Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Meillä on parissa pytyssä kehitelty pienimuotoista kokeellista kasvisuodatusta. Toinen, 250-litranen, on porskuttanut tällä viime keväästä eli perustamisestaan, joskin alussa mukana oli pikkuinen pallopää tukena (oli kyllä täysin turha!). Kalastona 15 kpl täysikasvuisia musta-aaveita + 6 pientä nuoliaista ja leopardimonnisparvi sekä jokunen otto. Vettä kierrättää kiertovesipumppu. Sen lisäksi kuvassa näkyvä flamingonkukka (pieni lajike) kasvaa reikäruukussa lekasorassa, tässä kohtaa pohjassa pöhisee ilmastin. Akvassa on siis vettä vajaa puolet (joskin kannot vie paljon litroja!), loppu on maaosaa, joka on rakennettu kannoista. Kasvit on osin perinteisiä akvaariokasveja, osin huonekasveja, kaikki kasvavat siis hydrossa. Varsinaisia akvakasveja ovat vain anubiaat ja cryptot, jotka ovat viihtyneet hyvin melkoisen hämärässä vesiosassa. Yritin hommaa ilman kansilaseja (noonniinrumat!), mutta akvakasvit ei oikein tykänneet ilmankosteuden tippumisesta ja tarkka lukija havaitseekin että alemmassa kuvassa vas reunassa osin maalla kasvava iso anubias on hiukan kuivatellut lehtiään sen jälkeen kun jätin lasit vähän raolleen. On siellä jokunen pikkuinen luonnonlajinen orkideakin, tuolla jossain... Kannoilla on sammalia luonnosta, osa lähti kasvuun, osa ei, mutta kosteissa sammalissa elää melkoinen öttiäispopulaatio tällä hetkellä!
PB160203.JPG
PB160203.JPG (209.41 KiB) Katsottu 4698 kertaa
PB160202.JPG
PB160202.JPG (190.68 KiB) Katsottu 4698 kertaa
6-satanen siirtyi samoille linjoille annettani lähdöt mattosuodattimelle. Siinä mitään vikaa ollut, kunhan innostuin ton^ innoittamana siihen vielä hiukan yllytettynä ja opastetuna. Kasvatuslootat (akvan molempiin päihin) sahasin muovisesta mustasta kaksiosaisesta työkalupakista. Porasin ne kauttaaltaan reikiä täyteen. Ne sattuivat olemaan juuri sen levyisiä, että pysyvät akvan kehysten päällä ilman tukemisia tai muuta kiinnitystä, suunnitelma B oli lasisoirot. Kasvualusta on lekasoraa ja soran alla purputtaa mutkalle kierrettynä pitkät taipuisat ilmastinkivet (eli letkut, joista ilma puskee tihkuttaen läpi). Vettä itse akvassa ylös/alas kierrättää kaksi hienovanuilla syötettyä sisäsuodatinta (800+1000l/h). Muuten homma on toiminut moitteetta, mutta koska heivasin ison maton mäelle kertalaakista, nitriittiä sai alkuunsa vahtia joskaan sitä ei näkynyt. Himmasin ruokinnan vaihdossa aika tiukaksi ja pesin yhden pytyn suodattimen lekasoriin lisäbakusten hankkimiseksi. Akvassa on ennestään ollut jo pitkään melko runsas hydrokasvisto reunoilla. Akvan (vesi)kasvisto on vielä vähän olematon, koska pytty oli kanto-mikä-lie-tooppi, mutta nyttemmin pohja on istuettu täyteen köynnöstävää varmistelemaan balanssia. Kalastona parvi keskenkasvuisia tonkijoita, lehtikaloja, 20kpl mustaneontetroja, +30 monnista ja pari pienehköä (12-15cm) plekoa sekä muutama randomkala, joten kuormitus ei ole tällä hetkellä mahoton. Kuva ison pytyn systeemistä:
PB160195.JPG
PB160195.JPG (155 KiB) Katsottu 4698 kertaa
Kuvassa näkyvä pumppu ei ole enää käytössä, se oli tovin puhaltamassa boxiin ennen kuin sain hommattua lisää sopivaa ilmastinletkua lekasoraan upotettavaksi. Tarkoitus on kasvattaa molemmat lootat täyteen kasvia niin, että se vaimea pulputus mikä kuuluu kun ilma kulkee lekasoran seassa, häviää ja koko loota häviää näkyvistä. Lajisto tullee vielä hiukan muuttumaan kunhan pääsen kunnon kaupoille! Kasvit molemmissa pytyissä ryystää ravinteita akvavedestä niin valtavasti, että lisä pullosta on ihan ehdoton. Muutoin vesiarvot on pysyneet tasan samoina kuin matolla joten homma tuntuu toimivan ihan OK. Ototkin on vielä elossa. Tällaset kasvatusboxit on varsin halpa, helppo ja nopea toteututtaa eikä tarvitse edes pelätä vesivahinkoa jonkun letkun tahi reijän tukkeutumisen takia.

