Veden kokoonpuristuvuus lienee 0.46 gigapascalia kohti 25 celsiusasteessa. 1 ilmakehä on noin 100 000 pascalia. Noin 10 metrin veden syvyydenlisäystä kohti paine lisääntyy tuon verran.
Vesi olisi siis 10 metrin syvyydessä puristunut kokoon
0.46* 0.1 megapascal/1000 megapascal = 0.000046 = 0.0046 %
Kilomerin syvyydessä vesi olisi puristunut 100-kertaisesti eli 0.46 %,
ja 10 kilometrinkin syvyydessä vain 4.6 %.
Saitko saman tuloksen?
---
Lukija voisi halutessaan tarkistaa ottamalla aika tukevan suljettavan astian ja noutamalla Mariaanien haudan pohjasta vettä vaikkapa litran. Jos vesi painaa noin 1,050 kg, niin stemmaa suurin piirtein. Astian on syytä olla todella jämäkkä.
-------------------------
Hermis kirjoitti:
...
Minun tietääkseni vain kaasuilla on kokoonpuristuvuutta, ei nesteillä eikä kiinteillä aineilla. Tai sitten ne ovat yliopistossa syöttäneet minulle pajunköyttä viime viikkoina
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
Toivottavasti maistui. Aika yleinen ruokalajien ainesosa tuntuu olevan. Olen jo oppinut tykkäämään siitä: pajunköysikeittoa, sitten pajunköysimuhennosta (nam!), ja jälkiruoaksi pajunköysijäädykettä oliivien kera.