Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Valvoja: Moderaattorit
-
- Elite Member
- Viestit: 5539
- Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
- Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Espoo
Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Toisaalla on keskusteltu epäonnistuneista kypsytyksistä ja siitä miten bakteeritiiviste ei toimi. Lähetin JBL:lle kysymyksen koskien Denitrolia. Sain tälläisen vastauksen:
Dear Mr Salonen,
Thank you very much for your message.
If NO2 is too high, the bacteria cannot develop.
You would have to do a water change and apply Detoxol beforehand.
With kind regards
Jacqueline Weiss ,
Export Coordinator
Detoxol on siis tämä tuote: https://www.jbl.de/en/products/detail/8 ... country=gb
Eli jos kypsytystä ei ole tehty kuten Denitrolin valmistaja on suosittanut vaan jäädään odottelemään päiviä ja odottelemaan että jotain tapahtuisi, ehtivät alkuperäiset bakteerit kuolemaan. Kun akvaarioon sitten myöhemmin tuodaan elämää alkaa myrkkypitoisuudet kasvamaan ja tällöin ei enää Denitrolin bakteerit auta, koska liian korkeassa nitriittipitoisuudessa bakteerit eivät voi lisääntyä.
Tässä tilanteessa ammonium/ammoniakki ja nitriitti pitää siis saada alas vedenvaihdoilla ja tuota Detoxolia käyttämällä. Detoxol käsittääkseni toimii myös silloin kun vesijohtovesi on huonolaatuista.
Dear Mr Salonen,
Thank you very much for your message.
If NO2 is too high, the bacteria cannot develop.
You would have to do a water change and apply Detoxol beforehand.
With kind regards
Jacqueline Weiss ,
Export Coordinator
Detoxol on siis tämä tuote: https://www.jbl.de/en/products/detail/8 ... country=gb
Eli jos kypsytystä ei ole tehty kuten Denitrolin valmistaja on suosittanut vaan jäädään odottelemään päiviä ja odottelemaan että jotain tapahtuisi, ehtivät alkuperäiset bakteerit kuolemaan. Kun akvaarioon sitten myöhemmin tuodaan elämää alkaa myrkkypitoisuudet kasvamaan ja tällöin ei enää Denitrolin bakteerit auta, koska liian korkeassa nitriittipitoisuudessa bakteerit eivät voi lisääntyä.
Tässä tilanteessa ammonium/ammoniakki ja nitriitti pitää siis saada alas vedenvaihdoilla ja tuota Detoxolia käyttämällä. Detoxol käsittääkseni toimii myös silloin kun vesijohtovesi on huonolaatuista.
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Hienoa Teemu, kun kysyit! Tämä selventää paljon kypsytysongelmia, joista täälläkin on paljon raportoitu. JBL:lle ja muille valmistajille miinusta siitä, etteivät kerro tätä ongelmaa tuoteselosteissa ja käyttöohjeissa.
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Kiitos paljon kun jaksoit selvittää asiaa! Hyvä tietää jatkossa.
-
- Elite Member
- Viestit: 5539
- Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
- Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Espoo
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Eipä toi nyt niin iso homma ollu Mutta kiitokset kiitoksista.
-
- Advanced Member
- Viestit: 1330
- Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
- Akvaarioseurat: TAS
- Paikkakunta: Kangasala
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Onko nämä epäonnistuneet kypsytykset tehty ammoniakilla tai hirvensarvisuolalla vai onko ainetta käytetty "ohjeen mukaan", ja isketty kalat suoraan altaaseen kypsytysaineen kanssa?
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Monenlaisista epäonnistumisista on raportoitu, mutta pääasiassa kyse taitaa olla sellaisista, että vasta perustettuun akvaarioon on laitettu bakteerivalmistetta mutta ei kaloja eikä myöskään ammoa/hirvensarvea. Sitten 1-2 viikon päästä on ajateltu, että akvaario on kypsynyt ja laitettu kalat. Koska typpibakteereilla ei ole ollut "ruokaa", ne ovat pääosin kuolleet, ja ammo- ja nitriittitasot alkavat nousta. Sitten kun nitriittiä on lähes tappavat määrät, laitetaan bakteerivalmistetta. Ihmetellään, että taaskaan ei valmiste toimi, kun nitriittitasot nousevat entisestään. Nitriittitasot ovat siis olleet tappavia jopa typpibakteereille. Näin minä Teemun eka viestin ymmärrän. Tarvitaan siis bakteerien lisäksi koko ajan pieni määrä ammoa ja nitriittiä, että bakut pysyy elossa. Mutta pitoisuudet eivät saa olla liian isoja.
