Diagnoosiapuja?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Eli olen nyt jo jonkin aikaa pyöritellyt tätä ongelmaa.
Altaassa on n. 10 neontetraa, 4 raitanuoliaista, pari leväsukarapua ja parisenkymmentä musta-aavetetraa.
Koko "tauti" alkoi n.2kk sitten. Yhdellä aavetetralla oli muutama pieni valkea selkeärajainen pilkku selkäevän tyvessä. Kaksi pilkkua ilmaantui n. viikkoa myöhemmin kylkeen sekä päälaelle. Kala oli selvästi kalpeahko ja hieman laihtunut, kuitenkin pirteä. Kidukset hieman punoittivat ja toinen kiduskansi hieman avoin. Silloin käytin Vooglea, ajattelin että on stressiperäistä kun ei muihin ollut tarttunut. Lopulta päätin ottaa tuon kalan erilliseen altaaseen(sukarapujen ja nuoliaisten takia) ja lääkitsin tetran general tonicilla, kun en saanut selvyyttä oliko tuo nyt bakutulehdusta vai loisia. Kala näyttikin ensin toipuvan, sai värinsä takaisin ja oli pirteä (oli siis tähänkin asti ollut aktiivinen ja syönyt normaalisti). Kidukset pysyivät huonon näköisinä. N. viikon päivät kun olin pitänyt kalaa erillään ja lääkinnyt sitä, alkoi se hengittää vaikean näköisesti. Vesitestien mukaan kaikki ok. Lopulta ei enää liikuskellut ja kyhjötti nurkassa. Ruokakaan ei enää maistunut. Päätin epätoivoisena muutaman päivän lääkintä yritysten jälkeen lopettaa kalan, ettei kituisi turhaan. Tuolloin muilla kaloilla ei ollut minkäänlaisia oireita.

Noh, tästä on jo se parisen kuukautta. Tänään huomasin yhdessä neontetrassa sekä yhdessä musta-aavetetrassa samoja pieniä pilkkuja. Molemmissa kaksi pilkkua. Aavetetrassa ne ovat selkäevän tyvessä ja neontetralla päälaella ja kyljessä. Käsittääkseni jos tämä olisi pilkkutautia se leviäisi kulovalkean tavoin kaikkiin kaloihin? Muutama muu kala näyttää hieman laihtuneen, mutta muuten hyvän näköisiä ovat. Nyt vain näillä parilla kalalla näitä pilkku oireita. Vinkkejä toimenpiteisiin? Apuja kaivataan!
Olen jo googletellut mm. tetran sivuilta "taudin tunnistamis ohjeet", mutta mikään ei oikein vastaa tätä minun tilannetta. Mikroskooppiakaan en omista niin ei ole mitään varmuutta onko nuo nyt loisia.
Vooglea olen nyt käyttänyt ensiavuksi, kun en enää muutakaan keksinyt tähän hätään.

Allas on siis 180l, sekä sisä että ulkosuodatin. Kerran viikossa vaihdan n.70l vettä ja lappoan pohjan huolellisesti. Ruokinta ollut aina pieninä annoksina kohtuullisesti.
Lämpö n.26
NO2 0
NO3 10mg/l
PH 6,5

Nyt oli pakko kysyä apuja kun alkaa minulta keinot loppua kesken :|
yepp
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 18:51, 30.10.2012
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja yepp »

Eli sulla on 2kk aika kuollut 1 kala ja kahdella pari laikkua? Anteeksi jo etukäteen jos joku hernarit vetää nenään, mutta itse en ainakaan moisesta vielä edes välittäisi, vaan nauttisin akvaariosta. Kaloja (varsinkin näitä pienempi) tuppaa silloin tällöin kuukahtelemaan. Eri juttu jos päivittäin saisi kuolleita pois olla haavimassa, tai kaikki kalat olisi kuihtuneita ja huonosti voivan näköisiä. Tuo 70l kerran viikossakin ihan hyvä tahti, ainut mikä itselle mieleen tulee, et mitä vedenparannusainetta käytät? Voisko putkista esim. irrota kuparia tai muuten vedessä jo valmiiksi olla jotain epäpuhtauksia/myrkyllistä?
40+140+530 litraa
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Rutiinit ja hoito vaikuttaa hyvälle.

