Sauma tihkuu

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Monnifan
Junior Member
Junior Member
Viestit: 245
Liittynyt: 19:35, 06.11.2011
Sukupuoli: Nainen

Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja Monnifan »

Huomasin tänään yhden akvoistani vuotavan. Vuoto oli onneksi tihkua yhdestä saumasta. Sen verran runsaasti kuitenkin tuli, että jouduin tyhjentämään akvaarion.
Asukkaina oli monnisia, jotka yhdistin toisen akvan parveen ja epäonnisempia milliksiä, jotka joutuvat nyt tyytymään tilapäisesti pehmeään veteen ja ovat vaarassa joutua isompien kalojen suihin.
Onni onnettomuudessa, että huomasin vuodon. Kyseinen akvaario oli paikassa, josta se ei ohimennessä satu silmään.
Nyt on koettu akvaarioharrastajan painajainen, tosin pienessä mittakaavassa, kun vahingot jäivät näin pieniksi.
pisarat2
Senior Member
Senior Member
Viestit: 977
Liittynyt: 18:24, 16.07.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja pisarat2 »

Nähtyäsi nyt vaivaa altaan tyhjennettyäsi, voit todella olla kiitollinen siitä, ettei kohdallesi osunut isompaa vesivahinkoa. Lisäksi voit alkaa herkutella ajatuksella, että menetetyn altaan tilalle voi aina hankkia uuden (kun tekniikkakin on valmiina ;)). Kohta saa taas sisustaa ja laittaa...
tnt73
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 11:30, 03.12.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja tnt73 »

Voihan tuon vuotavan pytyn silikonit vaihtaa, ei se roskiskamaa ole.
Itellä 250 litranen kanssa rupes lorottamaan lattialle, tyhjäksi vain ja kalat tilapäismajoitukseen...
Vanhat silikonit huolellisesti pois ja kunnollinen puhdistus ja uutta siltsaria tilalle, taas on
lehtikset tyytyväisiä :D
Raasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 243
Liittynyt: 19:24, 02.04.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kotka

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja Raasu »

Minne ihmiset tuollaisessa tilanteessa laittaa kalat tilapäisesti? Itsellä ei ole tuon ison akvan lisäksi kuin 60 litranen (tyhjä) akva eikä sinne oikein sovi 13 seeprakalaa, 9 tiikeribarbia, 10 partamonnia ja 2 haarniskamonnia. Toivon kovasti, ettei itselle koskaan tule tilannetta eteen, mutta pakkohan se on valmiiksi vähän miettiä, että mitä tekisi :)
470 litranen kalasoppa
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Raasu kirjoitti:Minne ihmiset tuollaisessa tilanteessa laittaa kalat tilapäisesti? Itsellä ei ole tuon ison akvan lisäksi kuin 60 litranen (tyhjä) akva eikä sinne oikein sovi 13 seeprakalaa, 9 tiikeribarbia, 10 partamonnia ja 2 haarniskamonnia. Toivon kovasti, ettei itselle koskaan tule tilannetta eteen, mutta pakkohan se on valmiiksi vähän miettiä, että mitä tekisi :)
No kyllähän ne jo 60-litraisessa menevät muutaman viikon, varsinkin jos et anna ruokaa ja pidät pimeässä. Näitähän voi hankkia tietysti varalle:

http://www.orthexgroup.fi/sailytysspace
tnt73
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 11:30, 03.12.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja tnt73 »

Ei siinä viikkoja mene silikonien vaihdossa...
Karkeesti, päivä 1 allas tyhjäksi ja vanhat silikonit pois
päivä 2 antaa saumojen kuivua
päivä 3 uudet silikonit
päivä 3+4 silikonien kuivattelua
päivä 5 vedet pyttyyn vuorokaudeksi, hydrostaattinen painekoe, eli testataan että pytty pitää
päivä 6 testivedet pois ja uudet (1/3 osa vanhaa) vedet pyttyyn, tietysti hiekat ja kasvit ensin...
eli 6:n päivän hommana tuo menee suht helposti.
Siemenvettä pitäis tuo 1/3 osa saada talteen altaasta, ettei tartte kypsytellä normikaavalla. Suodatin kannattaa pitää käynnissä
koko ajan sijaisaltaassa, ettei sen bakteerikanta kuole...
ristiakva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 14:57, 09.12.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Sauma tihkuu (täälläkin, loman alla)

Viesti Kirjoittaja ristiakva »

Itselleni ilmaantui sama ongelma lomareissun alla. En tiedä, osaanko vaihtaa silikoneja (niin, että luottaisin lopputulokseen), joten tihkuakvan kohtaloa pohdin joskus myöhemmin. Ehkä myyn sen jollekin tee se itse -nikkarille tai gerbiiliharrastajalle. Pitkällä tähtäimellä ehkä käyn tänään akvaariokaupasta varaamassa sen 200 litran altaan, josta ennenkin olen haaveillut, ja jonka hinta on ollut laskussa...

