Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Sisso kirjoitti:Vastaan jotain 7330lle vaikken ole itse kasvattunut yhtäkään koirapentuetta, sen sijaan meillä on ollut kolme sijoitusnarttua ja jokunen jalostuksen käytetty uros, joten homma on tullut sitä kautta hiukan tutuksi. Pentueiden koot vaihtelevat roduittain parista pennusta kymmeneen. Yleensä pienet pentueet hinnoitellaan korkeammalle, mutta sanotaan nyt että rekisteröidyn rotukoiran hinta pyörinee siinä 1000-1200e/nokka (+-300e). Voi olla että pienellä pentueella ei vielä juhlita, mutta laskekaapa kun yksi omista sijoituskoirista tahkoi kasvattajelleen kolme pentuetta, joissa kaikissa, siis jokaisessa, oli 10-13 pentua, paljonko nettosi. Ilman veroja. Yhteensä 1200x34. En usko, että jäi tappiolle vaikka korvasi mulle tosta vielä nartun liisaamisen eli kahden pennun hinnan. Noin isot pentueet eivät ole tokikaan kovin yleisiä, yleisempää lienee 4-6 (8) pentua. Miltei kaikki kasvattajat, jotka tunnen, ovat kertoneet että tällaisilla normipentuemäärillä pääsee voitolle, etenkin kun pitäytyy ns keskivertokasvatuksessa eli keskittyy lähinnä lisäämään koiramääriä, ei jalostamaan.....

En ole oikein ikinä käsittänyt, miksi pentujen kasvattamisen tappiopuolelle merkittäisiin rokotukset, terveystutkimukset, ruokinta tai näyttely/koemaksut, koska niitä tulee kaikille eikä niitä kukaan (?) maksele (vain) pentujen takia, vaan ne tulee koiran kuluiksi aina, teetipä pentuja tai et. Taivahan tosi on, ettei "huippuvanhempien" pentu maksa juuri enempää tai vähempää kuin ei-huippuvanhempien, mutta tässä on hiukan rotukohtaisia eroja. Kukaan tuskin ottaa palkatonta lomaa pentujen takia, paitsi eräissä harvoissa tapauksissa. Pennuttamisen myötä voi tulla vaihteleva määrä erillaisia kuluja, joista VOI muodostua iso summa enimmillään (hormonitukimukset, sperman tuonti ulkomailta (tosin usein useampaan pentueeseen), siemennykset, ultrat jne), mutta varmaan isoin osa Suomessa syntyneistä pentueista ei mene tähän extra-kalliiseen-ryhmään.

Kalojen kasvattamisessa on se eettinen puoli, että jonnekin ne kasvatetut kalat pitäisi sitten saadakin. Jos et saa myytyä tai lahjoitettua eikä kauppa ota, mitä jää jäljelle? Vasara (liioitellen, sori). Ei kovin kestävällä pohjalla olevaa toimintaa! Eläinsuojeluihmisten, joka käsittää myös akvaristeja, keskuudessa viriää aina välillä keskustelua akvaariokalojen pitämisen mielekkyydestä ja eettisyydestä, mikä on ihan tervettä ja tarpeellista sekin. Keitä me ollaan vangitsemaan eläviä olentoja pieniin purkkeihin vain omaksi huviksemme? Älkääkä alkako puhumaan koiran pitämisen epäeettisestä puolesta, koska sellaista ei ole niin kauan kun koiran tarpeet tulee riittävissä määrin tyydytettyä. Tai puhukaan vaan, mutta perustelut saa olla pirun hyvät lajin synnyn ja alkuperän huomioon ottaen.
Periaatteessa kun katsotaan asiaa oikein laajassa mittakaavassa on luettava samaan kuvioon kaikki mehiläisestä koiraan ja koirasta haisunäätään ja apinaan, sekä kaikki näiden väliin jäävä. Tästä syystä en tarttuisi yhteen lajiin tai eläinryhmään,jos jokin asia voidaan kieltää yhdestä, esim. lemmikkinä pitäminen voidaan se taatusti samaa ajatusta soveltaen lajityypillisesti kieltää myös toiselta.
Entäpä äiti luonto. Olen monta kertaa miettinyt käsitettä luonnollisuus ja sitä yliarvostetaanko tätä käsitettä. Luonto tappaa surutta, eikä vierasta kärsimystä.. se on elämää. Oikeataan voisi sanoa, että lajista riippumatta syntymän jälkeen kasvavalla yrityksellä sekä äiti luonto, että isä aika yrittävät tehdä parhaansa tehdäkseen kerran syntyneestä taas maan tomua. Edellä mainittua ajatellen, uskon vilpittömästi että moni eläin voi elää paremman elämän lemmikkinä, kuin villissä luonnossa.
Ahvenia ja monneja.
Kirjoahven79
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 12:59, 23.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Kirjoahven79 »

Kiitos erityisesti nimimerkeille Ruma mies, Anniquu ja 7330 hyödyllisistä linkeistä ja näkemyksistänne!

Testailin mainittuja sivustoja tieteellisiä nimiä käyttäen M. Varjon Akvaariokalat 2.0 -kirja apunani. Hyvin usein uhanalaisuutta koskevaan kenttään tulee vastaukseksi "not evaluated" - tilanne ei siis valitettavasti näytä useiden lajien (esim. akvaariokaupoissa varsin yleisen avainkirjoahvenen) kohdalla olevan asiantuntijoidenkaan tiedossa..?
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Kirjoahven79 kirjoitti:Testailin mainittuja sivustoja tieteellisiä nimiä käyttäen M. Varjon Akvaariokalat 2.0 -kirja apunani. Hyvin usein uhanalaisuutta koskevaan kenttään tulee vastaukseksi "not evaluated" - tilanne ei siis valitettavasti näytä useiden lajien (esim. akvaariokaupoissa varsin yleisen avainkirjoahvenen) kohdalla olevan asiantuntijoidenkaan tiedossa..?
Avainkirjoahvenet kaupan piirissä taitavat olla pääosin viljeltyjä, kuten suositut lajit yleensäkin.

Uskaltaisin pitää akvaarioharrastuksen takia vakavasti vaarantuneita lajeja lähinnä yksittäistapauksina. Liikakalastukseenhan johtaa varsin selvä olosuhteiden yhdistelmä: pieni levinneisyysalue, korkea (usein äkillinen) suosio akvaarioharrastuksessa sekä kalakannan huono toipumiskyky. Ainakin Etelä-Amerikassa riski tähän on ilmeisen pieni, ja myös useimmat suositut aasialaiset lajit ovat tietääkseni joko luonnossa laajalle levinneitä tai sitten pääosin viljeltyjä.

Ilmiöstä pitäisi toki sen mahdollisesta marginaalisuudesta riippumatta puhua: onhan aivan pöyristyttävää, että tieto eräiden lajien uhanalaisuudesta ei ole vaikuttanut laajasti akvaarioliikkeiden toimintaan tai harrastajien kulutustottumuksiin. Tuorein tapaus lienee helmiseeprakala, jonka suosiota ei tuntunut laisinkaan jarruttavan tieto lajin häviämisestä sen silloiselta ainoalta tunnetulta levinneisyysalueelta.

Kuitenkin ensisijainen uhka kaloille sekä Aasiassa että Etelä-Amerikassa on elinympäristöjen massiivinen tuhoutuminen metsähakkuiden ja patohankkeiden myötä. Tässä olisikin mielestäni se todellinen toimimisen paikka akvaarioharrastajille: vaarantuneiden kalalajien tulevaisuuden järjestelmällinen turvaaminen akvaario-oloissa – ja siinä ohessa voisi toki miettiä esimerkiksi käyttämänsä palmuöljyn alkuperää, tai vaikka lahjoittaa rahaa sademetsien suojelutyöhön...
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Kirjoahven79 kirjoitti:Kiitos erityisesti nimimerkeille Ruma mies, Anniquu ja 7330 hyödyllisistä linkeistä ja näkemyksistänne!

Testailin mainittuja sivustoja tieteellisiä nimiä käyttäen M. Varjon Akvaariokalat 2.0 -kirja apunani. Hyvin usein uhanalaisuutta koskevaan kenttään tulee vastaukseksi "not evaluated" - tilanne ei siis valitettavasti näytä useiden lajien (esim. akvaariokaupoissa varsin yleisen avainkirjoahvenen) kohdalla olevan asiantuntijoidenkaan tiedossa..?
Maalaisjärjellä ymmärtää ettei ole järkevää lähteä tutkimaan sellaisen lajin tilannetta, josta yleisesti tiedetään ettei se ole vaarassa kadota. Mitä järkeä olisi tutkia vaikka ahvenen uhanalaisuutta ja tuhlata resursseja asiaan, joka jo tiedetään? Tästä syystä ''not evaluated'' on täysin järkevä juuri tuon avainkirjoahvenen kohdalla. Toinen ryhmä joita ei tutkita ovat lajit, jotka ovat alueella jossa infra on tuhoutunut tai sitä ei ole esim. sotatilan takia.

