Paras materiaali altaan alle?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Jaani »

R_R kirjoitti:Jokainen tekee tavallaan, mutta jos akvaarion valmistajan asennusohjeessa kielletään laittamasta mitään alle ja akvaario menee rikki, ei valmistaja varmaankaan korvaa, ei silloin myöskään vakuutusyhtiö.
Normaali tilanne on se, että alle ei kielletä laittamasta mitään, vaan suorastaan suositellaan laittamaan. Tottakai valmistajan ohjeita kunnioitetaan, mutta jos ei toisin neuvota tekemään, niin altaan alle kuuluu kuormitusta tasaava solumuovi.

Minulle riittää perusteluksi se, että kauppias suosittelee ja ohjeistaa:
http://www.akvaariokeskus.com/ab2005/ho ... ohjeet.htm
Mefeas kirjoitti:Mistä tietää, että akvaarion pohja on sitten tuettu "sopivasti"? Voiko styroxista syntyä pohjaan joku jännite, kun lappaa tavaraa( tässä tapauksessa tasaisesti, ei suodatinta ja kivilinnaa toiseen päähän) akvaarion täyteen. Akvaarion kehykset ottavat styroxiin vastaan ja painuvat alaspäin, jolloin styrox sitten tukee pohjaa "liikaa" ja lasi meneekin siksi rikki? Jos laittaa 25mm styroxin niin voiko se siis painua kehyksien kohdalta sitten liikaa verrattuna keskikohtaan?
Jalusta vaateriin molempiin suuntiin, solumuovi väliin ja koetäyttö. Jos altaan asento ei muutu koetäytön aikana eli ei kallistu mihinkään suuntaan tai kieroudu, niin altaaseen voi laittaa hiekat ja sisustaa. Jos taas painuu johonkin suuntaan, niin jalustaa pitää säätää ja allas koetäyttää säätämisen jälkeen uudelleen. Tätä jatketaan kunnes lopputulos tyydyttää.

Jos kehysaltaan alla ei ole mitään alustaa, niin miettikääpä minkä varassa allas lepää. Pelkästään kehysten varassa ja keskusta on tyhjän päällä, jolloin kuormitettaessa pohjalasi taipuu jalustan kansilevyyn saakka tai sinnittelee kehyksen korkeuden verran ilmassa jatkuvassa jännityksessä. Solumuovialustan kanssa kehys painuu alustaan paksuutensa verran, mutta sen jälkeen koko altaan pohja on tuettu, eikä se enää ole "tyhjän päällä".

Styrox on sen verran jäykkää kamaa, että oletan sen kantavan hyvin altaan painon. Isomman altaan kehys uppoaa siihenkin paksuutensa verran, mutta tuokin toiminee. Joskus käytettynä ostetun 180-litraisen mukana tuli styroxalusta ja siinä oli siisti kehyksen levyinen ja syvyinen painauma reunoissa. Minulla on tällä hetkellä 576- ja 420-litrainen solumuovin varassa. 576-litraisen paino litistää Etolan solumuovinkin aikalailla litteäksi. 420-litrainen lepää vielä siististi solumuovin juurikaan painumatta kasaan. Retkipatjalaatuinen solumuovi on isojen altaiden kanssa kelvotonta, mutta sekin on parempi kuin ei mitään...

-Jaani-
sourz
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 22:04, 27.01.2008

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja sourz »

R_R kirjoitti:Miksi ihmeessä sinne pitää laittaa jotain?
25 mm styrox painuu kasaan vähintään 15 mm kehyksen kohdalta ja pohjalasin kohdalta styrox alkaa kannattamaan pohjalasia.
Kehykset on asennettu tukemaan akvaariota, jos kehyksien tarkoitus poistetaa, tulee akvaariosta pohjalasin varassa oleva akvaario.
R_R kirjoitti:Kun allas on 125 cm pitkä ja toisessa päässä on kiviä ja suodatin ym. ja toisessa päässä kasveja, ei styroxi painu yhtäpaljon enemmän painoa olevasta päästä kuin kevyemmästä. Miten sitten käy, mieti sitä?
Kuinka paljon se styroks käytännössä painuu akvaarion alla?
Tuotetietojen mukaan teoriassa huonoimmankin syroksin puristuslujuus on 60 kPa ja "normaalin" 100-120 kPa. Kiloina siis syroks kestää puristusta 2% painumalla YLI 10000kg/m2. Akvaarion (veden)paino jakautuu tasaisesti koko pohjan alalle ei pelkästään kehyksiin. Tuollainen 120x40 altaan alle sopiva syroks kestää painoa 5 tuhatta kiloa. Luulisi olevan marginaalia vaikka toisessa päässä olisi enemmän kiviä. Vaikka 250l allas olisi aivan täynnä graniittia niin silti puolen neliön styroks kantaisi seitsemän kertaa enemmän painoa, jos kuorma jakautuu tasaisesti.
Styroksin etu on siinä, että jos alustassa on jotain kohoumia (ruuvinkantoja tms) tai väliin jää huolimattomuudesta esim akvaariosoraa painuvat nämä muoviin, eivätkä hajota lasia. Leikkausvoimaa syroks ei kestä yhtään, eli heppoita alustaa sillä ei tukevoiteta.
Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Jaani »