Googletapa neontetra disease enkuksi. Olisiko neontetratauti? Googlen kuvahaulla myös fotoja siitä. Neontetrojen ja muidenkin tetrojen, jopa muiden lajien riesa. Mutta oireet epämääräiset ja monella muulla ongelmalla samat oireet.

Kidusloisetkin voisi olla, jos kidukset punottaa.

Vaaleat laikut voisivat viitata kyllä columniaris-bakuun. Tekee pään seudulle ja otsaan usein vaaleita laikkuja ja kiduksetkin voi tulehtua.

Mutta voi olla monen asian summakin. Nämä arvauksia toki kun ei mikroskooppia.

Neontetratauti on hyvin vaikea hoitaa. Kidusloisiin löytyy kyllä lääke, Tremazol, joka tehoaa nopeasti. Columniarikseen Baktopur direkt...mutta pitäisi ensin tietää mikä kaloja vaivaa.

Mutta tosiaan voi olla esim. kidusloiset, jotka altistavat bakutulehdukselle tai muille taudeille ja monen asian summa.

Tutkipas vielä oireita ja noita vaihtoehtoistauteja. Sairaiden eristäminen voisi olla hyvä juttu....mutta pitäisi toki tietää, mikä niitä riivaa sitten....

Niistä pilkuista...onko ihan pieniä vai laikkuja? Kohoumia? Vaaleaa haituvaa? Millainen pinta? Saisiko jopa fotoa? Jos muuten ei saa hyvää kuvaa, niin kala kostealle puhtaalle talouspaperille ja nopeasti kuva. Ja kaikki välineet niin, ettei kala saa tartuntaa ihmisestä eikä haaveista. Kun haavit, kuuman veden kautta kaikki kunnolla. Tauti leviää ehkä helposti välineiden kautta, erityisesti haavin.

Itselläni aikoinaan oli ehkä neontetratauti neontetroilla. Napsin niiltä niskat poikki sitä mukaa, kun havaitsin huonokuntoisia fisuja. Lääkitsen fisuja melko matalalla kynnyksellä karanteenissa, mutta neontetrojen tapauksessa tuntui järkevimmältä saksia sairaat, koska tauti oli oletettavasti neontetratauti eikä siihen ole hoitoa varsinaisesti.

Mutta tutki vielä tilannetta. Ja kuva olisi hyvä, että näkee ongelman. Pääakvaa en lähtisi lääkitsemään, jos en tietäisi, mikä siellä on ongelma.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Hmm, ei kyllä ihan tuolta neontetrataudiltakaan näytä. Pilkut ovat selvästi kalan suomuissa kiinni, eli ei nahan sisällä. Ei ns. homemaisia ollenkaan. Pienen pieniä kiinteitä palloja, eri kokoisia, mutta hyvin pieniä kuitenkin. Hyvin samanlaisia kuin pilkkutaudissa,mutta näitä on tosiaan vaan muutama per kala. Muilla ei ollenkaan. Voin yrittää ottaa huomenna kuvaa kun on taas altaassa valot päällä.
Mietinkin, että auttaisikohan tuo UV sterilisaattori pitämään nuita poissa/ onko ylipäätään avuksi pitämään loisia kurissa? Inhottava tunne kun en tiedä ovatko nuo nyt loisia vai mitä...
Vedenparannusaineena on Seachemin Prime. Putkista en tiedä irtoaisiko mitään?
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Hyvä, jos ei ole neontetratauti, sillä se on ikävä, kun ei voi oikein parantaa....

