Kypsytyksestä kysymys

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Olen perustamassa n. 400 litrasta malawi allasta.

Vedet, uudet hiekat ja kivet laitoin 6 vrk sitten.
Kypsytykseen en perehtynyt kunnolla, vaan uskoin juttuihin "pullo startti kamaa ja kalat altaaseen muutamassa päivässä".
Joten käytin ohjeiden mukaan Astra Bactolysator lisäainetta.

Minkäänlaista NO2 pitoisuuden nousua ei tapahtunut ekana 5 päivänä,
ja kun olin suomalaismiehen tapaan alkanut lueskella ohjeita kypsytyksestä jälkikäteen,
aloin tajuta ettei kypsyminen taida tekemälläni tavalla onnistua.

Siispä kalattoman kypsytyksen palikkaohjeiden mukaisesti kävin apteekista ostamassa hirvensarvisuolaa,
ja lisäsin sitä 4g + hiukan kalanruokaa eilen illalla.

Tänä aamuna odotin että käyttämässäni 5in1 testissä näkyisi jotain nousua NO2 kohdalla, mutta ei mitään.
Puuttuuko bakteerit?
Ammonium on samallatasolla kuin eilen hss lisäyksen jälkeen.

Miten edetä?

Astra ihmeaineen valmistaja lupaa seuraavaa:

* converts mains tap water into bilogically active aquarium water and is especially suited to freshwater aquaria
* breaks down harmful substances in the aquarium water (ammonium, nitrates und nitrites)
* introduces new and benevolent micro-organisms after water change, filter cleaning or addition of disease treatments
* for stabilisation and retention of bilogical equilibrium in the aquarium water
* new aquaria may be operated after approximately. 1 - 2 days
FOMA rules
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Otat kukkaruukusta (jossa elävä kasvi!) kourallisen multaa ja lykkään sukkahousuihin, tennissukkaan, suodatuspussukkaan tms ja suljettuasi sen ison reijän tiputat altaaseen. Siitä saat bakteerivalmistetta joka takuulla toimii. Ei tosin 1-2 päivässä tule valmista kuten tuolla ihmeaineella mutta täällä on aina toiminut noin viikossa. Myös ihan ulkopönttöön voi nakata moisen palleron muhimaan joksikin aikaa.

EDIT: Oletko NO3:sta mittaillut? Mikäli se on kuitenkin selvästi koholla on altaasi tosissaan jo valmis ottamaan osan kalastosta vastaan.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
kati1969
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 14:58, 11.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kati1969 »

Joo multaa sukkahousuihin, huljuttele sitä altaassa niin siitä saat "ympin" jolla lähtee.

Onhan altaassasi suodatin ja lämmitin, asteita yli 25 C?

Ei tainnut tuo ihmeaine toimia, kun ei kerran ammonium ole altaasta hävinnyt.
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

suodatin on, ei lämppäriä, pitääkö lämpö olla tuo 25 astetta?
FOMA rules
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

kati1969 kirjoitti: Ei tainnut tuo ihmeaine toimia, kun ei kerran ammonium ole altaasta hävinnyt.
Tai sitten toimi niinkin hyvin että NO2 ei tehnyt piikkiä missään vaiheessa vaan altaassa on jo niin hyvä bakteerikuorma että ammo muuttuu samaa tahtia NO3:ksi. Hiukan kuitenkin varauksella suhtautu9sin tähän. :roll:

Ja ei tartte olla tuota 25 astetta. Toki lämpö lyhentää nitrifikaatiobakteeriston lisääntymisaikaa.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Mittasin veden lämön se on 23,5

NO3 on hiukan päälle 10
NO2 on 0
GH on 5
KH on 5
pH on 7+

Ammonium testin värien vertaaminen on minusta vaikea lukuinen,
mutta arvo on kuitenkin mielestäni sama tänään kuin eilen illalla hss lisäyksen jälkeen.

