Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Hei kaikki,

Ostin TAS-huutokaupasta 10 rasboraa nimellä rasbora sp. Enkä ole itsekkään löytänyt vielä näille mitään järkevää nimeä kuvin perusteella netistä..

Jokatapauksessa kalaset ovat pulikoineet tähän päivään asti hyvin mutta päivällä tullessani koulusta huomasin, että yksi rasbora kellui pinnassa kuolleena. Sen pyrstö oli vääntynyt myös koholle.

Eilen huomasin, että yhdellä rasboralla oli pyrstöntyvessä punainen "suuri" haavauma/patti. Vähän niinkuin tyvi olisi tulehtunut tjn, no tämä kala taisi olla se joka nyt ui kirkkaammilla vesillä. Muilla kaloilla ei ollut samanlaisia oireita eilen. Mutta tänään tuon kuolonuhrin jälkeen toiselle rasboralle on myös ilmestynyt sellainen tyvitulehdus sekä kolmannen pyrstö oli kääntynyt ylöspäin. Sen lisäksi näillä molemmilla rasboroilla puuttui palasia pyrstöstä mutta uskon sen olleen vain pikkutetrojen kiusaa..

Olisiko kellään harmainta aavistusta mikä rasboroita vaivaa?
Muilla kaloilla ei ole minkäänlaisia oireita, sinileuatkin kutevat parhaillaan.

250L

n. 30 Pikkutetraa
9 Rasbora sp.
7 Touhunuoliaista
3 Punasta noitamonnia
2 Sinileukakirjoahventa

-Sisäsuodatin EHEIM aquaball 2210 sekä EHEIM professionel II 2026 ulkosuodatin.
-Ferplast CO2 Energy Professional, 500g (3 kuplaa/s)

pH 6,5 KH 2,5 GH 1-2 NO2 0mg/l, NO3 5-12,5mg/l ja 28c

Vettä vaihdan kerran viikossa n. 50% ja ennen vedenvaihtoa nitraatti on 12,5mg/l.




Lisäksi sellainen kysymys kääpiökeiholehdestä, että miksi ihmeessä se on lähtenyt sulattamaan lehtiään alhaalta päin vaikka on tähän asti tuottanut uusia taimia jatkuvalla syötöllä? Uudet taimet ovat vielä kunnossa sekä muutamat isoimmat alkuperäiset.

Erehdyin lisäämään easy-carboa tuossa muutaman päivän, voiko johtua siitä?


Olisin erittäin kiitollinen apuyrityksille! :|
Phanny
Taavetti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1809
Liittynyt: 15:07, 13.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja Taavetti »

Karanteenasitko (ja totutit siten myös tulevaan bakteerikantaan) uudet kalat?
Mikäli huomaat erehtyneesi, olet jo varmaankin oppinut jotain uutta. (oma ajatelma)
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

En karanteenannut mutta kotiutin kalat kyllä ihan "oikeaoppisesti" etten heittänyt niitä soppaan suoraan pussista. Yksi syy miksen karanteenannut oli se että samoin TASsista ostettu sinileukakirjoahven sai luvan vallata karanteenin yksin kylkivaurioidensa kanssa. Ajattelin kai typerästi ettei muita tarvitsisi sitten karanteenata kun ei kerta ollut mitään näkyvää. Pientä punostusta tyvessä oli parilla mutta luulin sen vain kuuluvan väritykseen.

Mitä tästä opimme karanteenaa AINA. :|
Phanny
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

Uhhuh, tosi ikävä juttu :( . Oletko puhunut Juhiksen kanssa noista, siltäkin kun tippuilee mystisesti kaloja. Ettei olisi samoja oireita? Oisko sulla mahdollisuutta kuvata noita sairaita "pattipyrstöjä"? Tuolla on vähän juttua ja linkkiä eteenpäin nk. pahkataudista. Kuulostaako kuvaukset yhtään tutulta?

