Sinilevääkö?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Akvaariossani on nyt parisen kuukautta ollut ongelmana jokin levä. Perustiedot:

-Juwel Rio 180, alkuperäinen suodatin, valot Day ja Colour LED
-Ph 7
-Kh&Gh 4
-Nitriitti 0
-Nitraatti ennen vedenvaihtoa 5-10
-Vedenvaihto 30% viikoittain
-Valot päällä klo 10-14.30, valaisutauko, päällä taas 17.30-21.30
-Lannoitus Easy-Life ProFito
-Kalasto 20 neontetraa, 6 kirsikkabarbia, 2 avainkirjoahventa, 6 kuparimonnista ja kiintiöpartamonni

Tätä levää alkoi alun perin kasvaa hiekan alle lasia vasten ja muualla sitä ei ollut. Koska se näytti rumalta niin pöyhin sitä sormella pois ja sen jälkeen sitä alkoi kertyä muuallekin akvaarioon. Kadun tuota virhettä vieläkin. Levä on tummaa ja irtoaa helposti kasveista. Sitä ei ole laseissa ja kasveistakin kertyy vain hennoimpiin(vedensuosikki, hentorotala), mutta jättivesimiekka on lähes levätön. Jättivesitähdikinkin se jätti rauhaan pitkään, mutta sitten iski siihen ja tähdikki on tiputtanut melkein kaikki lehdet. Hiekkaan, kiviin tai kantoihin se ei juurikaan tartu. Nyt myös vedensuosikki on alkanut karsia tupsujaan. Isoina massoina lähellä veden pintaa alkaa kuplia, en nyt muista suomalaista sanaa, mutta siis ns. pearling. Vedessä sitä tuntuu leijailevan pieninä vihreinä pisteinä ja suodattimen hienosuodatuslevyt saa parin päivän välein pestä tästä löllöstä. Joinain päivinä sitä leijuu enemmän ja joinain vähemmän.

Olen taistellut sitä vastaan epätoivoisesti yrittämällä mekaanisesti poistaa isoimmat köntit. Olen vähentänyt valaistusta. Olen vähentänyt ruokintaa minimiin, jonka takia neontetrat ovat alkaneet laihtua ja ahvenista on tullut ruoka-aikoina tosi aggressiivisia. Kokeena lisäsin myös varovaisena annostuksena Easycarboa, mutta se ei tehnyt mitään tässä muutaman viikon kokeilun aikana(paitsi muu harmiton levä lähti laseista pois...).

Onko tämä siis sinilevää ja mitä tuon kanssa voi vielä tehdä. Tiedän, että nuo Juwelin ledit ovat aiheuttaneet monille ongelmia voimakkuutensa takia, onko perimmäinen syy niissä. Olen miettinyt kääntää day-putken osoittamaan kohti kattoa, että valo vähenisi. Tiedän, että netissä on paljon sinilevään ohjeita, mutta ei nämä tunnu auttavan ja kaipaisin myös varmistusta, että onko se edes sinilevää. Kun ei tuo minusta mitenkään erityisemmin haise muuta kuin "akvaariolta".

Akvaario ennen
https://drive.google.com/file/d/1Gkm_-m ... sp=sharing

Akvaario nyt
https://drive.google.com/file/d/1Gp_yK6 ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1GyKrfZ ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1P3TtMq ... sp=sharing

Ja vielä vedessä leijuvaa levää kun ennen vesi oli kristallinkirkasta(nuo vihreät pisteet siis, ei ole kuvan kohinaa)
https://drive.google.com/file/d/1GWlRTm ... sp=sharing
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

Kokeile kääntää ledit niin, että etummainen osoittaa akvaarion takalasin alareunaan ja taempi taas ristiin noin akvaarion pohjan keskivaiheille...siis silleen, että se valokeilan etuosa just ja just on etulasin kohdalla. Itsellä tämä auttoi kun levää alkoi ilmestymään. Itse ostin Rion olikohan elokuussa ja havaitsin tuon ongelman syyskuun puolivälissä...käännön jälkeen ei ole ilmaantunut.

ps.jos käännön jälkeen alkaa tulemaan takalasiin levää niin käännä hiukan takaisin päin.

Mulla color takana ja day edessä.
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

Niin ja yksi mikä vois auttaa kun sitä on noin vedessäkin ois UV-suodatin
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Kiitos vinkistä, pitää kokeilla laittaa valot noin ensiavuksi ja jos ei toimi niin sitten miettiä UV-suodatinta. Ovat ehkä tämänhetkiseen budjettiin vähän hintavia ellei käytettynä löydy jostain edullisesti.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Niin siis vastaus kysymykseen, sinileväähän tuo on :) .

Mitä sinilevärintamalle kuuluu? Ymmärsikö häipyä ilman radikaalimpia toimia?
nitraattisi on niin alhaalla, että vedenvaihdon jälkeen vedessä sitä on tuskin enää ollenkaan. Led-valot (ja valot nyt yleensäkin) + nitraatiton allas = ikävän usein sinilevä.
Viimeksi muokannut toukopouko, 14:31, 29.12.2020. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Ei ole tapahtunut edistystä juurikaan, siirsin valot aiemmin mainittuun asentoon, vedessä leijaileva levä on enimmäkseen hävinnyt, mutta vedenvaihtojen jälkeen kun lisään lannoitetta, tulee se takaisin leijumaan päiväksi tai pariksi. Jos lannoitan päivittäin pieninä annoksina, sitä on koko ajan. Kasvit voivat äärettömän huonosti ja vedensuosikki on ehkä menetetty kokonaan.