Vinkkinä ilmastinkiven valintaan voin kokemuksesta kertoa, että ne perinteiset suht huokoiset kivet pitää karseaa ääntä, tuollainen pehmeä letku on huomattavasti hiljaisempi plus että sillä saa tietysti jaettua ilmastuksen tasaisemmin laatikkoon ja juurille. Osa kasvatusmatkusta on hyvä olla vedenpinnan yläpuolella tuulettumisen takia, mutta lekahan huolehtii tästä ihan itsekin! Matskuna voi toki käyttää vaikka mitä missä vesi ja ilma vaan varmasti kiertää ja bakuilla on kasvupintaa, eli sintrattua lasia, allassubstraattia, makarooneja jnejne yms biologisia suodatinmassoja tai akvaariokasvisubstraattia. Lekasora on kyllä hyvä keveytensä takia, ei tule ongelmia lootien kanssa esim vedenvaihdon yhteydessä. Ja jos joku nyt on huolissaan hapettomuudesta kasvatuslaatikossa, myös mattosuodattimissa on hapettomia alueita. Typpikaasut ei ole ongelma akvassa missä on huolehdittu muutoin riittävä "tuuletus" eli hapetus esim pintakierrolla ja mieluusti vielä hyvinvoipalla kasvistolla.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
juskapuska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 12:06, 08.08.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja juskapuska »

Vaikuttaa mielenkiintoiselta näin neljä kuukautta akvaarion omistaneen mielestä. Saisko kuvaa, missä näkys sivusta veden alapuolikin? En oikein osaa hahmottaa, että miten nuo kaikki tuossa on.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Kumpaa pyttyä (vai molempia) tarkoitat? Yritän valottaa hiukan selittämällä, koska noi systeemithän on tosi simppelit. Eli siis tossa isommassa pytyssä (^alin kuva) kasvatusboxit lepää akvan listojen päällä. Lekasoran seassa boxien pohjalla kiertää ilmastinletkut kierteellä. Lootat pysyvät siinä kiltisti myös vedenvaihdon ajan. Tämä ei siis ole perinteisessä mielessä kasvisuodatin, koska vedenkierto boxeissa on suht heikko, sen tarkoitus on vain turvata lähinnä juuriston riittävä vedenkierto, bakuja on tarkoitus elättää muualla, mutta koska kasvien juuristoilla on hyvin voidessaan taipumus tuottaa happea ja ylläpitää bakteerikasvustoa, taatusti niitä tuolla boxeissakin eleleepi tsiljoonittain jos kasvit vaan on elämäänsä tyytyväisiä. Käytän mieluusti viher/huonekasveja, koska niiden kyky suodattaa on laajan juuristopinta-alansa ja voimakkaan kasvupotentiaalinsa takia on akvaariokasveja tehokkaampi joskin tässäkin on lajikohtaisia eroja. Homman voisi hoitaa myös akvakasveilla, mutta kokemukseni mukaan monet niistä kaipaavat sen verran korkeaa ilmankosteutta ettei homma toimi ison pytyn kohdalla kunnolla, koska kasvit kasvaa huoneilmassa. Toki ilmankosteus on tässäkin haihtumisen takia aika kova ja juuret on vedessä, mutta homma on siltikin helpompi totetuttaa viherkasveilla jotka sopeutuvat paremmin kuivempaan ilmaan sen häiritsemättä kasvua. Tässä lisää huonekasvien käytöstä korvaamassa osin/kokonaan suodatusta akvaariossa: http://www.tuncalik.com/2010/01/indoor- ... aquariums/. Huonekasvien etu on myös niiden helppo hoito, niiden osalta voi mm. unohtaa kokonaan Co2-lisän.

Pienempi pytty näyttää kokonaisuudessaan siis tältä:
PB160201.JPG
PB160201.JPG (96.03 KiB) Katsottu 4646 kertaa
Oikeassa reunassa on pintavettä kierrättämässä kiertovesipumppu. Flamingonkukka kasvaa lekasorassa purkissa ja sen alla poissa näkyvistä on ilmastinkivi joka pistää vettä hiukan liikkumaan kantojen alla. En saa kunnon kuvaa koska vesiosa on melko tumma (ei kyllä noin tumma kuin kuvassa, mutta kannot värjää ja varjostaa), tekniikka on piilotettu mahdolisimman tarkkaan ja akvan T5-valaisin vielä herkästi ylivalottaa kuvaa. Kaikkien kasvien juuret on siis akvavedessä, vain flamingonkukka kasvaa sorassa. Tässä vastaavaa mutta toteutettu hienosti pääosin akvaariokasveilla http://www.ukaps.org/forum/threads/joes-tank.16361/ Maailmalla tällaiset kasveilla hoidetut suodatukset on melko tavallisia eri tavoin sovellettuna kunkin toiveisiin ja tarpeisiin sopiviksi.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
juskapuska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 12:06, 08.08.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja juskapuska »