Jos ei muuta nyt tule mieleen, mikä voisi auttaa, niin eristä ainakin allas muista purkeista heti. Eli huolehdit ettei vettä mene pisaraakaan altaasta toiseen. Ainakin akvaarioon.fi myy Virkon S:ää ja kannattaa huhuilla tuolla LAS:n keskustelun puolella, ainakin parilla seuralaisella taitaa olla sitä kotonakin lainattavaksi. Jos haluat ihan epätoivoista koettaa ja laittaa lääkettä, multa voit hakea FMGMB-liuosta lainaan, tehoaa aika hyvin mm. tulehduksiin.
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja ubi »

Tervehdys!

Täällä kammottavan samanlainen tarina. Kaksi vuotta sitten asutin 140-litraiseni hehkurasboraparvella (B. brigittae). Kaikki meni hyvin vuoden verran, otukset voivat paksusti ja olivat punaisia kuin mitkä. Olin onnellinen ja pidin noita pieniä aarteita kuin silmää :) . Lisäsin vuoden kuluttua joukkoon 20 kääpiörasboraa (B. maculatus) ja olin entistäkin tyytyväisempi. Kunnes:

Kuukausi uusien kalojen tuonnista ensimmäiset oireet alkoivat näkyä; muutaman pienen kääpiörasboran kylkeen tuli "turvotusta" (englanninkielisissä artikkeleissa taidettiin puhua leesioista "lesions") ja niihin kohtiin muodostui jonkinlainen kohouma, joka myös väänsi nähdäkseni loppuvaiheessa selän mutkalle. Kalan uinti hankaloitui ja siitä tuli nykivää, tästä tunnistin myös taudin pesiytyneeksi niihin joiden kyljissä ei vielä näkynyt ihomuutoksia. Yritin lääkitä bakteerilääkkeellä, ei vaikutusta. Tarkastelin elinolosuhteita moneen otteeseen, ei korjattavaa. Kahlasin läpi netin syövereitä ja vakuutuin siitä, että kyseessä oli tubi. Enää en ole niin varma, tämän "pahkataudin" sekoittaessa keitosta. Silti kohtelin kyseistä akvaariota "tubivaariona" ihan varotoimenpiteenä.
Hehkurasboroissa tauti ei edennyt samalla tavalla. Niiden kylkiin tuli myöhemmin , noin puoli vuotta ensimmäisten kääpiöden kuoltua, myös valkoisia himmeämpiä alueita, mutta niiden selkä ei missään vaiheessa vääntynyt. Ne myös kestivät huomattavasti kauemmin tätä tautia kuin kääpiörasborat. Kääpiöt kuolivat viikon tai kahden kuluessa ensimmäisten oireiden tultua näkyviin, hehkut taas kestivät yli puoli vuotta ensimmäisistä oireista. :cry:

Tubillehan tuo altistusaika taitaa olla juuri noin kuukausi ? Noin muistaisin jostain lukeneeni. Kaikki mulla olleet oireet viittaisivat kyllä tubiin...tubia tai ei, leviävää tämä kuitenkin on. Olen desinfioinut akvaarioni uudelleen ja harkitsin pitkään uuden rasboraparven hankintaa. Kävin lukuisissa eläinkaupoissa tarkastelemassa rasboroita ja jokaisessa löytämässäni oli joukossa ainakin yksi jolta löytyi noita himmeitä laikkuja kyljistä. Ja nyt en siis tarkoita niitä niiden luontaiseen väritykseen kuuluvia :mrgreen: .

Tästä mun vuodatuksesta ei nyt sen suurempaa tieteellistä hyötyä sulle tietenkään ollut, aattelin vain jakaa omat kokemukseni :roll: .Toivottavasti sulla otukset kestävät paremmin kuin mulla. Tsemppiä sinne!
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Voi h*lvetin p*rse. Nyt alkaa PIKKASEN kiehahtamaan koko akvaario päässä. Nyt altaasta löytyy kaksi pyrstötyvi vammaista rasboraa jotka uivat normaalisti sekä yksi pyrstöylöspäin kääntynyt rasbora joka ui nykien mutta sillä ei ole tuota haavaumaa pyrstöntyvessä.

Altaan vesiarvoissa ei ole joo mitään vikaa kalat voivat paksusti odotin niitten kutevan lähiaikoina mutta tässä paljoon mitään kudeta ku kalat heittää veiviään.

