Ristiriitoja Aloittelijalla....

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

Uudessa Akvaariossa olet, artturisakari, keskustellut ei-virtuaalisen, kuulemani mukaan hyvän akvaarioliikkeen myyjän kanssa, jolla on kokemusta aikamoisesta joukosta kaloja ja akvaarioita. Jos minulla olisi tuollainen liike kohtuullisen matkan etäisyydellä, arvostaisin sitä kovasti.
Sen sijaan esim. minun mahdollisesta asiantuntemuksestani et tiedä yhtään mitään. Minähän voin puhua suurta suuremmalla. Tietämyksen syvällä rintaäänellä on netissä mukava puhua kun kukaan ei tiedä, että reaalimaailmassa on vain piipittäjä. Sitä niin helposti tulee ajatelleeksi, että se mitä minä teen, sopii muillekin.
Paljon riippuu siitäkin, mistä kuumavesi kotiin tulee (onko esim. huoneistokohtainen varaaja), vaikka koti olisikin kunnallisen vesihuollon piirissä. Paljon riippuu myös siitä kuinka paljon ja kuinka nopeasti vettä vaihtaa. Lämpötilavaihtelujen haitallisuus riippuu kai aika paljon siitä, missä ajassa lämpötila muuttuu. En minä siirtäisi kalojani haavilla 26 asteisesta vedestä 23-asteiseen veteen, mutta vedenvaihdon yhteydessä tuollainen kolmen asteen lämpötilamuutos tapahtuu minun akvaariossani vähitellen vartin kuluessa.
Mika Karjalainen
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

Tilpehööri kirjoitti:
Fisutar10 kirjoitti:http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... otila.html
Pätevää tekstiä tuolla taas kerran....
Jos tykkää huonosti kirjoitetusta tekstistä jolla ei faktapohjaa juurikaan ole, niin sitten.. Itseäni jäivät tässä lämpötilaosiossa häiritsemään lukuisat epäjohdonmukaisuudet ja koko saitin vaikealukuisuus. Jotenkin tuli mieleen ajatus nettisivusta, josta löytää juuri haluamansa vastauksen omaan ongelmaansa.. Olkoon niin, mutta muille sitä ei ole pakko jakaa.
Ihanko olet omin sormin näpytellyt tuon Tiedon Pakin? VMP.. ensi kerralla suositelen panostamaan siihen, että sivusto perustuu faktoihin, luettavuus on tasainen alusta loppuun, ei huuhaahan perustuvaa mututietoa eikä jossittelua sen mukaan mitä on lukemastaan sattunut selvää saamaan.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

^^ Silti kaipaan selkeät kohdat, missä on epäjohdonmukaista ja perustelut niihin. Laita vielä linkki lähteisiin, joihin perustat ajatuksesi. [;)]
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

artturisakarilla oli selvä kysymys: kraanakylmää vai akvaarionlämpöistä vettä vedenvaihdossa. Juuri tällaiset kysymykset käynnistävät tällä foorumilla sellaisen myrskyn, jota kysyjä ei ole voinut aavistaakaan. Jos olisi, olisi monessa tapauksessa ehkä jättänyt kysymättä.

Vastaukset ovat yleensä mustavalkoisia, ollaan puolesta tai vastaan, harmaita sävyjä ei ole. Oman lisänsä tuovat vielä foorumihistorian myötä kehittyneet käyttäjäkohtaiset inho- ja vastustussuhteet. Esim. kun Koomikko esittää jonkun ajatuksen, rientää Heska yleensä kumoamaan sen. Nytkin käynee niin, että Heska pian rientää kumoamaan Koomikon ajatukset tässä viestiketjussa, ihan sama mitä Koomikko esittää. Siitä seuraa sitten jonkin aikaa kestävä virtuaalihenkien taistelu. Tällä kertaa taistelua ei tosin tule, koska Heska ja Koomikko liittoutuvat vastustamaan näitä minun näkemyksiäni. Yhteinen vihollinen yhdistää viholliset, mutta vain tilapäisesti.
Mika Karjalainen
Maji
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 366
Liittynyt: 11:14, 31.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Heinola

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Maji »

Ristiriitoja varmasti löytyy, samoin niitä mielipiteitä.
Muistammehan kuitenkin kunnioittaa toisiamme, ja vältetään henkilökohtaisuuksiin käymistä.
Koetetaan myös pysyä aiheessa koskien aloittajan ongelmaa.