Afrikan mantereella saastuminen on tekijä yksi, joka ajaa kaloja uhanalisuuteen ja tekijä kaksi on ruuaksi pyytäminen. Laivojen öljy ja saastepäästöt ovat yksi pääsyy kalakuolemiin. Ruuaksi pyytäminen ja akvaarioonpyydystys ovat tavallaan tosiinsa linkissä. Kalan voi myydä, jos siitä saa sen verran, että rahalla saa ruokaa enemmän kuin suoraan paistinpannuun pistettynä. Mikäli ei, kala tietysti paistetaan suoraan.

Toisinaan suojelu myös tappaa kalat. Eräässä paikassa paikalliset keräsivät kaloja myyntiin ja ansaitsivat näin toimeentuloansa. Sitten joku fiksu puuttui asiaan ja perusteli pyyntikiellon lajien uhanalaisuudella. Tulot katosivat, ja ilmeisesti rahapulassa maa sitten myyntiin patorakennus työmaaksi. Arvatkaapa miten kävi kalakantojen.

Propaganda toimii vain lukijoiden ollessa riittävän tyhmiä.
Ahvenia ja monneja.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Riippasaarni kirjoitti: Maalaisjärjellä ymmärtää ettei ole järkevää lähteä tutkimaan sellaisen lajin tilannetta, josta yleisesti tiedetään ettei se ole vaarassa kadota. Mitä järkeä olisi tutkia vaikka ahvenen uhanalaisuutta ja tuhlata resursseja asiaan, joka jo tiedetään?
No... ei. Ei suojelupäätöksissä voida nojata siihen mututuntumaan, että kyllähän noita näyttää olevan paljon. Monia lajeja on ollut yleisen tiedon mukaan paljon aina siihen hetkeen saakka, kun niitä äkkiä ei ole ollutkaan yhtään.

Lajeja on vain niin tyrmistyttävä määrä, ettei IUCN:n spesialistiryhmillä ole mitään mahdollisuutta selvittää kaikkia. Ryhmissä Not evaluated (kokonaan tutkimatta) ja Data Deficient (tutkittu, mutta saatu tieto on riittämätöntä) on tuhatmäärin lajeja, jotka saattavat hyvinkin olla uhanalaisia. Punaisella listalla on tällä hetkellä noin 73 000 lajia, joista noin 60 000 on edes kohtuullisen hyvin dokumentoituja. Ja tunnettuja lajejahan maailmassa on parisen miljoonaa. Sellainen kattavuus.

Ahvenen uhanalaisuus sen sijaan on tutkittu. [;)] Samoin särjen, hauen, kuhan ja kolmipiikin. Noin esimerkiksi. Ne kuuluvat kaikki elinvoimaisiin (Least Concern). Samoin isorotta, kotihiiri ja varpunen, kaikki arvioituja.

Puuttuminen Punaiselta listalta ei siis suinkaan takaa kalan keräilyn olevan kestävällä pohjalla. Esimerkiksi kiinanimukarppi (Myxocyprinus asiaticus) on IUCN:llä kokonaan listaamatta, mutta lukuisat lähteet kertovat sen olevan uhanalainen vesien saastumisen, patohankkeiden, vieraslajien ja akvaariopyynnin vuoksi.
Esim. http://www.cpp.edu/~jskoga/Aquariums/my ... rinus.html
http://www.seriouslyfish.com/species/my ... asiaticus/
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_hi ... nded_shark

Myös akvaariokalojen ylipyynnin kansikuvaksi noussut helmiseeprakala kuuluu puutteellisesti tunnettuihin: http://www.iucnredlist.org/details/168409/0

CITES-sopimuksestakaan ei ole makean veden kaloille juuri iloa, vaikka merikaloja sen piiriin jonkin verran kuuluukin. Makean veden akvaariokaupan piirissä olevia kaloja ei ollut listattu ensimmäistäkään, silloin kun viimeksi pari vuotta sitten listan läpi kävin.
Riippasaarni kirjoitti: Toisinaan suojelu myös tappaa kalat. Eräässä paikassa paikalliset keräsivät kaloja myyntiin ja ansaitsivat näin toimeentuloansa. Sitten joku fiksu puuttui asiaan ja perusteli pyyntikiellon lajien uhanalaisuudella. Tulot katosivat, ja ilmeisesti rahapulassa maa sitten myyntiin patorakennus työmaaksi. Arvatkaapa miten kävi kalakantojen.
Olisiko tästä tarkempia tietoja kuin "eräässä paikassa"?. En epäile, etteikö näin olisi jossain joskus käynyt, mutta tällaisia ympäripyöreitä, lähteettömiä tarinoita kertomalla tuppaa kuulostamaan itse siltä propagandan levittäjältä.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

7330 kirjoitti:
Riippasaarni kirjoitti: Maalaisjärjellä ymmärtää ettei ole järkevää lähteä tutkimaan sellaisen lajin tilannetta, josta yleisesti tiedetään ettei se ole vaarassa kadota. Mitä järkeä olisi tutkia vaikka ahvenen uhanalaisuutta ja tuhlata resursseja asiaan, joka jo tiedetään?
No... ei. Ei suojelupäätöksissä voida nojata siihen mututuntumaan, että kyllähän noita näyttää olevan paljon. Monia lajeja on ollut yleisen tiedon mukaan paljon aina siihen hetkeen saakka, kun niitä äkkiä ei ole ollutkaan yhtään.

Lajeja on vain niin tyrmistyttävä määrä, ettei IUCN:n spesialistiryhmillä ole mitään mahdollisuutta selvittää kaikkia. Ryhmissä Not evaluated (kokonaan tutkimatta) ja Data Deficient (tutkittu, mutta saatu tieto on riittämätöntä) on tuhatmäärin lajeja, jotka saattavat hyvinkin olla uhanalaisia. Punaisella listalla on tällä hetkellä noin 73 000 lajia, joista noin 60 000 on edes kohtuullisen hyvin dokumentoituja. Ja tunnettuja lajejahan maailmassa on parisen miljoonaa. Sellainen kattavuus.

Ahvenen uhanalaisuus sen sijaan on tutkittu. [;)] Samoin särjen, hauen, kuhan ja kolmipiikin. Noin esimerkiksi. Ne kuuluvat kaikki elinvoimaisiin (Least Concern). Samoin isorotta, kotihiiri ja varpunen, kaikki arvioituja.

Puuttuminen Punaiselta listalta ei siis suinkaan takaa kalan keräilyn olevan kestävällä pohjalla. Esimerkiksi kiinanimukarppi (Myxocyprinus asiaticus) on IUCN:llä kokonaan listaamatta, mutta lukuisat lähteet kertovat sen olevan uhanalainen vesien saastumisen, patohankkeiden, vieraslajien ja akvaariopyynnin vuoksi.
Esim. http://www.cpp.edu/~jskoga/Aquariums/my ... rinus.html
http://www.seriouslyfish.com/species/my ... asiaticus/
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_hi ... nded_shark

Myös akvaariokalojen ylipyynnin kansikuvaksi noussut helmiseeprakala kuuluu puutteellisesti tunnettuihin: http://www.iucnredlist.org/details/168409/0

CITES-sopimuksestakaan ei ole makean veden kaloille juuri iloa, vaikka merikaloja sen piiriin jonkin verran kuuluukin. Makean veden akvaariokaupan piirissä olevia kaloja ei ollut listattu ensimmäistäkään, silloin kun viimeksi pari vuotta sitten listan läpi kävin.
Riippasaarni kirjoitti: Toisinaan suojelu myös tappaa kalat. Eräässä paikassa paikalliset keräsivät kaloja myyntiin ja ansaitsivat näin toimeentuloansa. Sitten joku fiksu puuttui asiaan ja perusteli pyyntikiellon lajien uhanalaisuudella. Tulot katosivat, ja ilmeisesti rahapulassa maa sitten myyntiin patorakennus työmaaksi. Arvatkaapa miten kävi kalakantojen.
Olisiko tästä tarkempia tietoja kuin "eräässä paikassa"?. En epäile, etteikö näin olisi jossain joskus käynyt, mutta tällaisia ympäripyöreitä, lähteettömiä tarinoita kertomalla tuppaa kuulostamaan itse siltä propagandan levittäjältä.
Sanotaanko sitten niin, ettei prosessia kannata aloittaa niistä lajeista jotka todennäköisesti eivät ole vaarassa. Tätä puoltaa jo se, että muutoin lajeja käytäisiin läpi maailmanlaajuisesti aakkosjärjestyksessä. Uutinen tästä patohankkeesta oli vuoden 2010-2012 välissä ja voin rehellisesti sanoa, jotta kun paljon lukee ei aina kaikkia lähteitä muista. Toisinaan olemme muistin ja luottamuksen varassa. Tapaus olisi kuitenkin saattanut olla Xingu. Tämä artikkeli sivuaa aihetta: http://aqua-web.fi/2014/06/14/maailman- ... lasta-puu/ Ymmärrän sen niin, että ostamalla kalan suojelet samalla luontoa ja tuet paikallisten asukkaiden oikeutta elää alueella kuten he ovat tehneet ammoisista ajoista.