Pahkataudiksi en tätä usko, koska tuo tyvin ongelmakohta on punainen/punertava ja näyttää haavalle ja pientä pattimaisuutta saattaa tulla sen haavan päälle muodostuneesta jostain.. en tiedä mistä mutta kuitenkin mitä yleensä kalojen haavojen päälle tulee. Tai ehkä tuolla "ihon" värillä tarkoitettiin jotain punertavaa? En tiedä. Tutulta tuossa kuulosti kyllä jos väkisin aletaan etsimään yhtäläisyyksiä niin tuo, että nuppi painuu alaspäin ja uinnista tulee nykivää sekä, että vesiarvot kohdillaan + kalat paksuja.. Kait se sitten saattaakin olla pahkatauti tai kyllä se varmaan on pahkatauti. Nakertaa! [}:)] Ehkä huomenna näkee asin jo selvemmin.

Juhiksesta sen verran, että suodatin tuli häneltä mutta en tiedä sitten mistä altaasta mutta en usko sillä olevan mitään vaikutusta tähän hommaan, koska mitä nyt rupean muistelemaan niin jo tullessaan parin basboran pyrstöntyvi vähän punersi, joten pöpö on tullut niiden mukana. En muista kelle nyt siitä sanoin kun yritin kuvailla rasboroiden "väritystä", että jos joku olisi tunnisanut niin lisäsin joillakin näkyvän punertavaa aivan minimaalisesti pyrstössä.
-> pointti: "Juhis on puhdas"

Mitään lääkettä en juu tuonne ala tunkemaan kun tuskin niistä mitään hyötyä tässä tilanteessa olisi jos otetaan haitatkin huomioon..

Tubiksi uskon vielä vähemmän kuin pahkataudiksi, onneksi näin päin. Tubi kun tonne puhkeis ni räjäyttäisin koko akvaarion taivaantuuliin samantien! Sen taudin kanssa en rupea pelleilemään yhtään puhjenneena.

En rupea eristämään noita vammasia tuolta nyt minnekkään vaan odottelen tyynesti että kaikki rasborat kupsahtavat toinen toisensa perään, reilunnan vaan vähän viikottaisia vedenvaihtoja nyt jos kestävät edes niin kauan.. Muilla kaloilla ei edelleenkään ole minkäänlaisia oireita ja sinileuat jatkavat kutemistaan ja voivat paksummin kuin koskaan samoin pikkutetrat. Tauti ei näytä tarttuvan muihin kaloihin lainkaan, joten antaa "luonnon" poistaa nämä vammaset ja jatketaan sitten ihan normaalisti. Jos jatketaan.. Toivotaan ainakin niin. Tai toisaalta vois telottaa noi loput 9 rasboraa samantein ja tehdä isomman vedenvaihdon ja pestä sisäsuodattimen. Jos sen jälkeen joku kala alkaa näyttämään sairaalta niin katsotaan sitten monta itkupotkuraivaria vedetään.

Kumihanskat vois olla ihan jees varmuuden vuoksi.

Yritän kuvailla illemmalla noita vammasia.


EDIT: Kiitoksia muuten jo kaikille yritysavuille! Lisää saa ehdottomasti antaa jos luulee löytyvän pikkuriikkistäkään avuntietoa!

EDITEDIT: Ainiin unohdin mainita, että hiilarinlannotus järjestelmäki rajähti tai kuoli (ei toimi). Mitähän seuraavaksi, huomenna kun tulen koulusta loisteputket räjähtäneet? allas hajonnut? On tämä akvaario harrastus niin himskatin rentouttava. No ei vaan, nyt vain sen verran hatuttaa, että tulee kirjoitettua sammakoita. Onhan kaikki asiat niin kauan ihania kun ei ole ongelmia..
Phanny
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

http://kuvablogi.com/blog/8393/3/

Tuolla on nyt kuvia, jos vähän auttaisi.
Phanny
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja ubi »