Nitraattia olen miettinyt ja sitäkin, että ostaisin nitraattia altaassa lisäävää ainetta(esim. Easy-life Nitro tai vastaava), koska kasvit voivat niin huonosti, että jotain on vialla lannoituksessa. Myös kasvien juurelle olevia lannoitteita olen miettinyt, mutta tuo kaivinkone-partamonni pöllyttää perusteellisesti joka paikan öisin(siihen pisteeseen saakka, että tekisi mieli hankkiutua eroon siitä) niin mietin pysyisikö se lannoite siellä alkuunkaan.

Turhauttaa koko akvaario, koska se näyttää ihan hirveältä, mutta kalojen takia haluan jatkaa taistelua.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Tämä vaatii hetken paneutumista ja nyt on vain hetki aikaa, mutta laitan nyt mitä kerkeän ja tulee mieleeni.

Puhun/kirjoitan nyt muodossa "minä tekisin", joku toinen voi ja saa hyvinkin olla toista mieltä.

Minusta tuossa vaiheessa on nyt selvää se, että kasveja todennäköisesti ja ikävä kyllä tulee menemään kompostiin. Sinilevä on päässyt leviämään niin pitkälle, että itse tappaisin kaiken levän täys pimennyksellä. Valmiiksi huonoon kuntoon päässeet kasvit tuskin siitä selviävät. Jotkut varmasti selviävät, miekka ainakin.

- nyt ruoki kalasi hyvin vaikka kaksi päivää
- tänä aikana valot päällä vain sen aikaa kun ruokit
- kunnon siivous sinilevästä huputuspäivänä, suodatinta ei tarvitse pestä, koska pimeys tappaa levän myös suodattimessa, pesu vasta hupun poiston jälkeen, olisi hyvä omistaa hyviä bakteereja joita lisätä altaaseen
- sitten huputa koko allas jollakin niin, ettei MISTÄÄN mene valoa akvaan pisaraakaan (esim. musta jätesäkki, johon jätät jonnekkin happireikiä, josta kuitenkaan ei valo pääse altaaseen)
- ja allas saa sitten vain olla n. viikko, älä tee mitään, voit laittaa ruokaa puolessa välin altaaseen laittamatta valoja päälle, jos pelkäät kalojesi nälkäkuoleman puolesta, terveet ja hyvinvoivat kalat kestää hyvin viikon syömättä, mutta jos ovat nyt jo vähän riutuneita niin laita vaan ruokaa
- tällä välin hankit nitraattia, mieluiten ihan erikseen myytävänä, mutta parempi olla edes yleislannos, joka sisältää nitraattia kuin olla vallan ilman
- myös mm. esim. catappalehdet vaikuttavat sinilevän syntyyn estävästi akvassa (tai uute)
- kurkkaa viikon päästä tilanne, jos levää näkyy YHTÄÄN, ruoki kalat ja huppu takaisin puoleksi viikoksi, (huputusta jatketaan niin kauan ettei sinilevää ole enää yhtään)

Tällä välin voit miettiä, mistä sinilevä sai olosuhteet, jossa pääsi ottamaan yliotteen altaassasi.

- pääsikö altaaseen päivänvaloa/aurinkoa, onko allas pohjoisen seinällä
- no se tiedetään, että altaassasi ei ole ollut nitraattia pitkään aikaan yhtään, jos ennen vedenvaihtoa sitä on 5mg/l, saa olla kevyesti 15mg/l , vedenvaihdon jälkeenkin altaassa tulee olla nitraattia, itse laitan pullosta tai jauheena niin, että arvo väh. 10mg/l
- onko valoaika ollut noilla tehoilla liian pitkä vuorokaudessa
- oliko altaasi kuinka tuore/uusi, vastaperustettuihin ataisiin usein saa sinilevää mutta pienillä ja nopeilla korjausliikkeillä sen saa pois, pääsi tilanne liian pitkälle tällä kertaa
- jos taas altaasi on kauan pyörinyt niin mikä muuttui hoidossa, kävikö mitään erikoista, unohtuiko valot päälle, muuttuiko rutiini....????


Oma ohjenuorani on yksinkertaisesti se, että kun altaassa näkyy sinilevää, pimennä. Silloin kasvit (ja kalat) ovat vielä voimissaan ja kestävät sen helposti, kasvilähetyksetkin ovat kestäneet viikon ja silti perillä on priimaa.
Toisten mielestä liioiteltu toimenpide, mutta tässä on nyt oikein kirjaesimerkki siitä, mitä siitä voi seurata, kun ei onnistukaan korjausliikkeet. Kalat laihoja, kasvit puolikuolleita ja levä (bakteeri voi edelleen oikein hyvin). Joten kerrasta poikki ja siinä on hyvää aikaa miettiä ja ottaa selvää, mistä johtui. Koska sehän on siellä takaisin, jos tuota asiaa ei korjaa.

Itse laittaisin vedon menemään ledeihin ja nitraatittomuuteen isolla summalla. Sen puolesta puhuu huonosti kasvavat kasvit, nitraatti kun on yksi tärkeimmistä lannoitteista kasveille. Kalat ei tarvitse sitä yhtään, mutta kasvit kyllä.

Altaassasi näkyy olevan hieno hiekka, kuinka hienoa se on? Miten hoidat sitä? Onko siellä kierteisiä tai pöyhäisetkö vähän sormilla vedenvaihdon yhteydessä? Kiertääkö vesi myös pohjalla, eli heiluuko pohjan lähettyvillä olevat kasvin oksat yhtään? Niiden ei tarvitse hulmuta :D vaan ihan vain edes ministi hievahdella. Mietin tuota lasin ja hiekan välissä ollutta mönjöä.