Köyhissä maissa ei luonnonsuojelua voi tehdä samalla ideologialla kuin rikkaissa. Lajin säilymisen kannalta lienee sama pyydystetäänkö kala akvaarioon vai syödäänkö se. Ei myöskään lähteekö kala Suomeen, Kiinaan tai kalan kotimaahan. Köyhimmissäkin maissa on rikkaita. Eikä köyhien maiden rikkailla ole juurikaan sääntöjä. Mikäli olisi, ei köyhien tarvitsisi kuolla nälkään rikkaiden juhliessa.
Kaikkien on kuitenkin pakko syödä, eivätkä mitkään lait tai asetukset paljoa paina, jos ihmisellä on nälkä. Ellipsillämme on isoja valtioita, jotka eivät edelleenkään säännöistö välitä, kuin ehkä paperilla, ken maksaa se saa. Vaikka me yrittäisimme kieltää lajien pyynnin ja pitämisen vaikka millaisilla kielloilla ne eivät paljoa paina jos samaa kalaa menee laillisesti tai laittomasti idän suuntaa. Luin tästäkin aiheesta hiljan uhanalaisista taistelukalalajeista, ettei kielloilla ole juuri merkitystä jos rajavalvonta vuotaa kuin seula. Tätäkään linkkiä en äkkiseltään muista.
Ahvenia ja monneja.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Yritin löytää tietoa siitä missä järjestyksessä ja millä perusteilla lajien uhanalaisuus luokituksia tehdään. En löytänyt, jos joku tietää voisi laittaa informaatiota. Sensijaan totesin järjestöön kuuluvan vain 90 valtiota, mikä on melko vähän kun valtioita on reippaasti yli 200.
Ahvenia ja monneja.
Kirjoahven79
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 12:59, 23.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Kirjoahven79 »

Riippasaarni, rohkenen olla muutamassa kysymyksessä kanssasi eri mieltä.

Ensinnäkin, mitä me täällä Pohjolassa lopulta tiedämme vaikkapa Etelä-Amerikan kirjoahvenkantojen tilanteesta? Se, että lajia on myynnissä akvaariokaupassa, ei kerro mitään sen elinvoimaisuudesta omalla synnyinalueellaan. Pyrin jo ensimmäisessä viestissäni tiedustelemaan, mitkä mielestänne akvaarioharrastuksen piirissä ovat ns. luotettavia auktoriteetteja uhanalaisuusastetta selvitettäessä ja sainkin kysymystä helpottamaan parin luotettavan oloisen tahon web-osoitteen. Kiitos niistä! Ammattitaitoiseenkaan kauppiaaseen sen sijaan ei aina ole harrastuksen eettisyyttä tai ekologisuutta punnitsevissa kysymyksissä uskomista - heillähän elanto riippuu kuitenkin aina lopulta myynnistä.

Merkintätapa "not evaluated" ei mielestäni ole käyttöön soveltuva siinä tapauksessa, että lajin tiedetään olevan liikapyyntivaaran ulottumattomissa. Jos todella voitaisiin mutu-tuntumalta olla niin varmoja, miksei kyseisessä kentässä lukisi tällöin esim. "not at risk"? Mutta kuten nimimerkki 7330 viestissään totesi, tällainen laskentaan ja tietoon perustumaton "maalaisjärjen" käyttö on missä tahansa tieteellisessä selvityksessä riittämätön.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Kirjoahven79 kirjoitti:Riippasaarni, rohkenen olla muutamassa kysymyksessä kanssasi eri mieltä.

Ensinnäkin, mitä me täällä Pohjolassa lopulta tiedämme vaikkapa Etelä-Amerikan kirjoahvenkantojen tilanteesta? Se, että lajia on myynnissä akvaariokaupassa, ei kerro mitään sen elinvoimaisuudesta omalla synnyinalueellaan. Pyrin jo ensimmäisessä viestissäni tiedustelemaan, mitkä mielestänne akvaarioharrastuksen piirissä ovat ns. luotettavia auktoriteetteja uhanalaisuusastetta selvitettäessä ja sainkin kysymystä helpottamaan parin luotettavan oloisen tahon web-osoitteen. Kiitos niistä! Ammattitaitoiseenkaan kauppiaaseen sen sijaan ei aina ole harrastuksen eettisyyttä tai ekologisuutta punnitsevissa kysymyksissä uskomista - heillähän elanto riippuu kuitenkin aina lopulta myynnistä.

Merkintätapa "not evaluated" ei mielestäni ole käyttöön soveltuva siinä tapauksessa, että lajin tiedetään olevan liikapyyntivaaran ulottumattomissa. Jos todella voitaisiin mutu-tuntumalta olla niin varmoja, miksei kyseisessä kentässä lukisi tällöin esim. "not at risk"? Mutta kuten nimimerkki 7330 viestissään totesi, tällainen laskentaan ja tietoon perustumaton "maalaisjärjen" käyttö on missä tahansa tieteellisessä selvityksessä riittämätön.
Osittain kirjoittamasi on totta. Toisaalta meidän pitäisi jakaa nämä asiat kahteen osaan: Viljellyt kalat ja luonnosta pyydetyt. Markkinavoimat pitävät huolen siitä, että jos kalaa on saatavilla halvemmalla viljelylaitoksilta sitä ei Suomeen pyydetä luonnosta. Tästä syystä yleisimpien makeanveden lajien kohdalla luonnonkanta ei ole yhteydessä akvaariokantaan. Näin ollen meille riittänee tieto onko kala viljelty vai luonnosta pyydetty. Kauppiaat myös ilmoittavat kernaasti jos kala on luonnosta pyydetty, silllä se ''oikeuttaa'' kovemman hinnan. Tällöin voi perehtyä tarkemmin siihen mikä kalan uhanalaisuus luokitus on.
Toisaalta jos luit tuon artikkelin ''osta kala, pelasta puu'' ymmärtänet että toisinaan sen luonnosta pyydetyn kalan ostaminen itseasiassa tukee kestävää kehitystä. Eikö näin ole?
Henkilökohtaisesti, olen enemmän kiinnostunut köyhien maiden ihmisten oloista kuin lajien säilyttämisestä, nämä kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Useissa tapauksissa näkisin esimerkiksi järkeväksi, että oikeus pyydystää kaloja myyntiin olisi vain jonkin tietyn alueen heimolla, joka näin saisi lisätuloja parantaa elinolosuhteitaan ja myös suojelisi aluetta.
Meillä Suomessa tätä asiaa osin sivuaa saamelaisten oikeudet, mistä tullaan käymään keskustelua vielä pitkään. Edellä mainitulta pohjalta näen, että Suomi voisi ensin hoitaa omat ihmisoikeusasiansa kuntoon, enenkuin lähtee pohtimaan muiden alkuperäiskansojen asioita laajemmin. Tästä omasta tilanteesta meillä onkin sitten enemmän tietoa ja faktaa ja väännettiin asiaa mitenpäin tahansa, saamelaisille tulisi palauttaa niiden alueiden hallinta, jotka kerran olivat heidän.
Ahvenia ja monneja.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Riippasaarni kirjoitti: Sanotaanko sitten niin, ettei prosessia kannata aloittaa niistä lajeista jotka todennäköisesti eivät ole vaarassa. Tätä puoltaa jo se, että muutoin lajeja käytäisiin läpi maailmanlaajuisesti aakkosjärjestyksessä.
Totta kai uhanalaisuusarviointeja pyritään priorisoimaan, kun resurssit ovat rajalliset. Aiemmasta viestistäsi sai kuitenkin sellaisen kuvan, ettei hyvin yleisille lajeille tehtäisi lainkaan uhanalaisuusarviointeja, jolloin on tyhmää kysyäkään, miksi esim. sen avainkirjoahvenen kohdalla lukee not evaluated. En tiedä tarkoititko antaa sellaisen vaikutelman, mutta näinhän asia ei tietenkään ole.
Riippasaarni kirjoitti:Uutinen tästä patohankkeesta oli vuoden 2010-2012 välissä ja voin rehellisesti sanoa, jotta kun paljon lukee ei aina kaikkia lähteitä muista. Toisinaan olemme muistin ja luottamuksen varassa. Tapaus olisi kuitenkin saattanut olla Xingu.
Olen ollut käsityksessä, että Belo Monten patohanke Xingulla on ollut suunnitteilla jo hyvän aikaa ennen kuin Brasilian hallitus alkoi kieltää yksittäisten kalalajien vientiä alueelta, ja että syy-seuraussuhde olisi ollut pikemminkin päinvastainen: kalojen vienti kiellettiin, jotta harrastajat eivät huomaisi niiden äkillistä katoamista markkinoilta, kun pato tuhoaa niiden elinympäristön. Ainakin tämä DATZ-lehdessä julkaistu artikkeli näyttäisi viittaavan siihen suuntaan: http://www.tropicalfishfinder.co.uk/art ... .asp?id=21

No, törkeää käytöstä molemmin päin, ja padolla ollaan viemässä kodit myös tuhansilta alkuperäiskansojen edustajilta.
Riippasaarni kirjoitti:Tämä artikkeli sivuaa aihetta: http://aqua-web.fi/2014/06/14/maailman- ... lasta-puu/ Ymmärrän sen niin, että ostamalla kalan suojelet samalla luontoa ja tuet paikallisten asukkaiden oikeutta elää alueella kuten he ovat tehneet ammoisista ajoista.
Parhaassa tapauksessa kyllä, ja Rio Negro on siitä erinomainen esimerkki. Lue kuitenkin myös tämä toinen artikkelini kolikon kääntöpuolesta: http://aqua-web.fi/2015/01/27/maailman- ... -intiassa/
Riippasaarni kirjoitti:Yritin löytää tietoa siitä missä järjestyksessä ja millä perusteilla lajien uhanalaisuus luokituksia tehdään. En löytänyt, jos joku tietää voisi laittaa informaatiota. Sensijaan totesin järjestöön kuuluvan vain 90 valtiota, mikä on melko vähän kun valtioita on reippaasti yli 200.
Mihin järjestöön kuuluu vain 90 valtiota?

