kultakaloista ja "oppaista"

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mattib
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 12:11, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Iitti-Kouvola

kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja mattib »

Noh avaudun omalta osin asioista. Elikkäs täällä kun moitteita on tullut liian isoja liian pienessä altaassa. Kävin kirjastossa, ensin luin Varjon kirjoista vanhoja painoksia ja sitten käsiin osui tuo uudempi, molemmat opukset hyviä. Sitten löytyi semmonen ohuempi "kultakalan omistajan käsikirja" tai muu vastaava, se oli kirjoitettu ilmeisemmin euroopassa niin sisällön kuin suosituksien osalta, käännetty vain suomeksi ja vielä vuonna 2006 tai -07. Tuossa opuksessa olisi "saanut" laittaa noin 60L uimaan 12kpl kultakaloja, en siis ihmettele että suomessakin löytyy pieniä kultakaloja ja harmittavaa kyllä isojakin pienistä altaista. Ymmärrän sen että johonkin 250L tai vähän pienempään otetaan uiskentelemaan pieniä siis alle 5cm mittaisia kultakaloja vaikka 6kpl parvi sillä varauksella että kun siintä kasvavat isommiksi myös allas vaihtuu isompaan. Suurimmaksi osaksi harmittaa se että joillain kellä kultakaloja on pienemmässä myös suomessa annetun suosituksen mukaisessa altaassa 250L, moititaan ja syyllistetään eikä tahdota antaa edes mahdollisuutta siihen että tulevaisuudessa allas vaihtuu isompaan tai pääsevät jopa piha-altaaseen. Ja jotkut pystyvät jopa tarjoamaan tuossa pienemmässä altaassa hyvät ja ennenkaikkea puhtaat elinolo suhteet, joskus muistan lukeneeni suomalaisista kirjoista että jo 120L altaaseen voi ottaa pari kultakalaa., on hyvä että isompihan on aina melkein parempaa. Pitäisi kait kääntyä lainsäätäjien puoleen että lakiin määrättäisiin tiukat minimi allaskoot missä mikäkin laji saa asua ja montako kappaletta. Monessa eläinkaupassa olen nähnyt niin isoja kuin pieniä kaloja pienissä alle 100L myyntialtaissa, kultakalojakin joskus 30-40kpl parvina ja välillä vaihtuvuus on hidasta kun näiden menkkiä olen kysellyt. Olen nyt eteläsuomen liikkeet kierrellyt läpi ja harvassa on todella isot altaat, sama juttu kiekkokaloillakin myyntialtaissa. Tämä kauppatoiminta siis perustellaan ilmeisesti vaihtuvuudella (tilapäisyys), jolloin kalat voivat olla pienissä lätäköissä. Täälläkin välillä yhtämonta mielipidettä kuin kirjoittajaakin välillä ja tässä oli nyt oma mielipiteeni. Itselläni talvihorrostaa noin 5000l vetoinen puutarha-allas ilman kaloja ja toinen pienempi koristeallas, joskus kesäisin on saattanut olla pieni parvi ahvenia.
-Mandell-
Member
Member
Viestit: 383
Liittynyt: 12:37, 18.12.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: hyvinkää

Re: kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja -Mandell- »

