Monnisten outo käytös

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
taskumatti91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 18:31, 18.11.2005
Paikkakunta: Vammala

Monnisten outo käytös

Viesti Kirjoittaja taskumatti91 »

Meillä on 3 kuparimonnista ja 3 täplämonnista, minua ihmetyttää kun kuparimonniset kääntyvät välillä kyljelleen ja nopeasti takaisin, muuten monniset ovat aktiivisia ja käyttäytyvät muutenkin normaalisti. onko tällainen "pyörähtely" normaalia?
Viola
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1353
Liittynyt: 14:12, 19.11.2004
Paikkakunta: Jkl mlk (Palokka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viola »

Monniset saattaa pyörähdellä siksi että irrottavat hiekkaa pois kiduksista. Ne seulovat hienoa hiekkaa kidusten läpi ja kenties sinne joku isompi hiukkanen saattaa jäädä...normaalia käytöstä ainakin omilla kupareillani [;)]
Viola & eläintarhantynkä
kendau
Senior Member
Senior Member
Viestit: 838
Liittynyt: 11:34, 12.02.2003
Paikkakunta: Häme

Viesti Kirjoittaja kendau »

Voi olla myös merkki kidus- ta iholoisista. Lisää info löydät haulla. Meillä ei ainakaan monniset pyörähtele hiekkapohjalla millään lailla.
Joulutonttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1337
Liittynyt: 16:39, 07.12.2003
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Joulutonttu »

Meilläkin ovat albiinomonniset ja täplämonniset "pöyrähdelleet" ympäri, ihan tavallista käytöstä ainakin meidän monneiltamme [;)]
Altaat 250-litraa, 90-litraa + 65-l rapula sekä 180-litran malawiprojekti
Lisää kuvia
ansu75
Senior Member
Senior Member
Viestit: 830
Liittynyt: 01:07, 19.09.2005
Paikkakunta: Vihti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ansu75 »

Löysin tällaisen vanhemman ketjun, johon jatkan oman asiani:

meillä siis leopardimonniset ja kulmamonniset tekevät ajoittain myös tuollaisen pyörähdyksen hiekassa (mieleen tulee ekana hamsteri, joka putsaa turkkiansa hiekka-astiassa) eli lyhyesti "piehtaroi" hiekkaa vasten. Mitään näkyvää vikaa ei kaloissa ole ja mietinkin juuri, että kuuluko jotenkin monnisten luontaiseen käytökseen?

Toinen asia, joka mietityttää on se, että monnisen vilistävät etulasia ylös-alas. Aina välillä saavat sellaisia spurttikohtauksia. Mistäköhän se johtuu? Muutenkin uiskentelevat ympäri allasta, eivät todellakaan ole pelkkiä pohja-asukkeja. Pintakasvien juurissa välillä lupsuttavat vaikka kuinka ja kauan :roll:

Kovasti tuntuvat tykkäävän hiekassa möyhivän kyllä. Hassusti muuten jakautuvat. Välillä menevät parittain niin että pareissa on aina yksi kumpaakin lajia, välillä jengiytyvät omiksi ryhmikseen ja välillä ollaan yhdessä koko joukko.. Hupitapauksia kuitenkin.
Akvaariot 40l, 180l, 243l, 252l ja 760l
Asukkaina kaloja ja sukarapuja. Perheessä myös kissa.
kuvia
akvasivuni
SeijaKK
Member
Member
Viestit: 378
Liittynyt: 10:03, 05.06.2006

Viesti Kirjoittaja SeijaKK »

Olen huomannut että meillä hyvin usein juuri vähän ennen kutemistaan nuo kuparimonniset tekevät omituisia keikauksia pohjan läheisyydessä. Yleensä koiraat, joten olen ajatellut että ne esittelevät itseään naaraille.

Lasia pitää myös meillä mennä ylös ja alas, täytyyhän sitä putsata että voi ne munat siihen kiinnittää.

Juu, eivät ole monniset pohjakaloja; yhtenä iltana olin ihan vähällä tulla tänne kirjoittamaan että yksi kuparimonnisistamme kärsii identiteettikriisiä. Se nimittäin uiskenteli kiilakylkiporukan mukana aivan kuin olisi ollut yksi niistä. Tarkkailin sitä pitkään kun pelkäsin että sen uimarakko on jotenkin viallinen eikä se pääsisikään enää pohjaan tai jotain sellaista.

