Etiikka kalojen hankinnassa

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
LGZ
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 12:11, 02.08.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja LGZ »

Näillä hetkillä kun on kalojen hankinta edessä ja se on mulle suht. uus osa-alue, mitä nyt joskus pentuna makeanveden kaloja harrastanut. Niin on väistämättä tullut mieleen myös eettiset kysymykset, esimerkiksi se että kuinka paljon nykyään on mahdollista saada vankeudessa kasvatettuja kaloja jne/miettivätkö esim. suomalaiset paikalliset akvaariokalojen toimittajat näitä asioita?. Haluaisinkin siis keskustella siitä että mikä tilanne on tänä päivänä ja laitatteko esim rahaa tukemaan riuttoja suojelevia organisaatioita tjms vastapainoksi? Jos jotain pitäis tukee niin mieluummin laittaisin rahani niihin kuin esim Amnestylle :D

Tää saitti tuntu aika fiksulta http://www.reefprotect.org/index.htm ja on myös ilmotettu että mitä kaloja ois hyvä välttää...

Malmiterveisin.
Aleksi.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Kardinaalikaloja ja vuokkokaloja on joskus ollut myytävänä ihan kotimaisena kasvatuksena. Mitä "farmikasvatettuja" onkaan, niin ovat järjestään kalliimpia kuin pyydetyt, tosin ymmärtääkseni esim. vuokkokalojen kasvatuksen hintoja on saatu järjellisiin mittoihin. Itse olen "harrastanut eettistä kalanostamista" hankkimalla lähinnä secondhand-tavaraa, käytettyjä kaloja ;) Kaupasta olen ostanut yhden kalan, nykyisen. Korallit on hankittu aikalailla samalla tavalla, joskin siinä kyseessä on enempi perseen aukinaisuun :mrgreen:
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
stompy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 204
Liittynyt: 20:50, 23.08.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja stompy »

Hyvä kysymys, koska olen itse pohtinut aivan samaa.
Onko maahantuojilla jonkin tyyppisiä ISO-standardeja tai muita, jotka määrittävät eettisen kalojen sekä kasvien hankinnan?
Tietäisikö vaikka joku täällä kirjoitteleva akvaariokauppias?
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Milläs tavalla muuten noita meriveden kaloja nykyään keräätään tuolta koralliriutoilta myyntiin,
muistelen että joskus ennen noita kerättiin jopa olikohan se nyt syanidilla ja suurin osa tuolla tavalla pyydetyistä kaloista sitten kuoli,
mutta tuskimpa niitä enää noin pyydetään vai?
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Ei valitettavasti ole mitään standardeja käytössä. Merivesipuolesta en osaa tarkemmin kommentoida, mutta makeavesipuolella siihen kalan eettisyyteen vaikuttaa moni asia. Pelkkä kasvatettujen suosiminen ei välttämättä tee hommasta sen eettisempää, sillä ainakin nuo Singaporen ja Tsekkien kasvatusolot ovat melko kaukana eettisistä. Antibiootti ym. lääkeliemissä uivat...
Kun taas ostamalla luonnosta pyydettyjä kaloja, tukee samalla paikallista työllisyyttä ja ainakin makeavesipuolella mm. antaa vaihtoehtoja sademetsän raivaamiselle.
Toisaalta taas vastapuolella on pitkät lentomatkat, jotka ovat ympäristön kannalta huono juttu ja kalojenkin kannalta ikäviä - sitä hävikkiä kun tuppaa tulemaan. Ja jälleen taas, kasvatettaessa kuluu siinäkin sähköä ja vettä, mikä ei ole ympäristön kannalta hyvä... Ota hänestä sitten selvää.

Muistelen kuulleeni joitakin vuosia sitten, että olisi mahdollisesti kehitteillä jokin projekti, jonka ideana oli tuottaa kaloja luonnosta siten, että koko kalan reitti joesta kauppiaan akvaarioon on jäljitettävissä. Homman piiriin kuuluisi kalastajia ja tukkuja, joiden periaatteena on pyydystää kaloja luontoa vahingoittamatta. Näiden kalojen mukana seuraisi sitten jonkinmoinen sertifikaatti tyyliin "näitä kaloja ostamalla tuet kestävää kehitystä alkuperämaassa ja ennaltaehkäiset sademetsien raivausta ymv." Mielestäni kuulosti hyvältä, mutta valitettavasti tällaiset projektit etenevät kovin hitaasti. Odotellaan lisäkuulumisia...
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

[flame]Rakentavasti sanoisin tähän heti alkuun, että yks hailea mitä me täällä suomessa tehdään! Tärkeintä olisi saada korjattua asiat esim. amerikassa ja etenkin merielukoiden käyttäminen aasiassa luonnonrohtoina. Eniten ettisyyttä edistää minun mielestä, kun lahjoittaa rahaa näitä asioita ajaville. [/flame]

Eilen laatikosta pudonneessa uudessa Coral-lehdessä sattui olemaan lyhyt juttua tähän liittyen. Esimerkiksi juuri keltavälskäreitä kalastetaan aivan tolkuttomia määriä ja ylikalastaminen ilmeisesti on jonkin asteinen ongelma, mutta suurempi ongelma kai olisi, jos kaloja ei kalastettaisi ollenkaan, Kuten Marikin sanoi, kestäväkalastaminen on hyvä tulonlähde ja se tuo lisäarvoa luonnolle. Jutussa valiteltiin sitä, että kestävälle kalastukselle ei ole kriteereitä ja muutenkaan sitä ei ole tehty tutuksi kuluttajille.

Kaikkihan meistä tietää, että mitä kalalajeja Prisman kalatiskiltä saa ettisistä syistä ostaa ja mikä logo tonnikalapurkin kyljessä kertoo kestävästä kalastustavasta! eiks jeh!
LGZ
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 12:11, 02.08.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Etiikka kalojen hankinnassa

Viesti Kirjoittaja LGZ »

Kiitokset vastauksista ja kannanotoista. Tietty perspektiivit on otettava huomioon, just viitaten Kimmon ekaan kappaleeseen, jotain ois vaan kiva joskus yrittää tehä oikein ja yrittää toimia edes vähän esimerkillisesti meidän mittakaavalle asetetuissa puitteissa, niin paljon kuin se on mahdollista.

Akvaarioharrastaminen on omalta osaltani lisännyt tietämystä, arvostusta luontoa ja merta kohtaan todella paljon ja veikkaan että sekin on ihan positiivinen juttu.

Niin no jos kävelee prismassa ja miettii näitä asioita niin pitäis varmasti opiskella itsensä sivistystä päivätyönä että tietäis välttää kaiken paskan mikä siellä hyllyissä roikkuu :D. Vielä lisäten että harmi vaan että kuluttajalla on vastuu, pätee myös keltasen median lehtien ostamiseen :)

alekssss
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”