(Ja mun mielipide: Itse olen pitänyt akvaariotietopankkia vähemmän luotettavana sivustona, siellä kun ei esimerkiksi näy kuka tekstit on kirjoittanut, kuka sivustoa ylläpitää, mihin lähdeviitteisiin tieto perustuu... Tai sitten minun pitää todellakin hankkia ne silmälasit.
Kyseisen sivuston luotettavuudesta voisi avata vaikka oman keskustelunsa, jos asiaa tahtoo pohtia laajemmin.)
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Voi hyvää päivää ihmiset... Alkuperäinen teksti oli:

1. Vahtoveden lämpötila?
Akvaariokeskuksen nettisivuilla jossakin "perus"oppaassa neuvottiin käyttämään samanlämpöistä vettä kuin mitä on akvaariossa. Samansuuntaista infoa olen löytänyt myös täältä.
Turkulainen akvaarioliike taas ohjeisti käyttämään niin kylmää kuin kraanasta tulee...


Jos esittää mustavalkoisen kysymyksen, eikös siihen myös vastata niin. Kun meidän kraanasta tulee 8 asteista vettä, en varmasti kaada sitä altaaseen sellaisenaan. Muutaman asteen heitoista puhuttiin ymmärtääkseni siksikin, ettei sen veden mittaaminen ole välttämätöntä. Näppituntuma riittää. Eikös kaikki muu jauhanta mennyt jo vähän ot:ksi?
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

artturisakari kirjoitti:Tästä ny melkoinen kalasoppa syntyi. Ei ota enää selvää vanha erkkikään
Yks sanoo yhtä, toinen toista, kolmas juttelee muuten vaan mukavia ja neljäs arvostelee viidettä

Näämmä tälläkin palstalla ja akvaarionhoidossakin pätee se sama eli: Mielipide on kuin persereikä; jokaisella on omansa.
artturisakari poistuu kirjastoon ammentamaan tietoutta ja sulkee netin ja toimii jatkossa oman harkintakykynsä mukaan.
Aika kohteliasta kysyjältä itseltäänkin... Etkös sä nimenomaan kirjoittanut: "Mukava ois saada lukee kokemuksia tai kylmää faktatietoo..."
Jos kysyy mielipiteitä, saa niitä?! 8O
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Tuntuu hullulle et bakteerien takia ei voisi lisätä akvan lämpöistä vettä, akvassa itessään on jo ties mitä bakuja. Vedenparannusaineet ei niitä juuri poista, silloinhan menisi myös hyödylliset nitrifikaatiobakutkin. Vedenparannusaineiden tarkoitus onkin poistaa desinfiointiin käytettävät aineet ja raskasmetallit. Luultavasti monella meistä on akvassaan kalatubiakin aiheuttavaa bakteeria, joten ite sanoisin suuren lämpötilaeron olevan se suurempi paha kuin akvan lämpöinen vesi. Ite en mittaa akvaan menevän veden lämpötilaa muuta kuin näppituntumalla. Mieluummin hieman viileämpää kuin lämpösempää. Ja käyhän sitä itsekin lämpöisessä suihkussa ilman ongelmia, joten bakuista tuskin tarvinnee suurta huolta kantaa [;)]
Ja ot:na tuohon annettuun linkkiin liittyen itseänikin kiinnostais kuka ne sivut on tehny/tietolähteet...
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
tiiasu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 15:37, 17.10.2014
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja tiiasu »

Hmm...
Mulla menee akvaarioon kylmää vettä vedenvaihdoissa. Johtuen ihan käytännön syistä. Siitä hanasta, mihin on letku vedettävissä, tulee ainoastaan kylmää vettä. Tiedostan, ettei tämä ole välttämättä hyväksi, joten vaihdan vettä useammin ja vähän vähemmän kerrallaan. Akvaario on suhteellisen iso (yli 400l) joten ihan pienet heittelyt eivät siinä vaikuta kuitenkaan. Jos tarvitsee vaihtaa enemmän kerralla, keitän vettä vedenkeittimellä ja sekoitan ämpäreissä viileämmäksi ja lisään hanasta tulevan lisäksi. Ihan pelkillä ämpäreillä kantamalla ei kuitenkaan noin isoon altaaseen oikein voi alkaa vesiä vaihtamaan.