Ei siinä mitään vikaa varmaankaan ollut, nyt se on jo muutaman päivän ollut ihan normaalisti omanlaistensa seurassa. Mikälie päähänpisto silloin yhtenä iltana.
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Kylkien hinkkaaminen ei kuulu kalojen normaaliin käytökseen, vaan ne tekevät sitä koska ihoa tai kiduksia kutittaa. Tavallisin syy on likainen vesi, mutta loiset ovat myös mahdollinen syy.

Spurttailu voi olla joko normaalia iloittelua, tai sitten sitä että kalat pyrkivät pakoon "huonosta lammikosta" jonnekin ylävirran suuntaan. Kaikki vesiarvot kannattaa joka tapauksessa tarkistaa pikaisesti.
SeijaKK
Member
Member
Viestit: 378
Liittynyt: 10:03, 05.06.2006

Viesti Kirjoittaja SeijaKK »

Kylkien hinkkaaminen ja vatsan esittely on eri asia, minä ymmärsin että aloittajan kalat tekisivät tätä jälkimmäistä jota meilläkin harrastetaan.
Ehkä käsitin väärin. [:I]
matami
Junior Member
Junior Member
Viestit: 122
Liittynyt: 11:10, 31.07.2006
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja matami »

Pikkumonnisilla ainakin meillä se lasia ylös-alas spurttailu liittyy selvästi kutemiseen. Ja sitä harrastetaan useimmiten niin että on kaksi poikaa ja yksi tyttö spurttailemassa (tosiaan siivoavat yhtä kohtaa lasissa). Ja välillä sitten siivoavat konnanputken lehtien alapintoja - sinne ne munat sitten kiinnitetään. Ja tärisevät ihan mahdottomasti pyrstöä myöten toistensa lähellä. Ja pussailevat viikset tutisten.

Meillä identiteettikriisiä potevat sinineonit: nekin syöksyvät sillointällöin pintaan ja päästelevät paukkuja laskeutuessaan (ihan rauhallisesti kuitenkin, eivät hätää kärsi), syövät monnisten pohjatabuja nenällä seisten, putsailevat lehtien pintoja ja esiintyvät lasin edessä katsojille vuoron perään - ihan kuin olisivat kehittäneet koreografiaa ja vaihtelisivat vuoroja...

joo ja kohta ne varmaan puhuu! Mutta oikeasti, seura vissiin tekee kaltaisekseen ja ryhmässä rohkeus tiivistyy. Ja mikäs sen mukavampaa seurailla.
ansu75
Senior Member
Senior Member
Viestit: 830
Liittynyt: 01:07, 19.09.2005
Paikkakunta: Vihti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ansu75 »

Joo sitä tässä juurikin mietin, että miltä se kylkien hinkkaaminen sitten näyttää? Että onko se sitä? Mutta tosiaan vaan käyvät kyljellään nopeasti ja sit takaisin pystyyn. Eivät hinkkaa kylkiään mihinkään muuhun pintaan ja vesiarvot on ok. Ne tietysti tarkistin ekana (pH 7, GH 5, KH 4, nitriitti 0, nitraatti n.12,5 ja lämpö 25-26astetta).
Jos on sitä kutuhommelia, niin sitten kaikki muut kalat akvaariossa kutee paitsi otot :mrgreen: Kiilakyljet kuti (mutta munat ei kiinnittyneet ja ne kutijat söivät samantien putoavat munat) ja töyhtökääpiöahventen käytöskin on sen verran keimailevaa, että kai niilläkin on kutu mielessään [;)]
Akvaariot 40l, 180l, 243l, 252l ja 760l
Asukkaina kaloja ja sukarapuja. Perheessä myös kissa.
kuvia
akvasivuni
SeijaKK
Member
Member
Viestit: 378
Liittynyt: 10:03, 05.06.2006

Viesti Kirjoittaja SeijaKK »

Minä en tiedä ihan varmaksi miltä kylkien hinkkaaminen näyttää, ei meillä vaan ole ollut monnisilla kosketusta pohjaan kun ovat vatsaansa toisilleen esitelleet. Ovat sellaisen 2-3 sentin päässä pohjasta kun tekevät tuon pika pyörähdyksen, ei siinä kylki kosketa mitään.