Joo, voin sanoa et tiedän tunteen. Riehuin ite tuossa kk takaperin sinolipullo kädessä desinfioimassa akvaariotani, pisti miettimään tuhlattuja pieniä elämiä, RAHAA ja vaivaa :miten tästä taas saa aloitettua kaiken alusta?!
Sulla ei tarkempaa lajia ollut niille uusille murheenkryyneille? Varmaan olet tämän sivuston bongannut, mut laitetaan kuitenkin, elikäs: http://www.arofanatics.com/members/kuroro/cyprinidae/" onclick="window.open(this.href);return false;
tuo Rasbora sp.aff.bankanensis "Muar" näyttää vähän samalta, vaan ota noista nyt sitten selvää... :D

Kauniita kuitenkin.
Mulla tuo tauti levisi yhtä nopeasti. Sulla ei näytä olevan samoja laikkuja kyljissä, mutta tuo pyrstön tyven verestys näyttää tutulta. Sulla tuo laji tietty on suurempi kooltaan, joten onhan hyvin mahdollista et tauti etenee vähän eri tavalla noilla pienemmillä.
Jälkeenpäin ankaran googlettelun jälkeen oli pakko todeta et tubiin kaikki kuitenkin viittas, vaikka avatuissa kaloissa ei granuloomia ollutkaan. (niitäkään kun ei ilmeisesti kaikkiin tule) Mulla on tuollanen pikkumikroskooppi jolla ihmettelin kuolleita otuksia oikeen iltakaudet, vaankun ei mitään keinoa tehdä mitään värjäyksiä mistään leikkeistä...tubinkin oireisiin kuuluu kuitenkin kaikki mulla olleet oireet, ja se ilmeisesti manifestoi itsensä lajista ja akvaariosta ja infektoivasta bakteerikannasta riippuen eri tavalla. Olispa kiva saada tänne tubiasiantuntijan mielipide... :mrgreen: Vaika eipä noista kukaan ilmaan Eelaa voi varmasti mennä sanomaan.
Ainoa mitä voi todeta, on että tän mulla olleen "tubin" suhteen on selvästi lajista riippuvaista miten hyvin kala sitä kestää. Samassa akvaariossa eläkepäiviään viettänyt taistelukalarouva ei ollut meinaan moksiskaan taudista, vaikka kaveria tippui vierestä. Ei oireita missään vaiheessa. Ehkäpä hällä oli vaan rauhallinen ote elämään :mrgreen:

Mut kerro ihmeessä jatkossa kuulumisia, olis kiva tietää pysähtyykö eteneminen jossain vaiheessa...!
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Voi itku.. Ei pysty edes ajattelemaan tuota tubia eieieiieieieie EI! EI TAHDO. En varmasti ala perustamaan allasta uudestaan, mulla ei ole sellaisia rahoja tarpeeks nyt jo mennyt! :cry: Ostan ne suojakäsineet ja kattelen miten tuo etenee. Jos kaikki kalat tipahtaa ja pystyn joku pv myöntämään sen perusteiden kera, että toi on varmasti tubi niin sitten katellaan sitä altaan uudelleen perustamista tai altaan kellariin viemistä. Taitaa oikeasti lähteä koko harrastus sit jäähylle hetkeksi aikaa sen verran p*rseestä tämä nyt on tupannut olemaan viimeaikoina.
Phanny
tiinu
Member
Member
Viestit: 368
Liittynyt: 17:20, 03.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja tiinu »

Oi oi, osanottoni.
Eipä minulla siis mitään sen kummempaa kommentoitavaa tähän ole. Tietty vähän samanlaisia fiiliksiä oli joskus itsellä, että nyt lähti nuo hemmetin lätäköt. Oli nimittäin sinnikäs sinileväinvaasio molemmissa silloisissa altaissa. Onhan tuo mahdollinen tubi tietty vähän eri juttu, mutta kumminkin.
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja ubi »

ei ei, nyt et vaivu epätoivoon!

