315-l kalastoehdotuksia

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Pihka »

315-litrainen allas kaipaa kalastoehdotuksia. Itse olen pähkäilijä, joka ei osaa tehdä päätöksiä :) Katsotaan josko joku antaisi niin hyvän ehdotuksen, että ryntään toteuttamaan sen.

Speksit: lt 25C, pH 7, GH 4, hiekkapohja, runsas kasvillisuus

nykyinen kalasto:
1 partamonni (naaras)
4 kuparimonnista
12 "black venezuela" -monnista (onko näille jo virallinen nimi päätetty?)
4 ottoa
14 kiilakylkeä
3 piikkisilmää (vanhoja, +10v?)

Kaverilta saan 4 kuparimonnisen poikasta joukon jatkoksi, sitten ei tuu pohjalle enempää. Ottoja voisin ottaa lisää ehkä 6 kpl ja kiilakylkiparvea kasvattaa pariinkymmeneen yksilöön. Entäs muuta? Joku sinisävyinen kiltti pieni parvikala olisi ehkä ykköstoive.

Onko korurihmakala tuhoon tuomittu ajatus? Kiusaako kiilakyljet niitä? Yritin lueskella mitä löysin, aika ristiriitaista tietoa irtoaa.
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Pihka »

Päätin ottaa härkää sarvista ja marssin kauppaan ajatuksella, että pois en lähde ilman jotain ostosta (erittäin järkevä ja suunnitelmallinen tapa hankkia kaloja). Mukaan lähti 30 sinineontetraa. Eli altaassa on nyt tuon edellisen viestin kalat +30 sininepparia. (piikkisilmät lähtee kaverilleni lämpimämpiin vesiin, jos vain saisin ne kiinni)

Nyt tarviin siis apua: kuinka isoksi noi parvet voi "hyvällä omallatunnolla" kasvattaa, ettei tule liian ahdasta? (kauppias toki suosittelee vaikka kuinka paljon, enkä ihmettele kun oma elanto on siitä kiinni ;) ). Olisko 30 kiilakylkeä ja 50-60 sininepparia käypä määrä? Mahtuisiko vielä joku kiva pariskunta/haaremi, esim. loistoparatiisikala, vai tuleeko jo liian täyttä tai kamalalta näyttävä sekasotku? (nämä olisi kivoja kun ovat kaiketi aika rauhallisia ja jäävät vähän pienemmäksi kuin perusparatiisit)

Hirveän vaikea kuvitella miltä allas näyttäisi jos kalamäärän tuplaisi vielä. Kun tuntuu, ettei noi 30 sinineoniakaan vie tilaa yhtään, ne on niin pikkuruisia ja puikahtelevat kasvien lomassa hirveällä tohinalla.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Miksi piikkisilmät pitäisi siirtää lämpimämpiin vesiin, kun kaikki muutkin kalasi arvostaisivat pientä lämpötilan nostoa? No, paitsi ehkä kuparimonniset, mutta niilläkin maksimi menee 28 asteessa.

Minusta ne viitisenkymmentä sinineontetraa sopisivat mukavasti tuonne, ja kiilakylkien määräkin on makuasia. Kyllä niitä se kolmekymmentä mahtuu, mutta itse tyytyisin ehkä vähän vähempään, ainakin jos suunnittelit vielä jotakin pääkalaa. Jokin korurihmakalan tai loistoparatiisikalan tapainen pieni labyrinttikala voisikin sopia. Korurihmat ovat käsittääkseni tulleet toimeen vilkkaammassakin seurassa, joten varmaan kiilakylkienkin kanssa.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Pihka »

^Piikkarit lähtee (jos saan ne kiinni), koska niiden olisi varmaan kivempi asua isossa Aasia-altaassa lajitovereiden kanssa. Mulle niistä ei ole iloa, kun runsaan kasvillisuuden takia näen ne ehkä kerran viikossa :roll:

Lämpötila on ikuinen murheenkryyni. Asunnon lämpötila heittelee pahasti (kuuma päivällä, kylmä yöllä). Olen yrittänyt vakiinnuttaa altaan lämpötilan 25-27C välille, ja nyt on uuden systeemin (ei kansilaseja - tuuletin) kanssa pari kk mennyt ihan hyvin, mutta en vielä mene vannomaan. 25 on ehkä vähän alakanttiin, mutta parempi kuin se, että lämpötila iltapäivällä nousee yli 30 C (jonka se siis helposti tekee jos yölämpötila on 27C). Jos saan lämpötilanheittelyt vakiintumaan (tuuletinsysteemin toimimaan toivotulla tavalla), yritän hilata lämpöä vähän ylös.

Korurihmoille pitäisi ainakin kai saada lämpö nostettua tonne 27 paikkeille? Missä vaiheessa sinineppikset heittää lusikan nurkkaan, jos lämpötila aurinkoisina päivinä jatkaa hyppelyä tonne 30 yläpuolelle?

Äääh, olo on kuin idiootilla tyhmine kysymyksineni :)
JukkaV
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3249
Liittynyt: 13:24, 06.11.2003
Akvaarioseurat: Turun akvaarioystävät
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula ja Turku
Viesti:

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja JukkaV »

Anna vain niiden piikkareiden olla. Piikkarit ovat nimenomaan ilonasi silloin, kun ne itse tahtovat tulla esille. Sen sijaan voisit etsiä niille kavereita, ne nimittäin pitäisivät niistä.
Erityiskiinnostuksen kohteena harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit (tällä hetkellä kääpiö-, metalli- ja sirppihammaskarppeja ja seepralimioita) ja monniset (tällä hetkellä mustaselkä-, panda-, pikku-, sihti- ja somamonnisia).
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Pihka »

^Epäilemättä tykkäisivät kavereista, mutta kun pohjalla rellestää 20 monnista, ei taida olla tilaa kasvattaa pohjakalamäärää. Etenkin kun kasveja on paljon - se nyt tosin taitaa olla piikkareiden mielestä vaan hyvä juttu.

Katselin eilen altaan menoa ja alan kallistua siihen, että syksyllä neppareita tulee 20 kpl lisää. Kiilakyljet saa olla tolla porukalla, ne on sen verran vauhdikkaita että valloittavat tehokkaasti kyllä koko altaan ihan tuollakin määrällä. Ottoja hankin lisää ja sitten korurihmat tai loistoparatiisikalat. Lopullinen porukka olisi siis
-50 sinineontetraa
-14 kiilakylkeä
-10 ottoa
-partis
-20 monnista (kuparit ja venetsueelat)
-1+3 loistoparatiisia TAI korurihmaa

Elokuun loppuun asti aikaa sanoa, jos tässä menee jotain pahasti pieleen :)

Hankinnassa SAATTAA olla isompi allas jos tuo mun mies suostuu. Altaan mukana saisi sinirihmakaloja haaremin verran. Menisikö ne noiden mun nykyisten kalojen kanssa, jos hommaan tuon isomman tankin? (Eli sinirihmat tulisi korurihmojen/loistoparatiisien tilalle) Syökö aikuiset sinirihmat pikkuruiset sinineontetrat?
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Pihka »

Niinhän siinä kävi, että akvaario kasvoi kokoa :D Nyt on siis 180 x 55 x 55 cm (=550 litraa)

Uusittu lämmitys-jäähdytys systeemi toimii vihdoin toivotulla tavalla. Altaan lämpötila on vakiintunut 27 C.

Olen aivan ihastunut noihin sinineontetroihin. Tosi nättejä ja uivat sievästi parvena ympäri allasta, kisailevat keskenään ja ovat koko melkein koko ajan näkyvillä. Hurmaavia, suorastaan. Parvi saa syksyllä vähän jatkoa.