Kansainvälistä uhanalaisuusluokitusta ylläpitävä IUCN ei koostu valtioista, vaan on itsenäinen järjestö, jonka päämaja sijaitsee Sveitsissä, ja jolle työskentelee noin 11 000 tutkijaa ympäri maailman. Näistä tuhatkunta on palkkalistoilla, loput eri alojen asiantuntijoita, jotka varsinaisen työnsä lisäksi tekevät vapaaehtoistyötä IUCN:lle. Esimerkiksi korkeasaaren herppikuraattori Timo Paasikunnas on mukana sammakkoeläinten asiantuntijaryhmässä. Koska työ tehdään näin suurelta osin vapaaehtoistyönä, työjärjestykseen vaikuttaa olennaisesti sekin, minkä eliöryhmien asiantuntijoita on saatavilla.

Uusimmat uhanalaisuuden arvioinnin kriteerit voi lukea täältä: http://jr.iucnredlist.org/documents/red ... rit_en.pdf

Suomeksi suurin piirtein samat löytyvät Suomen lajien uusimmasta Punaisesta kirjasta täältä: http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ju ... %284709%29

Lyhyesti: arvioinnissa otetaan huomioon populaation koko ja populaatiokoon laskun nopeus, levinneisyyden laajuus ja pirstaleisuus ja sukupuuton laskennallinen todennäköisyys tietyllä aikavälillä. Kullekin uhanalaisuuskategorialle on näissä omat määritelmänsä, jotka voi lukea tuolta ylläolevista linkeistä.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

7330 kirjoitti:
Riippasaarni kirjoitti: Sanotaanko sitten niin, ettei prosessia kannata aloittaa niistä lajeista jotka todennäköisesti eivät ole vaarassa. Tätä puoltaa jo se, että muutoin lajeja käytäisiin läpi maailmanlaajuisesti aakkosjärjestyksessä.
Totta kai uhanalaisuusarviointeja pyritään priorisoimaan, kun resurssit ovat rajalliset. Aiemmasta viestistäsi sai kuitenkin sellaisen kuvan, ettei hyvin yleisille lajeille tehtäisi lainkaan uhanalaisuusarviointeja, jolloin on tyhmää kysyäkään, miksi esim. sen avainkirjoahvenen kohdalla lukee not evaluated. En tiedä tarkoititko antaa sellaisen vaikutelman, mutta näinhän asia ei tietenkään ole.
Riippasaarni kirjoitti:Uutinen tästä patohankkeesta oli vuoden 2010-2012 välissä ja voin rehellisesti sanoa, jotta kun paljon lukee ei aina kaikkia lähteitä muista. Toisinaan olemme muistin ja luottamuksen varassa. Tapaus olisi kuitenkin saattanut olla Xingu.
Olen ollut käsityksessä, että Belo Monten patohanke Xingulla on ollut suunnitteilla jo hyvän aikaa ennen kuin Brasilian hallitus alkoi kieltää yksittäisten kalalajien vientiä alueelta, ja että syy-seuraussuhde olisi ollut pikemminkin päinvastainen: kalojen vienti kiellettiin, jotta harrastajat eivät huomaisi niiden äkillistä katoamista markkinoilta, kun pato tuhoaa niiden elinympäristön. Ainakin tämä DATZ-lehdessä julkaistu artikkeli näyttäisi viittaavan siihen suuntaan: http://www.tropicalfishfinder.co.uk/art ... .asp?id=21

No, törkeää käytöstä molemmin päin, ja padolla ollaan viemässä kodit myös tuhansilta alkuperäiskansojen edustajilta.
Riippasaarni kirjoitti:Tämä artikkeli sivuaa aihetta: http://aqua-web.fi/2014/06/14/maailman- ... lasta-puu/ Ymmärrän sen niin, että ostamalla kalan suojelet samalla luontoa ja tuet paikallisten asukkaiden oikeutta elää alueella kuten he ovat tehneet ammoisista ajoista.
Parhaassa tapauksessa kyllä, ja Rio Negro on siitä erinomainen esimerkki. Lue kuitenkin myös tämä toinen artikkelini kolikon kääntöpuolesta: http://aqua-web.fi/2015/01/27/maailman- ... -intiassa/
Riippasaarni kirjoitti:Yritin löytää tietoa siitä missä järjestyksessä ja millä perusteilla lajien uhanalaisuus luokituksia tehdään. En löytänyt, jos joku tietää voisi laittaa informaatiota. Sensijaan totesin järjestöön kuuluvan vain 90 valtiota, mikä on melko vähän kun valtioita on reippaasti yli 200.
Mihin järjestöön kuuluu vain 90 valtiota?

Kansainvälistä uhanalaisuusluokitusta ylläpitävä IUCN ei koostu valtioista, vaan on itsenäinen järjestö, jonka päämaja sijaitsee Sveitsissä, ja jolle työskentelee noin 11 000 tutkijaa ympäri maailman. Näistä tuhatkunta on palkkalistoilla, loput eri alojen asiantuntijoita, jotka varsinaisen työnsä lisäksi tekevät vapaaehtoistyötä IUCN:lle. Esimerkiksi korkeasaaren herppikuraattori Timo Paasikunnas on mukana sammakkoeläinten asiantuntijaryhmässä. Koska työ tehdään näin suurelta osin vapaaehtoistyönä, työjärjestykseen vaikuttaa olennaisesti sekin, minkä eliöryhmien asiantuntijoita on saatavilla.

Uusimmat uhanalaisuuden arvioinnin kriteerit voi lukea täältä: http://jr.iucnredlist.org/documents/red ... rit_en.pdf

Suomeksi suurin piirtein samat löytyvät Suomen lajien uusimmasta Punaisesta kirjasta täältä: http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ju ... %284709%29

Lyhyesti: arvioinnissa otetaan huomioon populaation koko ja populaatiokoon laskun nopeus, levinneisyyden laajuus ja pirstaleisuus ja sukupuuton laskennallinen todennäköisyys tietyllä aikavälillä. Kullekin uhanalaisuuskategorialle on näissä omat määritelmänsä, jotka voi lukea tuolta ylläolevista linkeistä.
1. IUCN:n jäseninä on valtioita,ja tämä valtioiden määrä on 90. ''IUCN on maailman laajin ympäristöalan verkosto, johon kuuluu niin valtioita kuin kansalaisjärjestöjä''. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C ... jeluliitto
Ymmärtänemme, että on aivan eri asia jos itse valtio sitoutuu ohjelmiin ja suojeluun, kuin jos jossakin maassa jokin yksittäinen järjestö tai kansalainen siihen kuuluu. Karkeasti yleistettynä, vaikka tietyissä valtioissa osa kansalaisista kuuluisi Amenstyyn se ei tarkoita, että valtio noudattaa ihmisoikeuksia.

2. Tein melkoisen oikaisun, ajatus oli resursseissa eli kyllä kaikki lajit tulee luetteloida myös yleiset.

3. Ajatus siitä, että kalalajien vienti kiellettäisiin, jotta muutama harrastaja ei huomaa niiden katoamista listoilta on epärealistinen ajateltaessa hankkeen laajuutta. Kirjoitit myös ajattelun eron kirjoittaessasi ''padolla ollaan viemässä kodit myös tuhansilta alkuperäiskansojen edustajilta. Toisille se huolen aihe alkaa Juruna heimosta ja sitten toteamme että samalla voi kadota 600 lajia endeemisiä kaloja.

4. Niistä 600 lajista, pitäisikö ne nyt kerätä turvaan vai odotetaanko mitä tapahtuu? IUCN:llä on ollut alueella jäseniä, joten uskoisin tämän olevan mahdollista.

5. En tarkoittanut kysyä kalojen uhanalaisuusluokituksen kriteereitä vaan sitä millä perusteillä päätetään MISSÄ JÄRJESTYKSESSÄ lajeja käydään läpi. Tuntuisi järkevältä että jos tiedetään jonkin lajin olevan uhanalainen, tutkimus tehdään siitä ensin. Liito-orava ennen oravaa, koska tehtäessä toisinpäin voivat hakkuut ehtiä kadottamaan muutaman uhanalaisen lajin esiintymispaikaen ennenkuin niistä edes tiedetään.

