Siitä se lähtee.

Kypsytys voi kuulostaa mutkikkaalta, mutta samalla tulee tutustuttua heti aluksi akvaarion näkymättömään toimintaan.
Helpoimmalla pääset, kun käytät kaupallisia kypsytysaineita. Ei mitä tahansa niistä, koska suurin osa niistä ei itse asiassa kypsytä allasta lainkaan. Vain sellaiset toimivat, jotka sisältävät eläviä bakteereita. Tuo BioTrace taitaa olla sellainen, samoin Tetran SafeStart. Ainakin teoriassa allas on silloin heti valmis kaloille, mutta riskinä on että pullo sattuukin olemaan pilaantunut. Elävät bakteerit kun eivät tahdo kestää pulloissa loputtomiin, etenkään jos niitä on rahtauksen aikana säilytetty kuumassa auringonpaisteessa tai ulkona pakkasessa.
Näiden käytön jälkeen kypsyys on hyvä varmistaa lisäämällä ammoniumia jossain muodossa (vaikka hirvensarvisuolana) ja testaamalla, nouseeko nitraatti. Jos se toimii kuten pitää, allas on kypsä. Jos taas sen sijaan nitriitti nousee tai mitään ei tapahdu, kypsytys on kesken.
Toisaalta voit toki käyttää vaikkapa kukkamultaa. Silloin tarvitset tarkan nitriittitestin, hirvensarvisuolaa apteekista ja mielellään myös nitraattitestin. Nuo testit ovat tosin muutenkin hyvä olla olemassa (ks. kypsyyden tarkistus yllä), joten ylimääräisiä kuluja ei juuri tule. Silloin hommassa voi mennä muutama viikko, mutta se menee varmasti nappiin. Ja onpa aikaa harkita kalastoa.
Niin, ja se suodatin on myös hyvä laittaa jo pyörimään.
Akvaariovalaisimet on kyllä tehty sietämään kosteutta. Omiani olen parhaimmillaan jopa pudotellut veteen, eivätkä ne ole siitä millänsäkään olleet. Voit olla sen suhteen ihan rauhassa.