Lisäksi haussa olisi pariskunta/haaremi/pieni parvi jotain vähän isompaa kalaa. Pikkulehtikalat olisi kauniita, mutta päätyykö sinineppikset niiden ateriaksi?

Entä onko kenelläkään kokemusta korurihmakaloista? Ovatko piilottelijoita vai aktiivisia? Onko kovin herkkis veden laadun tai jonkun muun suhteen? Pariskunta, haaremi vai isompi porukka? Tämä olisi kuvissa nätti kuin mikä, ja vaikka ei kovin iso olekaan, voisi olla aika veikeä. Mahtaako näiden saatavuus olla minkälainen?

Muita ehdotuksia?
whiskey1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 13:07, 16.07.2008

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja whiskey1 »

Moikka! Kirjoittelit kalaston kyselyn lisäksi tosta akvaarion lämpenemisestä ja kiinnostus heräsi, koska itsellä on ollut sama ongelma...eli millainen lämmitys-jäähdytys systeemi sulla on? Itse kokeilin tavallista tehokkaampaa tuuletinta, josta ei ollut kyllä mitään hyötyä...kesähelteillä lämpötila tuppaa nousemaan liian korkeaksi, lähes +30 asteeseen ja saa olla sydän syrjällä kalojen puolesta :( . Öisin olen pitänyt kantta pois ja vähentänyt myös valaisimen päälläoloaikaa ( nostaa kuulemma lämpötilaa n.asteen verran ). Siirrettävää ilmastointilaitetta olen alkanut katselemaan, sehän pitäisi huoneen viileänä eikä akvaarion vesikään pääsisi siten nousemaan...
Taavetti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1808
Liittynyt: 15:07, 13.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Taavetti »

Mulla on kuumina kesinä kaksi tietokonetuuletinta asennettuna altaan reunalle. Toimii 12V muuntajalla. Tänä vuonna en noita tuulettimia ole tarvinnut, kun kalasto on nykyään hieman lämpimämmässä vedessä viihtyvää ja kesä on ollut joitakin päiviä lukuunottamatta melko viileä.
Mikäli huomaat erehtyneesi, olet jo varmaankin oppinut jotain uutta. (oma ajatelma)
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

jäähdytyksestä

Viesti Kirjoittaja Pihka »

^^Mulla on ihan halpa perusviritys. Kansilaseja ei ole, valaisemet on nostettu vähän korkeammalle jotta jää rako jossa ilma pääsee kiertämään. Veden pintavirtaus on melko voimakas (kiertovesipumppu + 2 ulkosuodatinta + sisäsuodatin). Pari tietsikka-tuuletinta puhaltaa ns. vastavirtaan pinnassa, ne on asennettu pärähtämään käyntiin päiväsaikaan ja virrat pidän niissä vain helteillä. Haihtuminen on tietysti kovaa, viikon aikana saa kipata altaaseen sellaisen 10 litran ämpärin vettä... Mutta haihtuminen jäähdyttää riittävästi, kysehän ei kutienkaan ole kuin n. 2 asteesta. LÄmmityspuolesta tietysti huolehtii ihan normi lämmittimet, jotka on säädetty ideaalilämpötilaan.

Haaveilen sellaisesta hienosta jäähdytysjärjestelmästä, mutta hinnan takia saa jäädä haaveiluksi. Eihän tää Suomen oloissa ole kuin muutaman viikon ongelma vuosittain...

-------------------------

Jatkan yksinpuhelua ;)

Appelsiinipleko sopisi varmaan tähän porukkaan/altaaseen noin vesiarvojen puolesta, vai mahtaako siitä tulla liian suuri (20cm löysin aikuiskooksi - onhan se kyllä aika mötkäle :? ) Olisiko jollain ehdottaa jotain nättiä (värikästä?) ja kilttiä (ei ole hirveä riidanhaastaja eikä erityisesti revi kasveja) plekoa? Millainen on topaasipleko? Veteleekö kasvit nassuun? Joku noita kahta lajia pienempi olisi kyllä melkein mieleisempi, mutta ne pienemmät taitaa olla pääosiassa väreiltään musta-valko-harmaa-ruskea linjalla?

