Haluaisin rakentaa nauha-ankeriasmonneilleni (Gymnallabes typus, tai jotain sinne päin) paludaarion, jossa kalat pääsisivät vapaasti kuivalle maalle ja kaivautumaan, kuten ne luonnossakin tekevät. Näin niille pystyisi myös järjestämään mahdollisuuden saalistaa hyönteissaalista (vaikkapa jauhomatoja) kuivilla. Luonnossahan ne vatsansisältötutkimuksen perusteella pistelevät naamariinsa erityisesti kuivan maan kovakuoriaisia.
Altaan on tarkoitus olla matala, vettä olisi ehkä 15 cm. Ajatus on, että altaan 100x60 cm kokoisesta pohjasta noin kolmannes olisi kuivaa maata (tai oikeastaan kosteaa ja sammalen peittämää maata), johon johtaisi loiva penger. Penkereen voisi tehdä helposti suodatinmatosta ja istuttaa täyteen sammalta, ja kuivan maan puolelle voi varmaankin laittaa salaojitukseksi kevytsoraa ja pintakerrokseksi vaikkapa kookoskuituturvetta ja rahkasammalta. Toimisikohan?
Ja sitten tarvitaan tietenkin afrikkalaisia kasveja, sekä maalle että veteen. Ainahan olisi hauskempaa, mitä paremman kopion altaasta saisi ankeriasmonnien varsinaisesta kotiseudusta, aina kasvilajeja myöten. Vietin hilpeän aamupäivän katselemalla läpi akvaario- ja terraariokasvien kotiseutuja. Veteen, ja varmasti kosteaan maahankin, sopivat tietenkin anubiaat. Afrikansaniaista, liuskavesisaniaista, ricciaa ja ehkä pieni tiikerilumme. Terraariokasvipuolelta länsiafrikkalaisia löytyy hyvin vähän, mutta sentään muutama begonia- ja palsamilaji.
Ehdotuksia, linkkivinkkejä, ideoita toteutukseen? Vai onko kukaan muu koskaan kajahtanut niin pahasti, että yrittää rakentaa semiakvaattisille kaloille suon?