Valkopilkku taas leviää suht nopeasti, joten koko akvaario pian sairas....alkaa usein evistä. Valkopilkku myös on kalan ihon alla, johon ei lääke tai uv pure. Kun se irtoaa kalasta ja ui, sitten puree lääke ja uv. UV sinäänsä estää kalojen loisien uivien muotojen tarttumisen käsittääkseni, koska kun putkeen menee vesi, uv tappaa sen. Pinnoilta ja kalasta se ei tavallaan tuhoa loisia, mutta estää kyllä leviämistä.

http://www.akvaariojalintu.com/ezfiles/ ... RAUDET.pdf

Kannattaa ottaa kuva. Jotenkin vain kuulostaa jollekin loiselle....jokin muu alkueliö myös voisi olla kysymyksessä...mutta arvailen vain...

Mutta foto auttaisi:). Kyllähän tuo vaivaa, kun ei vain yksittäinen tapaus vaan jokin yhteys tapauksilla. Ja hyvä reagoida ajoissa ennen kuin tulee mahdollinen katastrofi jonkun pienen lisästressin vuoksi kun homma muhii...

Tuollaisesta patista kun saisi näytteen mikroskoopin alle...avot...jopa supersuurennuslasikin voisi jotain auttaa...ja hyvä kamera.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Minäpä nappaan huomena kuvia nuista. Josko ne auttaisivat tunnistamaan tämän mysteerin :mrgreen:
Mielelläni jotain jo tässä vaiheessa tekisinkin, kun ei oireita vielä kaikilla ole/ vielä kun jotain on tehtävissä!
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tähän mennessä ilmitulleiden seikkojen perusteella ei ole mitään syytä murheeseen. Noita pilkkuja, läikkiä, patteja, tupsuja, läiskiä ja muita ulottuvuuksia tulee ja menee. Millon mistäkin syystä. Yleisimmät syyt lienee ihan puhtaat vahingot, eli kala on jotain säikähtäessään uinut nopeasti jotain päin ja loukannut itsensä siinä. Tai kaksi kalaa on vähän kiistellyt reviirirajoista tms. Tälläisessä tilanteessa värien haaleneminen ja pieni apaattisuus on ihan normaalia. Yleensä ne siitä toipuu ihan itsestään suunnilleen viikossa.

Varsinkin parvikalojen eristäminen on kalalle kova stressi. Sitä tulisi välttää viimeiseen asti. Samoin holtitonta lääkkeitten kanssa lutraamista.
Sirri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 17:34, 22.09.2008
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Sirri »

Juuh, peesaan edellistä. Veikkaisin että haaviminen, eristäminen ja kaikenlainen muu käsittely vain stressaa ja heikentää kalaa. En ole ainakaan itse onnistunut eristyksellä&lääkkeillä parantamaan yhtäkään kalaa, paitsi erään yksittäisen pilkkutaudin (mutta se vaatii joka tapauksessa koko akvan käsittelyn). Lisäksi lääkejämät voivat vedenpuhdistamolta joutua luonnonvaraisten vesieläinten elimistöön ja lisätä lääkeresistenttien taudinaiheuttajien syntymisen riskiä.

Jos kala vaalenee pysyvästi ja laihtuu, on se todennäköisesti kärsinyt jostain taudista jo niin pitkään, että lisäkärsimyksen ja tarttumisvaaran ehkäisemiseksi on parasta lopettaa kala.

Jos epäilet jotain loista niin pohjan imurointi ja uv-suodatin voivat auttaa ainakin vähentämällä loisten määrää, niin että kalat pääsevät paremmin toipumaan itsekseen. Myös akvan lämpötilan nosto auttaa joihinkin loisiin ihan luomuna. Epätoivoisessa tilanteessa voi kokeilla suolan lisäämistä akvaarioon.

Kerran kokeilin jotakin yrttivalmistetta, jota oli tällä palstalla kaupan ja se tuntui parantavan tilannetta - sen kun pystyi lisäämään koko akvaan eikä se vaikuttanut akvan bakteerikantaan huonosti. Mutta tämä viimeinen on ihan mutu-tietoa (joskin yrttiuutteiden käytössä on varmasti pointtia, karkottavathan ne kuivalla maallakin syöpälaisiä ja ovat monet antibakteerisia).