Pittää käydä selailemassa planet catfishiä kunhan löytyy aikaa sellaiseen.
MP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 218
Liittynyt: 15:45, 02.04.2008

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja MP »

Minulla ei ole pitkäaikaista kokemusta korurihmakaloista mutta kirjoitanpa silti. Olen nimittäin juuri hankkinut näitä 100 litraiseen akvaarioon kuusi kappaletta ja ainakin tässä vaiheessa voin ainoastaan kehua tätä lajia. Pieniä ne ovat mutta reippaita ja kauniita.
Tämä vaikuttaa luonteeltaan monipuoliselta kalalta, kaikki yksilöt tutkivat kasvipuskia välillä mutta käyvät silti uimassa kaikessa rauhassa etulasinkin luona. Välillä ne uivat yksin ja välillä ryhmässä jotenkin rauhalliseen mutta silti valppaaseen tyyliin. Hyvin miellyttävän näköisiä uintitavaltaan ja on hauskaa miten niitä pitää katsella läheltä ja tarkkaan ennen kuin näkee ne kaikki kauniisti kimmeltävät pienet siniset pisteet kaloissa. Ja silmät ovat tietysti kauniin lasimaisesti siniset. Ja kalat töllistelevät takaisin kun niitä katselee joten yksityiskohtiakin ehtii tarkastella.
Vaikuttaa siltä että kalat viihtyvät isompanakin parvena, koiraat ottavat välillä matsia mutta se ei mene "lähikontaktiksi". Tosiaan nuo uivat toisinaan ryhmänä ja se näyttää aika mielenkiintoiselta koska ne ovat niin rauhallisesti yhdessä. Eivät ihmeemmin säntäile mutta kiertelevät välillä toisiaan.
Jostakin luin etteivät nämä kalat söisi ruokaa pohjalta mutta ainakin pätkitty surviainen maistuu hyvin hiekaltakin. Vaikuttaa siis myös vaivattomalta lajilta ainakin ruokkimisen suhteen.
Täältä pääkaupunkiseudulta löysin näitä helposti useasta liikkeestä ja ostin kaikki loput pois. Ilmeisesti parista liikkeestä kuitenkin löytyy vielä tätä lajia. Hinta pyörii neljän euron kieppeillä. Ei ole mikään erikoisuus vaan löytyy tavallisistakin mutta vähän peruslajeja laajemmalla kalavalikoimalla varustetuista liikkeistä. Mutta myyntialtaissa ei näytä välttämättä mitenkään erikoiselta kalalta koska väritys pääsee oikeuksiinsa vasta luonnonmukaisemmassa ympäristössä (paljon heleänvihreitä isolehtisiä kasveja ja turvelisäys vedessä.)
discusdream
Junior Member
Junior Member
Viestit: 51
Liittynyt: 05:49, 28.05.2008

Re: 315-l kalastoehdotuksia

Viesti Kirjoittaja discusdream »

Korurihmat on todell kauniita kaloja mutta täällä Englannissa konsensus on pysyä kaukana niistä koska kantavat jotain erikoista lajikohtaista tautia. Ovat pääasiassa huonolaatuisia ja laihoja ja elinikä jää usein korkeintaan muutamaan viikkoon. Olettaisin että tilanne on siellä sama koska maahantuonti on luultavasti samoista lahteistä. Varmasti eri satseissa on eroja mutta sanoisin että paras vaihtoehto on löytää siellä viljeltyjä kaloja. [;)]
Pihka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 19:11, 03.01.2007
Paikkakunta: Kerava

korurihmoista

Viesti Kirjoittaja Pihka »

Kiitos korurihmakokemuksista. Täytyy katsella jos löytäisin niitä jostain (ja toivoa, etteivät tosiaan jää kovin lyhytikäisiksi).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”