Se, että nuo rasborat putoilee, ei todellakaan tarkota että loputkin kuolee. Vaikka niillä (pahimmassa tapauksessa ehkä) oireet johtuisi tubista, niin ei sekään yleensä tapa heti ja kaikkia. Saattaa hyvin olla, että ne rasborat siitä pikkuhiljaa häviää kuvioista, mut muiden kalojen immuniteetti voi olla vahvempi ja ne voi sietää tubia paremmin. Näin kävi mulla. Just luin pohjois-italiassa tehdystä tutkimuksesta (http://www.blackwellpublishing.com/eccm ... p?id=69709" onclick="window.open(this.href);return false;) , jossa todettiin et 500 kalan näytteistä 43% löytyi tubia. Ja silti tiedän tubialtaita joissa kalat porskuttaa ties kuinka monennetta vuotta ensimmäisistä tubikuolemista ja lisääntyvät vieläpä. Mulla pahin tubimasennus lähti googlettamalla aikoinaan :mrgreen: !
Ainahan sen varmuuden sais Eelaan lähettämällä, jos jää kaihertamaan. Se ihmetyttää, jos kerran suunnilleen joka altaassa tubia on, miten tästä ei pidetä suurempaa meteliä? Miten ylipäätään terveitä kaloja/tai akvaarioita edes on ? vai onko niitä ?

Ainoa mikä muuttuu, on se et ei kannata niitä kaloja ehkä siitä altaasta muille antaa. Ainahan voi ajatella vaikka tekevänsä vaihtokauppaa tubialtaan omistajien kanssa.

Et toki hyvää harrastusta nyt mihinkään jätä :D ! ota ihan rauhassa ja seuraile tilannetta, ei tossa vielä tarvitse tosiaan miettiä altaan tyhjennystä [;)] .
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Eli vaikka altaassani olisi nyt se tubi niin minun ei tarvitse tyhjentää allasta eikä tehdä mitään muutakaan paitsi ostaa kumihanskat ja rehujen myynti-ilmoituksiin tulee lisätä "tubialtaasta"?

Semmonen kysymys vielä, että kun on puhuttu, että kaikki kalat kantaisivat kalatuberkuloosia? Niin sehän tarkoittaisi, että kun nuo "saastuneet" kalat sitten kuolevat pois niin allas on ns. terve, koska kaikissa altaissa sitä on puhkeamattomana?

Mieleen tuli vielä eläinkauppojen myyntialtaat, niissähän on monesti kalatuberkuloosisia kaloja siis ihan niitä joille se on puhjennut mutta allasta ei desinfioida vaan annetaan lähinnä olla ja uusia kaloja sekaan ja myydään pois. Kun suurimmalle osalle ei ole näyttänyt tapahtuvan altaassa yhtään mitään eikä sitten kotiakvaarioon päädyttyäänkään kukaan ole sairastunut tubiin. Näiden perusteellahan mulla ei ole mitään hätää? Rasborat vaan nyt menetetään.

Vai meneekö ihan metikköön? :?
Phanny
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Noni joo morjenssön pikkutetroista osalla pyrstö "tulehtunut". Melkein kaikilla rasboroilla myös.. Sinileuloilla ei mitään vielä eikä touhunuoliaislla kait? Noitamonnitkin ovat kunnossa paitsi pienimmän selkäevässä on vain piikit. Tekis mieli heittää tähän muutamat ittup*rkeleet ja pari itkupotkuraivariakaan ei tekis pahaa.

Karanteenatkaa ittu ne kalat! Se ei ole se kohta missä tulee säästää! Adrianna tästä meille kokouksessa joskus saarnasi mutta näköjään se on pakko opetella kantapään kautta. Onse kiva laskea sitten noita satasia jälkeenpäin kun ovat haihtuneet tyhjyyteen. Ei mentykkään miinukselle ku aika pirunmonta satasta, hikipisaraa, kyyneltä ja vaivaa tuloksena tämä. Kaiken olisi säästänyt kun olis heittänyt noi saamarin sintit sinne saamarin purkkiin kuukaudenpäiviksi! Ketuttaako EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEI!

[}:)] :cry:
Phanny
ubi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 14:57, 24.02.2007
Paikkakunta: Turku

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja ubi »

juur näin minä tekisin: kumihanskat ja varoitus myytäessä. Tossa kohtaa jos harkitset suurempaa myyntitoimintaa, niin se eelan tutkimus olis kiva; eihän sitä varmuudella tiedä onko tuo tubi.

