huumori loppuu altaan kanssa... :/

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Wilma^
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 11:09, 14.01.2007

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Wilma^ »

Tuli tässä mieleen, kun keskustelua lueskelin, että jos ongelmat tässä kyseisessä akvaariossa johtuisivat hanaveden laadusta, niin miten se ei sitten ole ongelma myös tässä seurala-akvaariossa? Jos siinä on arvot ja kaikki ylipäänsä kohdallaan? Kun samaa vettä varmaan molempiin laitat, niin tuo ei minun logiikallani oikein natsaa. Ei minun akvaariotietämys muuten ole tarpeeksi kattava, että osaisin paremmin neuvoa, mutta tuollainen kysymys vaan tupsahti mieleen :roll: :)
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Tohonhan vaikuttaa monikin asia. Ensinnäkin toinen allas on hurjasti isompi. Sitten siellä on paljon puuta, eri hiekka, miten kasvit kasvaa (ja mitä kasveja) jne... On meilläkin joka allas vähän erilainen vaikka samaa vettä laitetaan niihin kaikkiin. Kahta allasta kovetetaan, toista Tanganjikaksi ja toista synnyttäville hammaskarpeille ja ainoa, jonka kanssa on ollu pH-ongelmia on hammaskarppiallas, siinä tuppaa aina romahtamaan. Sinne ei ajeta hiilaria, kansotus ei ole älytön, KH:ta nostetaan soodalla jne. Tanganjikassa pH pysyy just oikeena, muissa sellasta 6.5-7. Yhessä kasva kasvit vaikka kuinka, vaikka altaassa ei erikoinen valaistus, ei hiilaria, lämpö aika korkeakin vielä jne. ja toisessa ei kasva vaikka tilanne aikalailla sama, mutta lämpötila kasveille otollisempi ja pohjamateriaalinkin pitäisi sopia kasveille paremmin. Yhessä altaassa, joka suht samanlainen kuin tuo, missä kasvit kasvaa, on suht sama tilanne kaikin puolin, allas vain isompi (suhteessa valoa suunnilleen sama määrä) ja siellä ei tahdo kasvaa mikään paitsi jättivallu. Altaat vaan on erilaisia.
Wilma^
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 11:09, 14.01.2007

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Wilma^ »

Niin onhan se totta, litraero on suuri ja se vaikuttaa. Sillä tuon kommenttini meinasin, että ongelmien syypää löytyykin ehkä jostain muusta kuin hanavedestä - esim. siitä mustasta hiekasta. Tai vääränlaisesta/pikaisesta kypsytyksestä. Akvaario on kokonaisuus, ja joskus on tosi vaikea lähteä hakemaan vain yhtä yksittäistä asiaa, jolla kaikki ongelmat ratkeavat. Toivottavasti oikea ja paras ratkaisu altaan tulevaisuudelle löytyy!
Ildar
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 639
Liittynyt: 22:31, 06.12.2010
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Ildar »

Koomikko kirjoitti:Turhaan siirryt malawi/tanganjika-alueelle kun et kuitenkaan noudata ohjeita ja yleisiä sääntöjä. Teet kuitenkin kaiken oman pään mukaan. Kyselet apua mutta et vastaa kysymyksiin. Laita se nykyinen allas kuntoon.
Mitä ihmeen yleisiä sääntöjä? Vedenvaihtoväli ja vaihdettava vesimäärä on aina allaskohtainen ja sen pähkäily tapahtuu juurikin siellä omassa päässä saadun informaation avulla. Kypsä se purkki nyt joka tapauksessa on, vaikka itse kypsytys ei ehkä mennyt tämän hetken trendien ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mustan hiekan poisvaihtamista minäkin pohtisin. Partis nyt on sellainen kaikkea kestävä kala, että se elää vaikka vesilasissa jos niikseen tulee :mrgreen:

Mulla on iloisesti hanaveden pH 8.5 ja kaikki altaat pehmeän veden kaloille. Tuulimyllyjä vastaan taistelua tahi ei, homma toimii ihan hyvin kun apuna on ph miinus -litku varsinkin allasta perustaessa, ammoniumtasapaino on noissa pH -arvoissa kypsytyksessä semmonen että se helposti pistää altaaseen lisätyt bakut hengiltä jollei keinotekoisesti pH:ta vedä alas (testit ammoniumille löytyy, on ollut pakko hankkia useamman haastavan kypsytyksen vuoksi). Hyvin toimivaan altaaseen voikin vaihtaa sen 40-70% vettä kerralla ilman että ongelmia tulee (toki myös kantoja löytyy melkoisesti), mutta uudempien, ei vielä niin täysin tasapainoisten altaiden kanssa sillä kiipeää persaus edellä puuhun.
650 + 275 litraa vettä ja aika monta osaomistuskarvakorvaa
Hedelmiina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1291
Liittynyt: 09:55, 18.04.2012
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lohja

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Hedelmiina »

Ildar kirjoitti:Kypsä se purkki nyt joka tapauksessa on, vaikka itse kypsytys ei ehkä mennyt tämän hetken trendien ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Mustan hiekan poisvaihtamista minäkin pohtisin.
Ömh, en nyt ihan ymmärtänyt mistä on repästy asia, että kypsytyksessäni olisi ollut jotain vikaa kun vanhoilla tuotteilla lähdin liikenteeseenkin :) Tässä ketjussa on jäänyt jotain vastaajilta lukematta sekä huomioimatta, jotka kirjoittavat asiayhteyteen kuulumattomia kommentteja.

Kiitokset ASIALLISISTA kommenteista kaikille sellasia käyttäneille :) Musta hiekka on nyt poistettu, samoin kalat saaneet uudet kodit tai siirretty mun omaan isoon purkkiin - Tanganjika-projekti on aloitettu ihan alusta ja kun ei ole vielä kaloja olemassa niin joudun tekemään kalattoman kypsytyksen tällä kertaa.

Ja Ildarille: meillä on myös tuo hanaveden ph siinä 8-8.3 välillä nykyään (ollaankohan samassa kaupungissa kenties...? :D) Eli tuon ph;n nosto Tanganjikalaisille ei tosiaan tuottanut ongelmia :)
Harrastus vähän katkolla, 30l ja 400l.
Mustarastas
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 10:30, 26.10.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Mustarastas »

Kiva, että valitsit tanganjika-vaihtoehdon :D Saat mielenkiintoista seurattavaa. Pohjamateriaaliksi suosittelen sitten hiekkaa, koska tykkäävät yleensä kaivella ja siirtää sitä ympäriinsä. Tietysti lajikohtaisia eroja on, joten kannattaa tutustua itseä kiinnostaviin lajeihin vähän tarkemmin..
Hedelmiina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1291
Liittynyt: 09:55, 18.04.2012
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lohja

Re: huumori loppuu altaan kanssa... :/

Viesti Kirjoittaja Hedelmiina »

Mustarastas kirjoitti:Kiva, että valitsit tanganjika-vaihtoehdon :D Saat mielenkiintoista seurattavaa. Pohjamateriaaliksi suosittelen sitten hiekkaa, koska tykkäävät yleensä kaivella ja siirtää sitä ympäriinsä. Tietysti lajikohtaisia eroja on, joten kannattaa tutustua itseä kiinnostaviin lajeihin vähän tarkemmin..
heh, kiitti :) Lamprologus multifasciatus kiinnostas kotiloineen tällä hetkellä, hiekka on valkoista hienoa hiekkaa ja altaassa kasa kiviä ... vielä ei muuta siis tosiaan ole, kotiloita on purkissa muttei vielä altaassa. Laittelin tänään vedenkovuuskysymystä tuonne Tanganjikan puolelle tässä perustamisvaiheessa ja jatkossakin sekä kiinnostaisi myös tietää nyt kun NL-Aqualla on huomiseen mennessä tilausmahdollisuus, että mitä voisi ottaa noiden seeprojen kavereiksi keski-ja/tai pintaveteen jos ketään...?
Harrastus vähän katkolla, 30l ja 400l.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”