Tuo ammoniumin sama taso taitaa varmistaa ettei purkki ole kypsä, vai?
FOMA rules
kati1969
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 14:58, 11.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kati1969 »

Joo en kyllä itse laittas tohon altaaseen kaloja vielä, ammoniumin pitäs hävitä kokonaan yön aikana. Itse oon käyttänyt 10%-ammoniakkia, ja samankokoisesta altaasta 5 ml häviää yössä kyllä kun bakteerikanta on vahva. En tiedä paljonko se vastaa hirvensarvisuolaa määrältään. NH4 -> NO2 -> NO3 = Nitriitit syö ensin ammoniumin ja nitraatit syö sitten nitriitit -> ei ammoniumia.
Aqualung kirjoitti:Ja ei tartte olla tuota 25 astetta. Toki lämpö lyhentää nitrifikaatiobakteeriston lisääntymisaikaa.
Kyllähän se kypsyy vaikkei lämmitintä ole. 25 asteen lämmöllä olen kypsyttänyt altaat parissa viikossa, 28 asteen lämmössä on kypsynyt viikossa.
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja R_R »

Kyllä lämppäri on hyvä olla varsinkin näin syksyllä, kun päivällä on hellettä ja altaan lämpö nousee esim. 27 C ja yöllä viilenee lähelle hallaa, laskee altaan lämpö jopa alle 24 C asteen. Miten sitten, jos unohtuu ikkuna auki yöksi, voi lämpö tippua vieläkin alemmaksi.
Nämä lämpöarvot eivät ole kaloille vaarallisia, jollei ne ole jatkuvasti vääriä, mutta nopea pudotus/nousu 3 - 4 astetta voi aiheuttaa sairastumisen tai sen puhkeaamisen.
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Eli seuraavaksi paras ja varmin on laittaa multaa suodatinsukassa altaaseen?

Kourallinen multaa varmaankin värjää veden voimakkaasti,
häipynee sitten vedenvaihtojen kanssa aikanaan?

(Laitoin myös lämppärin)
FOMA rules
kati1969
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 14:58, 11.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Kypsytys kysymys

Viesti Kirjoittaja kati1969 »

En mä ole huomannut että pahemmin värjää, mutta jos vaikka värjäisikin, niin lähtee vedenvaihdoilla. Lämpimän ja pehmeän veden kalat kuulemma viihtyy paremminkin kun vesi on hieman ruskeaa. Ja katso mun lähtötilannetta :D

Kuva
Linkki kypsytysvaiheisiin...
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Perskules, eilen illalla laitoin multaa sukassa altaaseen, vielä ei nitriittiä havaittavissa?

Ammoniakkia en lisännyt koska testin mukaan sitä on saman verran kuin h.s.suolaa altaaseen laiton jälkeen.

Toi mun NH3 testi tosin on vanha ja epäilen sen tarkkuutta vahvasti, mutta ehkä siihen voi sen verran luottaa että näkee onko vai ei.

Hiukan ihmettelen ettei akvaarioputiikit myy kalattoman kypsytyksen tarvikkeita? Asun Sipoossa ja olen kiertänyt pks alueella useita liikkeitä esim. NH3 testiä etsien, turhaan.

Paketti jossa olisi :

1. ohjeet ja perusteet kalattomaan kypsytykseen (tyyliin palikkaohje ala J.Järvi + AW linkki)
2. bakteeriymppi pullo tai multaa+suodatinsukka
3. hirvensarvisuolaa
4. kalanruokaa
5. testit kypsymisen seuraamiseen

Setti säästäisi monelta vaivalta tälläisen tavallisen seura-akvaarion perustajan.

Toivottavasti ei ole niin, että kauppiaat eivät ole innokkaita mainostamaan kalatonta kypsymistä, sen pelossa että asiakkaat eivät halua odottaa paria viikkoa saadakseen kalat altaaseen, vaan vaihtavat toiseen liikkeeseen josta saa pullon ihmeainetta ja kalat heti mukaan.
FOMA rules
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja Substral »

Hieman pitää kommentoida, sillä itse en ole käyttänyt yhdenkään altaan kypsytyksessä NH3-testiä. Bakteeriymppejä olen nähnyt jokaisen viimeaikoina käymäni akvaariokaupan hyllyllä (useimmiten SafeStarttia tai BioDigestin tuotetta). Hirvensarvisuolaa ei akvaariokauppojen kauheasti kannata hyllyyn ottaa, sillä lähiapteekki myy sitä kuitenkin halvemmalla hinnalla. Tarpeelliset eli pakolliset testit kypsytykseen ovat NO2 ja NO3. pH ja kovuustestit ovat käteviä myös, mutta täysin turhia kypsytyksen aikana, ellei sitten halua miettiä tulevia kalastoja ja tutkia pH:n muutosta hanasta altaaseen laitettaessa.