Mulla on myöskin melko tehokkaat lamput, jotka tasaavat veden lämpötilla nopeasti, mutta eivät lämmitä överiksi. Kylmän veden laitan valumaan ihan liruttamalla, pienimmällä mahdollisella. Toki akvaarion täyttämiseen voi mennä tällöin useampi tunti, mutta lämpötila ei muutu paria astettakaan. Kalat käyvät uteliaina tutkimassa vedenvaihtoletkua ja "kylpemässä" viileässä vedessä. Tai sitten ne ovat vaan niin tyhmiä, että eksyvät kylmään suihkuun kerrasta toiseen aina vaan...

Kylmä vesi kaiketi painuu pohjalle, joten pidän vedenvaihtoletkua siinä päädyssä, joka ei sisustukseltaan ole plekojen suosiossa. Kylmä vesi menee suoraan lämmittimen tuntumaan ja ainakaan mittarin mukaan lämpötila ei juurikaan heittele. En ole havainnut kalojen kärsivän vedenvaihdoista, mutta saatan olla myös sokea.

Haluaisin tietää, miksi lämpötilan viileneminen asteen tai kaksi voi olla niin kohtalokasta, mutta lämpeneminen ilmeisesti ei? Vai eikö kenenkään allas muka kesällä aurinkoisina päivinä ikinä lämpiä yhtään ilman lämpötilan vuoksi? Vaikkei aurinko altaaseen paistaisikaan.
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Mä en mittaile vaihtovettä, näppituntumalla otan hanasta veden. Veden lämpötila muuttuu vaihdossa 1-2 astetta viilempään. Näin olen tehnyt aina enkä ole huomannut mitään ihmeellisempää, paitsi että monniset alkaa kutemaan.
Taisto altaaseen seisotan veden yön yli saavissa, se menee altaaseen n.24 asteisena ja sielläkin lämpötila laskee hetkellisesti sen asteen.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Miksi laitat taisto altaaseen noin kylmää vettä?
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

miljoonakala84 kirjoitti:Miksi laitat taisto altaaseen noin kylmää vettä?
Se on kylppärissä seissyttä vettä, ja lämpenee tuohon 24 asteeseen yön aikana. Taiston altaassa lämmöt 27 ja sen asteen se laskee kun 20l vaihdan vettä, eli 26 asteeseen.
En ole nähnyt tarvetta lämmittää tuon yhden asteen heittelyn takia sitä vettä, se lienee ihan sallituissa rajoissa.
Mä en pidä tuota 24 astetta erityisen kylmänä, jotkut pitää taistoja tuollaisessa lämpötilassa ihan pysyvästikkin.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

En tiedä olenko ihan hakoteillä, mutta itse olen useammasta lähteestä lukenut taistelukalojen optimaalisesta lämpötilasta ja siitä mitä ne luonnossa on (74-80 fahrenheit) niin miksi yleisesti on liikkeellä ajatus että nää tarvii sen +30 astetta? Kudetettaessa tuo lämpötilan nosto voi olla paikallaan koska ilmeisesti se innostaa pesän rakenteluun.
Itse pidän tuota omaa 27 astetta hyvänä, enkä usko kalan kärsivän asteen heitosta vedenvaihdon yhteydessä.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja GTX »

artturisakari kirjoitti:Turun Uusi Akvaarioliike. Perusteluna oli lämpimässä vedessä mahd olevat bakteerit..
Uutta oppiakseni jatkan kysymyksillä.

Mitä akvaariolle haitallisia bakteereita lämmin vesi voi sisältää?

Voiko samoja haitallisia bakteereita saada kypsyttäessä multaympistä?

Miten kylmää veden pitää olla, ettei siinä ole akvaariolle haitallisia bakteereita?

Tuhoaako kylmän veden laskeminen jotenkin nuo bakteerit hanasta/sekoittajasta, jos siitä on aiemmin laskettu lämmintä vettä?

Pesin käteni lämpimällä vedellä ennen akvaarion hoitoa. Saastutinko akvaarioveden? :roll:
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

Lämpimän veden bakteereista talousvedessä varoitellaan yleisesti mutta sen tarkemmin täsmentämättä:
"Lämmintä vettä ei kannata käyttää ruoanlaittoon, sillä se on laadultaan heikompaa kuin kylmä vesi. Siihen voi kiinteistön putkistoista liueta metalleja ja toisaalta lämpimässä vedessä kasvaa myös bakteereja. Uudessa talousvesiasetuksessa ei lämmintä vesijohtovettä enää luokitella talousvedeksi, vaan käyttövedeksi."
http://www.tsvesi.fi/palvelut/faq/

