Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tupunaa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 14:36, 12.07.2010
Sukupuoli: Nainen

Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja tupunaa »

Onkohan tämä riitelyä vai leikkiä? Huomasin että harlekiininuoliainen "hyökkäsi" kaksi kertaa tulipyrstöön kiinni ja tarttui kidusten kohdasta kiinni ja ne uivat aina jonkin matkaa melko nopeaa vauhtia kunnes tulipyrstö sai hätistettyä nuoliaisen pois. Sen jälkeen olivat ihan sopuisasti jopa sentin päässä toisistaan aivan kuin kaverukset. Onkohan riitaa tiedossa jatkossa? harmittaa sillä pidän kummistakin kaloista todella paljon ja en ole muulloin nähnyt kummankaan jahtaavan muita kaloja .
Kilu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 647
Liittynyt: 19:43, 01.09.2005
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja Kilu »

Harlekiineilla tuntuu olevan tuollainen tapa härnätä muita. Silloin kun itselläni niitä oli, harrastivat ne juuri samanlaista toimintaa leväbarbien kustannuksella. Normaalia harlekiinin käytöstä siis. Sen verran harvinaista oli kuitenkin, että en usko levisten siitä kummemin häiriintyneen.
720l + 450l
Eikait sole mikhän!
iras
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:39, 05.02.2011

Re: Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja iras »

Mitäs minun harlekiininuoliaiset tekee, kun iltasafkan jälkeen niiden värit haalistui ja ne alkoi rundaamaan ihan kahjona kuin lankakerä akvaariossa. Ihan niin kuin koira jahtaa häntäänsä, nämä kaksi harlekiiniä pyörii pyrstötuntumassa keskenään - välillä kyhnyttää ihan kylki kylkeä vasten joko ihan uiden tai jotain pintaa vasten (esim. juurakko, kasvit) ja sitten taas jatkaa päätöntä pyörimistä törmäillen ja välittämättä muusta maailmasta. Ne aloitti pyörimisen surviaisentoukkien syönnin jälkeen ja ovat jatkaneet sitä jo hyvän tovin, ainakin kymmenisen minuuttia? Tappeleeko ne vai perustaako ne perhettä? Aika villiä :D

Kolmas harlekiininuoliainen on ihan normivärinen ja seuraa tilannetta vähän kauempaa, vähän kuin joukkoon kuulumattomana. Neljäs, rauha hänen muistolleen, hyppäsi pari viikkoa sitten akvaariosta.

--------------------------

Olen googlaillut hiukan ja kyllä se taitaa sinne perheenperustamisen pulelle mennä :). Kalojen värit palautuivat suht pian, mutta muuten sama meno jatkuu vieläkin. Pyörivät yhä pyrstötuntumassa toisiaan ympäri ja vuoroin taas kyhnyttävät kyljittäin. Meno on päätöntä, kauankohan ne jaksaa? :mrgreen:

--------------------------

Ja nyt se sitten loppui kuin seinään. Vajaa puoltoista tuntia järjetöntä rundaamista, sitten naaras (näyttääkin olevan iso vatsa) livahti toiseen päähän akvaa ja jäi maahan möllöttämään. Ukko jäi niiden pyörimispaikan tienoille etsimään toista. Ilmeisesti noista kolmesta kalasta kaksi on naaraita (vatsat todellakin pulleita) ja kolmas solakampi on ukkeli. Aika hauska noita oli seurata, mutta olis ollut kiva kun olisi jatkunut ihan kutuun asti :D.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja 7330 »

tupunaa kirjoitti:Onkohan tämä riitelyä vai leikkiä? Huomasin että harlekiininuoliainen "hyökkäsi" kaksi kertaa tulipyrstöön kiinni ja tarttui kidusten kohdasta kiinni ja ne uivat aina jonkin matkaa melko nopeaa vauhtia kunnes tulipyrstö sai hätistettyä nuoliaisen pois.
Omanikin tekevät tätä silloin tällöin. Jonkinlaisen kiusaamisen piikkiin olen sen laittanut: eivät koskaan vahingoita uhriaan mitenkään, eikä puuhaan tunnu liittyvän minkäänlaista aggressiivisuutta. Tarrautuvat kiinni niin pitkäksi aikaa kuin pysyvät, ja sitten jatkavat puuhiaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tänään on katseltu, kun pieni niilinhauki on uinut pakoon kyljessään kiehnäävää isoa niilinhaukea, jonka kyljessä on puolestaan kiehnännyt harlekiininuoliainen. :roll:
iras kirjoitti:Ja nyt se sitten loppui kuin seinään. Vajaa puoltoista tuntia järjetöntä rundaamista, sitten naaras (näyttääkin olevan iso vatsa) livahti toiseen päähän akvaa ja jäi maahan möllöttämään.
Viidestä harlekiininuoliaisestani on valikoitunut yksi pariskunta, joka on touhunnut tätä likimain viikoittain viimeiset viisi vuotta. Innostuvat usein juuri hyvän ruuan tai reilumman vedenvaihdon jälkeen. Ne jaksavat kerrallaan vaihtelevasti muutamasta minuutista muutamaan tuntiinkin, mikä vaatii jo melkoista turnauskestävyyttä. :D Kutupuuhaksi olen minäkin sen tulkinnut, koska kaksikosta toinen on kaikkein pulskin naaras ja toinen ruumiinrakenteeltaan paljon pidempi ja hoikempi ilmeinen koiras. Mitään nuoliaisenpoikasiin viittaavaakaan ei ole kyllä koskaan näkynyt, muttei tuossa altaassa kyllä mikään näkyvään kokoon selviäisikään. Olisi jännä laittaa näille lajiakvaario ja katsoa, ilmestyisikö pikkuisia.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
iras
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 13:39, 05.02.2011

Re: Harlekiininuoliaisen käyttäytyminen

Viesti Kirjoittaja iras »

Tunnin parin googlaamisen myötä en löytänyt netistä kuin yhden maininnan, että harlekiininuoliainen olisi lisääntynyt akvaario-olosuhteissa - mikä siis tarkoittaa sitä ettei se ole mahdollista. Mädinsirottelija, aikuiset voivat syödä itse kutunsa, joten varminta olisi tietty kytätä tilannetta ja kudun jälkeen joko siirtää kutu poikasakvaan tai siirtää vanhemmat pois... Meidänkään seuralassa ei olisi varmaan mitään mahdollisuuksia poikasten kuoriutumiselle, saati kasvamiselle muiden seurassa.

----------------------------

Tänään sama juttu - iltaruokinta, värien kadotus ja päätön temmellys. Nyt värit eivät ole palautuneet niin nopeasti kuin viimeksi, ja kieriminen + rinnan kyhnyttely vain jatkuu.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”