Ohjeet olisi hyvä saada kaupasta myös palikkamallina, mutta kyllä ainakin Akvaariokeskuksessa olen pariin otteeseen kuullut, kuinka toiselle asiakkaalle selitetään 2-3 vikkoa kestävää kalatonta kypsytystä ihan kädestä pitäen. Markkinamiesten halpaan ei silti kannata mennä, sillä useimmat kaupallisten tuotteiden ohjekirjaset suosittelevat jos jonkunnäköistä (kallista) kamaa altaaseen laitettavaksi.. Ensin bakteerinruokaa, sitten bakteereja, vedenparannusainetta, ammoniakinpoistajaa ja ties mitä..

Olisikohan tuollaiselle kypsytyspaketille ostajia? Melko varmasti.. Hintaan vain tulisi helposti 20% ilmaa, joka karsii hintatietoisia. Lisäksi osa valittaisi että paketista puuttuu jotain hyvin olennaista (kuten toisten suosimat ja toisten halveksumat Bactozymit) ja toisten mielestä siinä on turhia tuotteita mukana. Ristiriitainen paketti, mutta olisihan sellainen hyvä olla markkinoilla juuri sellaisia ihmisiä varten, jotka eivät osaa, halua tai jaksa tutustua kypsytykseen omin avuin internetin avulla.
Eiköhän tämä ollut tässä..
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Kommentoisin hieman tuota kommentointia ;)
ihan oikeasti kävin useassa liikkeessä etsimässä mieluista hiekkaa akvaariooni ja samalla kyselin perustamisen toimenpiteitä.
Kukaan ei maininnut minulle mitään kalattomasta kypsytyksestä, en tiedä miksi, enkä saamieni hyvin suurpiirteisten ohjeiden jälkeen osannut pitää koko kypsytystä minään tärkeänä asiana, hoituu lähes issekseen väkisinkin, pari kalaa aluksi ja kohta lisää, vielä jos laitat pullon tätä, niin homma ok.
Vasta kun aloin lueskella asiasta täältä, huomasin että kalaton kypsyttäminen on kaloille selkeästi terveellisin vaihtoehto,
mutta oli kaikilta jäänyt mainitsematta, enkä sitä myöskään osannut kysyä.

Tuota "pakettia" ei tietenkään voi kasata kaikille valmiiksi, vaan tarkoitin että kunhan nuo perus tarvikkeet ohjeineen ylipäätään löytyisi,
joista jokaiselle saa kasattua omaan tarpeeseen "paketin".

Tuntuu erikoiselta jos asiakkaan pitää ensin opiskella netistä tai kirjoista,
ennen kuin voi mennä alan erikoisliikkeeseen kysymään ohjeita uuden harrastuksen aloittamiseen ?
Miksi erikoisliikkeet ovat olemassa, voihan ne ostoksetkin tehdä netissä?

Tuntuu myös erikoiselle miksi hintoihin ilmestyisi ilmaa,
jos ne myydään akvaarioliikkeessä verrattuna esim. apteekkiin?
FOMA rules
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja Substral »

Vertaappa hienoa hiekkaa 40 kg säkissä akvaarioliikkeessä ja rautakaupassa, hinta ei ole aivan yksi yhteen. Veikkaisin tämän johtuvan siitä, että rautakaupassa hiekkaa myydään paljon, jolloin sitä saadaan ostettua suuria määriä ja hinta laskee. Akvaariokauppa ostaa vähemmän hiekkaa ja kysyntä on pienempää, jolloin hiekkaa ei voida myydä ihan niin halvalla. Lisäksi suurimpaan osaan akvaarioista myydään hiekka vain kerran, joten siitä on hyvä laittaa hieman sokeria päälle. Tästä syystä suuri osa harrastajista hakee Maxit-hiekkaa rautakaupasta tai Bilteman hiekkapuhallushiekkaa. Samalla periaatteella "akvaariosilikoni" maksaa kolme kertaa enemmän akvaariokaupassa kuin aivan sama silikoni maksaa rautakaupassa.