Juu voinhan mäki ostaa tosta noin vaa vaikka 100l altaan ja laittaa sinne 30 kultakalaa ja järkätä hyvät olosuhteet mutta eivätpä taida silti kamalan onnellisia olla.
Ja ihan omasta kokemuksesta voin sanoa että kultakala ei nauti olostaan 250l altaassa. Minulla oli kun hankin tyhmänä ja tietämättömänä ja kuuntelin vielä eläinkaupassa vuosia sitten. No siellähän nuo kutivat ja kasvatinkin poikaset ja yhden pidin mutta eipä tainnut olla elämä hääviä. Isoin (nyt kokoa lähemmäs 30cm) oli ollut meillä 4 vuotta ja kasvanut 20cm kokoon sinä aikana. Tämä vietti aikansa pusikossa ja löllötti. Poikasteni äitihän tuo on ja vaikka se kuti se oli koko ajan siellä puskassa löllöttämässä.
NO tämän takia hommasimme 500l altaan johon kippasimme kultisporukan. Nyt ei pysy kala puskassa löllöttämässä kuin öisin. Muuten vetää rallia koko ajan eestaas pienempien kavereiden kanssa.
Eli tämän mahtavan ja sekavan tarinani opetus oli että vaikka kultakala vaikuttaa onnelliselta, se ei välttämättä ole sitä. Pelkkä kuteminen ei tarkoita että se on oikeasti onnellinen. Ai niin ja allas tuli meille syksyllä ja iso on nyt puolessa vuodessa lisännyt kokoonsa kymmenen senttiä kun on vihdoin tilaa kasvaa!
Ja jos on 250l allas ja hankkii siihen vaikka 5 suloista pikku kultakalaa ja ajattelee että no ostetaan sitten iso kun on tarvetta. No kultikset kasvavat ja sitten kun olisi tarvetta, aletaan pohtia että hitsit kun on kallista.. Kultikset majailevat pikku pytyssään muutaman vuoden ja alkavat olla jo riesa. No sitten ne tullaan tänne tai suomi24 valittamaan kuinka paljon ne syövät ja sotkevat, haluaako joku itselleen, ei tarvitse edes maksaa?
Mutta itse aloittajan viestiä en tajunnut. Mikä oli selityksesi pointti? Juu kyllä me tiedämme että kirjoissa sanotaan sitä ja tätä kultisten altaan koosta. Kultakalan allaskoko on varmaan kiistelyimpiä asioita akvaarioasioissa. Onko koskaan saatu sitten sitä ah niin oikeaa vastausta? Eipä olla taidettu.
Ja nykyään huomaa että ei kannata mennä kirjastoon onkimaan tietoa vaan mönkii koneelle ja etsii tiedon. Jos samaa asiaa hoilotetaan monessa paikassa ja vielä osaavissa paikoissa (eli ei harrastajien ikiomat pienet kotisivut) niin silloin tieto on todennäköisesti suht.varmaa. Ja jos jää vielä epäselväksi niin kysy (JOSTAIN muualta kuin eläinkaupasta). Minä olen monille eri ihmisille ja monissa eri paikoissa mm. suomi24 toitotellut ihmisille kalojen oloista mutta ihmiset ovat niin jääräpäisiä. Miksi myöntää olevansa väärässä vaikka ihmiset toitottelevat että haloo mietippä vähän..
Hitsit kun tuli epäselvää tekstiä mutta ehkä joku jotain tajusi.. :D Mutta kerroppa meille mattib vielä että mikä oli tekstisi idea niin olisi helpompi pölpötellä täällä :mrgreen:
84l rapularasborala,40l vauvanaario +nelivarvaskilpikonna ja akaattikotiloita
fix
Junior Member
Junior Member
Viestit: 195
Liittynyt: 15:09, 14.09.2008
Sukupuoli: Nainen

Re: kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja fix »