Uimavedestä puhuttaessa mainitaan "normaalit bakteerit, kuten koli" ja sinilevä:
"Lämpötilojen nousu lisää bakteerien kasvua. Sillä on ratkaiseva merkitys, onko veden lämpötila 20 vai 28 astetta.
– Normaalit bakteerit, kuten koli, voivat lähteä kasvamaan. Kehomme ovat tottuneet näihin bakteereihin, mutta määrien kasvaessa voi tulla oireita.
Järvet normalisoituvat syksyllä. Bakteerien kasvu vähenee, kun veden lämpötila laskee.
– Bakteerien kasvu lisääntyy, kun järvi on rehevöitynyt ja vesi ei kierrä. Pinnan lämmin vesikerros ei sekoitu alla olevan kylmän veden kanssa. Pienessä järvessä bakteerit pääsevät kasvamaan pintakerroksessa.
Rehevöityneellä järvellä on myös erikoinen piirre.
– Sinilevä on bakteeri, jossa on vain vähän omega-3-rasvaa. Mitä rehevöityneempi järvi on, sitä enemmän sinilevää esiintyy ja sitä vähemmän kaloissa on omega-rasvoja."
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sa ... a-vedessa/
Mika Karjalainen
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

TiinaM kirjoitti:Ja käyhän sitä itsekin lämpöisessä suihkussa ilman ongelmia, joten bakuista tuskin tarvinnee suurta huolta kantaa
Muista suihkussa kävijöistä en tiedä, mutta itselläni on sellainen anatomia, että suihkuvesi ei kulkeudu hengityselinteni läpi eikä muuallekaan elimistööni.

Bakteeraja minussakin on aika paljon:
"Ihmisen kehossa ja sen pinnalla on jopa miljoona miljardia bakteerisolua kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisen omia soluja. Bakteerimassa painaa noin 1,5 kiloa. Suurin osa bakteereista lymyää suolistossa. Niitä on runsaasti myös limakalvoilla ja iholla.
http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/palj ... bakteereja
Mika Karjalainen
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Mikään ei taaskaan ole viisaampi kuin insinööri - paitsi DI :P :twisted:

http://yle.fi/ylex/uutiset/absoluuttine ... /3-7597945
http://yle.fi/ylex/uutiset/absoluuttine ... /3-7597945

Lämpimän veden lorottelu jatkuu kippoihin..... :P
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

Fogas kirjoitti:
TiinaM kirjoitti:Ja käyhän sitä itsekin lämpöisessä suihkussa ilman ongelmia, joten bakuista tuskin tarvinnee suurta huolta kantaa
Muista suihkussa kävijöistä en tiedä, mutta itselläni on sellainen anatomia, että suihkuvesi ei kulkeudu hengityselinteni läpi eikä muuallekaan elimistööni.

Bakteeraja minussakin on aika paljon:
"Ihmisen kehossa ja sen pinnalla on jopa miljoona miljardia bakteerisolua kymmenen kertaa enemmän kuin ihmisen omia soluja. Bakteerimassa painaa noin 1,5 kiloa. Suurin osa bakteereista lymyää suolistossa. Niitä on runsaasti myös limakalvoilla ja iholla.
http://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/palj ... bakteereja
Suihkuvettä tuskin kukaan suoraan hanasta kiskoo sieluunsa ehdointahdoin mutta samasta hanasta tulevaa vesihöyryä moni pitää jopa terveellisenä asiana.. Ihmisen ylivoimaisesti suurin elin on iho - miten nämä liittyvät altaan vedenvaihtoon ja vaihtoveden lämpötilaan?
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

artturisakari kirjoitti:Parikin mieltäni askarruttavaa ristiriitaa...

1. Vahtoveden lämpötila?
Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni voisin todeta käytännön pohjalta että riippuen vaihdettavan veden määrästä vaihtoveden lämpötila on yksi mitättömimmistä suureista. Jos kolmensadan litran altaaseen vaihtaa viikottain kolmanneksen vesimäärästä niin vaihtoveden lämpötilalla ei ole mitään merkitystä.
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Mielenkiintoista, mutta ei absoluuttinen totuus :mrgreen:
Yhdet näytteet, yhtenä päivänä, yhdestä hanasta, yhdeltä alueelta.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

Näissä foorumikeskusteluissa tahtoo käydä niin, että kullakin kirjoittajalla on oma totuutensa jo etukäteen selvillä ja sitä sitten kaupitellaan muillekin ja samalla yritetään todistaa sen kanssa eriäviä käsityksiä vääriksi. Keskustelun ja kinaamisen raja on veteen piirretty viiva. Netistä on aika helppo löytää todisteita vaikka mille omalle käsitykselle. Jos joku uskoo parantaneensa vesipöhön "enkeliparannuksella", hän löytää varmasti netistä perustelut "hoidon" tehokkuudelle.