-
- Starting Member
- Viestit: 23
- Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lempäälä
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Täysin amatöörinä viime joulun maissa 128 litranen kypsytetty seuraavasti:
Uudet hiekat
Kasveja muilta harrastajilta, sieltä jotain bakukantaa varmasti mukanakin
Sunnuntaina vedet, vedenparannusaine ja Denitrol sisään. Purkissa muistaakseni luki LISÄÄ kalat tunnin kuluttua Denitrolin lisäämisestä. Ei siis sanamuodolla VOIT vaan ihan suoraan LISÄÄ kalat tunnin kuluttua. Siinä lueskeltiin purkkia ahkerasti ja tarkoitus oli pikkuhiljaa kypsytellä ja lisätä ne ensimmäiset kalat kuten vanhan liiton ohjeisiin kuuluu?
No, maanantaina iski angsti kun oli tarpeeksi paljon pengottu interwebs bakteerien kuolemisesta ilman ruokaa. Along came kiintiökakkantaja Hilpertti-partis.
Keskiviikkona piikkisilmiä ja siitä eteenpäin pikkuhiljaa tipotellen kalastoa. Kukaan ei kuollut, nitriitti ei pompannut erikoisen korkealle missään kohtaa.
Loput purkit on startattu tästä 128 litraisen suodattimen muhjuista pitkin vuotta. Siinäkään menetelmässä en ole itse huomannut mitään haittapuolia mutta toki kai niitäkin löytyy (taudit, roskakotilot yms)
Tästä meidän kokemusta sekaan
Uudet hiekat
Kasveja muilta harrastajilta, sieltä jotain bakukantaa varmasti mukanakin
Sunnuntaina vedet, vedenparannusaine ja Denitrol sisään. Purkissa muistaakseni luki LISÄÄ kalat tunnin kuluttua Denitrolin lisäämisestä. Ei siis sanamuodolla VOIT vaan ihan suoraan LISÄÄ kalat tunnin kuluttua. Siinä lueskeltiin purkkia ahkerasti ja tarkoitus oli pikkuhiljaa kypsytellä ja lisätä ne ensimmäiset kalat kuten vanhan liiton ohjeisiin kuuluu?
No, maanantaina iski angsti kun oli tarpeeksi paljon pengottu interwebs bakteerien kuolemisesta ilman ruokaa. Along came kiintiökakkantaja Hilpertti-partis.
Keskiviikkona piikkisilmiä ja siitä eteenpäin pikkuhiljaa tipotellen kalastoa. Kukaan ei kuollut, nitriitti ei pompannut erikoisen korkealle missään kohtaa.
Loput purkit on startattu tästä 128 litraisen suodattimen muhjuista pitkin vuotta. Siinäkään menetelmässä en ole itse huomannut mitään haittapuolia mutta toki kai niitäkin löytyy (taudit, roskakotilot yms)
Tästä meidän kokemusta sekaan
-
- Starting Member
- Viestit: 37
- Liittynyt: 00:16, 23.08.2021
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Jyväskylä
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Tänne kypsytyksen alle aattelin esittää kysymyksen että ku tuolla ny puhutaan tosta että kalanruokaa "hieman" päivittäin altaaseen.
Niin että mitä se hieman tarkottaa?
Itte oon 135 kilonen äijä ja oon mielestäni vaan "hieman" lihava, mutta lääkäri sano että onhan toi jo aika reipas ylipaino taulukon mukaan. Rankaa on kyllä muutenki sen verran paljon että ei tämä kaveri alle 95 kilon päässy ku edellisen kerran painon tiputin ja sillo näytin jo riutuneelta.
Enivei, karkasi taas asiasta. Niin että onko se hieman niinku nuppineulan pään verran vai pari nuppineulan päätä? Allas siis 180 litranen.
Niin että mitä se hieman tarkottaa?
Itte oon 135 kilonen äijä ja oon mielestäni vaan "hieman" lihava, mutta lääkäri sano että onhan toi jo aika reipas ylipaino taulukon mukaan. Rankaa on kyllä muutenki sen verran paljon että ei tämä kaveri alle 95 kilon päässy ku edellisen kerran painon tiputin ja sillo näytin jo riutuneelta.
Enivei, karkasi taas asiasta. Niin että onko se hieman niinku nuppineulan pään verran vai pari nuppineulan päätä? Allas siis 180 litranen.
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Tuohon on vaikea antaa vastausta, mutta ainakaan ei enemmän, mitä antaisit ensimmäiselle pienelle erälle kaloja.