Olen aina kuvitellut että kyljen hinkkausta on se jos kala menee "kylki pohjaan koskien" pienenkin matkaa. Sitä en ole koskaan vielä nähnyt tapahtuvan.
Jiti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 11:00, 04.01.2007
Paikkakunta: Nurmes

Viesti Kirjoittaja Jiti »

Päätin laittaa kyselyni tänne vanhan otsikon alle kun kuitenkin otsikko passaa eli albiinomonnisten käytös saa minut ihan ymmälleen.
Tiedän kyllä että monniset eivät välttämättä mene ihan normi pohjakaloina ja sehän niistä tekee niin mahtavia vipeltäjiä :D
Mutta tilanne on siis tämä että ne ovat nyt jo monta päivää olleet keskiveden kaloina :? Parhaiten ehkä kuvaa käytöstä kun laulatte mielessänne lasten laulua "leijonaa mä metsästän", vaihdetaan vaan leijonan tilalle kuplat, yksi ensin ja kuoro perässä 8O
Monnisia on siis 13 joista parhaimmillaan 12 vetää rallia lasin vieressä selkeästä suodattimen virrassa ilmakuplien kanssa, vastaan ja takaisin kuin rodeossa konsanaan, jiihaa!
Ja tätä jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.
Kyllä he syömään tulevat normaalisti, siis innolla ja malttavat syödä ja osa jopa välillä käyttäytyy niin kuin kuuluukin eli touhottaa pohjalla ja kasveilla ja kannoilla "siivoillen". Mutta enemmin tai myöhemmin ralli jatkuu isommalla tai pienemällä joukolla, aina siinä joku rallaa.
Ovat pirteitä ja terveen näköisiä ja muutenkin ok. Nuoria vielä, mutta jo noin 3cm pitkiä eli ei ihan vauvoja enää.

Akvatilanne on se että akvaario on kypsytetty kalattomana joulun aikaan ja ekat asukit eli monniset tulivat kolme viikkoa sitten. Kavereina yksi partis ja lehtispari (toivottavasti ovat pari). Vesiarvot suht ok, nitraatti n.10, nitriitti 0, gh 3, kh n.3 ja ph 6.8, lämpötila 24,5c. Akva on 250l. Vettä olen vaihtanut kerran viikossa ja muutenkin seuraillut hullun lailla koko hommaa. Kasveja hiukan ja uusi suodatin (vanhan suodatin oli alussa jolloin tekivät samaa kaksi päivää ja kun laitoimme uuden hyytyivät kahdeksi päiväksi melkein liikkumattomiksi).
En tiedä osaanko selittää järkevästi, mutta ne eivät tunnu ihan järkeviltä, en ainakaan muista että silloin aiemmin kun oli akva albiinot olisivat ihan noin aktiivisia olleet. Kutupuuhilta se ei näytä, sen verran muistan kuitenkin edellisistä, nää ei mee pareittain vaan porukassa ja vaikka hetken jo aluksi epäilin sitä niin en enää kun olen seuraillut tätä rallia jo keskiviikosta asti :?
Joten valaiskaa, onko jotain hullusti vai leikkiikö nuo kakarat vain?? (parvi seeprakaloja puuttuu vielä koska ei ollut kaupassa, ehkä ne vaan koettaa täyttää akvan kavereiden puutteessa joka alalta :mrgreen: )
kerry74
Member
Member
Viestit: 473
Liittynyt: 11:55, 05.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kerry74 »

Mulla myös albiinokuparimonniset vetää etulasilla rallia koko akvaarion pituudelta. Kokeilin laittaa käteni siihen väliin- eivät reagoineet minuun mitenkään, vaan jatkoivat ja kiersivät käteni, yksi jopa törmäsi siihen. Muuten näilläkin normaalia käytöstä. Monniseni ovat vielä lapsukaisia n. 2,5-3cm pitkiä. Käsittääkseni tämä on vain iloittelua? Virrassa uiskentelua. Eikös nämä pitäneetkin virtauksesta? Mä kokeilin jopa ottaa mutkaputken pois mattosuodattimen suulta ja silloin virtaus oli takalasilla, monniset siirtyivät sinne.. [;)]
Juwel Vision 260L seurala, 2 kiinanharjakoiraa.
zalmari
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 15:17, 28.12.2006

Ferrari-albiinot

Viesti Kirjoittaja zalmari »