Minusta on ihan luonnollista, että harrastukseen tutustutaan kattavasti etukäteen kirjojen tai nykyisin enenevissä määrin internetin avulla.. Tämä lähinnä siksi, että tietää mihin on ryhtymässä. Saa yleiskuvan mitä aluksi tulee tekemään, mitä harrastukseltaan voi odottaa, millaisia varusteita tarvii ja ylipäätään tietää vähän kaikenlaista. Mielestäni on hyvin kohtuutonta vaatia erikoisliikkeitä opastamaan alusta pitäen ja koko prosessin ajan, eivät he sentään konsultteja ole, vaikkakin asiakaspalveluhommissa ovatkin. Ihmettelen kyllä ettei kukaan ole kalatonta kypsytystä kertonut, mutta toisaalta uusimmilla bakteerivalmisteilla altaat ovat jotakuinkin käyttökelpoisia heti.. Itse heitin juuri uuteen 200 litraiseen altaaseen suodattimen ja BioDigestin bakteeriampulleja ja ammostoppia (kun halvalla sain myydään-palstalta).. Pari tuntia myöhemmin lisäsin muutaman ahvenkalan. Päiviä on mennyt, NO2:ta ei ole näkynyt, NO3 rauhallisessa nousussa. Kalat altaassa terveen oloisina ja meno on samanlaista kuin kaikissa muissakin altaissa. Bakteerit suoraan ampullista, ei tarvetta parin viikon kypsytykselle, sillä suodattimessa on jo riittävä kanta. Lisää kaloja hommaan vasta jonkun ajan kuluttua, joten kanta saa rauhassa tarttua sopiviin pintoihin. Tämän omakohtaisen kokemuksen jälkeen seurasi itselle sellainen ahaa-ilmiö. Miksi liike kertoisi kalattoman kypsytyksen prosessin, kun NO2-piikittömän kypsytyksen voi tehdä pienen kalamäärän kanssakin? Tuskin tuo pikastartti stressaa kaloja, kun haitallisia yhdisteitä ei ole vedessä näkynyt. Toki kalaton kypsytys on edelleen varmin tapa saada toimiva kanta ja riittävän suurella HSS-kuormituksella bakteereja on riittävästi vastaanottamaan suurikin parvi kaloja kerralla.

Tulipa taas tekstiä, toivottavasti se luetaan hyvässä hengessä, eikä sen sisällöstä turhaan suututa :)
Eiköhän tämä ollut tässä..
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Taitaa olla kyseessä generation gap,
minä kun tulen kipeeksi meen lekuriin,
vaikka selviäisihän se tauti ja lääkityksen tarve varmaan netistäkin :D
FOMA rules
MML
Junior Member
Junior Member
Viestit: 58
Liittynyt: 13:55, 05.08.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja MML »

En ota muuten kantaa, mutta varoitan tosta JBL:län bakteerivalmisteesta. Lisäilin sitä purkissa neuvotun 9 pvää, nitraatit nousi jonkin verran. Tämän jälkeen kun en ollu jotenkin täysin vakuuttunut kypsyydesta, tein vielä multa+hirvensarvisuola lisäyksen, joka nostatti nitriittipiikin. Eli ainakaan JBL bakteerivalmiste ei toiminut mun käsittääkseni oikein. Muista vastaavista tuotteista ei ole kokemusta.

muokkauksena lisäys, että ruokin alussa bakteerivalmistetta kalanruualla kaupan ohjeiden mukaan.
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Mitä teen?

Multapussukka on lillunut altaassa reilun vuorokauden,
lämmöt on nyt yli 27
mun 5in1 liuskatesti ei näytä yhtään nitriittiä,
nitraatti on ollut kokoajan n.10 kieppeillä.

Millä voin testata että toi mun liuskatesti ylipäätään toimii nitriitin osalta,
kun se ei ole kertaakaan mitään näyttänyt ?

Vettä en ole vielä vaihtanut.

Miten voin varmistaa onko altaassa vielä hss:n lisäyksestä ammoniakkia,
(kun noita NH3 testejä ei mistään tunnu löytyvän)
jos olisikin käynyt niin että allas on jo kypsynyt?

