Uuden taistelukalan hävinnyt väri

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
AnniM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 506
Liittynyt: 20:56, 28.03.2008
Paikkakunta: Salo

Uuden taistelukalan hävinnyt väri

Viesti Kirjoittaja AnniM »

Eilen meille muutti punainen taistopoika, ei ole suostunut syömään muuton jälkeen mitään. Eilen pörhisteli välillä kuvalleen, aika paljon nojailee lehtiin/maahan ja ottaa rennosti. Evät oli hitusen repaleiset kun ostettiin, mutta (käsittääkseni) ihan terveen näköiset ja toiveissa olisi että paranisivat -jos ei uuden veroiseksi tulekaan niin ei haittaa.

Tänään sitten kiinnitin huomiota että taiston alaleuan ja kidusten alaosa on muuttunut "värittömäksi" mitään ylimääräistä ei näy vaan suomut on vaan liki hopeiset. Eilen vastaavaa ei ollut, tarkistin vielä kameralta eilisiä kuvia. Voiko stressi tehdä tuommoista vai onko tuollaista tautia olemassa? Tai voiko se olla loukannut itsensä johonkin?

Uiskentelee aika rauhassa edelleen, ja pysyttelee altaan takaosassa, välillä pyörähtelee pinnassa ja uhittelee kuvalleen mutta kauhean aktiivinen ei ole.

Odotellaanko että kotiutuu, vai mikähän voisi olla?
AnniM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 506
Liittynyt: 20:56, 28.03.2008
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja AnniM »

lisätääs vielä jos jollain olisi jotain mielipidettä... eli noi kidukset/alaleuka on edelleen hopeisen väriset, ja tuli mieleen että olisko kala voinut olla värjätty liikkeessä... vähän vastaavaa huhua on kyseisestä paikasta liikkunut täällä. Muuten on kovin reipas nykyään, syö hyvin ja evät on lähtenyt kasvuun.
perunahillo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 17:22, 05.04.2008
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja perunahillo »

hyvä että kala on alkanut voida paremmin :) kerrrotko kuitenkin vielä että minkäkokoisessa akvaariossa pidät kalaa, suodatus, valaistus, lämpötila, pohjamateriaali, sisustus ja muut seikat? Voisin ehkä silloin keksiä jotain syytä, miksi kotiutuminen on tapahtunut noin hitaasti. Normaalisti onnistunut kotiutuminen tapahtunee noin vuorokaudessa ellei nopeamminkin. tietysti asia voi olla hyvinkin toisenlainen, jos kala on ollut vähänkin huonossa kunnossa jo ostettaessa kuten kuvasit.

Noista värjäysasioista en kyllä osaa sanoa, mutta en kyllä ole ennen kuullut että kalaa voisi värjätä noin niinkuin väliaikaisesti, että väri sitten häviää muutamassa päivässä. Jos kalaa keinovärjätään, tietääkseni se on vähän suuremman luokan projekti ja pysyvämpi tulos. Mutta kuten sanoin, en tiedä asiasta mitään varmaa faktaa.
Mikäli samassa kaupassa on ilmennyt muidenkin kalojen kohdalla näitä outoja värinmuutoksia, voi kyse olla myös siitä että kaikki kyseisen kaupan taistot ovat vain huonokuntoisia, ja siksi kadottavat helposti värinsä.

-------------------------

Olethan ottanut myös huomioon, että jokaisen akvaarion yksilöllinen sisustus (kasvien sävy, pohjamateriaali sekä valon väri) vaikuttavat aina kalan väritykseen. Jos olet ostanut kalan esim. tummapohjaisesta altaasta eläinkaupasta, ja kotona olet laittanut kalan vaaleahiekkaiseen altaaseen, kala saattaa jo parissa päivässä muuttaa luontaisen värisävynsä kovastikin erilaiseksi. Lisäksi kalasta voi erottua uusi kontrasteja (kuten vaikka se hopeinen leuka vai mikä se nyt olikaan mitä kuvasit... :)). miltään taudilta tuo ei kyllä varsinaisesti kuulosta. Tietysti huonokuntoisuus heikentää ainaa kalan vastustuskkykyä, ja silloin se on altis kaikenlaisille sairauksille.

Hyvä esimerkki kalan värinmuutoksesta on partamonnin poikaset, joita joskjus olen kasvattanut. Poikasaltaassa ei ollut minkäänlaista pohjamateriaalia, jolloin kaloille tuli hyvin kellertävän vaalea väritys. Toisessa altaassa sen sijaan on tumma sorapohja, ja siellä olevat samasta poikueesta olevat poikaset olivat usein hyvinkin tummia.
Tällaisessa värinvaihdossa on siis kyse naamioitumisesta ja sopeutumisesta ympärillä vallitseviin väreihin ja olosuhteisiin :)
AnniM
Senior Member
Senior Member
Viestit: 506
Liittynyt: 20:56, 28.03.2008
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja AnniM »

allas on n. 100 litraa, suodattimena eheimin sisäsuodatin, olisikohan malli ollut 2210 tms. Valaistuksena 2 loisteputkea (tarkempaa en kyllä muista ulkoa kun töistä kirjoittelen :| ), lämpötila n. 27C. Pohjamateriaalina on sellaista n. 2mm soraa/hiekkaa, väriltään suht vaaleapunertava. lisäksi osassa allasta hienompaa hiekkaa joka hiukan tummempaa väriltään. Kasveja on ainakin vallisnieriaa (meniköhän sinnepäin edes) ja pari muuta pintaan asti ulottuvaa puskaa, ja yksi matala kasvi. Putken mallinen "luola" ja kookospähkinän puolikas löytyy myös.

Taisto virkistyi tosiaan kyllä sitten aika nopeasti, eka vuorokausi meni syömättä mutta nykyään on kyllä ensimmäisenä etulasissa kun ruoka-aika on. Ei myöskään pelkää meitä, kun siivoaa akvaa niin tulee tökkimään ja antaisi jopa koskea itseensä, söisi varmaan kädestä :) KAlan niskassa näkyy arpi, ja evät oli tosiaan aika revityt kun tuli. Nyt ne on kasvanut jo uutta läpinäkyvää evää ja revenneet osat ruenneet kasvamaan takaisin yhteen. Ainut mikä ei ole muuttunut on tosiaan tuo pään väri, kiduksissa ja alaleuassa väriä ei ole ollenkaan vaan ovat tosiaan ihan hopeiset. Nuo hopeiset alueet on sellaisina läiskinä, ei yhtenäisenä värinä.
perunahillo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 17:22, 05.04.2008
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja perunahillo »

No allas kuulostaa olevan ainakin kunnossa :) Mainiolta asumukselta kuulostaa. Kala taitaa olla pään väristä huolimatta oikein hyvinvoiva, kun se kerran käyttäytyy uteliaasti myös akvaarionputsausoperaatiossakin, kuten taistoilla on tapana. Sinuna en olisi huolissani :D

Hyvä että taistosi on saanut sinulta oikein hoitavan kodin, kun siellä eläinkaupassa siitä ei selvästikään ole kovin hyvin pystyttty huolehtimaan :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”