Eroon piilevästä?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Nikonu78
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 18:52, 30.12.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hämeenlinna

Eroon piilevästä?

Viesti Kirjoittaja Nikonu78 »

Postaan tämän aiheen nyt vielä tänne puolelle jos täällä nimenomaan Malawi altaisiin erikoistuneet tietäisivät mitä pitäisi tehdä.

Tässä taustatietoa:

-malawiallas
-300L
-kaloja 23kpl
-suodatin Fluval 403
-valaistus 2kpl 36w luonnonvalo putkia
-ei suorassa ulkoa tulevassa auringonvalossa
-PH 8,2
-Kh 8
-Gh 7
-vedenvaihto n. puolet viikon välein
-pohjalla valkoinen kvartsihiekka

Akvaario on perustettu tammikuun alkupuolella. Piilevää alkoi esiintyä runsaasti heti alusta alkaen. Toinen putkista valaisimessa oli vanhan akvaarion peruilta kasveille tarkoitettu joten se vaihdettiin luonnonvalo putkeen. Valaistusta on koitettu vaihdella alkuun pidettiin normaalisti aamusta n. klo 6-20 valoja altaassa. Levää tuli todella runsaasti. Ruokinta vähennettiin aiemmasta neljästä kerrasta kahteen päivässä. Levää syntyi edelleen runsaasti. Valaistusta vähennettiin niin että valot oli päällä vain 4-6h vuorokaudessa levän muodostuminen hidastui mutta edelleen sitä syntyy aika runsaasti.

Mikä siis neuvoksi? Nitriittia ja nitraattia en ole mitannut vedestä. Kasvejahan malawi altaassa ei ole, joten ravinteita ei kuluta mikään muu kuin levät. Viherleviä en ole altaassa nähnyt kasvavan. Tiedän, että ko. levä on uuden altaan ongelma, mutta onko tuon tarkoitus kestää puoli vuotta vai kuinka pitkään allas on "uusi"? Alkaa kyllästyttään joka viikko harjata tausta ja kaikki kivet tiskiharjalla puhtaaksi ja pinota kiviröykkiöt joka kerta uudestaan. Kalat voivat hyvin ja kasvavat, pulpicanit tekivät jo kutuakin, mutta poikasia en ole nähnyt altaassa liekö sitten menneet muiden ruuaksi...

Ja päivityksenä aiheeseen. Nettiä selaillen löysin tietoa, että valoa voisi olla liian vähän? Nyt asia on korjattu, valaisimena on 4kpl 54w T5 putkia joten ainakaan valon määrästä ei pitäisi olla kiinni, ruokintaa pienet määrät aamulla ja illalla mutta levä senkuin jatkaa kasvamistaan. Pitänee alkaa noita nitriittiä ja nitraattia mittailemaan. Jostain luin myös silikaatista, jos sitä on vedessä liikaa se pitää poistaa.

Kaikki apu olis nyt tarpeen akvaario on parin kolmen päivän jälkeen puhdistamisesta täysin ruskea!!!
Riutta 1200L
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Eroon piilevästä?