Oikeasti näihin kysymyksiin olisi parempi saada vastaus kalatautien tutkijalta tms gurulta :mrgreen: , mut voinhan kertoa omat luuloni/ mitä olen lukenut:
mycobakteriosis, joksi enkunkielellä tubia nimitetään, aiheutuu Mycobacterium sukuun kuuluvista bakteereista. Niitä lienee kaikkialla maailmassa ja erilaisia kantoja. Maassa, meressä ja varmaan ihmisen ihon pinnallakin etenkin jos kävelen rannalla :D . Se on siis normaali vedessä viihtyvä hajottajabakteeri. Se onkin sitten vaikeampi sanoa miksi se infektoi toisinaan kaloja: terve, hyväkuntoinen kala pystyy vastustamaan infektiota, ja reagoi elimistöönsä tunkeutuneisiin tubibakteereihin kapseloimalla ne: tästä syntyvät ne näkyvät granuloomat sisäelimiin. Joissakin lähteissä on väitetty, että kala pystyisi hyvin voidessaan jopa tuhoamaan taudin itsestään täysin ajan kuluessa ja tulemaan immuuniksi näille bakuille. Tämä on yksi käsitys. Toisenlaisiakin on. Jukka Järven akvaariosivuilta löytyy myös lisää asiaa ja netti on pullollaan varsinkin englanninkielistä materiaalia ja tutkimuksia.
Erään artikkelin mukaan sateenkaarikaloja kasvattanut tutkija(?) oli saanut taudin aisoihin käyttämällä uv-suodatusta akvaarioissaan: vähentäähän se tietysti vedessä kiertävien bakujen määrää, mutta entäpä pohjaliete? Tästä lietteen imuroinnin tärkeydestäkin löytyy täältä keskusteluja. Ameriikan ihmemaassa joskus on ilmeisesti käytetty antibioottilääkitystä tubille, ei kuitenkaan kai enää. Kehittyiköhän resistenttejä kantoja...? Jotkut ovat sitä mieltä, että akvaarion muut bakteerit saattavat ajaa tubibakut niin ahtaalle resurssien suhteen, että ne aikaa myöten vähenevät akvaariossa. Nämä asiat kai voisi oikeasti varmistaa vain tekemällä bakuviljelmät tubiakvaariosta vuosien mittaan.
Kalalajien sietokyky vaihtelee: herkiksi tubille mainitaan labyrinttikaloja ja sateenkaarikaloja. Mun tapauksessa bettat sietivät tautia hyvin. Olen kuitenkin ite sitä mieltä, et selkeesti oirehtivia kaloja ei kannata säästää, vaan poistaa heti akvaariosta.
Kaikkien tilastojen valossa olisi ihmeellistä mun mielestä, jos ei keskiverto kalakaupoista löytyisi tubibakuja. Vaan miksei sitten kaikki kalat tosiaan kuole siirtostressiin? Tässä kokonaiskuvassa on niin paljon aukkoja mulla et googletus ja ihmettely jatkuu :mrgreen: .
Sellanen fiilis mulla kuitenkin on, ettei tubia JOka altaassa kuitenkaan ole. Tai jos on, niin erilaisia ja harmittomia kantoja sitten. Voihan olla, että tolla siirtostressillä on suurempi merkitys kuin arvaankaan bakteerikantojn törmäyksessä.
Joka tapauksessa, syytä paniikkiin ei tosiaan ole. Luultavasti tosiaan rasborat sieltä menee jos jotkin. Tubialtaan hoidosta oli loistava artikkeli aponogetonissakin, käsipäivää tubin kanssa. Hyvää iltalukemista [;)] .

EDIT: voi ei, vai levii se noin nopeesti? Olisko se bakteerilääkitys kuitenkin paikallaan? Toi menee nyt niin nopeesti et haiskahtaa...mulla kesti 2 vkoa ainakin ennen ensimmäisiä oireita...onnea, ehkei se ole tubi... :cry:
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Ainiin unohdin lisätä vielä, että yhdellä pikkutetralla vai kahdella no jokatapauksessa oli kiduksien pinnalla pienet nypykät vähän niinkuin tyyliin suomu olisi irronnut tjn? Yhdellä oli kadonnut värit kokonaan ja se oli myös vetäytynyt kasvipuskaan. Yhdellä rasboralle oli kasvanut muös vähänkuin viiksikarva, sellainen kuin seeprakaloilla mutta hieman lyhyempi ja paksumpi. Joku tappaja tauti täällä silti myllää. Kestäisin vielä sen, että kaikki kalat kuolisivat mutta joku koko altaan uudelleen perustaminen ja keitot, desinfioinnit, kasvit, pohjamateriaalit, lannotesorat jne EI KIINNOSTA. :(