Kuitenkin erinäisten testien ja kokemusten (minun ja muiden) perusteella näyttäisi siltä, että kypsytys kannattaa tehdä mielummin hirvensarvisuolalla tai suoraan kaloilla. Jos suoraan kaloilla, niin bakteerivalmiste on välttämätön ja aluksi vain vähän kaloja. Myös hirvensarvisuolan kanssa kannattaa käyttää bakuvalmistetta, niin kypsytysaika on lyhempi. Hirvensarvisuolan etu kalanruokaan nähden on se, että ammoniumia tulee akvaarioon välittömästi, joten ammoniumpitoisuuden voi mitata, ja siten saada selville oikean määrän h-sarvisuolaa. Kalanruoka taas tarvitsee pidemmän ajan mineralisoitua, ennen kuin ammoniumia alkaa tulla.
Jos on käytettävissä kypsä suodatin, niin sen materiaaleilla kypsytys onnistuu mielestäni kaikkein parhaiten.
Kuitenkin erinäisten testien ja kokemusten (minun ja muiden) perusteella näyttäisi siltä, että kypsytys kannattaa tehdä mielummin hirvensarvisuolalla tai suoraan kaloilla. Jos suoraan kaloilla, niin bakteerivalmiste on välttämätön ja aluksi vain vähän kaloja. Myös hirvensarvisuolan kanssa kannattaa käyttää bakuvalmistetta, niin kypsytysaika on lyhempi. Hirvensarvisuolan etu kalanruokaan nähden on se, että ammoniumia tulee akvaarioon välittömästi, joten ammoniumpitoisuuden voi mitata, ja siten saada selville oikean määrän h-sarvisuolaa. Kalanruoka taas tarvitsee pidemmän ajan mineralisoitua, ennen kuin ammoniumia alkaa tulla.
Jos on käytettävissä kypsä suodatin, niin sen materiaaleilla kypsytys onnistuu mielestäni kaikkein parhaiten.
-
- Elite Member
- Viestit: 5539
- Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
- Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Espoo
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Mulla nyt meneillään altaan startti Denitrolilla. Aiheesta lisää projektiosiossa otsikolla Teemun kuutio. En mitannut nitriittipitoisuutta altaasta ennen kalojen tuontia koska oletin sen olevan nolla.
Kalojen tuonnin jälkeen (130l 2xmilli uros ja yksi pieni partis) seuraavana aamuna ammoniakki nolla, kuten pitää, mutta nitriittiä 0,1mg/l. Vaihdoin puolet vedestä ja juuri tuossa äsken mittasin nitriitin niin se näytti 0,05mg/l eli täsmää aamulla vaihdettuun vesimäärään eikä nitriitin määrä ole kasvanut. Katellaan arvoja vielä huomenna.
Kalojen tuonnin jälkeen (130l 2xmilli uros ja yksi pieni partis) seuraavana aamuna ammoniakki nolla, kuten pitää, mutta nitriittiä 0,1mg/l. Vaihdoin puolet vedestä ja juuri tuossa äsken mittasin nitriitin niin se näytti 0,05mg/l eli täsmää aamulla vaihdettuun vesimäärään eikä nitriitin määrä ole kasvanut. Katellaan arvoja vielä huomenna.
-
- Junior Member
- Viestit: 59
- Liittynyt: 13:54, 22.02.2020
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
Re: Keturalleen mennyt kypsytys ja Denitrol
Tässä minun kokonaista yhteen kertaan perustuva kokemus kalanruualla kypsyttämisestä
Kyseessä 54 litran allas, jonka somisteet ja hiekat oli olleet aiemmin käytössä, mutta kuivilla noin puoli vuotta. Päätin kokeilla 1-2 Grow! kasveja, joten niiden kasvua odotellessa jäi aikaa kypsyttelyyn. Heittelin päiväyksen ohittanutta isoa Tetra Rubin hiutaleita (noin 4-5 kpl) aluksi päivittäin, myöhemmässä vaiheessa harvemmin. Aika pian aloin tekemään normaalit vedenvaihdot ja muutenkin hoidin akvaariota kuin se olisi ollut asuttu. En seurannut veden tekeytymistä mitenkään. En oikein osaa tippatestejä tulkita, enkä vesikemiastakaan mitään ymmärrä, joten en myöskään pidä saamiani tuloksia luotettavina. Testasin kuitenkin NO2 arvon kerran, 22 päivää startista, jolloin sain lukemaksi 0,025. Seuraavan kerran testautin veden liikkeessä 13 päivää edellisestä, jolloin NO2 oli 0 ja NO3 oli 5. Muutaman päivän kuluttua tästä ostin pienen parven neontetroja ja siitä se sitten lähti.