Malawien iho-oireet?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Suvituuli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 15:29, 07.10.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Malawien iho-oireet?

Viesti Kirjoittaja Suvituuli »

Jaahas, ja minkäköhänlaisia ihosairauksi malaweilla on?
Alunperin meni ensin Aulonocara jacobfreibergi-naaras mattapintaiseksi ja surkeaksi. Ja kylkiin tuli jälkiä. Oletin, että sai turpiinsa liian äksyiltä zebroilta, ja hankkiuduin niistä eroon. Ongelma on yhä silti olemassa ja naaras entistä surkeampi. Nyt myös uroksen kylkeen on tullut vaalea jälki. Ja sulkaripsimonnin kyljessä on pölyä/irtoavaa nahkaa tai miksi sitä nyt kutsuisi - vaaleata keriytynyttä nukkaa?

Altaassa olevat L.caeruleukset näyttävät hyvinvoivilta, tosin muutaman niistä olen todistanut yrittävän hangata kylkiään/kiduksiaan? hiekkaan.

Että mikäköhän tuolla altaassa on ja mitä sille voisi tehdä? Sivistyneitä arvauksia.

Altaassa on:
lämpötila 26
gh n. hieman alle 150ppm (hard) (onneton ympäripyöreä tikkutesti, tippatesti on just nyt loppu)
kh 7
ph 7,5
no2 ja no3 ok
350l malawaario, 200l Etelä-Amerikka, 100l lähirannan paludaario, 20l triops-/sukarapu-nano
Van Loos
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 13:01, 06.02.2009
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Malawien iho-oireet?

Viesti Kirjoittaja Van Loos »

Hips!
Sen verran valoitan nyt malaweista, että osa niistä saattaa olla kokoajan vähän "huonona". Varsinkin naaraat. Tuo tuollainen vaalea mattamainen pinta iholla saattaa viitata siihen, että se naaras on todellakin saanut selkäänsä muilta ja nyt sen haavat ovat tulehtuneet. Oliko naaraalla ollut munia/poikasia vastikään suussaan? Meillä tuolla juurikin yksi poikaset suustaan päästänyt on edelleen eristyksissä (jo toista viikkoa), kun sillä on evät aika kiitettävästi syöty ja on laihana. Hyvä puoli malaweissa on se, että ne kyllä tokenee nopeasti, vaikka alkuun näyttäisikin siltä, että kalalta lähtee henki.

Nyt kuitenkin näyttäisi siltä, että altaaseesi on päässyt joku pöpö.
Ihosamennus << Tuossa yksi hyvä linkki, missä on kyseisestä taudista tietoa. Muuta en oikeastaa keksi syyksi, kuin se, että kaloilla on ollut haavoja, jotka on tulehtuneet tai sitten nuo loiset.

Siitä hoidosta ja sellaisesta olisi helpompi antaa neuvoja, mikäli kertoisit vähän enemmän hoitorutiineistasi yms. Kuinka usein vaihdat vettä ja kuinka paljon kerrallaan? Mitä mineraaleja ja suoloja lisäät veteesi ja mitä muita parannusaineita käytät?
Suvituuli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 15:29, 07.10.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Malawien iho-oireet?

Viesti Kirjoittaja Suvituuli »

No niin, tuosta ensimmäisesti viestistä jäi tosiaan nuo hoitorutiinit pois. Eli vettä vaihdan n. kerran viikossa n.puolet. Veteen lisään silloin JBL:n biotopolia, kipsiä ja ruokasoodaa. Akvassa on tekniikkana kypsymässä oleva mattosuodatin ja virtausta tuomassa ja mattosuodattimen toimintaa tukemassa Rena Filstar- sisäsuodatin. Akvaarioon tuli ymppi seka-akvasta ja samalla tuli mattosuodattimen taakse sitä lietettä toisesta mattosuodattimesta. Sekalassa ei ole ollut mitään ongelmia tai tauteja muutamaan vuoteen eikä ole ollut siirron/ympin oton jälkeenkään.