olisikohan pointtina ihan vain se mitä kirjoissa kerrotaan? Kun eri lähteet kertovat eriä, kuten tässä olipa suht tuoreessa painoksessa ihan erilaisia akvaariosuosituksia annettu, kuin esim. tällä palstalla. Ja jotkut aloittelevat akvaristit (ja jotkut kokeneetkin) sitten näiden tietojen pohjilta hankkivat kalansa ja akvaarionsa. Sen jälkeen tuoreeet akvaristit tulevat tänne hakemaan apua jos jokin tulee hädäksi, niin ensimmäisenä sen sijaan jotta autettaisiin itse hätää, aletaankin sorsimaan kuinka kalat ovat väärissä oloissa, ja kuinka on akva joko sitä tai tätä. Ja kuinka nyt pitää luopua siittä ja siittä kalasta jne. Eli suorastaan masentaa tuoretta akvaristin alkua. Miettimättä sen enempää ikää taikka muuta. Pahimmillaan olen törmännyt tapaukseen jossa suurinpiirtein haukutaan alaikäistä, jonka hankinnat ovat varmasti isin ja äidin päätettävissä, eikä hän näin ollen kuitenkaan pysty tuosta noin vain kasvattamaan akvaariotaan muutamaa 100 litraa isommaksi, saatikka ole kovin halukas luopumaan kenties elämänsä parhaasta/rakkaimmasta asiasta.
Joten ehkäpä Mattib:n pointti oli juuri siinä, että lähteitäkin on niin monia. Jotta kun uskot yhtä lähdettä voi toinen lähde antaakin ihan eri tietoa. Joten ei kannate käydä suoraan syyttelemään ja lävitse sitä kuinka kalat ovat väärän kokoisissa akvaarioissa, vaan lähteä oikeasti antamaan neuvoa ja vinkkiä itse ongelmaan. Itsekkin olen saanut valitusta joistain kaloista kun pidän niitä väärin. Mutta se taas on heidän näkökantansa, menen eteenpäin sen pohjalta mikä hyvältä tuntuu, ja minkä luen suunnilleen oikeaksi. Mikä taas tarkoittaa sitä että haen sen kultaisen keskitien kirjallisuuden ja muiden tietäjien (eli harrastajien) kokemusten pohjalta, jotka voivat poiketa toisistaan paljonkin.
mattib
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 12:11, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Iitti-Kouvola

Re: kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja mattib »

Ideani oli lähinnä siinä, että jos ja kun kauppias myy tuollaisen vaikka 250L "paketin" asiakkaalle joka haluaa kultakaloja lajialtaana pidettäväksi, näitä minullekkin on useassa liikkeessä tarjottu ja että jos 300-400L ottaa niin jo sopii melkein 10 kultakalaa sinne pyörimään parvessa. No joitain ongelmia asioiden esiin tullessa, jamppa surffailee netissä ja löytää tiensä tänne ja täällä ensimmäiset kommentit tuntuvat olevan vaihtoehtona tyyliin tuhannen litran kontti 4-6kultakalalle tai kannattaa lopettaa kalojen pito. Ei tämäkään rohkaise uutta akvaristia joka on lukenut näin kirjoista joihin pitäisi viime kädessä luottamaan sen kauppiaan lisäksi. Tässä mietin uskoako siihen mitä esim. M.Varjo on kirjoissaan kertonut, tällä hetkellä taitaa lukea pienelle parvelle 300L, tuossa uusimmassakin jota täällä ilmeisesti arvostetaan monen ison lajin kohdalla on määritelty menettelevä allaskoko aika pieneksi tämän sivuston mielipiteisiin verrattuna, moni kala tuon kirjan perusteella menee vielä 250-450L altaassa. Tämä tuo taas sen mielestäni esiin että ne ketkä tässä äärirajoilla on niin kirjan kuin kauppiaidenkin oppeja noudattaneina eivät täällä uskalla kysyä tai esitellä harrastusta koska ensi tuomiona on että altaasi on liian pieni. Muutamaa keskustelua täällä seurasin ja näinkin on tainnut päästä käymään. Pitäisi sitten kait mennä siihen että 5 kalaa ja vaikka 800L ja korkeintaan 2-4monnia pohjilla ettei ylikansoitu. Muutamaa pikkukalojen keskustelua seuranneena, onko sitten niilläkään siinä 100L suhteessa paremmat oltavat jos altaassa on useita lajeja ja yhteen lasketut määrät hipovat 30-joskus jopa 40 kalaa ja vielä kysytään mitähän voisi laittaa. Muutamaa kauppiasta haastateltaessa jopa kiekkoja laitettaisiin pussiin jos vaan 250L allas kotoa löytyisi joka on 50cm korkea. Onneksi Varjon kirjassa kiekoille on määritelty jo yli 400L tilavuutta. Loppuajatukseni olisi se että pitäisi luoda kunnollista painettua sanaa joka löytyisi myös kirjastoista koska monet nuoret ja vanhat käyvät edelleen myös siellä lueskelemassa. Jossain täällä keskusteltiin vielä noista -80luvun ohjeista miten silloin tehtiin. Mietinpä että kait ne kalat sitten oli silloinkin saman kokoisia kuin nykyäänkin ja silloin ovat menneet 120L altaassa, onko elintaso tehnyt tästä asiasta ja vain harvojen herkkua? Ihminen tarvitsee nykyään yli 200 neliön omakotitalon ja kalat 1000l kontin :) Herättelinpä vain keskustelua turhasta.
mattib
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 12:11, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Iitti-Kouvola