Kiitos kuvasta. :) Alkaa pikkuhiljaa aueta, kun moneen kertaan lukee ja yrittää ymmärtää. :D Onko se flamingonkukka siis ihan kokonaan vedenpinnan yläpuolella? Riittääkö sille ilmankosteus, vai ulottuuko juuret kuitenkin veteen?
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Flamingokukka kasvaa juuret vedessä. Sehän on vallan helppo vesiviljeltävä kasvi kuten myös viirivehka. Molemmista löytyy monenkokoisia lajikkeita, akvakäytösä pienet lajikkeet on vallan näppäriä. Myös monet orkideat viihtyvät hyvin joko huoneilmassa akvan päällä tai lasin alla korkeassa kosteudessa, mutta kasvatusalustaa kannattaa vähän vahtia eikä näistä ole muuta iloa kuin kosmeettista. Tosiaan ns perinteiset huonekasvit sietävät hyvin kasvatusta huoneilmassa vaikkapa akvan reunalla (juuret vedessä tai jossain substraatissa), mutta useimmat ns akvakasvit tykkää reilummasta kosteudesta joskin tästäkin on poikkeuksia. Suljetussa tilassa voi kasvattaa kumpia vain, mutta siellä kasvatusalusta on haastavampi. Jotkin matskut ja/tai kasvit pyrkii mädäntymään ellei ilman/vedenkierrosta huolehdita riittävästi. Yleensä tämä ongelma tosin nousee esiin vasta kun väsätään paludariaa (johon tulee maaosaa tai muuta (orgaanista) kasvatusalustaa) eikä niinkään hydrossa jossa kasvit kasvaa vedessä tai sitten lekassa vedessä.

Sain tänään tilaamani pidemmät ilmastinkivet ja otin niiden laiton yhteydessä pari kuvaa selventämään niiden asennusta ja kasvatusboxien kokoomista. Nämä letkut on 60cm pitkät, loota on n 44cm.

Mattosuodatinmatto estää lekasoraa tukkimasta lootan reikiä. Ilmaletku paikalleen asetettuna, sori huono kuvanlaatu
PB210205.JPG
PB210205.JPG (63.52 KiB) Katsottu 4602 kertaa
Nurkissa oli pyörimässä suodatinmatskujen jämiä, ne heitin lootan pohjalle lekasoran alle ihan vaan päätäkseni niistä eroon:
PB210206.JPG
PB210206.JPG (69.86 KiB) Katsottu 4602 kertaa
Lopuksi kuvaa ison pytyn hydrosta, lisäsin tänään ulkoruukusta poistamani lankaköynnöksen sekaan, oikealla uusi loota joka toivottavasti kasvaa täyteet Hydrocotyle tripartitaa peittäen reunat
PB210210.JPG
PB210210.JPG (73.89 KiB) Katsottu 4602 kertaa
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Wau. Tahtoo! Tuolla isolla tankilla voisi ihan heittämällä osallistua AGAn paludaariokisaan!
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Mikä se sellainen kisa on?

Upeita altaita, itselläni on hieman samanlainen projekti meneillään.
Aikataulu on valmistuu kun valmistuu.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Kaituli: tässä uusimmat tulokset http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... ories.html . Tänä vuonna ollut ihan valtavasti osallistujia!
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Laatikkosysteemit on toimineet toistaiseksi täysin moitteetta eikä missään vaiheessa paukahtanut mitään kummaa vesiarvoihin. Kuva parin päivän takaa
PC140294.JPG
PC140294.JPG (107.37 KiB) Katsottu 4359 kertaa
PC140293.JPG
PC140293.JPG (63.07 KiB) Katsottu 4359 kertaa
Kasvit tykkää selvästi kasvaa lecassa tosi kovin, kasvuvauhti on jotain ihan muuta kuin multakasvatuksessa! Ravinteita kuluu, joo, mutta sähkönjohtavuus nousee todella hitaasti verrattuna aikaan ennen hydroja, joten....toimii! Ennen se nousi viikossa n 150uS, nyt 50uS, vaikka kalat ja samalla ruokintamäärät nousee koko ajan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Kasvisuodatusta pienessä mittakaavassa

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Tässä myös eräs viritys.
Ei vesivaihtoja sitten vuoden 2011.

https://www.youtube.com/watch?v=W7oywIDga_8&app=desktop
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”