Mutta kysymykseni koskee nyt miljoonakalojen tilapäismajoitusta. Täyttä minulla on ollut ennenkin, ja nyt 60-litraisen ja 70-litraisen millikset jakavat saman purkin. Seassa on luonnollisesti paljon poikasia, ja lisäksi akvaariota asustaa yksi partamonni, joka ilmeisesti on vastuussa siitä, että lomaruoka (Tetran) oli hävinnyt kokonaan jo viikon lomallani. Ennen toisen akvaarion tihutelua olinkin ajatellut laittaa sinne tällä kertaa kaksi möhkälettä (tai yhden lisäksi Weekeng-papanoita) reilun kahden viikon loman ajaksi. Minulla on joskus ollut ruokinta-automaattikin, mutta tokkopa enää toimii... Enkä kauan ehdi testailemaan, kun huomisaamuna varhain on lähtö...

Kysymys yksi koskee tuon 70-litraisen, nyt pahasti ylikansoitetun akvaarion lomaruokintaa, ja pärjääkö muuten reilut kaksi viikkoa samoilla vesillä, pitäisikö tehdä joitain kikka kolmosia, esim. lisätä vedenvaihdon tarvetta väitetysti vähentävää litkua, laittaa ilmastinkivi tms.

Kysymys kaksi koskee niitä kaloja, mitkä minulla on vielä ämpärissä viime yön jäljiltä (joitakin isompikokoisia milliksiä). Omistan nimittäin sekä käytössä olevan että upouuden ja tyhjän Biorb 40-litraisen nanon. Käytössä olevaan en tohdi uusia kaloja lisätä, mutta onko mitään järkeä siinä, että ottaisin tuossa käytössä olevasta suodatinpatruunan uuteen, ja laittaisin ämpärimillikset sinne. Pärjäävätkö kaksi viikkoa? Ja pärjääkö vanha nano pohjan bakteereilla, jos menettää suodatinpatruunansa ja saa tilalle tehdaspuhtaan.

Hajonneeseen akvaarioon kerkesin laittaa uuden suodattimen vuorokaudeksi ennen tyhjennystä. Onkohan sillä mitään tekoa näissä väliaikaisratkaisuissa?

Jos saan pyydettyä jonkun ystävän käymään tilannetta tsekkaamassa lomani aikana, mitkähän toimet olisivat tarpeen?

Vasatuksista olen kiitollinen.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Vasatus, jota saa kayttää, muttei oo pakko:
Minulla ei ole ollut miljoonakaloja enää vuosikymmeniin, mutta en usko niiden fysiologian hirveästi poikkeavan niistä kaloista, mitä minulla tällä hetkellä on. Jos kala ei ole aivan poikanen, se pärjää helposti kaksi viikkoa ilman ruokaa. Käytännössä valaistussa akvaariossa on aina jotain pientä syötäväksi. Nälkäkuolema ei siis ole todennäköinen vaara lomalla vaan tekniikan pettäminen, veden pilaantuminen ja hapen puute. En itse uskaltaisi laittaa uutta allasta pystyyn loman edellä, vaan laittaisin kylmästi kaikki fisut samaan altaaseen:

- Valaistus ajastimelle 10h/vrk
- Kaikki mahdolliset suodattimet ja ilmastimet altaaseen.
- Niin suuri vedenvaihto kuin mahdollista ennen lähtöä ja vedenpinta tappiin, jottei haihtuminen aiheuta ongelmia.
- Ei lomaruokintaa.
ristiakva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 14:57, 09.12.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja ristiakva »

Kaloistani suurin osa on enempi vähempi keskenkasvuisia. Naapuri (ei akvaristi, mutta on joskus käynyt ennenkin ruokkimassa) tarjoutui lomahoitajaksi, kun laitan ohjeet. Niitä tässä kehittelen. Ajattelin vielä tänä iltana vaihtaa vettä tuosta tuplabuukatusta 70-litraisesta, ja laitan siihen ylimääräisen ilmastimen. Suodatinta (vain yksi vaahtomuovipala) en uskalla nyt pestäkään, kun kuitenkin pesin kaksi viikkoa sitten, ei ole tukossa vielä, ja kaikki bakteerit tulevat tarpeeseen.

