
Itse olin noin kymmenvuotias 80-luvun puolivälissä, kun ensimmäinen akvaario hankittiin pienen paikkakunnan ainoasta pelkästään akvaarioihin keskittyneestä puodista. Puotia pitänyt setä oli kyllä innokas harrastaja, ja varmasti tiesi asioista paljonkin, siis sen ajan mittapuulla. Joitain vuosia sitten löysin vanhoista paperista kirjoituskoneella naputeltuja hoito-ohjeita. Paperi on edelleen tallessa jossain laatikossa vanhempien kellarissa.Sisso kirjoitti:Kun on riittävän vanhan koulukunnan kasvatti, tietää että oli aika jolloin ravinteista ei yleensä ottaen tiedetty hölkäsen pöläystä. Tai ehkä tiedettiin, että niitä on. Kuka tiesi, kuka ei. Leviä oli ja ei ollut...
Varmasti jo tuolloin oli tietoa, joka pitää edelleen paikkaansa, mutta normaalin harrastajan näkökulmasta homma oli aika erilaista. Vesiarvoista ei kukaan puhunut mitään. Turveuutetta ohjeistettiin laittamaan pyttyyn perustamisen yhteydessä reilu määrä (tyyliin puoli pulloa 60-litran altaaseen) ja odottamaan kuukausi, jotta kahvin värinen vesi hieman kirkastuisi. Ei se siitä kirkastunut, joten sitten piti vaihtaa vettä. Vedenvaihtojen yhteydessä turveuutetta ei kehoitettu käyttämään. En tiedä millaisista olosuhteista kalat tulivat, mutta iloisesti kaikkia laitettiin sekaisin samaan purkkiin. Platyt, neontetrat, piikkisilmät ja monniset kipattiin samaan pataan. Platyt kuitenkin tekivät poikasia sarjatuotantona ja kaksi täplämonnistakin elivät' suht monta vuotta. Toinen jäi kyllä kitukasvuiseksi. Platyilla oli jotain ongelmia uimarakkojen kanssa, sillä aika moni niistä meni kuitenkin kiehuvaan veteen, koska lojuivat pohjalla uimarakon lopetettua toimintansa. Tai tämä oli sedän diagnoosi.
Monnisille laitettiin karkea sorapohja, sillä akvaariokaupasta sai vain yhtä raekokoa soraa, hiekkaa ei lainkaan. Jotain hoito- tai lääkeainepulloja kaupassa oli, mutta sedän mielestä niitä ei kannattanut ostaa, koska ei niistä ollut hyötyä (saattoi olla jopa useimmiten oikeassa tässä asiassa). Oli laittanut niitä näytille, kun kuuluivat johonkin kauppiaan aloituspakettiin. Käytännössä kaikki kama akvaarioliikkeessä oli Eheimia tai Tetraa. Taitaa olla tuolta ajalta peräisin mielikuva, että Eheim ja Tetra ovat parasta tavaraa.
Sitten tuli levää, joten puodin setä kehotti taas laittamaan turveuutetta ja pimentämään tankin viikoksi. Hyvää siinä oli se, ettei tarvinnut sänkyä pedata niin huolellisesti, sillä päiväpeitto meni akvaarion päälle. Jossain vaiheessa levä katosi. Saattoi liittyä ruoan annosteluun, sillä lapsena ruokaa tuli kipattua reilusti, koska ajattelin kalojen tulevan iloiseksi kun saavat paljon ruokaa.