Kasvisi ovat pääasiassa köynnöstäviä, ne eivät tarvitse pohjalannoitusta, mutta tuo vesimiekka tarvitsee ja tähdikkikin olisi siitä mielissään. Taitaa olla jokin Alternanthera tuo punainen?? En saa oikein selvää, mutta hälle kanssa pohjalannoitetta. Erityisesti miekka ja papukaija tarvitsevat rautaa, joten pohjatabuja, jotka sisältävät rautaa. Jos pidät partiksen (ihme, että miekkasi on saanut olla rauhassa, onnittelen), tabut täytyy painaa kasvin juurelle aivan lasiin saakka. Itse en ole partisfani ja monet pitävät sitä "pakosta" altaassaan levänsyöjänä, mutta tarjolla on paljon muitakin levänsyöjiä.

On ihan tunne, että jäi nyt jotain, mitä piti .... ei muista, varmasti jäi poiskin, täydentäkööt joku, jos paikalle sattuu. Mutta nyt täytyy mennä. Tsemppiä hirveästi. Monet on nakkasseet sinilevän vuoksi hanskat naulaan koko akvahommassa tai siirtyneet meriveden puolelle, mutta kyllä se nyt koitetaan saada kunnialla kuntoon.

Ps. sana on yhteyttää, mitä mietit, mutta yhteyttääkö siellä kasvit vai kupliiko levä?
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Ai piru, jäi laittamatta miten edetä sitten kun huppu otetaan pois. No siihen kerkeää palata. Heips.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tuli mieleen, että kun monet akvaariokasvit kuten tuo miekka kasvavat myös ilmassa, niin olisiko mahdollista ottaa huputuksen ajaksi sellaiset akvaariosta pois, juuret veteen mutta lehdet ilmassa? Luulisi, että sinilevät kuolee kuivilla? Noihin köynnöksiin tämä ei tietenkään auta.
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Kiitos ensinnäkin, että jaksoit nähdä vaivan vastaukseen ja vielä noin kattavaan.

Sinilevän synnystä minulla ei ole käsitystäkään. Akvaario on perustettu heinä-elokuun vaihteessa, en ihan tarkkaa päivää muista. Kypsytyksessä meni kuukausi ja se oli kalallinen(ja sen takia tuo prkl-partis tulikin pioneerikalaksi kypsytykseen kun annettiin tässä lähellä ilmaiseksi iso jo 10cm koiras).

Altaaseen ei pääse auringonvaloa ja hoitorutiinit ovat olleet samat koko ajan, siksi tuo sinilevän ryöpsähdys ihmetyttääkin, koska juuri mikään ei ole muuttunut. Muutoksina on ollut nature-valon vaihto colour-valoon, koska tuo nature-putki vasta toikin kaikki mahdolliset levät altaaseen, mutta valon vaihduttua ne levät häipyivät. Sitten meni pitkään hyvin, kunnes tuo sinilevä tuli. Valot toimivat ajastimella, joten ne menevät kellontarkasti päälle ja pois joka päivä, mukaan lukien valaisutauko. Toinen muutos oli Juwel Cirax-rasian lisäys suodattimeen lokakuussa.

Kasvit kasvoivat valtavan hyvin ja nopeasti silloin, joten mietin onko kasvien kasvanut määrä syönyt nitraattia niin, etten ole sitä pystynyt kompensoimaan lannoituksella tarpeeksi. Kypsytyksen aikana nitraattia oli hurja määrä, mutta altaan kypsyttyä sen määrä on ollut joka mittauskerralla tasaisesti tuo 5-10mg/l ennen vedenvaihtoa.

Hiekka on hienoa ja ostettu käytettynä niin en tiedä tarkkaan mitä se on, vedenvaihtojen yhteydessä pöyhin sitä kunnolla ihan pohjalasia myöten sekä nostelen välillä somisteita ja pöyhin niiden alta. Kierteisiä ei ole, mutta tuo kaivava partis kyllä kans auttaa pöyhinnässä kun kaivaa kantonsa ja laivansa alta hiekat niin, että pohjalasi näkyy. Pohjan vedenkierto on mielestäni riittävä, ainakin monniset joutuivat pieninä pyristelemään aika lailla vastavirtaan pohjassa. Nyt isoina ne jaksavat paremmin vastustaa virtausta.

Kasveista ihme kyllä jättivesimiekka on ainoa levältä säästynyt ja tuntuu voivan kaikesta huolimatta hyvin, tehnyt valtavia sivuversoja. Ja oikein katsoit, punainen on Alternanthera mini -nimellä myyty kasvi ja se on aika pahasti levän kurittama, eikä ehkä selviä. Partis ei kasveihin ole koskenut, ylipäätään mietin millä se elää. En ole ikinä nähnyt sitä syömässä, päivisin siitä ei näe vilaustakaan, öisin liikkuu. Kun oli ainoa kala altaassa, ei koskenutkaan yöksi laitettuihin levätabletteihin. Olen tarjonnut myös kurkkua, kesäkurpitsaa jne. mutta ei syö. Silti se ei ole laiha, että kyllä se jotain syö. En vaan tiedä mitä...

Ja yhteyttämisestä se, että levä kuplii, kasvit eivät. Tosin valojen asennon muututtua tuo kupliminen on loppunut eli hieman ollaan voiton puolella.

Neuvojesi perusteella aion nyt ruokkia kaloja hyvin ja aloittaa loppuviikolla pimennyksen. Ostoslistalle tulee aiemmin mainitun nitraatin lisäksi myös nuo catappalehdet tai uute. Ja valon määrää taidan vähentää entisestään vielä ottamalla tunnin tai pari pois valoajasta.