Mutta tosiaan en huolestuisi kovasti mistään muutamasta pilkusta. Jos kaloja kuitenkin tippuu säännöllisesti (ilman että kyseessä on vanhuus) niin kannattaa tarkistaa kalojen yleinen stressi (esim. akvaarion paikka) ja hoitorutiinit (joskus vähemmän on enemmän).

Tsempit!
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Kiitokset kaikille neuvoista.

Tässä tunnin yritin kaloja kameralla kytätä. Neontetrasta en saanut kuvaa, mutta tuosta aavetetrasta kyllä. Hieman huonolaatuonen kuva, mutta pilkut huomaa kyllä. Nuita samoja pilkkuja nyt 3kpl tässä kalassa. Kaksi pientä tuossa selkäevän kohdalla edessä, ja yksi selkäevän kohdalla kyljessä ylhäällä(juurikin toisella kyljellä mikä kuvassa näkyy). Neontetralla vielä samat kaksi pilkkua. Tällä aavetetralla myös värit hieman haaleat, kuten kuvasta näkyy...
Ja en tosiaan heti ensimmäisenä lähtisikään parvikalaa eristämään. Nuo suolahoidotkin taitaa olla myös mahdottomuus, kun noita nuoliaisia löytyy samasta altaasta. Tällä hetkellä epäilen itse jonkinlaista loista. Harkinnassa vielä tuo UV. Josko nämä kalaset saisi ensin hoidettua kuntoon!

Liitin tähän päivän "parhaan" otoksen kyseisistä pilkuista :D

*muoks* nyt havaitsin yhden neontetran (siinä ei pilkkuja) ja yhden raitanuoliaisen hankailevan itseään kiveen? Loisia siis?
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kuva vahvistaa entisestään käsitystä siitä, että kyseessä on tapaturma. Kala siis loukannut itsensä tavalla tai toisella ja nyt rikki menneen pinnan kohdalla on jonkunlaista kasvustoa. Vrt. ihmisen haavan päälle kasvava rupi. Näiden tekstien ja kuvan perusteella ei siis syytä huoleen.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Kuva on kyllä hyvä, jos osaisi tulkita:).

Jotenkin vain tuntuisi, että olisi suht harmiton bakutulehdus, joka olisi tullut tappelusta yms. Olisiko parvi kinannut ja hieman näykkinyt toisiaan?

Tarkistatko varmuudeksi vielä Gyrodactylys-loinen, jonka pitäisi näkyä jopa paljaalla silmällä tai ainakin suurennuslasilla. Luultavasti näkyisi paljaalla silmällä jos tarkkaan katsoo. Se saattaisi napsia kalaa ja siihen tarttua pieni bakuläntti.

Katso niiden laikkujen vierestä, jos näkyisi tosiaan vinkkiä ihan paljaalla silmällä.

http://www.akvaariojalintu.com/ezfiles/ ... RAUDET.pdf
Kohta Gyrodactylidae/Gyrodactylus....
Tuo on enempi iholoinen kuin kidusloinen ja helposti nujerrettava jo kertalääkityksellä (Tremazol). Mutta tosiaan tarkasta sillä silmällä, jos näkyisi....eri valaistuksessa ja kuvakulmassa.

Muuten saattaa olla jokin harmiton näykintäjuttukin, jos ei yleisinvaasiota ole....

Hankailu voisi viitata iho- tai kidusloisiin....

Tuo Dactylogyrus enempi kiduksissa. Tekee kiduksiin pahaa tuhoa ja infektoi kalan bakuilla. Dactylogyruksen elinkierto hieman erilainen ja vaatii 2 hoitoa. Sama lääke niihin tehoaa. Kidusloiset näkee mikroskoopilla - mutta kala usein pitää tappaa. Tosin pahasta infektiosta voi saada raapenäytteen kiduksen ulkopuolelta.

