Pilkkuja lehtikalan rintaevässä

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
ok
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 22:07, 13.03.2002
Paikkakunta: Helsinki

Pilkkuja lehtikalan rintaevässä

Viesti Kirjoittaja ok »

Ehdotuksia mikä tämän lehtikalakoiraan evässä on vikana? Toisessa rintaevässä on vaaleita pilkkuja. Alun perin evä vaurioitui taistelussa toisen lehtikalan kanssa. Evä alkaa olla aika hyvin parantunut, mutta osa ruodoista on hiukan vinoja ja niissä on vaaleita pisteitä kuten kuvasta näkyy. Muut evät ovat normaaleja. Lehtikala ei ole missään vaiheessa vaikuttanut mitenkään sairaalta, se syö ja käyttäytyy normaalisti. Pilkut ovat olleet evässä kuitenkin jo kuukauden verran ilman että niissä on tapahtunut muutoksia. Ovatko ne vain ruotojen "luutumisvirheitä" vai onko kyseessä joku tauti, jota pitäisi yrittää hoitaa?

Kalalla on ikää n. kolme vuotta ja se on oman akvaarion kasvatti. Akvaarioon on tullut uusia kaloja viimeksi n. kolme vuotta sitten ja mitään uusia kasveja, kantoja, tms altaassa ei myöskään ole. Akvaario on 325 litraa ja siellä on tällä hetkellä 3 lehtikalaa, 5 leväbarbia ja 2 partamonnia. Lämpötila 28 C, pH 7, nitriitti 0, nitraatti n. 10. KH- ja GH-testejä ei tällä hetkellä ole, mutta vesi on Vantaanjoesta tulevaa, joten arvot sen suuntaisia. Suodatuksena Eheim 2026 + 2048. Vedenvaihto on ollut nyt tuon evän takia muutamat viime viikot tehostettua, n. 3 krt/vk 1/3 vedestä. Normaalisti vedenvaihtotiheys kerran viikossa 1/2.

Kuva
Mabo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1120
Liittynyt: 15:28, 21.03.2007
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mabo »

Minulla on ollut ja on edelleen samanlaisia jälkiä yhden helmirihmakalan evässä, tullut myöskin yhteenoton seurauksena. Minä olen ollut siinä uskossa, että ne ovat vain "arpia", muutoksia jäljissä ei ole ollut, eikä kala tunnu kärsivän niistä.
Itse en ole muuttanut vedenvaihtotiheyttä, kun en ole nähnyt siihen syytä. Muutama kuukausi on jo vierähtänyt siitä, kun jäljet ensimmäisen kerran huomasin. Mielestäni voisit palata vanhoihin rutiineihin ja vaihtaa vettä 1/3 tai jopa vain 1/4 viikossa, kun kalasto on noin kevyt.
Tsekkaa Ciklidistien uudistuneet nettisivut!
www.ciklidistit.fi
Taavetti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1808
Liittynyt: 15:07, 13.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Taavetti »

Jos kala voi ja käyttäytyy ihan normaalisti, ei ole syytä aloittaa mitään hoitorutiineja. Nuo pilkut muistuttavat mielestäni hieman pilkkutautia, mutta ilmeisesti ei kalan ja muun kalaston voinnin perusteella sitä ole. Nuo lääkitykset eivät ole muuten ihan riskittömiä, joten niitä ei kannata liian herkästi ottaa käyttöön, ja jos niihin joskus tarvitsee turvautua on syytä lääkitä vain sairaat kalat karanteenialtaassa.
Mikäli huomaat erehtyneesi, olet jo varmaankin oppinut jotain uutta. (oma ajatelma)
ok
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 22:07, 13.03.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja ok »

Pilkkutauti minullakin kävi mielessä. Pohdiskelin sellaista mahdollisuutta, että voiko niitä tai joitain muita loisia säilyä altaassa piilevinä monta vuotta niin, että tauti puhkeaisi vasta kalojen stressaannuttua tappeluistaan. Netin pilkkutautikuvissa pilkkuja kuitenkin on ympäri eviä, ja nämät ovat selvästi ruodoissa, joten uskoisin mieluiten arpiteoriaan. [;)]

Tihennettyjä vedenvaihtoja olen tehnyt myös toisen tappelupukarin vuoksi, koska sillä evien reunat alkoivat näyttää vähän ikävän tulehtuneilta. Nyt kalat ovat erillään, ja evät paremmasa kunnossa, joten lienee aika palata normaaliin ja seurailla, miten evien pisteille käy. Saa toki mielellään edelleen kommentoida, jos pilkut näyttävät tutuilta.

Yritin tänään ottaa vähän parempia makrokuvia noista pilkuista, mikä oli vähän hankalaa näin seura-akvaariossa. Onneksi lehtikalat eivät kauheasti pelkää kameraa.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Pirtsakka
Senior Member
Senior Member
Viestit: 531
Liittynyt: 20:52, 22.05.2003
Paikkakunta: Halikko

Viesti Kirjoittaja Pirtsakka »

Siis 8O

Mitä kuvia!! Aivan mahtavaa. Noista pilkuista sen verran, että mun lehtikalalla on toisessa rintaevässä ihan samanlaisia. Ei ne siitä ole miksikään muuttuneet tässä about vuoden aikana, joten sinuna en kauheasti huolestuisi. Myös taistelukalalla oli aikanaan jotain tuon tapaisia, jotka jopa jonkun verran suurenivat ajan mittaan, hävisivät kuitenkin nekin lopulta kokonaan ihan itsekseen. Ei mitään tietoa mitä olivat ja mistä tulivat, mutta eivät nuo kovin vaarallisilta vaikuta vaikka toki itsekin aluksi pelästyin.
Serene and silent sky,
Rays of moon are dancing with the tide,
A perfect sight, a world devine -J.Liimatainen/Sonata Arctica-
iomeron
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1400
Liittynyt: 22:32, 24.03.2008
Akvaarioseurat: OAS veepeejii
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja iomeron »

Ihan villinä arvauksena.. Ihmisellä muodostuu murtuman parantuessa murtumaan callusta (uutta luuta) ja se saattaa olla juurikin tuollainen epämuodostunut möykky. Voisikohan se olla näillä kaloilla myös sama homma, että vaurioituneeseen kohtaan muodostuu tuollainen patti parantumisvaiheessa. Tuli vaan mieleen.. :D
Työn määritelmä: Sarja köyhän tekemiä pakkoliikkeitä
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”