Ja kr70 kommenttiin viitaten, pystyn helposti ottamaan vesimiekat pois ja purkkiin juuret vedessä, jos vaan se tosiaan auttaa ja kasvi selviää siitä. Auttaisikohan ennen purkkiin laittamista lehtien aluna-käsittely myös?
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Meillä on ollut myös sinilevän kanssa ajoittain vääntöä, eikä koskaan ole ollut oikein selvää syytä mikä sen on aiheuttanut. Sama akvaario on pyörinyt vuosikausia, samat rutiinit, sama säntillisyys hoidossa. Silti se vaan joskus röyhähtää. Viimeisin vääntö käytiin kevät/kesä puolella, nyt on taas ollut rauhallista monta kuukautta. Tässä viimeisimmässä sessiossa on vähän samanlainen tilanne kuin aloittajalla; nopeasti kasvavia kasveja ja liian vähän nitraattia. Meillä oli myös aika raskas (mutta harkittu) ruokinta kasvavien kirjoahventen takia. Oletuksena fosforia kertyi liikaa altaaseen ja se sai altaan epätasapainoon. Laitoin sekä sisäsuodattimeen, että ulkosuodattimeen viimeisenä keinona fosforin sitojaa, ja sillä pääsin tilanteen herraksi. Kasvilannoitteena oli myös tuo easylifen profito, jonka vaihdoin jbl:n ferropoliin. En tiedä oliko sillä mitään vaikutusta. Easylife Nitro oli jo ostettuna, mutta jäi vielä lisäämättä kun kalasto on herkkää eikä oikein sietäisi nitraattia.

Itse sain sinilevän aina kuriin vedenvaihdoilla. Aina kun näin, että sitä ilmestyi kasvien lehdille, tein veden vaihdon. Sinilevä näennäisesti hävisi itsestään täysin, kunnes noin viikon päästä sitä alkoi taas ilmestyä. Jos olisin vetkutellut veden vaihtoa, tilanne olisi ollut kuin aloittajan kuvissa.

Tällä hetkellä molemmat suodattimet ovat ilman fosforin sitojaa, ruokinta hallittua täsmäruokintaa, eikä sinilevää ole ollut. Ei se sieltä oikeasti ole mihinkään kadonnut, uinuu vaan, ja odottaa hetkeä jolloin olosuhteet ovat sille jostain syystä taas otolliset...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ulkomaalaisissa lehdissä on kirjoiteltu polyfosfaateista, joita jossain lisätään pH:n vakiuttamiseksi ja putkiston suojaksi. Nämä eivät näy tavallisissa fosfaattitesteissä mutta aiheuttavat karmeita sinileväkukintoja ja tappavat kalojen munat. En tiedä, onko niitä Suomessa käytössä missään. Silikaateilla voi myös olla sinilevääntymiseen vaikutusta. Eli jos ei mistään muualta löydy syytä, niin se saattaa löytyä vesilaitokselta.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Pitäis laittaa vihkoon kaikki, mihin piti vastailla/kirjoittaa, että muistaisi, mutta jos nyt taas jotain.

Sinilevä on siitä pirullinen akvassa, ettei välttämättä itse löydä syytä sen ilmaantumiseen. Osasyyllinen ilmestykseen voi olla vesilaitos(kin) muttei riitä yksinään laukaisemaan sen kasvua ja lisääntymistä akvassa.

Nykypäivänä lähes poikkeuksetta lukemissani tapauksissa yhdistävä tekijä on nitraatin puute tai sen vähyys, valon määrä ja laatu, heittelevät vesiarvot, viimeisimmän vuoksi usein uusien akvojen riesa.

Toki on myös monia muita tekijöitä ja tuo nitraatti on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sitä ollessa liikaa, saattaa myös olla syyllinen.

Nitraattia on hyvä olla n. 15, jopa 20mg/l ennen vedenvaihtoa. Kun määrä altaassasi on ollut ennen vaihtoa 5-10, niin noilla kasveilasi, joista löytyy muistaakseni muutama kunnon nitraattisyöppö, sitä ei ole ollut päiviin altaassa vedenvaihdon jälkeen -> seuraus näiden hidastunut kasvu. Mm. miekkasi ei nitraatteja paljoa kaipaa, ei edes siedä korkeita pitoisuuksia -> seuraus, voi erittäin hyvin altaassasi ja saattaa juurikin tuosta syystä olla se ainoa levätön, hälle kun riittää pienet määrät.

Aluksi kasvisi kasvoivat huminalla, koska niin kuin kerroit, alussa nitraattia oli enemmän. Sitten se loppui syöppöjen imemänä, kasvu tyrehtyi, miekka voi mainiosti ja levä on näiden ravinnepuutoksesta kärsivien kasvien kimpussa.

Muutos, se oli todennäköisesti ja aika varmasti valon ja sävyn vaihto.

Toisille riittää nopeasti heti alussa tehdyt muutokset/parannukset, joissakin tapauksissa kokeneetkin harrastajat joutuvat kaikista hyvistä yrityksistään ja tiedoistaan huolimatta pisteeseen, jossa näyttää olevan ainoa tie aloittaa kokonaan alusta, perustaa allas kokonaan uusiksi. Siinä vaiheessa kun on taistellut jatkuvien sinileväongelmien kanssa vuoden, toista, voi alkaa epäilyttämään, olisiko sittenkin helpompaa laittaa homma seis ja perustaa allas kokonaan uusiksi :twisted: .

--->>> SIKSI olen sitä mieltä, muiden mielipiteistä välittämättä, että tehokkain keino päihittää sota heti alkuunsa ja välittömästi, on täyspimennys, jolloin kasvit ja kalat ovat vielä täysissä sielun ja ruumiin voimissaan ja levä ei pääse herraksi taloon.

Ensin säädetään ja kokeillaan ja tuskaillaan viikkoja, josko se lähtisi näillä keinoin ja silti ei ole varmuutta, että niistä on sen parempaa apua ja samalla altaassa kasvit riutuu, keräävät entistä enemmän levää ja sitten jossakin vaiheessa kokeillaan pimennystä. Näinhän se usein menee.