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Mulla ei ikävä kyllä ole tarjota mitään taikatemppua piilevän karkottamiseen mutta joku ajatus ehkä. En ole törmännyt malawilaltaissa kovinkaan sitkeään piilevään, mutta tanganjikoissa joskus, tosin kokemukseni niistä ovat hyvin rajoittuneita. Se kuitenkin herättää ajatuksia siitä mikä selittää eron. Vesiarvot? Mitäpä jos kokelisit antaa pHn ja KHn tipahtaa hiukan hetkeksi ja jos se tehoaa levään, kokeilla sitten nostaa ne takaisin toivomiisi arvoihin. Homma ei tietenkään toimi, jos hanavetesi on jo valmiiksi noissa nykyisissä arvoissa, mutta jos käytät suoloja muokkaamiseen, vähennät niitä hiukan. pH 7,5, KH esim 5 ja GH jotain (ton seiskan pitäisi olla ok eikä aiheuttaa levää) pitäisi vielä olla passelit malaweille ilman että ne reagoi mitenkään. Itse toteutaisin homman niin, että ensin pehmeä pudotus alas, annat uusien arvojen "vaikuttaa" hetken ja sitten alat putsaamaan leviä aina kun sitä ilmestyy. Toi sun valomäärä on omiaan provosoimaan leviä, mutta se tuskin on piilevän kanntalta nyt relevanttia eikä viherlevät muodostune ongelmaksi malawilassa mutta jos, niin se on todennäköisesti seurausta paljosta valosta. Ton "kuurin" pitäisi tehota melko nopeasti jos on tehotakseen, jos kuukaudessa ei näy mitään tuloksia, se ei toimi vaan syy on jossain muualla. Hanavesi voi sisältää silikaatteja joita piilevä käyttää ravinnokseen tai sulla voi olla pohjalla hiekka, josta vapautuu piitä. Se on maankuoren yleisin alkuaine, joten ei mitenkään mahdotonta sekään.

Kannattaa seurata nitraattia, kasvittomissa akvoissa veden pitäminen optimaalisen puhtaana on vain vedenvaihtojen varassa ja siinä nitraatit, tai siis testi, on oiva apu. Nitriittiä tuskin löytyy jos akva on kypsä. Eiköhän se ole, kun on pyörinyt noinkin kauan eikä ole ollut ongelmia (?).

Muoks: muistaakseni meidän tangassa oli alussa melko sitkeä piileväongelma, jonka jälkeen tulikin riesaksi sinilevä. Se saatiin kuriin pistämällä valaistus minimiin ja ahkerilla vedenvaihdoilla. Tai niin mä ainakin luulen, tiedä sitten auttoiko noi vai tähtien asento... Malawilassa ei ollut oikeastaan mitään levää ikinä, mutta en muista enää vesiarvoja tarkasti, oli ehkä vähän alemmat kun sulla.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Eroon piilevästä?

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Olisin vähän epäileväinen tuon levän lajin suhteen. Onko se todella piilevää? Minulla on samannäköistä, aavistuksen punaisempaa laseissa esiintyvää levää niin ikään malawissa, mutta epäilen sen olevan ihan täysiveristä punalevää. Se ei lähde irti sillä että katsoo kohti kuten piilevä, vaan vaatii poiston vähintään perunankuorimahanskallla. Magneeteilla se ei irtoa kuin vähän pinnasta. Kuitenkin se on samanlainen pölisemällä irtoava levä kuin piileväkin, joten miksei se voisi periaatteessa olla jokin purppuranvärinen ja supersitkeä piilevälajikin.

Laavakivissä minulla saakin kasvaa levää, ja sekin on sellaista kalojen toimesta lyhyeksi nyherrettyä punalevää. En ehkä varsinaisesti itkisi peräänkään jos se joskus katoaisi kokonaan mutta mitään en ole viitsinyt asialle koskaan tehdä, eli nykytilanne on sinällään siedettävä ja ok koska onhan siinä fisuillekin jotain tekemistä kun nyppivät kiviä. Ei tarvitse laittaa niille itkuhälytintä niin kuin sille Siwa-mainosten Misselle... :D

Tämä allas on ollut pystyssä runsaan vuoden(?), ja vasta nyt huomaa että viherlevä alkaa syrjäyttää tätä aggressiivista laseilla elävää piilevän näköistä punalevää vähitellen. Minulla oli saman näköisestä levästä riesaa kerran aiemminkin, lähemmäs parikymmentä vuotta sitten, ja silloin allas oli tavallinen makeavetinen runsaskasvinen ja hiekkapohjainen kokoonpano. Sillä kertaa levä hävisi sananmukaisesti yhdessä yössä kun laitoin lamppuvalikoimasta pois Philipsin Aquarellen. Zeoliittisuodatusta voisi ehkä myös kokeilla.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”