Vielä ämpärissä olevat isoimmat miljoonakalat ajattelin laittaa pikakypsytettävään pikkunanoon, osan niistä ainakin. Jos näyttää kovin ahtaalta, ehkä osan vielä laitan tonne samaan 70-litraiseen. Valitettavasti tuo onkin pienempi, kuin paketista päättelin (oli siis avaamaton paketti). Jos sinne kuitenkin saa laitettua suodatinpatruunan toisesta nanosta, vaihdan päikseen, ja tehdaspuhtaan patruunan pikakypsytän bakteeriuutteella muuten kypsään nanooni. Eiköhän tämä tästä. Eniten olen nyt huolissani puutarhastani, joka jää tänäänkin hunningolle, vaikka piti tämä viimeinen päivä ennen lomaa uhrata sille.
ristiakva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 94
Liittynyt: 14:57, 09.12.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja ristiakva »

ristiakva kirjoitti:Kaloistani suurin osa on enempi vähempi keskenkasvuisia. Naapuri (ei akvaristi, mutta on joskus käynyt ennenkin ruokkimassa) tarjoutui lomahoitajaksi, kun laitan ohjeet. Niitä tässä kehittelen. Ajattelin vielä tänä iltana vaihtaa vettä tuosta tuplabuukatusta 70-litraisesta, ja laitan siihen ylimääräisen ilmastimen. Suodatinta (vain yksi vaahtomuovipala) en uskalla nyt pestäkään, kun kuitenkin pesin kaksi viikkoa sitten, ei ole tukossa vielä, ja kaikki bakteerit tulevat tarpeeseen.

Vielä ämpärissä olevat isoimmat miljoonakalat ajattelin laittaa pikakypsytettävään pikkunanoon, osan niistä ainakin. Jos näyttää kovin ahtaalta, ehkä osan vielä laitan tonne samaan 70-litraiseen. Valitettavasti tuo onkin pienempi, kuin paketista päättelin (oli siis avaamaton paketti). Jos sinne kuitenkin saa laitettua suodatinpatruunan toisesta nanosta, vaihdan päikseen, ja tehdaspuhtaan patruunan pikakypsytän bakteeriuutteella muuten kypsään nanooni. Eiköhän tämä tästä. Eniten olen nyt huolissani puutarhastani, joka jää tänäänkin hunningolle, vaikka piti tämä viimeinen päivä ennen lomaa uhrata sille.
Niin, ostin ruokinta-automaatin tuohon 70-litraiseen, ja muihin ajattelin laittaa Tetran Weekend-ruokaa yhden kuhunkin. Jospa naapuri voisi esim. viikon päästä käydä liuskatestillä mittaamassa, onko nitriittiä, ja tarv. vaihtaa vettä.
Monnifan
Junior Member
Junior Member
Viestit: 245
Liittynyt: 19:35, 06.11.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Sauma tihkuu

Viesti Kirjoittaja Monnifan »

Yllättävän hyvin hajonneen akvan asukkaat ovat pärjäilleet isomman akvaarion porukoissa. Monniset ovat rohkeita ja selvästi viihtyvät suuressa laumassa. Kutevat innokkaasti, mutta särkien suuhunhan se menee. :?
Suurimman huolen aiheuttivat tietysti millikset, jotka olivat eläneet kovetetussa vedessä ja osa oli vasta poikasia.
Nyt kolmen viikon kuluttua voin niiden osalta huokaista helpotuksesta. Vain yksi menehtyi ja muut voivat hyvin. Mielenkiintoista oli se, kuinka ne ottivat uudessa akvassa kodikseen entisestä siirretyn kasvipuskan. Tuossa tutussa pöheikössä piilottelivat ensimmäisen viikon.
Jopa poikaset ovat selvinneet ja ovat nyt sen kokoisia, että särjet ovat niitä enää syö. Millikset ovat rohkaistuneet ja uiskentelevat jo koko akvassa. Pysyttelevät parvessa ja osaavat mennä piiloon, jos isommat kalat ovat kovin kiinnostuneita. Nämä millikset ovat eläneet lajiakvassa tähän asti, joten niiden ei ole koskaan tarvinnut pelätä. Hienoa, että osasivat kuitenkin tarvittaessa suojautua isommilta. Veden laadun muutos ei myöskään ole niitä haitannut. Tiedän toki, että ideaali olisi tuo kovetettu, kuten niillä lajiakvassa olikin, eli todelliset vaikutukset näkyvät ehkä vasta myöhemmin. Nyt kuitenkin pelataan niillä korteilla, jotka kädessä on, eli millikset elelevät samassa pahmeän veden akvassa loistobarbien, monnisten ja partamonnien kanssa. :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”