Re: kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja mattib »

Tuo Fix käyttäjä tunnusta omaava ehtikin jo melkein vastailla myös minun näkemykseeni kun kirjoittelin tuota pitkää tarinaa. Vähän sama kun kiertäisi autokaupoilla aina se oma tuote ja näkemys olisi se ainoa oikea, erilaisia testituloksia näyttää tulevan niidenkin kirjoissa ja lehdissä. Ja erilaisia vastauksia on täällä palstoilla kuin kirjoissa ja "alan" lehdissä. Pitää pistää kohta pari vertailu pystyyn laitan 5 kalaa 300L altaaseen ja 5 600L altaaseen niin katsoo sitten miten ne voivat vaikka vuoden päästä, minkä verran kuluja on ollut ja vaikka sairauksia/kuolleita, onko vaikka kasvussa eroja. Tosin en eläinkokeista oikeen piittaa niin jäänee omalta kohdalta tekemättä.
Applemiina
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 00:21, 27.01.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: kultakaloista ja "oppaista"

Viesti Kirjoittaja Applemiina »

Tässäpä on jutun aihetta.

Itse uskaltaisin väittää, että kokemalla oppii ja järjellä päättää.

Voin kokemuksesta sanoa, että nuorena aloittelijana menee helposti sekaisin. 11-vuotiaana otin itsekseni selvää asioista juurikin lukemalla kirjoista (nettiä kun ei tuolloin meillä vielä ollut ja asuin pikkukylässä, missä ei ollut akvaarioliikkeitä mistä kysellä). Olihan se hämmentävää niin nuorelle, että oli niin paljon eri suosituksia altaan koosta kullekin kalalle. Sekaisinhan siinä menee, joten nuorempien akvaristein kimppuun ei tarvitse käydä tämän takia, mutta tuskin sitä kukaan rationaalinen ihminen tekeekään. Apua ja neuvoa pitää antaa, ei tuomioita. Itsellänikin on kolmea liian isoa lajia uinut akvaariossani sen kokoon nähden, mutta totuuden valjetessa kalat ovat lähteneet uusiin koteihin, eikä ole tullut sitten 14. ikävuoden jälkeen hankittua liian isoa kalaa.

Tässä 20 vuoden huimassa iässä osaa sitä ajatella jo järjelläkin, minkä kokoista allasta minimissään kalalle hankitaan lajista riippuen. Tai toisin päin, minkä kokoista kalaa asuttaa omaan akvaarioonsa. On sanomattakin selvää, ettei 30 senttiin kasvavaa kultakalaa voi laittaa metrin mittaiseen 140 litran purnukkaan. Silmä harjaantuu kyllä hahmottamaan, minkä kokoiseen altaaseen kala kavereineen mahtuu asustamaan mukavasti.

Onnellisia olkoon ne, joilla on käytössään tiedoiltaan luotettava akvaariokauppias, jos eivät itse tiedä.
>||||> http://kuvablogi.com/blog/13596/1/
140l, 54l, cockerspanieli ja kingcharlesinspanieli
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”