Mitä katselisin tuossa tuota tautilistantuntomerkkejä niin http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/taudsien.php" onclick="window.open(this.href);return false; Ichthyosporidium tuli suurimpaan osaan ja rinnalla sitten tuo kalatuberkuloosi. Useammassa oli kyllä tuo Ichthyosporidium mutta tuossa lukee, että se kehittyisi hitaasti mutta tarkoittaakohan se vain sitä kehittymistä ei tartuntaa?

Pitää varmaan tutustua tuohon EELA:n toimintaan tarkemmin.
Tässä menee ihan sekasin jo. :(

EDIT:
baku kirjoitti:Kyllä Flavobacterium columnare -bakteerin aiheuttama evärutto voi olla tappava tauti. Varsinkin, jos veden lämpötila on korkea ja vedessä on orgaanista ainesta. Tyypillisesti taudin päästessä vallalle se etenee nopeasti ja tappaa kalat erittäin nopeasti.

"Eväruton" oireita voivat olla juuri evien nopea syöpyminen, varsinkin selkä- ja pyrstöevä. Selkäevän etupuolelle saattaa ilmestyä vaale läikkä, joka taudin edetessä syöpyy kuopaksi (tätä ilmeisesti myös läikkätaudiksi kutsutaan). Myös kidukset voivat syöpyä toispuoleisesti. "Suuruton" aiheuttaja on yleensä myös F. columnare -bakteeri, home on sekundääri-infektio.

Taudin etenemistä voi hidastaa veden lämpötilan laskemisella, suolakylvyllä tai antbakteerisilla kylvetyksillä.
Bongasin tämän tuolta yhdestä evärutto-keskustelusta. En pitäisi tätäkään mahdottomana koska altaassani on korkea lämpötila 28-29c sekä noitamonnien, pikkutetrojen, rasboroiden evät ovat aika heikossa hapessa. En ole vain juuri kiinnittänyt näihin sen koommin huomiota kun olen ajatellut pikkutetrojen vain nyppineen niitä. Sinileuloillakin puuttuu pieniä palasia evistä.

-------------------------

Eiei kyllä se on tuo Ichthyosporidium, voisin olla asiasta 99% varma. Pitää varmaan lähettää kuitenkin vielä eelalle fisu tuolta. :|
Phanny
Marjis
Member
Member
Viestit: 290
Liittynyt: 10:54, 11.03.2006
Akvaarioseurat: LAS
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja Marjis »

Voi kurjuus. :-( Tiedän miltä tuo tuntuu...
Adrianna kirjoitti: Ainakin akvaarioon.fi myy Virkon S:ää ja kannattaa huhuilla tuolla LAS:n keskustelun puolella, ainakin parilla seuralaisella taitaa olla sitä kotonakin lainattavaksi.
Multa löytyy Virkon S:ää jos sille tulee tarvetta. Sitä on jemmassa reilusti oman kalatautiepisodini jäljiltä.
88-litraa Aasia
247-litraa seura-allas
41-litraa taiston yksiö
Miss_Molton
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 11:34, 27.01.2008
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja Miss_Molton »

Voi ei. Osanottoni noin harmillisen vaivan johdosta. Sanonpa kuitenkin, että älä heitä kirvestä kaivoon, ruostuu vaan siellä. Mun toisessa laarissa puhkesi kalatubi viime keväänä. Epäilin myös yhtä loistartuntaa, mutta otin itseäni niskasta kiinni kun asia vaivasi. Eka soittelin Eviraan ja olivat tubin kannalla. Kuitenkin vaivasi niin, että lähetin viittä vaille oireettoman (vain hieman maha kuopalla) Eviraan. Eka ei löytynyt viitteitä tubiin, kuin alkueläinjuttua, joka paljastui tubia vastaan taistelleiksi soluiksi. Leikkeiden ja värjäysten myötä paljastui akuutti kalatuberkuloosi. Muutama oli kuukahtanut myös krooniseen. Tuli juteltua sen tutkijan kanssa. Näinpä lopetin 13 miekkistä ja seepriksen. Täysin oireettomina pysyneet partikset ovat mulla vieläkin.