Kalat ovat olleet minulla vasta kuukauden verran ja ovat tulleet parista eri osoitteesta. Lisäksi olen saanut parista paikasta lisää kasveja. Eli pöpä on voinut tulla melkein mistä tahansa ja toisaalta kalat ovat vasta kotiutuneita ja ehkä muutosta häiriintyneitä. Ja toisesta paikasta sain samalla kertaa sekä lihansyöjiä että kasvinsyöjiä enkä tietämättömyyttäni tajunnut sitä heti. Oletin niiden olevan yhteensopivia kun olivat eläneet samassa altaassa ennenkin. Syötin pelkällä kasvisravinnolla, kunnes löysin kasvissyöjille uuden kodin.

Tänään tultuani töistä kotiin huomasin altaan toisessa päässä (virtaamattomampi, suodatin-pääty) hiekan päällä jotain vihreää, jonka oletan olevan levää? Sitä ei ollut vielä eilen illalla, ja aamulla töihin lähtiessäni akva oli vielä pimeä, joten en tiedä aamun tilannetta. Ja etulasissa on jotain valkeita hiukkasia, kuin minikokoisia matoja. Pituus n. milli ja ohuista hiuksista hieman ohuempia. Liikkuvat, mutten tiedä johtuuko liike veden virtauksista vai onko hiukkasten omaa liikettä?

Alkaa todella huolestuttamaan tämä tilanne. Sulkaripsimonni makoili hiekalla näkyvissä kun tulin kotiin. Normaalisti pysyy tiiviisti kivikossa. A.jacobfreibergi-naaras ei ole tehnyt poikasia tietääkseni edellisellä omistajallaan eikä siis näytä nytkään siltä.
350l malawaario, 200l Etelä-Amerikka, 100l lähirannan paludaario, 20l triops-/sukarapu-nano
Van Loos
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 13:01, 06.02.2009
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Malawien iho-oireet?

Viesti Kirjoittaja Van Loos »

Juu.. epäilisin si niitä iholoisia. Voipi olla, ettei tuo allas sitten ihan ole ollut täysin käynnistynyt vielä ja kalojen stressi on alentanut niiden vastustuskykyä sen verran, että on nuo loiset päässeet lisääntymään. Kannattaa katsoa kuvia iholoisista kaloilla ja mikäli oireet+kuvaukset vastaavat sinun kalojasi, niin käy hakemassa loislääke alkvaarioliikkeestä. Mineraalien ja suolojen lisäys saattaa myös auttaa noihin loisiin. Merisuolaa mieheni on myös joskus käyttänyt, mutta siitä minulla itselläni ei ole sen enempää kokemusta. Näiltä sivuilta varmasti kuitenkin löytyy ketjuja aiheesta. joten kannattaa vilkaista.
Tässä vielä tällainen linkki, että mitä kaikkea malawi-vedessä tulisi olla:
Malawi vesi

Itse emme lisää kipsiä veteen vaan ruokasoodaa, magnesiumsulfaatti-heptahudraattia ja kiekoille tarkoitettua mineraalisuolasekoitusta (en nyt kuollaksenikaan muista nimeä). Kaiken mittaan 1,5l pulloon keitettyä vettä ja ravistelen, että sekoittuu. Sitä valmista liuosta sitten lisäilemme altaaseen vedenvaihtojen yhteydessä. Hyvin on toiminut, eikä rahaakaan kulu paljoa :). Kalat lisääntyvät liiankin kovalla innolla, jonka johdosta jouduimmekin hankkimaan vielä 150l altaan poikasaltaaksi, ei enää kiljupönttö tee tehtäväänsä kuten ennen.

Vielä yksi juttu tuli mieleen, saattaapi mennä vähän ohi aiheen, mutta montako naarasta sinulla aina on urosta kohden? Malawi-urokset (yleensä) höykyttävät aika pahasti naaraitaan ja jos piilopaikkoja ei ole tarpeeksi+muita höykytettäviä, naaraat stressaantuvat helposti ja saattavat sairastua. Muutenkin kannattaa varautua siihen, että välillä on yksi tai kaksi kalaa TODELLA pahan näköisinä. Kuitenkin paranevat yleensä n. viikossa, jos saavat olla rauhassa. Tuohon auttaa esim erillinen poikasallas, jonka voi laittaa samaan akvaarioon. Sinne vain sitten sairas kala ja jotain kasvia suojaksi niin alkavat jo parisssa päivässä näyttää paranemisen merkkejä. [;)]
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”