Ihan samanlaista "kaahaamista" harrastivat meidänkin albiinomonniset tuossa juuri vuodenvaihteen tienoilla. Jokunen niistä osoitti myös suurta kiinnostusta keski- tai jopa pintakerroksen kalaksi muuttumista kohtaan: siellä sitä mentiin täyttä vauhtia välillä ihan pinnassakin, naureskelimme jo, että yksi monnisista on kuin hai uidessaan 400-litraistamme edestakaisin selkäevä pintaa viistäen. Ihmettelin jo, onko niillä tosiaan joku vikana, mutta koska muuten vaikuttivat ihan terveiltä, niin en ruvennut sen kummemmin panikoimaan. Nyt ne kyllä ovat taas jo palanneet suht normaalisti käyttäytyviksi lähempänä pohjaa viihtyviksi viiksekkäiksi, vauhtia riittää edelleen, mutta sitä niillä riittää aina. Meillä kyllä vesi virtaa aika hyvää tahtia, joten se yhdistettynä vedenvaihtoon saattoi laukaista jotain. Mutta mystinen juttu silti, eivät ne ennen noin ole innostuneet.
Jiti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 11:00, 04.01.2007
Paikkakunta: Nurmes

Viesti Kirjoittaja Jiti »

Minä myös yritin vaihtaa virtauksen suuntaa jolloin myös monniset vaihtoivat sinne takanurkkaan kuplien mukana.
Kait se on vain uskottava että lapsi on terve kun se leikkii, toivoa vain sopii että kun ne joskus aikuistuvat, ne muistaisivat edelleen olevansa pohjakaloja 8O
Dess
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 00:06, 03.11.2004
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja Dess »

Monnit on terveitä kun leikkivät mutta tyhmiä kun eivät lopeta :D Yhdistäisin tuon pyörähdyksen/iskun hiekkaan kutuliikkeenä, minun albiinonaaraani on tarkka tästä asiasta ja ottaa vain sen uroksen joka tekee "mahtavimman" iskun. Koskaan ele kyllä vastaavaa kuulu mutta kaikkea sitä oppii kun kattelee niitä. Olen myös huomannu erään asian kuparimonneista että kutuaikana uroksen tummasivu vaalenee,onko tavallista?
zalmari
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 15:17, 28.12.2006

"WROOOOM, KUPLIA!" sano albiinomonninen...

Viesti Kirjoittaja zalmari »

Joo, meillä myös seurasivat silloin kuplaryöppyä innokkaina, kun kokeeksi käänsin voimakkaimman virtauksen toiseen paikkaan. Terveitä (??) ja leikkiviä lapsukaisia, tosiaan... :mrgreen: Eikös delfiinit ole samanlaisia intomielisiä leikkijöitä? Mutta veikkanpa, että jos vesielävien äo:ta mitattaisiin, niin albiinot ja delfiinit painisivat - noh, lievästi sanottuna eri sarjassa... :)
Mielenkiinnolla odotan, ryhtyvätkö meidän albiinot jossain vaiheessa vähän vielä kasvettuaan harrastamaan tuota puhuttua "pyörähtelyä". Eipä tarvitse tämän viestiketjun lukemisen jälkeen sitä ainakaan säikähtää...
Dess
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 00:06, 03.11.2004
Paikkakunta: Raisio

Monnien älykkyys osamäärä oli evän kokoa pienempi

Viesti Kirjoittaja Dess »

pitäisikö omistaa kokonainen ketju monnien älyvapaalle ja kummalliselle käyttäytymiselle :D ? Sitten ainakaan alottelijat eivät pelkäisi että monneilla olisi jotain sairauksia :mrgreen:
zalmari
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 15:17, 28.12.2006

Viesti Kirjoittaja zalmari »

Kenties pitäisi - kyllä täältä älyttömämmistäkin aiheista pitkiä ketjuja löytyy... [;)]
Ja ihmetellähän kalojen käytöstä saa, jopa pitää, jos joku asia herättää kysymyksiä - oli ihmettelijä sitten aloittelija tai ei. Itse perustin ensimmäisen oman akvani vuonna 1986 ja monenmoisia kalaeläviä on tullut hoideltua, vaan silti nuo albiinot osaavat yllättää... :mrgreen:
litroja 720+400+126
Jiti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 11:00, 04.01.2007
Paikkakunta: Nurmes