Minä käytän kylmää vettä korvausvetenä siksi, että edellisellä asuinpaikkakunnallani vesijohtoveden laatu huononi ellei peräti romahtanut kesän tullessa ja sen huomasi varsinkin lämpimän veden hajussa. Siksi ryhdyin käyttämään kylmää vettä ensin kesäkaudella ja pian kuin itsestään myös ympärivuotisesti. En minä mitään bakteereja sen kummemmin miettinyt. Ajattelin vain, että akvaariolämpöisen veden käyttäminen saattaisi ainakin kesäkaudella tuoda akvaariooni leväongelmia tai pahimmassa tapauksessa syanobakteeriongelman (siis sinileväongelman). Niin ei koskaan tapahtunut, minkä takia arkikokemukseni "todisti", että olin menetellyt oikein käyttäessäni kylmää tai viileää vettä. (Tosin en edes tietä, mitä tarkoittaa kylmä vesi, mitä viileä vesi. Sellaista kumminkin, etten niin matalalämpöisellä vedellä itseäni pesisi.) Joka tapauksessa jatkoin asuinpaikkakunnan vaihtumisenkin jälkeen käytäntöä ympärivuotisesti sen enempää miettimättä, enkä ole huomannut siitä aiheutuvan mitään haittoja.

Vaihdan vettä aina vain 1/4 - 1/3. Vedenvaihdon seurauksena akvaarion vesi laskee 26 asteesta 23-24 asteeseen. Kaikkien kalojeni veden suosituslämpötila on 23-27 astetta. Jos vaihtaisin puolet, käyttäisin varmaankin lämpimämpää vettä, ainakin melkein yhtä lämmintä kuin akvaariossa on.

Käsitykseni lämpimän veden käytön tuomista on varmaankin mitä epätieteellisinta, mutta luultavasti koko akvaariotouhuni on sellaista, mutta entä sitten. Onpahan täälläkin jollain tieteilijällä mahdollisuus osoittaa tietäjyyttään.
Mika Karjalainen
Rockhill
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 08:51, 26.08.2013
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: pk-seutu

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Rockhill »

Kuva
Then the truth it hit me, got me off my knees. It's my life I'm living, I'll live it as I please. /Twisted Sister
TiinaM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 240
Liittynyt: 13:46, 27.12.2009
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hamina

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja TiinaM »

Eli suihkussa uskaltaa käydä, mut ei laittaa kaloille vaikka se kippo on jo "täynnänsä" erilaisia bakuja. Ei, minäkään en juo suihkussa, mutta oletettavastikin hengitän siitä syntyvää höyryä. Ja jos en ihan omiani muista niin sekin on tainnut jossain päin maailmaa aiheuttaa sairastumista. Käyn kuitenkin lämpösemmässä suihkussa kuin vesi mitä lisään kaloille. Ja ne bakteerit jotka on ihmiselle haitallisia ei välttis sitä ole kaloille. Suositukset hanavedestä koskee ihmisiä, ei kaloja. Ja en myöskään juo akvan vettä, mut sekään ei johdu bakuista vaan lisätyistä vedenparannusaineesta, lannoitteista jne.
Altaat 375l, 180l, 225l + pari nanoa. Karvaisia kavereita 2 kissaa.
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

TiinaM kirjoitti:Eli suihkussa uskaltaa käydä, mut ei laittaa kaloille vaikka se kippo on jo "täynnänsä" erilaisia bakuja.
Minä en ole missään väittänyt, että lämmintä vettä ei uskaltaisi laittaa akvaarioon. Olen ainoastaan kertonut, miksi minä käytän vedenvaihdossa kylmää.
Mika Karjalainen
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja GTX »

Tilpehööri kirjoitti:Jos kolmensadan litran altaaseen vaihtaa viikottain kolmanneksen vesimäärästä niin vaihtoveden lämpötilalla ei ole mitään merkitystä.
Kolmannes kylmää vettä (8°C) vaihdettaessa akvan 26°C lämpö laskee 20°C paikkeille. Täyttöön kuluu aikaa suunnilleen 5 minuuttia, melkoisen nopea muutos.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”