6. Artikkelin kääntöpuolea kommentoin todetessani että jos lakeja ei kukaan valvo ja ne loput valtiota iloisesti viis veisaavat asiasta, ei kielloilla tai asetuksilla, joita me täällä sorvaamme paljoa muuteta. Asiasta saa hyvän kuvan jos katselee mistä maista/maasta ovat ne valtiot jotka lopulta patohankkeen takana ovat sekä Xingulla, että muissa vastaavissa paikoissa. Milloin öljyn, milloin sähkön perässä.
Ahvenia ja monneja.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Riippasaarni kirjoitti: 1. IUCN:n jäseninä on valtioita,ja tämä valtioiden määrä on 90. ''IUCN on maailman laajin ympäristöalan verkosto, johon kuuluu niin valtioita kuin kansalaisjärjestöjä''. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C ... jeluliitto
Ymmärtänemme, että on aivan eri asia jos itse valtio sitoutuu ohjelmiin ja suojeluun, kuin jos jossakin maassa jokin yksittäinen järjestö tai kansalainen siihen kuuluu. Karkeasti yleistettynä, vaikka tietyissä valtioissa osa kansalaisista kuuluisi Amenstyyn se ei tarkoita, että valtio noudattaa ihmisoikeuksia.
Niinpäs näkyy, oikeassa olet. Varmaankin nuo 90 jäsenmaata ovat tiukemmin sitoutuneet ottamaan IUCN:n suositukset vakavasti, vaikkei kyse sinänsä olekaan kansainvälisestä sopimuksesta. Tosin tuo, ovatko jäsenet varsinaisesti valtioita, on tulkinnanvaraista. IUCN:n jäsenluettelossa (https://www.iucn.org/about/union/member ... _database/) Suomea edustaa Ympäristöministeriö: jäsenet ovat siis valtion virastoja, eivät kokonaisia valtioita.

Lähes kaikki maailman maat ovat kuitenkin allekirjoittaneet Rion biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen, jossa sitoutuvat säilyttämään luontonsa monimuotoisuuden: http://www.globalis.fi/Kv-sopimukset/Bi ... eissopimus

Myös uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa säätelevällä CITES-sopimuksella on allekirjoittajinaan peräti 180 valtiota. Makean veden akvaariokalojahan se ei sinänsä auta, kuten aiemmin totesin, mutta usein puutteellisesta valvonnasta huolimatta on silti ollut merkittävä apu esimerkiksi luonnosta kerättyjen orkideoiden ja merihevosten kaupittelun hillitsemisessä.

IUCN:n kuulumattomuus ei siis tarkoita, etteikö valtiolla olisi minkäänlaisia paperille kirjattuja sitoumuksia mihinkään.
Riippasaarni kirjoitti: 3. Ajatus siitä, että kalalajien vienti kiellettäisiin, jotta muutama harrastaja ei huomaa niiden katoamista listoilta on epärealistinen ajateltaessa hankkeen laajuutta. Kirjoitit myös ajattelun eron kirjoittaessasi ''padolla ollaan viemässä kodit myös tuhansilta alkuperäiskansojen edustajilta. Toisille se huolen aihe alkaa Juruna heimosta ja sitten toteamme että samalla voi kadota 600 lajia endeemisiä kaloja.
Niin, minä olen biologi ja minulle tulevat ensimmäisenä mieleen eliöt. Joku muu voi olla ihmisoikeusaktivisti tai etnologi ja miettiä ensin kansoja. Tässä tapauksessa padon rakentamatta jättäminen olisi joka tapauksessa ollut molempien etu.

Belo Monten pato on tosiaan mittakaavaltaan sitä luokkaa, ettei se olisi jäänyt länsimailta, luonnonsuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöiltä huomaamatta ja kritisoimatta. Arvaanpa kuitenkin, että moni pienempi padottu tai kullanhuuhdonnan elottomaksi myrkyttämä sivujoki on huomattu juuri siksi, että kalat ovat kadonneet - sehän on ainoa asia, jonka edes jotensakin laaja yhteisö maailmalla näistä paikoista tietää. Minäkin kuulin ensi kertaa kullanhuuhdonnasta Amazonilla artikkelissa, joka kiinnitti huomiota sinisilmäplekon äkilliseen katoamiseen markkinoilta.
Riippasaarni kirjoitti: 4. Niistä 600 lajista, pitäisikö ne nyt kerätä turvaan vai odotetaanko mitä tapahtuu? IUCN:llä on ollut alueella jäseniä, joten uskoisin tämän olevan mahdollista.
IUCN ei käsittääkseni omista eläintarhoja, joihin eläimiä voisi pelastaa. Uhanalaisten lajien pelastamisen vankeuteen voisi hoitaa esimerkiksi eläintarhojen ja akvaarioiden kansainvälinen kattojärjestö WAZA tai jokin pienempi taho, kuten Briteistä käsin toimiva Durrell Wildlife Conservation Trust. Olisi myös periaatteessa mahdollista organisoida akvaarioharrastuksen piirissä näille kalalajeille kantakirja ja aloittaa mahdollisimman monen järjestelmällinen viljely. Tuskinpa millään taholla on kuitenkaan realistista mahdollisuutta asuttaa elinkelpoiset populaatiot 600 kalalajille. Maailman 500 uhanalaisimman sammakkoeläimen tarhoihin pelastamiseen tähtäävä Amphibian Ark -projektikin on jo maailmanlaajuinen mammuttiluokan urakka, ja sen tarkoitus on sentään estää kokonaisen eläinluokan massasukupuutto, eikä vain ottaa talteen yhden joenmutkan lajistoa. :roll:

Mutta vaikka eväkkäät saataisiin talteenkin, projektissa on oleellinen ongelma: kun pato on kerran paikallaan, ei ole enää paikkaa minne kalat voisi palauttaa - ellei suunnitelmissa ole, että pato aikanaan puretaan ja vesistö ennallistetaan. Minä en todellakaan tiedä, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä, ellei vastaukseksi hyväksytä padon rakentamatta jättämistä ja vastaavaa panostusta ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin. Tämä on niitä kohtia, joita täytyy vain yrittää olla ajattelematta niin paljoa, että sydän särkyy.
Riippasaarni kirjoitti: 6. Artikkelin kääntöpuolea kommentoin todetessani että jos lakeja ei kukaan valvo ja ne loput valtiota iloisesti viis veisaavat asiasta, ei kielloilla tai asetuksilla, joita me täällä sorvaamme paljoa muuteta. Asiasta saa hyvän kuvan jos katselee mistä maista/maasta ovat ne valtiot jotka lopulta patohankkeen takana ovat sekä Xingulla, että muissa vastaavissa paikoissa. Milloin öljyn, milloin sähkön perässä.
Jostainhan on aloitettava. Koko maailmaa ei voi muuttaa kertaheitolla (vaikka planetaarisen despootin asemasta onkin joskus hauskaa leikkimielisesti haaveilla), mutta aina voi muuttaa maailmaa omalta pieneltä palaseltaan, levittää tietoa ja korjata asenteita. Kuka tietää, ehkä ne sata tuhatta vuosittaista erittäin uhanalaista tulijuovabarbia, jotka voitaisiin jättää tuomatta Eurooppaan, ovatkin ne ratkaisevat, joiden ansiosta laji ei ihan kuole sukupuuttoon Aasian maiden kysynnästä huolimatta. [;)]

Kehitysmaissakin tullaan koko ajan eteenpäin luonnon monimuotoisuuden arvon ymmärtämisessä. Jopa Kiinassa ympäristöajattelu on kovassa kasvussa ja parempia kieltoja ja valvontaa uhanalaisten eläinten laittomaan tuontiin puuhataan. Ehkä pienet länsimaat tuottavat silkalla hyvällä esimerkillään lopulta suuremman eron kuin omassa maassa tehdyt kiellot ja asetukset sinänsä. Aikaahan siihen menee, mutta mikään sopimus ei ole turha niin kauan kuin edes joku sitä noudattaa.

Ainakin äkkiseltääm Belo Monte vaikuttaisi melko kotimaiselta projektilta. Brasilia on kyllä ennenkin kunnostautunut näissä ihan itse. Projektin päärahoittajista ainoastaan kaivosjätti Alcoa on ulkomainen, tarkemmin sanoen yhdysvaltalainen:
The dam complex is expected to cost upwards of $16 billion and the transmission lines $2.5 billion. The project is being developed by the state-owned power company Eletronorte, and would be funded largely by the Brazilian Development Bank (BNDES).[53] The project will also include substantial amounts of funding from Brazilian pension funds Petros, Previ, and Funcef. Private investors interested in the project include mining giants Alcoa and Vale, construction conglomerates Andrade Gutierrez, Votorantim, Grupo OAS, Queiroz Galvão, Odebrecht and Camargo Corrêa, and energy companies GDF Suez and Neoenergia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Belo_Monte_Dam
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Kirjoahven79
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 12:59, 23.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Kirjoahven79 »

Youtubessa hakusanaksi "discus from rio negro pt. 2" - oletteko jo nähneet?

Suht harmittoman ja paikallisen näköistä touhua.