MUTTA, on silti palattava edelliseen kirjoittamaani, että on tapauksia, joissa ei ole auttanut edes pimennys, joten siksi sinilevä on minusta = akvaarioharrastajan pahin kirosana, jotta voi sinilevä. Sitä voi käyttää lastenkin läheisyydessä.

JOS täällä olisi vielä muinaisaikojen kuhina ja pro-tyyppejä, varmasti tulisivat ja nuijisivat kirjoittamastani asioita maanrakoon. Ja SIKSI aloitin kirjoitteluni heti alussa muodossa "minä tekisin" :D . Minä olen vain tällainen ikuinen amatööri.

Jos otat jossakin välin tiedonkeruu-tunteja AWläisten kirjoituksista, niin voit kuitenkin todeta, etten ihan väärillä jäljillä ole. Toisaalta sen voisi joku toinen liiskata kommentilla, "ne on vanhoja", jotta tiedä tässä nyt sitten mihin pitäisi uskoa. :roll:

Omat kokemukseni ovat luoneet mielipiteeni ja sen ainoan kerran kun en niiden mukaan toiminut vaan aloin säätämään ja poltin kaikkineen rahaa touhuuni ehkä 500e, hävisin sinilevälle ja lähti harrastus totaalilomalle. Ja sen olen oppinut, että älä päästä ikinä koskaan milloinkaan altaan nitraatteja loppumaan.

Joten tsemppiä hurjasti.
Viimeksi muokannut toukopouko, 20:30, 29.12.2020. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Ai niin, ja minä en lähtisi sen miekan kanssa toimenpiteisiin, olen aika varma, että se tuon viikon kestää, näin ainakin on kestänyt eri lajisetkin miekat omassani. Osa vanhimmista lehdistä saattaa kellastua.

Ja ot, olipas mukavaa nähdä Polarkin kirjoittelemassa :D . Terve vaan.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Kiitos taas kaikille, tuli paljon ajateltavaa ja jonkin aikaa sulateltava ja jäsenneltävä asioita. Vanhoja AW-ketjuja lueskelin ennen kysymistä ja kokeilin joitain niksejä sieltä, mutta huonoin tuloksin. Ja googlettanut olen kaikki mahdolliset sinileväjutut suomeksi ja englanniksi ja kysynytkin ulkomaisilta foorumeilta, mutta siellä vastaukseksi sain vain "valoa 5h päivässä, ei enempää" ja en nähnyt tätä kovin hyödyllisenä vastauksena.

Osittain juuri tuon mainitun liiskauksen takia, minua vähän ujostutti ja hävetti kun tilanne on tällainen ja esim. facebookin ryhmissä osa saa hyvinkin kärkkäitä vastauksia. Ja aikoinaan kun ekan akvaarion hankin 15v sitten, oli täällä foorumillakin aikamoinen meno monesti. Sekin vähän surettaa noihin FB-ryhmiin liittyen, että siellä näkee ihmisten hoitavan akvaarioitaan välillä ihan miten sattuu(esim. ei vedenvaihtoja koskaan vaan korvataan vain haihtunut vesi) ja ne purkit voivat hyvin, sitten itse kun yrittää parhaan tietonsa mukaan tehdä oikein niin on tällainen sinileväsuo.

Mutta äsken oli vedenvaihto ja mittasin nitraatin niin se oli taas kerran 5 eli nitraattiostoksille pikimmiten, jos sieltä suunnalta alkaisi tätä ongelmaa purkaa. Vettä vaihtaessa avainkirjoahvenet vaan piti erikoista seremoniaa, isompi oli kidukset, evät ja kaikki levällään t-asennossa nokka pienemmän kylkeä vasten ja pienempi kala värisi. Pienempi poistui vähän kauemmaksi, iso seurasi ja taas sama useasti. Kun nyt eivät tämän pimennystilanteen ja kaiken muun keskelle ala kutua vääntää. Mutta se olisi juuri mun tuuria. :D Toivoin poikasia ostaessani kutuparia ja kutua joskus, mutten nyt...

Lisäys// Vettä vaihtaessa tuli mieleen, voiko talon putkista irtoavilla aineilla olla vaikutusta. Talo on -89 ja kerran tuli ruosteista vettä hanoista, sekä suihkun lattia, käsienpesualtaat, vessanpöntöt jne. värjäytyvät punertavaksi vedestä jos ei niitä pese usein. Käytän kyllä vedenparannusainetta(Sera Aquatan) vähän reilummalla kädellä juuri tämän takia.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Voih, tiedän just mistä puhut. Tuosta syystä olen aika pitkälti jättänyt koko fb:n koska käy niin hermoon se, ettei voi ...tuilematta neuvoa jotakin vaan pädetään kun ollaan kaikkein viisaimpia ja muut idiootteja. Sitten kun en haluaisi provosoitua ja laskeutua samalle tasolle kuittaamaan posken paukuttajalle ja mieli tekee ihan sikana se tehdä, se ei ole enää mieluista enkä jaksa koko ajan liikkua harrastuksen parissa niin, että joudun hillitsemään itseäni.

Mies kommentoi joskus jossakin akvapalstalla fb:ssa jotenkin näin, että: mielestäni plaa plaa plaa jotakin (en muista)... niin siihen tuli kommentti eräältä, että: "hienoa, mutta mielipide on kuin ..rsereikä, jokaiselta se löytyy, mutta sieltä tulee pelkkää ..skaa" ... näin :mrgreen: . Miehellä on pitkä pinna, minulla ei olisi ollut.