Viesti Kirjoittaja Jiti »

Totta turiset zalmari :D
On monia kaloja joista en tiedä mitään mutta albiinomonniset kuvittelin jo "tietäväni" olihan niitä mulla edellisessä akvassani koko sen seitsemän vuoden ajan jonka akva mulla oli enkä ole sentään tänä reilun kahden vuoden akvattomana aikana ihan kaikkea unohtanut. Monta albiino poikastakin sain kasvatettua ihan kylmiltään, ainoa laji joka kuti minulla, ainiin, millikset tietysti mutta niistä ei puhuta :roll:
Mutta vaikka kuinka yritän ymmärtää noita monnisia (parasta aikaakin nuo vetää ralliaan lasissa) niin silti en voi kun ihmetellä. Onneksi en siis ole ainoa, ihmetellään siis yhdessä :mrgreen:
Dess
Member
Member
Viestit: 254
Liittynyt: 00:06, 03.11.2004
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja Dess »

Totta, tällä hetkellä kun akvaarioni on pimeänä ja kalat ruokittu, jostain kumman syystä yölinen musisointi(minun lasisen pämpömittarin töniminen lasiavasten)taas alko. Ihan kummallisia veitikoita :D yrittävät pitää emännän hereillä :mrgreen:
plenty
Senior Member
Senior Member
Viestit: 712
Liittynyt: 23:27, 13.08.2004
Paikkakunta: Vantaa, HAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja plenty »

Ihan samanlaisia kokemuksia löytyy täältä. Pieni porukka, joka koostuu kupari- ja leopardimonnisista asutteli ennen allasta, jossa oli pyöreäreunaista soraa ja virtaus aivan minimissään muun kalaston vuoksi.

Tässä taannoin siirsin monniset "elättämään" kasviallastani. Pohjalla hiekkaa ja kas, ruokailun jälkeen tekevät muutaman tuollaisen pyrähdyken pohjaa vasten. Kun niiden syömistä seuraa, niin liikkeen ymmärtää ihan hyvin - kiduksistahan tulee koko ajan ryöppyämällä hiekkaa, joten ei se ole ihme, jos sinne joku murunen jää kinnaamaankin!

Toinen muuttunut olosuhde oli virtaus. Ennen monnisporukka oli hyvin rauhallista, mutta nykyään kuulkaa mennään niin, että viiksikarvat vipattaa :D Vesi virtaa altaan reunoja pitkin vauhdilla ja keskellä virtaus on hitaampaa. Monniset nauttivat täysin siemauksin omasta leikkikentästään ja etulasiin on jo ehditty kuteakin...
* Huvinsa kullakin! *
Aija-Maria
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 19:28, 02.02.2007
Paikkakunta: Rauma

Viesti Kirjoittaja Aija-Maria »

Aihe kun liittyy monnisiin..
En siis viitsi uutta keskustelua tämän takia alottaa. Tahtoisin tietää onko hiekkani tarpeeksi monnisystävällistä, etteivät telo viiksiään. Kuvassa se näkyy aika hyvin..ehkä :? Ko leväbarbi on jo täydessämitassa, jos auttaa hiekan koon arvioinnissa :roll:
Kuva
fortuna70
Junior Member
Junior Member
Viestit: 208
Liittynyt: 09:39, 23.04.2010
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland,TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re:

Viesti Kirjoittaja fortuna70 »

Aija-Maria kirjoitti:Aihe kun liittyy monnisiin..
En siis viitsi uutta keskustelua tämän takia alottaa. Tahtoisin tietää onko hiekkani tarpeeksi monnisystävällistä, etteivät telo viiksiään. Kuvassa se näkyy aika hyvin..ehkä :? Ko leväbarbi on jo täydessämitassa, jos auttaa hiekan koon arvioinnissa :roll:
Kuva

Kyllä se niille hienompaa saisi olla kuin kuvassa.
Akvaariot 324l , 600l , 130l,120l ja poikasallas +/-20l
http://aijaa.com/v.php?i=006638765959.jpg, http://aijaa.com/v.php?i=006858937193.jpg Monnisten allas,
http://aijaa.com/003959769823 monnisten allas nyt, http://aijaa.com/0056310673604 600l
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Monnisten outo käytös

Viesti Kirjoittaja Deicide »

:) Päivälleen 5 vuotta! ;)
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”