Sivustoja selaillessa tulin siihen tulokseen, että vaikka alottaisin puhdaalta pöydältä, saatan saada tubin takaisin. Niinpä otin ihan pokkana ympin tubialtaasta toiseen. Molemmat ovat siis tubialtaita. Toisessa kuoriutui ja varttui noin 17 neonsateenkaarikalaa, sen verran siis lähti maailmalle viime viikolla. Kolme tuli kaikkiaan syntyneistä lopetettua silmin nähtävän oireilun takia. Pienemmässä on partisten lisäksi inkkareita ja kirsikkabarbeja. Yksi eläinkaupan rimpula kuoli aika pian, mutta eipä se kyllä syönytkään. Tubia? Ehkä.

Jos tuo pahkatauti ihmisiä niin kovasti vaivaa, niin suosittelen Eviraa, josko asia joskus selviäisi virallisesti koko akvaariokansalle. 39, 53 veroineen oli tutkimus viime keväänä. Varmistettu tulos kevensi mieltä (ja kukkaroa).

Kaikkihan ei tubiin tosiaan näkyvästi sairastu, sillä kala voi koteloida tubipöpönsä ja elää onnellisena pitkänkin elämän. Joillakin se sitten puhkeaa, räjähtää käsiin ja vie kaiken, upeaa harrastusta myöten. Esim. miekkikset sairastuivat, ekoista oireilijoista meni varmaan puoli vuotta, että seeprakala oireili. Partikset eivät oireile.

Tässä oli paljonkin asioita, joihin oisi kai sanottavaa, mutta pää on laho ja vielä univelkaa kaupan päälle, niin suljen puodin :)

Loppusanoiksi: älkää antako tubipöpön pelotella, mutta suhtautukaa siihen terveellä vakavuudella, ettei tartte sanoa käsipäivää sille. Mä käytin hanskoja kalojen lopetukseen asti. Tsemppiä kaikille tubin, pahkojen ja mystisten katoamisten kanssa painijoille!

http://www.evira.fi/portal/fi/el__intau ... tysohjeet/" onclick="window.open(this.href);return false;
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja phanny »

Noniin kirjoitellaampa vähän päivitystä. Ei ole nyt juurikaan huvittanut katsella tuonne akvaarioon koommin kunnes sinileuat saivat hieman hymyä suupieliin kun ylpeät vanhemmat toivat jättimäisen poikaspilvensä etualalle!

Menetykset tähän mennessä: 3 rasboraa (jäljellä siis 7)

En tiedä johtuiko se siitä järkytyksestä, että kaikki kalaset näyttivät sairailta tai sitten ne ovat parantuneet tjn? Jokatapauksessa pikkutetroissa ei ole mitään vikaa eikä muissakaan kaloissa. Muut rasborat näyttävät pulskilta ja terveiltä tällä hetkellä paitsi yhdellä on hieman hometta pyrstössä, että kaiketi tuo pöpö vie sitten pikkuhiljaa nuo rasboran en tiedä.

Tunnelin päässä sittenkin PALJON valoa. :D

Kohta vain tasoittelen nuo vallihaudat + revin etualan kasvit roskiin ja karsin rusolehden + muut niin alkaa allaskin näyttämään taas enemmän akvaariolta kuin viidakolta. Voisin samalla vääntää kiljut kun tosiaan tuo kaasupullo sanoi itsensä irti melkein heti...
Phanny
Miss_Molton
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 11:34, 27.01.2008
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tästä tämä alamäki lähtee käyntiin:

Viesti Kirjoittaja Miss_Molton »

Mystiset on pöpjen tiet. Hienoa kuulla, että alat selättämään ongelmaa. Hopeareunus siinäkin pilvessä, eikös? :) Toivotaan, ettei enää tule katoamisia. Ja onneksi olkoon perheenlisäyksen johdosta! :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”