Hyvä juttu, että vanhat suodatinpatruunat saivat hyötykäyttöä. Niissähän tosiaan on koko setti bakuja, puuttumatta ketjun mitään bakua. Olen kuullut huhun, että joistakin eristä Biodigestiä puuttui jokin ketjun baku - totta tai ei huhu, niin joskus Biodigest toimii, joskus ei. Kuitenkin olen havainnut että ihan alusta kypsyttäminen noilla bakuvalmisteilla ylipäätään lupailee liikoja. Niiden lorautus taas kypsään kippoon esim. nitriittipiikissä yms. boostaus taas tuntuu kyllä tepsivän aika hyvin. Kuten Northie mainitsi, se stopammo kyllä myös poistaa aika nopeasti nitriittiä ja sitoo ammoniakkia. Yleensä käytän juuri startteri-tuotetta.ronsu kirjoitti: Ensiapua saanut malawisti ilmoittautuu, kiitos kerran vielä Fisutar10, hyvä ymppi todennäköisesti pelasti pahemmalta. Tuossa yhteydessä menetin itse uskoni Biodigestiin, lotrasin niitä tuonne 540-litraiseen yhteensä useita kymmeniä ampulleja, eikä (akvaarion) kypsymistä kuitenkaan tapahtunut. Voi toki olla toimiva peli, mutta meille niitä ei enää osteta
Kun nitriitit olivat hurjissa lukemissa, laitoin akvaariooni merisuolaa. Tarkkaa annostusta en tähän hätään muista. Maailmalta löytyy tutkimuksia, joissa kloridi-ionien on todettu suojaavan kaloja nitriitin haitalliselta vaikutukselta. Nitriitti kulkeutuu veriplasmaan kidusten kautta. Veressä nitriitti hapettaa hemoglobiinin methemoglobiiniksi, joka ei pysty enää sitomaan happea normaalisti. Seurauksena on elimistön happivaje. Kloridi-ionin vaikutus on se, että se "ottaa" nitriitin paikan kiduksissa ja niin nitriittiä ei pääse kulkeutumaan vereen. Lähteenä esim. cires1.colorado.edu/limnology/pubs/pdfs/Pub079.pdf
En ole limnologi ja lukion kemiastakin on jo aikaa, mutta omalla kohdallani uskon natriumkloridin auttaneen kaloja selviytymään nitriittipiikin aikana.
Täällä oli tosin tapaus, joka ensin yritti Biodigestillä (ilman stop ammoa) kypsyttää kippoa ja sehän kesti tuskaisesti. Sitten hän kävi Tetran startteria, joka sekään ei tuottanut tulosta kuin tuskien taipaleen jälkeen. Ja voi olla, että korkea nitriitti ja ammoniakki sitten tappoi Tetran bakuja. Kokemukseni mukaan Tetra on ihan yes tuote, jos säilyttää oikein ja ostaa paikasta, jossa ei ole käynyt kylmän kautta. Biodigest taas on ainakin valmistajan mukaan jotenkin käsitelty niin, että ampullit kestävät esim. pakkasilla lähetyksen, Tetran tuote taas ei. Ja ampullit toki kestävät kauan käyttökelpoisena, Tetran avattu puteli taas pitää käyttää kuten korkattu punkkupullo - eli suht pian, ettei laatu kärsi.
Itselläni on nykyisin sattuneesta syystä lähes aina pohjiksi kypsä suodatin. Toki joskus voisi olla perusteltua, että kala pääsee suht steriiliin pömpeliin ja sitten nuo bakuvalmisteet olisi hyvä ratkaisu.
Sitkeitä sissejä ovat malawit. Ja taitavat myös suolaa kestää. Merisuolassa on usein paakkuuntumisenestoainettakin, joten pitää olla tarkkana mitä merisuolaa käyttää. Ehkä saman asian ajaisi Seran toki hinnakas Ectopur. Itse tilasin 3 purkkia sitä varoiksi nettikaupasta. Kannattaa tututustua sen spekseihin, sillä se on aika hyvä lääkkeen tukihoito ja kalat tuntuvat yllättävän hyvin sitä sietävän. Kuitenkin siinä on selkeä annostelu ja selvät ohjeistus. Tuo suolateoria sinäänsä on mielenkiintoinen ja uusi tieto. Artikkeli vaatii jo hieman pohdintaa, että sen hyvin ymmärtää ja muutakin kuin sawon kielitaitoa. . Sinäänsä uskomattomia sissejä ne malawit. Pakko olla terveperäinen kanta, sillä piilevä sairaus olisi kyllä pukannut pintaan. Toisaalta suola sitä voi hieman teloa - jopa valkopilkkupahalaista, jos olisi pukkaamassa pintaan....toki sen varaan en jättäisin.
Mutta hieman tosiaan usko mennyt Biodigestistä, joskin sitä pidän aina varoiksi....vähän kuin miehillä Viagra siellä yöpöydän laatikossa....yleensä sitä ei tarvitse, mutta parantaa yöunia akvaristilla.
Tässä olisi iltalukemista Ectopurista. Muistelen, että Northiella oli kaikki universumin lääkkeet ensiapukaapissa...mutta ehkä tämä puuttui kuitenkin.
https://www.sera.de/fileadmin/user_uplo ... 12_INT.pdf