En malta vielä olla kysymättä ajatuksianne mangrove-juurakoista: mistähän ne ovat peräisin ja miten kerättyjä? Sademetsäraiskioiden jämiäkö?
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

7330 kirjoitti:
Riippasaarni kirjoitti: 1. IUCN:n jäseninä on valtioita,ja tämä valtioiden määrä on 90. ''IUCN on maailman laajin ympäristöalan verkosto, johon kuuluu niin valtioita kuin kansalaisjärjestöjä''. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C ... jeluliitto
Ymmärtänemme, että on aivan eri asia jos itse valtio sitoutuu ohjelmiin ja suojeluun, kuin jos jossakin maassa jokin yksittäinen järjestö tai kansalainen siihen kuuluu. Karkeasti yleistettynä, vaikka tietyissä valtioissa osa kansalaisista kuuluisi Amenstyyn se ei tarkoita, että valtio noudattaa ihmisoikeuksia.
Niinpäs näkyy, oikeassa olet. Varmaankin nuo 90 jäsenmaata ovat tiukemmin sitoutuneet ottamaan IUCN:n suositukset vakavasti, vaikkei kyse sinänsä olekaan kansainvälisestä sopimuksesta. Tosin tuo, ovatko jäsenet varsinaisesti valtioita, on tulkinnanvaraista. IUCN:n jäsenluettelossa (https://www.iucn.org/about/union/member ... _database/) Suomea edustaa Ympäristöministeriö: jäsenet ovat siis valtion virastoja, eivät kokonaisia valtioita.

Lähes kaikki maailman maat ovat kuitenkin allekirjoittaneet Rion biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen, jossa sitoutuvat säilyttämään luontonsa monimuotoisuuden: http://www.globalis.fi/Kv-sopimukset/Bi ... eissopimus

Myös uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa säätelevällä CITES-sopimuksella on allekirjoittajinaan peräti 180 valtiota. Makean veden akvaariokalojahan se ei sinänsä auta, kuten aiemmin totesin, mutta usein puutteellisesta valvonnasta huolimatta on silti ollut merkittävä apu esimerkiksi luonnosta kerättyjen orkideoiden ja merihevosten kaupittelun hillitsemisessä.

IUCN:n kuulumattomuus ei siis tarkoita, etteikö valtiolla olisi minkäänlaisia paperille kirjattuja sitoumuksia mihinkään.
Riippasaarni kirjoitti: 3. Ajatus siitä, että kalalajien vienti kiellettäisiin, jotta muutama harrastaja ei huomaa niiden katoamista listoilta on epärealistinen ajateltaessa hankkeen laajuutta. Kirjoitit myös ajattelun eron kirjoittaessasi ''padolla ollaan viemässä kodit myös tuhansilta alkuperäiskansojen edustajilta. Toisille se huolen aihe alkaa Juruna heimosta ja sitten toteamme että samalla voi kadota 600 lajia endeemisiä kaloja.
Niin, minä olen biologi ja minulle tulevat ensimmäisenä mieleen eliöt. Joku muu voi olla ihmisoikeusaktivisti tai etnologi ja miettiä ensin kansoja. Tässä tapauksessa padon rakentamatta jättäminen olisi joka tapauksessa ollut molempien etu.

Belo Monten pato on tosiaan mittakaavaltaan sitä luokkaa, ettei se olisi jäänyt länsimailta, luonnonsuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöiltä huomaamatta ja kritisoimatta. Arvaanpa kuitenkin, että moni pienempi padottu tai kullanhuuhdonnan elottomaksi myrkyttämä sivujoki on huomattu juuri siksi, että kalat ovat kadonneet - sehän on ainoa asia, jonka edes jotensakin laaja yhteisö maailmalla näistä paikoista tietää. Minäkin kuulin ensi kertaa kullanhuuhdonnasta Amazonilla artikkelissa, joka kiinnitti huomiota sinisilmäplekon äkilliseen katoamiseen markkinoilta.
Riippasaarni kirjoitti: 4. Niistä 600 lajista, pitäisikö ne nyt kerätä turvaan vai odotetaanko mitä tapahtuu? IUCN:llä on ollut alueella jäseniä, joten uskoisin tämän olevan mahdollista.
IUCN ei käsittääkseni omista eläintarhoja, joihin eläimiä voisi pelastaa. Uhanalaisten lajien pelastamisen vankeuteen voisi hoitaa esimerkiksi eläintarhojen ja akvaarioiden kansainvälinen kattojärjestö WAZA tai jokin pienempi taho, kuten Briteistä käsin toimiva Durrell Wildlife Conservation Trust. Olisi myös periaatteessa mahdollista organisoida akvaarioharrastuksen piirissä näille kalalajeille kantakirja ja aloittaa mahdollisimman monen järjestelmällinen viljely. Tuskinpa millään taholla on kuitenkaan realistista mahdollisuutta asuttaa elinkelpoiset populaatiot 600 kalalajille. Maailman 500 uhanalaisimman sammakkoeläimen tarhoihin pelastamiseen tähtäävä Amphibian Ark -projektikin on jo maailmanlaajuinen mammuttiluokan urakka, ja sen tarkoitus on sentään estää kokonaisen eläinluokan massasukupuutto, eikä vain ottaa talteen yhden joenmutkan lajistoa. :roll:

Mutta vaikka eväkkäät saataisiin talteenkin, projektissa on oleellinen ongelma: kun pato on kerran paikallaan, ei ole enää paikkaa minne kalat voisi palauttaa - ellei suunnitelmissa ole, että pato aikanaan puretaan ja vesistö ennallistetaan. Minä en todellakaan tiedä, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä, ellei vastaukseksi hyväksytä padon rakentamatta jättämistä ja vastaavaa panostusta ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin. Tämä on niitä kohtia, joita täytyy vain yrittää olla ajattelematta niin paljoa, että sydän särkyy.
Riippasaarni kirjoitti: 6. Artikkelin kääntöpuolea kommentoin todetessani että jos lakeja ei kukaan valvo ja ne loput valtiota iloisesti viis veisaavat asiasta, ei kielloilla tai asetuksilla, joita me täällä sorvaamme paljoa muuteta. Asiasta saa hyvän kuvan jos katselee mistä maista/maasta ovat ne valtiot jotka lopulta patohankkeen takana ovat sekä Xingulla, että muissa vastaavissa paikoissa. Milloin öljyn, milloin sähkön perässä.
Jostainhan on aloitettava. Koko maailmaa ei voi muuttaa kertaheitolla (vaikka planetaarisen despootin asemasta onkin joskus hauskaa leikkimielisesti haaveilla), mutta aina voi muuttaa maailmaa omalta pieneltä palaseltaan, levittää tietoa ja korjata asenteita. Kuka tietää, ehkä ne sata tuhatta vuosittaista erittäin uhanalaista tulijuovabarbia, jotka voitaisiin jättää tuomatta Eurooppaan, ovatkin ne ratkaisevat, joiden ansiosta laji ei ihan kuole sukupuuttoon Aasian maiden kysynnästä huolimatta. [;)]

Kehitysmaissakin tullaan koko ajan eteenpäin luonnon monimuotoisuuden arvon ymmärtämisessä. Jopa Kiinassa ympäristöajattelu on kovassa kasvussa ja parempia kieltoja ja valvontaa uhanalaisten eläinten laittomaan tuontiin puuhataan. Ehkä pienet länsimaat tuottavat silkalla hyvällä esimerkillään lopulta suuremman eron kuin omassa maassa tehdyt kiellot ja asetukset sinänsä. Aikaahan siihen menee, mutta mikään sopimus ei ole turha niin kauan kuin edes joku sitä noudattaa.

Ainakin äkkiseltääm Belo Monte vaikuttaisi melko kotimaiselta projektilta. Brasilia on kyllä ennenkin kunnostautunut näissä ihan itse. Projektin päärahoittajista ainoastaan kaivosjätti Alcoa on ulkomainen, tarkemmin sanoen yhdysvaltalainen:
The dam complex is expected to cost upwards of $16 billion and the transmission lines $2.5 billion. The project is being developed by the state-owned power company Eletronorte, and would be funded largely by the Brazilian Development Bank (BNDES).[53] The project will also include substantial amounts of funding from Brazilian pension funds Petros, Previ, and Funcef. Private investors interested in the project include mining giants Alcoa and Vale, construction conglomerates Andrade Gutierrez, Votorantim, Grupo OAS, Queiroz Galvão, Odebrecht and Camargo Corrêa, and energy companies GDF Suez and Neoenergia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Belo_Monte_Dam
1. ''Suomesta jäsenenä on vuodesta 1968 Suomen valtio'' http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C ... jeluliitto Jäsen on Suomen valtio, jota ympäristöministeriö edustaa. Suomalaisena käytäntönä ja hyvin usein samoin Ruotsissa, koska lainkäytäntömme on kehittynyt pitkään yhdessä, on että jäsenyyden saamisen jälkeen edustuksen ottaa se ministeriö, jonka alle asia kuuluu. Jäsen on kuitenkin valtio, ei ministeriö. IUCN:n listassa luokitus on state, eli valtio. (United states of America)
Tämä on havaittavissa myös, joka ottaa tason state hauksi tietokannasta :https://www.iucn.org/about/union/member ... _database/ Maitten kohdalla näkyvät, jäseninä olevien valtioiden asiasta vastaavat ministeriöt tai osastot.