Mutta tämähän on tyyli likimain jokaisella osa-alueella siellä. Meneppä käväisemään Kekkilän pitämällä puutarha ja piha- tai vaikka kalastus, tsiisus. Siellä riittää, että kuvassa vilahtaa tyyliin vääränlaiset saappaat ja rumat kalsarinreunat, niin juma, tulee 200 viestiä pelkkää päänaukomista.

Juu, kyllä muistan täälläkin olleen tätä tyyliä, mutta keskusteluissa ei suvaittu ala-arvoisia sanoja, kiroilua tai nimittelyä. Toisaalta piti kyllä pisteet ja pilkut olla viimeisen päälle kohdillaan, huoh. :D

Kukaan ei ole seppä syntyissään, niin kuin sanotaan, eikä ole syntynyt Markku Varjon kirja hampaissa ja JBL:n testisalkku näpeissään. Jokainen on joskus lähtenyt nollasta. Itselläni on akvailua takana yhteensä kaikki laskien kolmattakymmenettä vuotta, enkä tiedä läheskään kaikkea, enkä varmaan tässä elämässä opikkaan.

Mutta siis aiheeseen, jep, nitraattiostoksille.

Kyllähän tuo affenien käytös kuturituaalilta kuulostaa, mutta ei hätää, ahvenet kutevat helposti. Usein ovat niin sikiäviä, että jos tahtoo poikueen hoitaa niin ongelma syntyy silloin, kun näille pitäisi kodit löytää. Toisaalta, onhan se nyt vaan mahtavaa kokea tuo ainakin kerran ja seurata, miten homma etenee.

Se, että jollain toisella jokin toimii jollakin tyylillä, ei naapurissa todennäköisesti toimi ollenkaan. Jokainen akva on yksilö jossa moni seikka vaikuttaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se, että joku sanoo, "mulla ei ole ikinä ollut ongelmia enkä tee muuta kuin lisään joskus vettä", sehän ei akvanhoidon taidoista kerro yhtään mitään, pääsee kyllä helpolla ja asian osaset nyt sattuvat olemaan kohdillaan tekemättä mitään. Silloin aletaan kaivelemaan sitä tietoa ja taitoa, kun setvitään mahdollisia ongelmia onnistuneesti tai haastavissa oloissa saa pidettyä akvan stabiilina, joten piut paut heität tuollaisille kommenteille.

Jäi vielä sanomatta se, että jos sinulla on hiilarilisäys altaaseen menossa millään tyylillä (vai olikos sinulla se carbo sitä hommaa ajamassa, nyt ei muista), mutta joka tapauksessa hiilarit pois pimennyksen aikana.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Ja ot, olipas mukavaa nähdä Polarkin kirjoittelemassa :D . Terve vaan.
Kuten myös, harmittelinkin mielessäni kun taas yksi aktiivinen kirjoittelija oli hävinnyt. Onneksi ei kuitenkaan lopullisesti :D

Sama fiilis faceryhmistä; hyvin tarkkaan pitää miettiä mitä sinne kirjoittaa, joku alkaa pätemään aina jostain pikku asiasta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sinilevän tappo saattais periaatteessa onnistua myös levämyrkyillä (JBL Algol jne.) eikö? Parempi on tietysti ensin yrittää luonnonmenetelmillä.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Periaatteessa juu, muttei aina. Vaikka mikä nyt toimisi aina ja ikuisesti.

Yhden kerran olen ostanut levämyrkkyä, siis ihan leville, en syanolle, ja sillä olisi voinut heittää terassille sontivaa varista, teho yhtä hyvä. Syanolle käytetyistä myrkyistä olen lukenut, ei ole omakohtaista kokemusta, mutta kertovat, ettei ole myrkylläkään saatu pois.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Onko Hanre aloittanut huputuksen?

Josko muutama sananen paluusta arkeen huputuksen jälkeen...

Vedenvaihto 50%, suodattimen pesu ja hyvät bakut.

Se on selvä, että vähillä valoilla/pv. Voisi lähteä vaikka sillä 5h valoa/pv. Siihen vielä tauko keskelle. Rauhallisesti valon määrää lisäten. Esim. 3-5pv ja tunti lisää.

Lannoitteet altaaseen vähän vajaina lyhyen valaistusajan vuoksi. Carboa lisäksi. Ehdottomasti nyt sitä nitraattia, vaikka 10mg/l vedenvaihdon jälkeen. Tietysti on hyvä käyttää tässä myös maalaisjärkeä sen suhteen, paljonko altaassasi on jäljellä kasveja. Joko Catappaa tai esim. turveuutetta.

Ruokinta maltillista ja mahdollisimman täsmäruokintaa.

Etenisin sinne 8h valoa saakka, tuolloin ravinteet ja hiilarit normit. En ole ihan selvillä, paljonko valotehosi on. Jos on tujut valot, on mahdollista, ettei tuo Carbo riitä. Jos taas on mahdollista säätää valoja niin, että saat esim. yhden lampun pimeäksi, Carbo on varmastikin riittävä.

Kasvien kasvu ja vointi kertoo nopeastikin, mikä on riittävästi. Jos on kovat valotehot, hiilaria puuttuu ja maltilliset ravinteet, sinilevä on helposti kutsuttu takaisin. Ei ole tarpeeksi rakennustarvikkeita kasveilla. Kovat valot = paljon hiilaria ja ravinteita, ja tietysti näitä käyttäviä kasveja. Jos ei ole sen suuremmin valoa vaativia kasveja, ei ole oikein perustetta sellaisia pitää päällä.

Hyvä vedenkierto, myös pohjassa = hapekas vesi. Hapettoman ja seisovan veden on todettu edesauttavan sinilevän syntyä, tietysti muiden otollisten tekijöiden summana.

Jäiköhän jotain oleellista pois? Täytelköön joku jos huomaa puutteita. Tai tulen täyttelemään itse.