Nämä spekulaatioita....Trema puree molempiin nopeasti.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Nujakkaa muutaman uros aavetetrat välillä on kyllä aikaisemmin ollut havaittavissa. Tiedä sitten onko tuo nyt tulos siitä. Se hankailu vaan jäi jotenkin mietityttämään...
Pilkun vieressä/ympärillä ei ole havaittavissa mitään jälkiä, läikkiä tms.
Ajattelin nyt vielä muutaman päivän seurailla tilannetta, muissa ei edelleenkään mitään oireita.
Mites, en ole tuota Tremaa aikaisemmin käyttänyt. Ihan hirveän paljoa en siitä edes tietoa löytänyt. Sopiiko käytettäväksi nuoliaisten tai sukarapujen kanssa?
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Tremazol on hyvin siedetty nuoliaisillakin ja monneilla. Myös sukikset ja kotilot sietävät sitä hyvin. Hoito on vain 6h ja tehdää kahdesti. Kylvetyskin on 20 min. tarpeen vaatiessa, mutta varminta tehdä 6h hoito, jos vain mahdollista.

Hyvä ilmastus todella tarpeen. Ja uusinta viikon päästä. Näin säilyneet munat delaavat uusinnassa (kun kuoriutuneet).

Akvaarioon.fi:ssä selkeä lyhyt ohje. Ja Seran sivuilla myös ladattava ohje.

http://www.akvaarioon.fi/Sera-med-Tremazol-100-ml
Tuolla myös ladattava ohje.

Joo, seuraile.

Kidusten kuntoa seurailisin myös, hierontaa, kidukset turvoksissa tai ei mene kunnolla kiinni, punottaa yms. Aina ei välttämättä havaitse noita oireita, mutta kun kiinnittää huomiota niin ja seuraa kalaa joka hieraisee (onko sama kala toistuvasti, jatkuuko homma jne...). Joskus joku voi hieraista satunnaisesti, muttei saa yleistä olla....

Minulla Treman kautta menee kaikki uudet fisut (tai Fluke-solven, vastaava tuote).
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Raportoin mahdollisista muutoksista. Josko tämä nyt vain säikäyttäisi.
Varmaankin tuon tremazolin haen nyt odottelemaan varmuuden varalta, jos iskee tarve käyttää niin on ainakin heti saatavilla :mrgreen:
Suuret kiitokset neuvoista! :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Juu, tarkkaile ja hyvä olla lääke jemmassa:). Ja raportoi kuulumiset.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

En suosittele minkään lääkkeen lisäämistä koska antamiesi tietojen pohjalta siihen ei ole mitään syytä.

Lääkkeet tappavat akvaariossa paljon muutakin (sekä hyvää että pahaa) kuin sen pelkän taudinaiheuttajan. Hyvän ja pahan tasapainon järkkymisen jälkien korjaaminen voi viedä kuukausia tai vuosia.
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Päivitystä mysteeritilanteeseen.
Tänään allasta ja kaloja tarkkaillessani huomasin tuon jo valmiiksi pilkullisen musta-aavetetran saaneen lisää pienen pieniä valkoisia pilkkuja selkäevänsä tyveen. Joko pitäisi huolestua? :/
Syö vielä ihan normaalisti ja liikuskelee. Nyt alkaa jo hieman pelottaa...

Tässä pari kuvaa tältä päivältä
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

En mä tossa kyllä vieläkään mitään huolenaihetta näe.
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Fisutar10 kirjoitti: Kidusloisetkin voisi olla, jos kidukset punottaa.
Nyt haluan korjata tämän, jatkuvasti monien virheellisesti jakaman infon.