2. Tietänet, että sopimuksen allekirjoittaminen ja ratifioiminen ovat kaksi eri asiaa. Tämä kuvaa eroa hyvin, Suomi on allerkirjoittanut jo vuonna 1989 ILOn sopimuksen alkuperäiskansojen oikeuksista. Se tarkoittaa että periaatteessa me olemme sitämieltä, että on oikein tehdä kuten ko. sopimuksessa sanotaan. Ratifioitua, eli laitettua käytäntöön sitä ei ole saatu vieläkään: http://yle.fi/uutiset/uskomuksia_alkupe ... ta/7520698

Tältä pohjalta voidaan nostaa esiin kaksi tärkeää kysymystä.
1. Luonnonsuojelujärjestöt ovat kautta aikojen korostaneet asioiden hoitamista ja niihin vaikuttamista paikallisesta tasosta alkaen. Miten me kuitenkaan suomalaisina voisimme syyttää Xingun operoitisijoita alkuperäiskansojen sortamisesta, kun itse teemme aivan samaa?
2. Mikäli Xingun alue olisi julistettu alkuperäiskansan hallintaan, olisiko tilanne niin, että ne 600 lajia säilyisivät?
Ahvenia ja monneja.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Jatkoa

Edellä totesin, että allekirjoittamisesta itse tekoihin voi mennä kymmeniä vuosia, tässä on CITES:in tilanne ratifioinnin suhteen:http://www.cites.org/eng/disc/parties/chronolo.php Sopimuksen allekirjoittaminen, ei siis tältä pohjalta ole vielä nähdäkseni kuin lupaus, kuten ei niin monessa muussakaan asiassa.

3. Otettaessa koulutus tai ammatti kriteeriksi, se tarkoittaisi sitä, että vain biologien tulisi suojella luontoa. Sanot kansa, oikea sana on ihmisiä, eikä miettiä vaan auttaa. Eikä se tarkoita luonnon hylkäämistä, että eläimet pitäisi jättää suojelematta ja keskittyä vain ihmisiin. On vain niin, että arvojärjestys määrää hyvin usein lopputuloksen. Tässä nimenomaisessa tapauksessa, jos ihmisoikeudet olisivat toteutuneet olisivat myös lajit suurella todennäköisyydellä pelastuneet. Tämän päivän suojelun tulisi nähdä tämä kokonaisuus, käsittää ettei asioita voi voittaa keskittymällä tiukasti yhteen pisteeseen. Xingu lienee pahin esimerkki, uskottiin että kaikki on hyvin, kun kalojen vienti kiellettiin. Päättäjät tuota allekirjoittaessaan tiesivät aivan varmasti jo padosta. Tavallaan he taitavat pystyä tuon allekirjoittamansa sopimuksen myös ratifioimaan, sukupuuttoon kuollutta lajia ei kuljeteta enää mihinkään.

4. Utopiasta todellisuuteen on tuskallinen matka. Se määrä lajeja, joka tulisi suojella on oleva niin suuri, ettei siihen pysty yksikään eläintarha tai järjestö. Ken ei tätä hyväksy, on itse luonnon suurin vihollinen. Lajien suurin uhka on ympäristö, saasteet, sodat, väestönkasvu ja monikansalliset yhtiöt. Lemmikkieläimeksi pyytäminen on todella pisara meressä. Näprääminen on johtava lajien tuhoon.

Entä voidaanko, tämä estää? Kyllä, mutta se vaatii myönnytyksiä, anteeksiantamista ja hyväksymistä. Artikkeli kardinaalitetroista osoitti sen olevan mahdollinen. Ei samanlaisena joka puolella, mutta muunneltuna. Vedän mutkat suoruksi ja heitän utopistisen ajatuksen: Entä jos, valtaosa akvaariokaloista kasvatettaisiin harrastajien akvaarioissa ja kannan elinvoimaisuuden säilyminen turvattaisiin luonnosta pyydetyin yksilöin? Tällöin luonnosta lähtevien kalojen määrä olisi vähäinen, mutta niiden kallisavoisen dna:n takia niistä maksettaisiin enemmän.

Se, että muutamasta yksilöstä maksettaisiin enemmän takaisi paremmat tulot niitä kalastaville, joten heidän etunsa olisi pitää salakalastajat/metsästäjät kurissa. Samalla alueella on myös aina useita eläin/kala ja kasvilajeja, jos kaikkia otetaan vain muutama voidaan puhua kestävästä kehityksestä. Tällainen kehitys toisi myös verotuloja valtioille, joten niidenkin etu olisi suojella alueita.
Tämä lopettaisi myös kalojen massakasvatuksen ja massakuljetukset. No, ajatus on utopistinen myönnetään. Toisaalta hiukka utopistiselta sekin tuntuu, että se pato hanke katoaisi.. tai mikään muukaan vastaava hanke.

Maailmaa ei voi muuttaa kertaheitolla on totta. Yrityksiä on ollut, ja ne ovat aina aiheuttaneet hirvittävää inhimillistä kärsimystä. Seinääpäin juokseminen ei kuitenkaan lopulta paranna maailmaa, luulisi sen jo opitun. Se että tehdään vähän, on parempi kuin ettei tehdä mitään. Sensijaan se, että luullaan tekevämme jotakin, mutta oikeasti juostaan päin seinää on kokonaan eri asia.

Kyllä, kyllä, Kiinassa on ympäristöajattelu kovassa kasvussa. ''CHINESE CONSORTIUM WINS BID FOR BELO MONTE TRANSMISSION LINES'' Otsikko Amazon watch sivuilla. Ne 100.000 tulijuovabarbia, ehkä.. tai sitten ne viedään jonnekin muualle tai siihen missä ne olivat mätkäistään vesivoimala. Rahoittajat ovat sivuseikka, tärkeä mutta kokonaisuudessa näin. Kyse on siitä moniko maa, lopulta saa riittävän suuren siivun jotakin kautta projektista. Eikä se ole salaliitto tai utopia, vaan vanha totuus. Money makes the world go round.
Ahvenia ja monneja.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Tänään ilmestyi Tropical Fish Hobbyist (March 2015). Aiheeseen liittyen kiinnostukseni herätti kolme seikkaa. Amerikkalaisten oma Omega One oli ostanut koko aukeaman mainoksen oikealla klassisella valkopesuteemalla "25 senttiä joka Frozen Cichlid Formula-purkista The Malawi Cichlid Conservation-projektille". No, ei toki tarvitse edes kauppatieteiden koulutusta, kun voi laskea, että kertynyt raha ei vastaa edes mainoksiin uhrattua rahamäärää. Jos jollakulla vielä tässä maailmassa tuota projektiuskoa riittää, niin ostakoon toki, mutta eiköhän kyse ole vain jonkin akateemisen eliitin työllistämishankkeesta.

Lehdessä oli myös esitelty useita barbilajeja suurempiin altaisiin ja mukana oli tietysti tuo surullisenkuuluisa tulijuovabarbi (Sahyadria denisonii), joka on kuin symboli akvaarioharrastuksen nimissä tehdylle ympäristörikokselle. Persaukiset intialaiset saivat nästä kaloista vuosina 2007-2008 jopa 60-65% kaikista akvaariokalojen vientituloista. Tilanteen surkeutta kuvaa Wikipediassa oleva koko vientitulojen summa 1,54 miljoonaa dollaria, joka on kyllä melko halpa hinta tuollaisesta rötöksestä. No, kaiketi Intian viranomaiset eivät oikein pysy perässä vientitilastojensa kanssa. Onhan kyse yhdestä maailman pahiten korruptoituneesta maasta. Artikkeli ei sanallakaan mainitse lajin uhanalaisuudesta.

Korruptiosta pääseekin oivasti Manausta koskettelevaan artikkeliin. Manaus on aina ollut jonkinlainen kokoomapaikka luonnosta pyydetyille brasilialaisille akvaariokaloille. Artikkeli antaa ymmärtää, että ostamalla Rio Negron alueen villejä kaloja voidaan pelastaa alueen luonto ja alkuperäisasukkaiden elinkeino. Piaba-projekti kuulemma pelastaa sademetsän. Tässäkään ei kyllä tarvita edes kansantalouden peruskurssin suorittamista, kun voi todeta, että akvaariokaloista saatava tulovirta on vain hyttysenpieru muihin alueen talousintresseihin verrattuna. Artikkeli on hieman turhan lapsenuskoinen. Minä en ainakaan ymmärrä, miten esimerkiksi Suomessa kasvatettu kala voisi olla huonompi valinta Amazonin kannalta kuin tuhansien kilometrien takaa tänne väkisin raijattu rääkätty luontokappale.

Mutta muuten oli kyllä taas oikein mainio lehti. Paras hinta-laatu-suhde, ever.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

kirahvi1 kirjoitti:Tänään ilmestyi Tropical Fish Hobbyist (March 2015). Aiheeseen liittyen kiinnostukseni herätti kolme seikkaa. Amerikkalaisten oma Omega One oli ostanut koko aukeaman mainoksen oikealla klassisella valkopesuteemalla "25 senttiä joka Frozen Cichlid Formula-purkista The Malawi Cichlid Conservation-projektille". No, ei toki tarvitse edes kauppatieteiden koulutusta, kun voi laskea, että kertynyt raha ei vastaa edes mainoksiin uhrattua rahamäärää. Jos jollakulla vielä tässä maailmassa tuota projektiuskoa riittää, niin ostakoon toki, mutta eiköhän kyse ole vain jonkin akateemisen eliitin työllistämishankkeesta.