Mutta yhteenvetona tärkeimpänä itse pitäisin maltillista etenemistä, valotehojen miettimistä jatkossakin kasvien mukaan. Ja saahan niitä tehoja olla, silloin vaan aikaa lyhennetään ja pidetään ravinteet ja hiilarit sen mukaisina.

Nitraatti!!! :)

Vedenkierto.

Jos catappa/turve laskee Ph-tasoa vähän alemmas, ei se olisi ollenkaan huono asia, mutta sitten käyttö tulisi pitää tasaisena normirutiinina, ettei tule arvojen heittelyä. Varsinaisesti Ph:n säätelyyn älä lähde, tuo 7 on ihan hyvä. Kaikenlainen perusasioiden säätely, (ellei ihan pakollista) = yäk.

Toivotaan nyt, että pääset jo tuosta sinilevästä eroon, minä ainakin pidän peukut pystyssä.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Palataas päivittämään tänne altaan kuulumisia kun nyt AW:kin taas toimii.

Eli huputus on tehty ja pidin sitä viikon.

Allas näytti ennen huputusta tällaiselta roskakasalta ennen vedenvaihtoa(hei jee tänne saa lisättyä nyt kuvia!)
Kuva


Ja huputuksen jälkeen näyttää tältä.
Kuva

Kasvit selvisivät ihan ok huputuksesta, vesimiekka poikasineen varsinkin, vaikkakin muutamat lehdet kellastui. Hentorotala näyttää tilanteeseen nähden hyvältä, mutta katkeaa kosketuksesta. Etualalla sinne kuulumattomia kasveja, perusteellista sinilevän poistoa tehdessäni katkoin joistakin kasveista latvoja(varresta alempaa oli kaikki lehdet tippuneet) ja tökkäsin hiekkaan, selviäisivät tai ei. Ne löytävät sitten oman paikkansa kunhan tuosta tokenevat. Muutenkin kasvikadon takia haluaisin muuttaa järjestystä, mutta annan altaan ensin toipua pimennyksestä jonkun aikaa.

Huputuksen jälkeen vaihdoin vettä sen neuvotun 50%. Vedenparannusaineen vaikutettua pari tuntia lisäsin catappa-kuorenpalan ja nestemäistä catappaa myös(koska varmaan ihan heti tuosta kuoresta ei liukene mitään). Kasvien juurille lisäilin Hobby Laterit -palleroita ja lisäksi laitoin Easy-life Profitoa ja Nitroa sekä easycarboa. Olikohan siinä kaikki... ehkä. Valaistusajan pidän lyhyenä.

Valotehot on mulle hieman vierasta asiaa, mutta tässä on siis Juwelin Multilux LED  2 x 23 W, toinen Day(valkoinen valo) ja toinen Colour(punainen valo). Jostain FB keskusteluista luin, että nämä ovat ehkä markkinoiden tehokkain valotykki. Mutta olen ne tosiaan kääntänyt osoittamaan vinoon(kuten aiemmin neuvottiin). Säätömahdollisuuksia niissä ei ole tuon lisäksi muuta. Jonkun hienon laskukaavan valoteholle näin myös jossain, mutten sitä nyt löytänyt. Yritän kumminkin pärjätä tuolla valon vähentämisellä.

Jotain kysymyksiä mulla päivällä pyöri mielessä, mutten kirjoittanut ylös tietenkään niin ne tässä unohtui. Kyselen sitten vielä jos tulevat mieleen.

Joka tapauksessa kiitos ihan kaikille auttaneille ja jospa tässä nyt noustaisiin sinileväsuosta pois hiljalleen.

Niin ja halusin ensisijaisesti taistella sinilevää vastaan luonnollisin keinoin, joten levämyrkkyjä en harkinnut. Se ei olisi poistanut kuitenkaan sitä perusongelmaa ja akvaariossa on asukkaina pari neritina-kotiloa niin ne eivät varmaan olisi levämyrkkyjä kestäneet. En ole selvitellyt asiaa, mutta kotilot ainakin joillekin lääkkeille olivat herkkiä. Pimennys näytti kuitenkin tehoavan erinomaisesti, vaikka se hieman pelotti. Lähinnä miten kalat pärjää kun niitä ei näe, jos joku vaikka kuolee ja nitriitit menee taivaisiin.


Edit: Muistinkin muutaman kysymyksen ainakin.

Onko olemassa jotain hyväksi havaittua, helposti saatavilla olevaa lannoitetta, jossa on nitraattia valmiiksi. Vai onko parempi lisätä eri pullosta sitä? Sellaisissa lannoitteissa on varmaan myös fosfaattia niin voiko siitä tulla ongelma. Siihen minulla ei ole testiä niin en fosfaatin tasoa tiedä altaassani.

Onko tämän tilanteeni suhteen jotain muita keinoja lisätä luonnollisesti nitraattia altaaseen? Onko kaloja esim. liian vähän kasveihin nähden, ettei tule tarpeeksi jätettä?

Auttaisiko voimakkaan valon himmentämiseen pintakasvit? En lähtökohtaisesti oikein pidä niistä, mutta varjostaisivatko ne allasta edes vähän. Vai ovatko pintakasvit nitraattisyöppöjä, jotka vain pahentaisivat nitraattiongelmaa?

Ylipäätään mitkä kasvit olisivat vähässä nitraatissa pärjääviä, muut kuin nuo vesimiekat. Jos kasvini eivät selviä, pitäisi hankkia jotain uusia.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

No mutta :D ! Tänään juuri mietin, että mitenkähän tämän kanssa kävi ja täällä olikin heti kuulumiset.

