Tuleva projekti: (tuli)rihmakala-allas

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Tuleva projekti: (tuli)rihmakala-allas

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

No niin, pakko aloittaa taas uutta projektiaihetta. Nälkä kasvaa syödessä ja kun päähän ei mahdu nykyään muuta kuin vettä :D, niin pitäähän sitä keksiä taas jotain suunnitelmia. Kun nyt on saatu tuo iso allas suurin piirtein pystyyn ja kalasto on sinne suunniteltu, niin alkaa ajatukset kääntymään jälleen tuon pienemmän, 175-litraisen suuntaan.

Tällä hetkellä altaan vesiarvot ovat: pH n. 7, kH 3, GH 3. Nitraattia ei juuri yhtään (ihan maksimissaan 3), kun kasvit imaisevat kaiken saman tien. Asukkeina 7 kpl robertsintetroja, 15 kardinaalitetraa, 14 kuparimonnista ja partamonni. Niin ja pari omppua + kierteisiä. Allas on siis aika tyhjän näköinen etenkin ylä- ja keskikerroksesta.

Olenkin tässä pähkinyt, mitä tuonne ottaisi timanttikirjoahventen tilalle pääkalaksi. Ja yleensäkin täyttämään allasta, kun tilaa todellakin on. Alkuun suunnittelin perhoskirjoahvenia, joista olen pitkään haaveillut. Mutta totesin sitten, että mahtaako tulla liian ruuhkaista pohjaosastolle ja sitten kun on noita monnisia... vaikka piiloja hyvin onkin, niin alkoi arveluttamaan. Ja pinta näytti kovin tyhjältä ja kun se näyttäisi erittäin sopivalta rihmakaloille: pintavirtaus on kohtalainen ja kasvillisuus (pistiaa, kellustähtisammalta, vesitähdikkiä, vallisneriaa, yms.) on vahva ja niiden myötä syntyy myös hyviä suvantopaikkoja.

Jotenkin päädyin ajatuksissani alkuun kiertelemään noita peruslajeja, kuten kääpiö- tai hunajarihmakalaa, mutta... monta vuotta olen haaveillut tulirihmakalasta. Olen täysin myyty sen suhteen. En tosissani sitä ole tähän asti harkinnut lainkaan (lähinnä siis tasoa "sitten joskus tulevaisuudessa"), mutta nyt aloin selvittämään noiden nykyisten altaan asukkien pH-vaatimuksia ja kuinkas sattuikaan, ainakin Googlen tietojen mukaan nämä kaikki menisivät vielä pH-arvoon 6. Tokihan tiedot pitää vielä raamatusta tarkistaa, mutta siis tällä hetkellä projekti näyttäisi mahdolliselta. Omput tosin täytyisi sitten siirtää toiseen altaaseen varmaankin. Tulirihmakala ei kyllä taida kutea ennen kuin jossain 5-5,5:n vedessä (mitä muistan lukeneeni Akvaristista, lehti pitäisi kyllä vielä löytyä jostain), mutta voihan sitä sitten pistää vaikka erillisen kutualtaan myöhemmin pystyyn :roll:...

Lähinnä koen nyt suurimmaksi ongelmaksi sen, miten saan pH:n noin alas, kun se tuppaa muutenkin nousemaan emäksisen puolelle (hiekasta irtoaa jotain?). Akvaarion vieressä kyllä on vähän aikaa jo ollut hiilarilevitysjärjestelmä odottamassa hetkeä, jolloin ehdin siihen perehtymään ja turveuutteen keittely ei ole ongelma, mutta mietin miten alas ylipäänsä mahtaa tuon pH:n saada, jos lähtöarvot ovat nuo edellä mainitut? Ja tipahtaako sitten kH:kin katastrofaaliselle tasolle? Ja anteeksi, etten ole jaksanut käyttää hakua [:I].

pH:n lasku olisi suurin haaste tämän projektin osalta, toivoisinkin apua sen suhteen tai edes kommenttia, että "turha toivo, ei onnistu". Tulirihmakalaa voisi jopa olla saatavilla, ainakin löytyi Akvaariolinnan Ruotsin listasta tällä hetkellä, joten siihen tämä suunnitelma ei varmaan kaatune... paitsi, että jos joku tietää, mitä nämä tällä hetkellä maksavat, niin olisi kiva kuulla.

Kiirettä tällä projektilla ei ole, kun pitää saada ensin monnisten ongelma eli kidusloiset häädettyä, mutta nyt on hyvää aikaa suunnitella kalastoa jo valmiiksi. Maltan siis mieleni toistaiseksi kalahankintojen osalta, hyvä apu siihen tulee tuolta kukkaropuolelta :roll:.
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tuleva projekti: (tuli)rihmakala-allas

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Turvesuodatus. Rae/palluramuodossa olevia on helpppo laittaa ulkosuodattimeen verkkopussissa. pH seurantaan, varsinkin alussa nuo turpeet potkii aika hyvin. Alussa voi vaihtaa vettä vähän normaalia useammin vaikutusta tasaamaan. Tulirihmakalojen ja tetrojen kannalta pH/KH/GH ei voi tipahtaa liian alas. Humushapot saa myös parhaat värit esiin noista kaloista (=parempi/luonnollisempi kuin CO2 pH lasku).
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tuleva projekti: (tuli)rihmakala-allas

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Kiitti vinkistä. Ulkosuodatinta tuossa altaassa ei ole, ainakaan vielä. Pyörii tällä hetkellä Aquaballilla ja Biopowerilla. Ja tuli sitten tuo turvesuodatusasia itsellekin mieleen sen jälkeen, kun keskustelin karbonaattikovuuden säätämisestä ilman pH:n nostoa täällä: http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic. ... 2&t=196821 (sivulta 2 alkaen).

Siellä totesinkin jo, että hiilari olisi lähinnä avustava ja pH:n nousua estävänä apuvälineenä, muuten yritän säätää veden hapoilla ja turpeella (kH:n Mineral Saltilla) sopivaksi. Mut tosiaan kaikki testit ja kokeilut vielä tekemättä. Jos kauheen monimutkaiseksi menee, niin en tiedä, jos tulirihmakala-ajatuksesta on luovuttava ja otettava vaan jotain perusrihmiksiä tilalle.
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”