sourz kirjoitti:Kuinka paljon se styroks käytännössä painuu akvaarion alla?
Minulla se oli painunut vain matalan kehyksen verran ja pinta luonnollisesti oli kauttaaltaan tasoittunut. Levy oli sentin parin luokkaa ja varsin pehmeän ja hauraanoloista eli varmaan kyseessä on ollut, joku noista huonoimmista laaduista. Hyvin toimi sekin alustana.

-Jaani-
m1ksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 194
Liittynyt: 09:08, 09.12.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kurikka

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja m1ksu »

Tähän nyt täytyy heittää sellainen tieto, että ainakin Giantin uusien altaiden alle täytyy laittaa nimen omaan styroksi!
Pienempien alle riittää 25mm ja isommille täytyy laittaa 50mm, valmistajan takuu raukeaa välittömästi jos alle ei laiteta riittävän paksua styroksia. Solumuovit ym. Ei kuulemma kelpaa.
Tibarine
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 19:43, 25.10.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Tibarine »

Itse olen käyttänyt 360 litraisen altaan ja jalustan välissä, ohutta ns. retkipatjaa ja tuplana kaksinkertaisesti. Lyttyynhän se painuu.Hieman syvemmät painaumat ovat kehysten kohdalla. Tämän olen huomannut muuttaessani, kun allas on tyhjennetty. Altaassa on kapeat metallikehykset ala- ja yläreunassa. Ostaessani akvaarion myyjä suositteli kyseistä matskua. Nyt ostin 250 litraseen, 150 cm pitkään akvan alle, sentin paksuista retkipatjaa Etolasta. Solumuoviakin mietin ostohetkellä, mutta retkipatjaan kaaduin. Loistavasti on pelittänyt. 360 litrasen akvaarion kanssa muutin 5 kertaa.. ja aina samat retkipatjat lykkäsin alle. Itse en halua laittaa styroksia, kun on kerran kokemusta retkipatjamatskusta.. On se silmäänkin paremmannäköistä... Jokaisella on mielipiteensä ja monesti se pohjautuu omaan kokemukseen. ;)
Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Solumuovin käsiteltävyys on ylivoimainen verrattuna styroxiin. Voi taivuttaa ja rullata, eikä leikatessakaan tule sotkua.

-Jaani-
Ildar
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 639
Liittynyt: 22:31, 06.12.2010
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Ildar »

Meillä on molempien giantien alla tuo 25mm styroxlevy.
Jo pelkästään senkin vuoksi että kummankaan alla lattia ei ole suora vaan vähintäänkin kalteva.
650 + 275 litraa vettä ja aika monta osaomistuskarvakorvaa
Koss
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2659
Liittynyt: 01:45, 03.06.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja Koss »

Se on altaan kehyksistä kiinni minkälaisen pehmusteen altaan alle laittaa. Paksun profiilin alle paras materiaali on styroksi, kun taas ohuelle riittää solumuovi.
hande1
Junior Member
Junior Member
Viestit: 115
Liittynyt: 12:35, 05.04.2006
Akvaarioseurat: Jyväskylän Akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Paras materiaali altaan alle?

Viesti Kirjoittaja hande1 »

Taitaa tuo olla valmistaja/merkkikohtainen. Itselläni olevan Akvastabilin 900-litraisen altaan ja jalustan välille on valmistaja kieltänyt laittamasta mitään. Tärkeätä kait olisi, että paino jakautuu tasaisesti eikä lähde kantamaan jostain paikkaa ja silloin on äkkiä lasissa jännite niin, että poksahdus on aika lähellä...

Tuo lattian vinous/viettävyys pitäisi korjata kyllä ennen alustaa eikä sitten millään ihme viritelmillä, joilla ei voi olla varma tuleeko painon jakauma tasaisesti. Säätöjalat joita on riittävästi ratkaisevat parhaiten tuon ongelman.
900-litrainen Akvastabil kiekkola, 180-litrainen monnisakvaario
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”