Lehdessä oli myös esitelty useita barbilajeja suurempiin altaisiin ja mukana oli tietysti tuo surullisenkuuluisa tulijuovabarbi (Sahyadria denisonii), joka on kuin symboli akvaarioharrastuksen nimissä tehdylle ympäristörikokselle. Persaukiset intialaiset saivat nästä kaloista vuosina 2007-2008 jopa 60-65% kaikista akvaariokalojen vientituloista. Tilanteen surkeutta kuvaa Wikipediassa oleva koko vientitulojen summa 1,54 miljoonaa dollaria, joka on kyllä melko halpa hinta tuollaisesta rötöksestä. No, kaiketi Intian viranomaiset eivät oikein pysy perässä vientitilastojensa kanssa. Onhan kyse yhdestä maailman pahiten korruptoituneesta maasta. Artikkeli ei sanallakaan mainitse lajin uhanalaisuudesta.

Korruptiosta pääseekin oivasti Manausta koskettelevaan artikkeliin. Manaus on aina ollut jonkinlainen kokoomapaikka luonnosta pyydetyille brasilialaisille akvaariokaloille. Artikkeli antaa ymmärtää, että ostamalla Rio Negron alueen villejä kaloja voidaan pelastaa alueen luonto ja alkuperäisasukkaiden elinkeino. Piaba-projekti kuulemma pelastaa sademetsän. Tässäkään ei kyllä tarvita edes kansantalouden peruskurssin suorittamista, kun voi todeta, että akvaariokaloista saatava tulovirta on vain hyttysenpieru muihin alueen talousintresseihin verrattuna. Artikkeli on hieman turhan lapsenuskoinen. Minä en ainakaan ymmärrä, miten esimerkiksi Suomessa kasvatettu kala voisi olla huonompi valinta Amazonin kannalta kuin tuhansien kilometrien takaa tänne väkisin raijattu rääkätty luontokappale.

Mutta muuten oli kyllä taas oikein mainio lehti. Paras hinta-laatu-suhde, ever.
Olen Piabasta eri mieltä, on totta, ettei rahavirta ole suuri, mutta jos otat huomioon sen montako ihmistä ko alue asuttaa luvut ovat hieman erilaiset. Mikäli kalojen vienti loppuisi kertaheitolla ja puut kaadettaisiin täytyisi niistä ihmisistä huolehtia jotenkin. Edes kehitysmaissa köyhistä huolehtiminen tai heidän aloillaan pito ei ole halpaa tai riskitöntä. Miehet konekiväärien kanssa maksavat... Otitko taloudellisessa huomiossasi tämän huomioon?
Sen sijaan massatuotannosta olen kanssasi tasan samaa mieltä, siinä että pyydystetään valtaisa määrä kaloja luonnosta ei ole tolkkua. Etenkin kun lyhytikäinenkin kala on osa alueen ekosysteemiä.
Ahvenia ja monneja.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Kyllä ne tarkoitusperät ovat varmasti oikeat tuon hankkeen suhteen. Tulevaisuudessa alueen suurimpia uhkia lienee juuri väestön vähäisyys. Barcelosin alueella, joka on noin kolmannes Suomen pinta-alasta asuu vain 26 000 ihmistä ja väestön määrä on laskemassa. Ei noin suurelle valtiolle tai jollekin suuryhtiölle ole mikään kustannus ostaa hiljaiseksi tuollainen määrä köyhälistöä.

Etiikan kannalta pidän lähinnä kestämättömänä sitä, että kaikista mahdollisista elinkeinoista on alettu tukea ja tutkia juuri akvaariokalojen pyydystämistä. Tämä on mielestäni hiljainen hyväksyminen sille ajatukselle, että kala on länsimaiden asukkaille vain kertakäyttötuote. Se hankitaan koristeeksi, sitä syötetään, se kuolee ja sitten ostetaan uusi. Kestävämpi ajatusmalli olisi, että kussakin maassa tuettaisiin omaa tuotantoa ilman, että monenkaan täytyisi hankkia "villiä kalaa". Melkein kaikki kalalajit ovat kuitenkin viljeltävissä. Suomen harrastajapiirit ovat tietenkin niin vähäpätöiset, että mitään liiketoimintaa ei tuollaisen ympärille voi rakentaa. Sen sijaan Tsekeissä on jo kymmeniä vuosia toiminut bisnesmalli, jossa tiettyihin lajeihin erikoistuneet yksityisharrastajat myyvät kalat tukkuihin, joista ne lähtevät joka puolelle Eurooppaa. Tällainen toiminta on jo mielestäni melko lähellä globaalia kestävää kehitystä.
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

kirahvi1 kirjoitti:Kyllä ne tarkoitusperät ovat varmasti oikeat tuon hankkeen suhteen. Tulevaisuudessa alueen suurimpia uhkia lienee juuri väestön vähäisyys. Barcelosin alueella, joka on noin kolmannes Suomen pinta-alasta asuu vain 26 000 ihmistä ja väestön määrä on laskemassa. Ei noin suurelle valtiolle tai jollekin suuryhtiölle ole mikään kustannus ostaa hiljaiseksi tuollainen määrä köyhälistöä.

Etiikan kannalta pidän lähinnä kestämättömänä sitä, että kaikista mahdollisista elinkeinoista on alettu tukea ja tutkia juuri akvaariokalojen pyydystämistä. Tämä on mielestäni hiljainen hyväksyminen sille ajatukselle, että kala on länsimaiden asukkaille vain kertakäyttötuote. Se hankitaan koristeeksi, sitä syötetään, se kuolee ja sitten ostetaan uusi. Kestävämpi ajatusmalli olisi, että kussakin maassa tuettaisiin omaa tuotantoa ilman, että monenkaan täytyisi hankkia "villiä kalaa". Melkein kaikki kalalajit ovat kuitenkin viljeltävissä. Suomen harrastajapiirit ovat tietenkin niin vähäpätöiset, että mitään liiketoimintaa ei tuollaisen ympärille voi rakentaa. Sen sijaan Tsekeissä on jo kymmeniä vuosia toiminut bisnesmalli, jossa tiettyihin lajeihin erikoistuneet yksityisharrastajat myyvät kalat tukkuihin, joista ne lähtevät joka puolelle Eurooppaa. Tällainen toiminta on jo mielestäni melko lähellä globaalia kestävää kehitystä.
Olen tästä yhtä mieltä. Ainoat kalat, jotka luonnosta tulisi pyytää olisivat net joita tarvitaan uudistamaan geenipoolia. Tämän määränhän ei tarvitse olla mitenkään suuri. Toisaalta myös suojelun kannalta olisi hyvä miettiä mitä portaita mahtuu väliin ''villi luonto'' - kulutustavara. Siihen väliin mahtuu monta askelta. Villi luonto ei ole enää mahdollinen, Belo Monte on siitä todiste ja lukemalla Forbesin sivuilta, mistä lopulta oli kyse ymmärtää väistämättä totuuden. Kyse ei ollut suoraan rahasta, paljon enemmän oli kyse sähköstä. Viimeksi mainittu aukesi minullekin vain muutama päiviä sitten. Vaihtaisinko itse sähkön viereiseen aarniometsään? Kenties utopiassa.. todellisuudessa en.
Ahvenia ja monneja.
Karim
Junior Member
Junior Member
Viestit: 237
Liittynyt: 20:42, 24.12.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Pohdintaa "akvaarioharrastuksen etiikasta"

Viesti Kirjoittaja Karim »

Sen siitä saa, kun pariin kuukauteen ei vieraile palstalla :cry: Tämän mielenkiintoise kahlasin pintapuolisesti läpi. Monet palstalla olleet ovat esittäneet hienoja näkemyksiä asiasta.

Kaikkia kalalajeja ei pystytä viljelemään. Kaupallisessa (akvaariokala) viljelyssä käytetään hormoneja. Väittäisin, että EU-alueella myöskin. Antibiottien käyttö on myös jatkuvaa. Sitten vielä se ravinnekuorma. Uskaltaisin väittää, että esim. Puolassa viljelyn päästöjä ei valvota kovinkaan tarkasti. No, eihän se kirjolohen viljelylle pärjää. Voimme siis jokainen pohtia kuinka ekologisia olemme. Veden kulutuksesta Suomessa en piittaa, koska harrastukseni ei lisää Afrikassa olevaa veden määrää. Julmaa mutta totta.

Entäs se luonnosta pyynti? No, jos joku hullu kalatukkuri haluaisi Suomalaista särkeä tai ahventa eurooppaan myyntiin niin mitenkähän me Suomalaiset toimisimme? Mutta jos joku keksisi viljellä ahventa ravintola-annoskokoon järkevässä ajassa olisi rikas ihminen :mrgreen: On aika vaikea arvioida täältä pohjolasta käsin mikä on satanopercojen tilanne eteläamerikassa. Mutta harrastajien viljely on mielestäni loistava tapa olla "ekologinen". Kantaa pitäisi höystää välillä luonnongeeneillä. Toisaalta meidän kirjolohet ovat peräisin 60-luvulla tuoduista kaloista ja hyvinhän ne vielä meitä ruokkii. Ota tästä nyt selvä.

Monesti tällaiset aiheet menevät "kukkahattutäti" osastolle. Me tiedämme miten asiat pitäisi hoitaa. Täällä yltäkylläisyyden maassa. Aika paatosta mutta näin asioita näen. Aion jatkaa harrastusta ja tukea niitä köyhiä ihmisiä, jotka heittoverkoilla meille kalaa pyytävät. Aika provokatiivista, eikö totta?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”