2003
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja aquasol »

Sinuna lähtisin kalaostoksille vasta joulun jälkeen. Anna altaan rauhassa löytää tasapaino ja mittaile säännöllisesti vesiarvoja.

Jos altaaseen nyt laitetaan taas heti uutta kalaa, saattaa käydä niin, että vahinko toistuu kun altaan bakteerikanta ei ole valmis vastaanottamaan lisääntyvää kuormitusta.
cichlid
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1084
Liittynyt: 17:04, 08.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kajaani / Oulu

Viesti Kirjoittaja cichlid »

Ihan samaa mieltä olen kuin edellinenkin vastaaja. Tässä välissä on hyvä petrata ja suunnitella vaikka akvaarion kasvistoa, joka sekin on loputon työsarka... [;)] .
720 + 125 litraa (ja tyhjillään 240 + 40 litraa)
Mietin että...
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 19:23, 20.11.2006

Tällaisen linkin

Viesti Kirjoittaja Mietin että... »

löysin.. jos vaikka jotain hyötyä.

http://members.surfeu.fi/tervekuu/akvaario/nitraatt.htm
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Tuo kuitenkin alkaa jo olla varsin monelta osin vanhentunuta tietoa. Esimerkiksi akvaarioissa typpiyhdisteiden hapettamisesta huolehtivat toiset bakteerilajit kuin vielä tuon kirjoituksen aikoihin luultiin.
Viidessä vuodessa ehtii jo tapahtua varsin paljon uutta.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Mietin että...
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 19:23, 20.11.2006

Viesti Kirjoittaja Mietin että... »

jarvij kirjoitti:Tuo kuitenkin alkaa jo olla varsin monelta osin vanhentunuta tietoa. Esimerkiksi akvaarioissa typpiyhdisteiden hapettamisesta huolehtivat toiset bakteerilajit kuin vielä tuon kirjoituksen aikoihin luultiin.
Viidessä vuodessa ehtii jo tapahtua varsin paljon uutta.
Aha.. Mulle tuli kyllä sellainen tunne tuota lukiessa, että taidan lopettaa akvaarioharrastuksen. Mistä sen tietää onko kaloilla hyvät oltavat joka hetki. Ainakin pittää mitata 2 kertaa päivässä, että näkee onko kaikki ok tai useammin, kun näyttää että tilanne voi muuttua lyhyessäkin ajassa aika paljon.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Perusteita siellä on kyllä ihan hyvin, oli sitten bakteerien lajit mitkä vain. Mutta ei ehkä aloittelijan sivu, kun olisi osattava erottaa biologiset perusteet nippelitiedoista ja yksittäisistä jo vanhoistakin tutkimuksista, johon tuon laatija näyttää hieman eksyvän välillä. Kokonaisuudesta tulee kyllä asiaan perehtynyt kuva, muttei paljonkaan akvaristina vaan 'vain' akateemisena henkilönä.

Itse olen kuitenkin kokenut tuon sivuston hyvin hyödyllisenä ja sieltä on saanut täydentävää kuvaa asioista. Yksi on tuon saliniteetin ja nitriitin toksisuuden suhde. Mielenkiintoinen on myös että nitraatti käsketään pitämään enintään 20 mg/l pitoisuudessa ja siitä tulee mieleen lukemani akvaristien tarinoista ja muutamista kalalajeista, joiden kanssa juuri noin suositellaan toimimaan. Ja mitäpä vikaa tässäkään olisi, esimerkiksi, mielestäni erinomaisesti muotoiltu:

Jos akvaarioveden ammoniakki ja nitriittipitoisuudet nousevat, voidaan syitä lähteä etsimään seuraavista seikoista:
1. Akvaario voi olla täytetty liian suurella kalamäärällä, jolloin akvaarion puhdistusteho jää liian pieneksi.
2. Akvaariossa oleva suodatin voi olla liian pieni teholtaan.
3. Kalojen yliruokinta voi nostaa orgaanisten jätteiden määrä kohtuuttomasti.
4.Syynä voi olla myös suodatinbakteerien kasvua inhiboivat tekijät.


No ehkä tuo puhdistusteho on harhaanjohtava sanavalinta, jos suodattimen perusteet eivät ole lukijan tiedossa. Samaten kun kerran toisaalla kuulee ettei nitraatti ole haitallista, panee tuo sivu nitraattiasiaa miettimään sitten juuri syvemmin.

http://members.surfeu.fi/tervekuu/akvaario/nitraatt.htm
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”