Kovaan veteen on liuennut enempi kalkkia yms. mineraaleja, jolloin veden kokonaiskovuus (GH-arvo) nousee. Kova vesi on myös tästä syystä emäksisempää (pH yli 7). Pehmeässä vedessä liuenneiden aineiden määrä on pieni, jolloin kokonaiskovuus on alhainen. Pehmeä vesi on näin ollen myös hapanta (pH alle 7). Suomessa vesi on yleisesti ottaen pehmeää ja kovan veden kaloille joutuu kovuuksia nostamaan. Ruokasooda sekä kipsi nostavat kovuutta, ruokasooda KH-arvoa ja kipsi GH-arvoa. KH-arvo kertoo veden karbonaattikovuuden eli veden puskurointikyvyn. Mikäli KH-arvo on alhainen, pH heittelehtii eikä pysy vakaana. Jo KH-arvo 2 (saksalaisella kovuusasteikolla dH) pitää pH:n vakaana.
Eri kalat vaativat erilaisen veden, joten kovan veden ja pehmeän veden kaloja ei kannata laittaa samaan altaaseen.
Ruokinta-automaateista en tiedä yhtikäs mitään, kun niitä mulla ei ole käytössä.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)