Pseudotropheus demasoni (Mozambique)-väritys?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
katju
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 12:20, 03.08.2007

Pseudotropheus demasoni (Mozambique)-väritys?

Viesti Kirjoittaja katju »

Laitampa uuden kysymyksen noista väreistä, jos joku osais vastata. Eli meillä on noita demasoneja 5kpl ja 4 niistä on aika identtisiä väritykseltään. Mutta sitten on yksi, joka poikkeaa muista. Kala on vaaleampi (ei kovinkaan sinertävä) ja evä on myös aika vaaleat. Muilla kun raidoitus on vaan siinä kropassa, tällä kalalla se jatkuu niin että se on myös selkäevässä. Olisko tuo kala siis samaa rotua, vai onko kaupan altaassa jo ollut yksi "väärä" kala? Kiitos jos joku osaa vastata. Kuvaa en laita, kun tulee niin onnettomia että siitä ei oo mitään hyötyä. Jos saan paremman napattua niin sitten.
Izze
Senior Member
Senior Member
Viestit: 500
Liittynyt: 15:24, 26.02.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Izze »

Vaikka kala olisikin samalta alueelta, voi jonkin verran eroja värityksissä esiintyä. Esimerkiksi kalan asema hierarkiassa vaikuttaa värien runsauteen. Parhaiten saa kuvan värien vaihteluista tarkkailemalla omassa altaassa syntyneitä poikasia. Näillä voi värierot olla huomattaviakin vaikka kahdesta ihan kirjan mukaisista vanhemmista ovat putkahtaneetkin. Tämä voi kertoa hiukan viljelyn epätarkkuudestakin, luonnossa kaiketi lajit omalla esiintyvyysalueellaan ovat selkeämpiä erottaa. Kokemuksia kellään?

Nuo malawien "luontainen" värien vaihteluväli verrattuna esiintymisalueen tai tarkentavan määrtelmän ominaisvärieroihin (mm. Mozambique, Tanzania, Mbamba, ...) menevät päällekkäin usein niin paljon että tarkka lajinmääritys (esiintymisalue=tarkempi värimuoto) on todella hankalaa. Joskus jo lajin lajinimen varmistaminen on vaikeaa. Suvun nimen haarukoiminen yleensä on sentään helpompaa ainakin jonkin aikaa harrastaneelle. Ellei sitten ole hybridejä sekoittamassa tätäkin.

Mutta summa summarum - mielenkiintoista salapoliisihommaa. Harvat kauppiaat (tai henkilöt kalojen Suomeen kuljetus-myyntiketjussa) tosin tätä lajinnimeämisviidakkoa tuntevat ja kaupasta voi saada jotain muun nimistä kalaa kuin mitä ne oikeasti ovat (tai näyttävät). Onneksi löytyy oikeasti kiinnostuneita ja asiantuntevia malawi-myyjiäkin, ihan koti-Suomesta (mainostanpa nyt NL-aquaa).
katju
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 12:20, 03.08.2007

Viesti Kirjoittaja katju »

Juu niinhän se on varmaan todella hankalaa tuo aivan tarkka ja varma tunnistus. Pitää seurailla miten tuon yhden kalan väritys muuttuu, kun onhan nuo vielä aika pieniä. Jotenkin vaan näyttää niin eriltä kuin kaikki muut. Nämä meidän kalat on tulleet "ulkomailta". Eli olemme ostaneet ne tuolta ruotsin puolelta. Aivan ammatitaitoselta siellä väki vaikutti. Mutta siis seuraillaan miten nuo värit sieltä kehittyvät.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”