Kalojen kidusten kuuluu olla punertavat. Verestävät ne eivät saa olla.
Kun kalalla on kidusloisia, kidukset turpoavat ja ovat kalpeat.
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Noniin, nyt pitää taas pyytää apuja. Sillä homma tuntuu leviävän käsiin.
Tämä viesteissäni aikaisemmin mainittu yksilö on siis siirtynyt "paremmille vesille". Lopetin erittäin vaikean uimisen ja hankalan näköisen hengittämisen takia.
Akva on nyt käsitelty kahdesti tremazolilla, sillä epäilin vahvasti loisia.
Pilkut katosivat ensimäisen käsittelyn jälkeen, ja tein ohjeiden mukaisesti toisen käsittelyn viikon kuluttua. Siitä n. Viikko niin aloin huomata näitä samoja pilkkuja parillakin aave tetralla. Vain muutama sielä täällä. Tässä vaiheessa päätin edellämainitut kalan lopettaa.
Uusia oireita alkaa ilmaantua nyt turhankin monelle tämän ollakseen vain "nirhaumia".
Nyt tähän mennessä kaloilla olen huomannut seuraavia oireita; näitä samoja valkeita pieniä pilkkuja (vain muutamassa kalassa??), yhdellä kalalla toinen silmä pullistunut, yksi kala alkoi tänään uida hieman "pystyssä" ja yhdeltä uros aavetetralta on värit haalistuneet läikikkääksi?
Kaikki muut oireet alkaneet n. Parin viikon sisällä, poislukien nuo mysteeripilkut.
Kaksi kalaa olen nyt siis menettänyt näiden pilkkujen takia ja yhden kalan lopetin toukokuussa kun uinti ei enää onnistunut(ei pysynyt ollenkaan"oikein päin" ajelehti virran muakana).

Mieleen alkaa hiipiä ajatus tubista? Kun nuo kalat alunperin liikkeestä ostin ( huomasin tämän vasta kotona) oli yksi neontetra sekä yksi aavetetra naaras hieman vänkyrällä. Neoni oli ylhäältäpäin katsottuna loivasti s-kirjaimen muotoinen ja tämä aavetetra sivultapäin selän kohalta pienellä mutkalla. Ajattelin silloin niiden olevan "massajalostuksen epämuodostamia", sillä aavetetran naama on myös oudosti kasassa kuin mopsilla? Tuo neoni kuoli(syytä en muista), mutta tuo aavetetra on vielä hengissä ja "terveen" ja pirteän oloinen vaikka onkin tuon näköinen.

Suurin osa kaloista liikkuu ja syö normaalisti, ovat aktiivisia. Yksi aavetetra oleilee sisäsuodattimen alla nurkassa, tulee kyllä syömään. Ja tuolla silmävaivaisella on Ludwigian lehden alla oma "kyhjötys paikka" n. Keski tasossa. Sekin tulee ruoka aikaan paikalle.


Pelottaa nyt nämä epämääräiset oireet. En oikein enää keksi itse mistä nämä nyt johtuisi. Vesiarvot edelleen kaikki ok.

Terveisin. Epätoivoinen
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Ainakin lääke on ollut väärä. Mielenkiintoista olisi vaan tietää kumpi kalat on tappanut ja oireita aiheuttanut, se oletettu tauti vai lääkitys.

Mielestäni jälkimmäinen, koska kuvien ja kirjoittamasi tekstin perusteella oireet eivät oikein sovi mihinkään loiseen.

Oletko ollut yhteydessä liikkeeseen, josta kalat ostit? Lähinnä siinä mielessä, että onko liikkeessä kalat oireillu ja jos on, millä aineella ja millä menestyksellä niitä on hoidettu.
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Kävin juurikin siinä liikkeessä kysymässä neuvoja. Myyjä (hänellä pidempää kokemusta akvaarioiden kanssa kun minulla) suositteli myös tremaa. Sillä vaikutti hänenkin mielestä loisilta. Muutaman päivän googlettelun ja tiedon keruun jälkeen päätin toimia. Sillä näitä pilkkuja alkoi olla useammalla yksilöllä. Ja siinä samassa myös se ensimmäinen uimis-vaivainen kala. Päätöstä lääkitä ei siis tehty kevyen perustein.

Muoks* heillä ollut aikaisemmin toisessa altaassa jotain pilkku ongelmaa. Silloin kuulemma hoidettu jbl;llän pilkkutautilääkkeellä.
Teemu Salonen

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Eli ymmärsinkö oikein, että liikkeessä olevat musta-aaveet ovat edelleen terveitä eikä niille ole annettu missään vaiheessa mitään hoitoja?