Hyvä, että on häipynyt. Miekan tiesin selviävän tuosta, selviää vielä pidemmästäkin pimennyksestä. Rotalojen haperuus on ihan normia tuon pimennyksen jälkeen. Siihen liittyy nyt vain pieni riski, että huonokuntoisina saavat jotakin ylläriä varteensa, levää tai syanoa. Joten jos niihin on kerinnyt kasvamaan yhtään uutta terhakkaa latvaa, heitä ne haperot varret pois ja tökkää uudet kärjet hiekkaan.

Valojen kanssa nyt tark-ka-na. Samoin ruokinta erityisellä maltilla. Ja sitä nitraattia, se on kaiketi tullut jo selväksi :twisted: . Meillä teinin altaaseen tuli sinilevää vähän sen perustamisen jälkeen. Pidettiin pimennys ja valot tuon jälkeen alkuun ainoastaan 2+2 kahden tunnin paastolla välissä. Siellä oli myös päässyt nitraatit nollaan ja tadaa, siinä se oli. Nyt muistaa taas testailla :D .

Pintakasvit on oiva varjostuskeino, tosin esim. pistia, joka on kyllä voidessaan kaunis ruusukkeineen ja pitkine hapsujuurineen, on nitraattisyöppö. Sitten taas jos ottaa tuon nitraattilannoituksen akvan hoitoon siinä, missä sinne huiskii muitakin lannoitteita, sehän ei ole mikään ongelma. Pistia ei (eikä kyllä muutkaan kelluskasvit) pidä reippaasta pintavedenkierrosta. Jos pintavedenkiertoa on kovasti, parempi käyttää köynnöstävää kasvia varjostukseen. Joko niin, että päästää sen kasvamaan niin pitkäksi, että lilluu latvastaan pinnalla varjostaen, tai niin kun itse tein joskus, kun piti saada varjoisampi kohta altaaseen, littasin magneettiraapan väliin pintaan tupsun karvalehteä. Kasvoi siinä kivannäköisenä virran myötäisesti. MUTTA nitraatti syöppö se on tuokin.

Nätti tuli myös sellaisesta viritelmästä, missä tein ilmastinletkusta ympyrän, ankkuroin sen kellumaan sellaiseen kohtaan minne halusin ja keskelle ricciamätäs. Kasvoi siinä kuin sammalmatto ja pysyi paikallaan. Tämäkään viritys ei siedä kovaa virtausta tai akvasi on yhtä sammalkeittoa.

Itse ostan nitraattini jauheena, on kaikkein riittoisampaa ja edullisinta. Pitää ainoastaan löytää sellainen, joka sitä sinulle myy, koska sitä ei saa enää tilattua, eikä akvaliikkeet myy sitä enää hyllyissä. Mm. esim. Seachemin Flourish Nitrogen ja Easy Lifen Nitro eivät sisällä fosfaattia ja sitä saa myös tilattua suomalaisista akvaliikkeistä. Minusta nitraatti on paras lisätä sellaisenaan, silloin tiedät, paljonko sitä altaaseen menee ja minkälaisilla vedenvaihdoilla. Ja pidä vähintään se 10mg/l.

Kalastoa kasvattamalla tietysti saa nitraattia lisää altaaseen, kalanruoasta enemmän kuin sonnasta, ongelmana on vain silloinkin se, että onko sitä vedenvaihdon jälkeen riittävästi lisäämättä jos kasveja meinaa kasvattaa. Ja sehän tiedetään, että liikaruokinta tuo taas uusia "muksia" juttuja tullessaan altaaseen.

Olikohan jotain vielä, en muista? Palaan jos tulee mieleen. Mutta peukut nyt, ettei tule takaisin, ole maltillinen niiden valojen kanssa.
Viimeksi muokannut toukopouko, 19:40, 22.01.2021. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Tulla tupsahdinkin jo, kun muistin, että kysyit kasveista, jotka eivät niin huutele nitraattien perään. Miekkojen lisäksi ainakin melalehdet ja anubiaat.

Mutta kuitenkin, koska altaassasi on valotehoa, suosittelen joka tapauksessa pitämään ne nitraatit kohdillaan.

Olen joskus halunnut laittaa pystyyn miekka-akvan. No kalat myös, mutta kasveina ainoastaan eri kokoisia, värisiä ja mallisia miekkoja. Ja niitähän löytyy vaikka kuinka. Kait sinne täytyisi jotakin nopeakasvuista tökkästä johonkin väliin taustalle, mutta muuten vain miekkoja.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Ssartzukka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 13:54, 22.02.2020
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Ssartzukka »

Sinilevä on tuttu vieras täälläkin, erityisesti kevät ja syksy on kriittistä aikaa. Mulla samat putket 125 l Riossa. Ehkä tosiaan vähän turhan tehokkaat. Olen ajatellut kokeilla kahdella day-putkella, kun vaihto tulee ajankohtaiseksi. Kivan näköinen akvaario sinulla. Toivottavasti saat kaiken kuntoon.
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Joo minä hei täällä taas. Sinilevä on myös takaisin. Aaarhg.

Pidin valaistuksen tuossa viidessä tunnissa koko ajan valotaukoineen ja tähän asti meni kaikki hyvin. Mutta nyt tuo p*rkele on taas takaisin. Kasvit eivät ole kasvaneet tänä aikana yhtään vaikka pumpannut altaaseen nitraattia ja niihin tuli jotain levää ensin ja nyt myös sinilevää. Poistin kaikki sinileväiset osat heti kun näin, mutta alkaa olla väsymys näiden valojen kanssa ja pienituloisena kustannuskysymyskin kun vaikka mitä aineita laitat kalliilla tuonne niin eikö oo levää täysi silti. Lannoitetta en ole lyhyen valaistusajan takia laittanut niin paljoa kuin ohje sanoo, mutta onko se sitten liian vähän vai liikaa, vaikea sanoa. Joka tapauksessa yksikään kasvi ei ole kasvanut.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”