Mitenkäs kypsynyt allas reagoi multapussin laittamiseen?
FOMA rules
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja Substral »

Liuskatestien toimivuutta ei oikein voi tarkistaa.. Mutta kokeile vaikka hanaveteen, jos NO3-taso on sama kuin akvaariossa, niin on mahdollista että allas on kypsymätön. Helpointa on viedä akvaariovettä liikkeeseen mittautettavaksi tai ostaa uusi (tippa-)testi.

Kun allas on kypsä, kaikki HSS muuttuu NO3:ksi. Tämä käännösprosessi hoituu siten, että NO2 ei todennäköisesti nouse mitattavalle tasolle missään vaiheessa. Jos altaassa ei ole kasveja, niin lisää teelusikallinen HSS:ää altaaseen ja kurkkaa huomenna onko NO3 noussut tämänpäiväisestä. Jos on, allas on kypsä. Jos NO3 ei nouse, eikä nouse NO2:kaan, allas ei ole kypsä ja kaikki HSS on ammoniakkina altaassa ja vesi on tappavaa..

Kukkamullan laitto kypsään altaaseen on "melko hyödytöntä", mutta voi toki olla hyväksi. Mullasta irtoaa lisää nitrifikaatiobakteereja veteen, mutta kanta ei lisäänny pysyvästi ennen kuin altaassa on jatkuva kuorma ja ruokaa bakteereille. Näin ollen kypsässä altaassa on jo kaikki ne bakteerit, jotka akvaario tarvitsee.
Eiköhän tämä ollut tässä..
MrAFCMagic
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1722
Liittynyt: 20:52, 31.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja MrAFCMagic »

Mulla olis tällänen kysymys kypsytyksestä&kasveista.

Omistan n. 20 litrasen akvan johon tulee kasveja. Saan ensi tiistaina kasvit ja suodattimen. Voinko laittaa kasvit kypsymättömään altaaseen vai pidänkö kasveja toisessa akvaariossa jossa lämpötila korkeampi 1asteella kuin tässä tulevassa 20litraisessa.

Ja mulla on pari ideaa millä ajattelin laittaa bakteerikannan käyntiin..
1. Suodatin toiseen altaaseen Pariks päiväks.
2. Hiekkaa toisesta altaasta toiseen.
3. Kukkamultaa ruukusta sukkaan.

Tajusko kukaan mitään? :)
www.akvala.fi akvaariokauppa| Kalanruoat ja akvaariotarvikkeet edullisesti netistä
kk
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:23, 06.10.2003
Akvaarioseurat: FOMA
Paikkakunta: sipoo

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja kk »

Eikö kotioloissa ole tarjolla mitään litkuja joka sisältää liuskalla mitattavia NO2 pitoisuuksia?

En tarkoituksella laita multaa kypsään altaaseen, vaan yritän saada selville onko altaani kypsynyt.
Koska mullan laittaminen ei minulla aiheuttanut NO2 nousua, haluaisin tietää esim. pitäisikö NO2:n nousta joka tapauksessa,
oli allas kysä tai ei ?

Menipä tää hankalaksi :(
FOMA rules
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsytyksestä kysymys

Viesti Kirjoittaja Substral »

Pitkän kaavan kalattomassa kypsytyksessä NO2 nousee yleensä 2-4 päiväksi hyvinkin korkeisiin lukemiin. Uusilla kaupallisilla bakteeriymppi-aineilla tämä nk. "NO2-piikki" voi olla vain muutaman tunnin mittainen, sillä ymppi sisältää kaikki bakteerit käyttövalmiina ja elävänä. Näin ollen NO2 muuttuu hyvin nopeasti NO3:ksi, ja piikki jää useimmiten akvaristilta huomaamatta. Vain NO3 nousee. Kypsässä altaassa NO2 ei koskaan nouse mitattavalle tasolle, ellei bakteerikanta ole vaurioitunut tehokkaan siivouksen yhteydessä tai kalasto (tai muu biokuorma) lisäänny nopeasti. Eli ei kannata tuplata kalamäärää kerralla ostamalla! Tästä syystä suositellaan ostamaan kalat kolmena kertana, jotta bakteerikannalla on aikaa lisääntyä vastaamaan uuden kalaston tarvitsemaa määrää.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”