Ja omassa altaassasi vain musta-aaveilla on kuvailemiasi oireita?
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Kysyin jo silloin ostohetkellä mahdollisista / olleista ongelmista. Ei silloin "vähään aikaan ole ollut". Eli tämän tarkempaa tietoa ei ole. Silloin vaihtui kyseisessä paikassa kauppias. Nykyinen osasi sanoa hänen aikanaan havaituista, mutta ei aiemmista ongelmista...
Eli tässä on minun " tausta tiedot" näistä kaloista.
Nyt on jo silloin myynnissä olleet kalat ovat kaikki myyty. Ja altaassa jo eri kaloja. Eli saman satsin muista kaloista ei ole enää tietoa. Samassa liikkeessä on kyllä nyt musta- aavetetroja, mutta ovat lähes puoli vuotta myöhemmin kauppaan saapuneita kun nämä minun yksilöni.

muoks*
Nykyisiä eivät ole ilmeisesti lääkinneet. Minulla eka pilkku kalaan ilmaantui parin viikon sisällä ostosta, tai sitten en sitä ollut aiemmin huomannut. Silloin pilkku tosiaan vain yhdessä kalassa. Mutta pilkkuja ollut nyt tosiaan selvästi havaittavissa 4kk minulla. Kalat ostettu viime vuoden heinäkuussa
Carneoll
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 13:19, 16.09.2014
Paikkakunta: Lahti

Re: Diagnoosiapuja?

Viesti Kirjoittaja Carneoll »

Ajattelin päivitellä tilannetta nyt kun on jo jokunen tovi viimeisimmästä viestistä kulunut.

Eli tähän mennessä tilanne vielä jokseenkin sama. Nyt mennyt yhteensä 8 musta - aavetetraa tälle "taudille".
Hoitorutiineista olen muuttanut vain vedenvaihdon määrää. Eli joka toinen viikko 70l ja joka toinen n. 90l. Tämä johtuen rihmalevä ongelmasta joka alkoi edellisen lääkekuurin jälkeen(kuurin ajaksi kun suositeltiin voimakas ilmastus sekä paineistetun hiilarin pois jättäminen).

Vesiarvot lähestulkoon samat kuin aiemmin mainittu.

Helmikuusta tähän pisteeseen asti koitettu trema- käsittelyä koko altaalle. Tämän tuloksena loppui ainakin kaikki hankailu.
Punktol kuuri oli nyt viimeisimpänä. Altaaseen on nyt myös asennettu uv-suodatin(ei tietenkään ollut käytössä samaan aikaan lääkinnän kanssa). Kuureja ei ole tehty "yhteen putkeen", eli ns. Palautumisaikaa jätetty väliin reilulla kädellä.

Nyt allas pyörinyt n. 1,5 kk normaalilla hoitorutiinilla Ilman mitään lääkkeitä. Kuitenkin tämän aikana viimeisimmät kaksi aavetetraa siirtyneet paremmille vesille. Eli sama kaava toistuu kerta toisensa jälkeen: pilkku/pilkkuja ilmaantuu pyrstöön ja/tai selkäevän kohdalle, kala laihtuu (vaikka syökin ihan ok), värit haalistuvat laikukkaaksi, kala alkaa kyhjöttää paikassa x, mahdollisia kidus ongelmia mm. Punotus ja turvotus (ei ollut kaikilla), lopulta joko lopetan sen tai kalan uiminen menee erittäin vaikeaksi(lieruaa virran mukana pyörien) jonka jälkeen lopetus. Tuntuu tippuvan yksi kerrallaan nämä aavetetrat. Neonit sekä raitanuoliaiset ovat pirteitä, ilman oireita ja kaikin puolin terveen näköisiä/oloisia.

Nyt tällä hetkellä taas kahdella aavetetralla pilkkuja ja toinen näistä alkanut kyhjöttää sisäsuodattimen alla. Toisella pilkku pyrstön tyvessä, ikään kuin työntyy parin suomun alta iholle ja toisella keskellä oikeaa kylkeä yksi pieni valkea ja pyöreä pilkku. Onko aavetetroilla ns. Lajikohtaisia sairauksia /ongelmia josta tämä nyt voisi johtua? Sillä kaikki muut kalat altaassa voivat oikein mainiosti. Alkaa ymmärrys loppua. :frown:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”