60-litrainen akvaariohaave

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
helmenkalastaja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 22:17, 04.11.2021
Sukupuoli: Nainen

60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja helmenkalastaja »

Moikka!

Haaveeni 60-litraisesta aasia-teemaisesta akvaariosta on nyt päässyt alkuun: akvaariosetti ja ensimmäiset pohjamateriaalit saapuivat kuukausi sitten!

allas: SADO strideways 60 kit
valaisin: Twinstar B60 led wifi dimmerillä
suodatin: Dennerle Nano Corner XL
lämmitin: Eheim 75W
pohjamateriaali: Dennerle sulawesi black
substraatti: Tropica plantin growth substrate

Piirrän tässä jokin päivä suunnitelman, miten ajattelin altaan sisustaa ja ainakin yritän ladata sen tänne :D .

Altaan kalasto tulee olemaan seuraava:
- hunajarihmakala (punainen värimuoto) naaras 1-2kpl
- rusokiilakylkiä 15 kappaletta
- hehkutetroja 15 kappaletta
Varjon ohjeen mukaan laskeskelin, että litrat riittäisivät näille

Kasvistoon on tulossa näin aluksi ainakin punaisensävyisiä lajikkeita siaminvesitähdikkiä, intianvesitähdikkiä, pistiaa pinnalle ja ehkäpä myös punertavaa rotalaa ja pyörölehteä lajikkeessa "monte carlo". Olen aina haaveillut punaisensävyisistä kasveista, joihin voisi nyt olla mahdollisuus tehokkaamman valaisimen ja hyvän ravinnepohjan avulla. Niiden pitäisi myös olla aika näyttäviä noiden punaisten/oranssien kalojen kanssa.

Aloitin altaan perustamisen putsaamalla lasit pehmeällä sienellä ja lämpimällä vedellä varastopölyistä. Testasin vedenpitävyyden suihkussa ja vedenpitävyys oli 100%. Siispä laskin vedet pois, siirsin altaan paikoilleen ja aloitin pohjamateriaalien laittamisen. Huuhtaisin pohjamateriaaleista pölyt pois ja laitoin altaaseen, minkä jälkeen lisäsin veden ja vedenparannusaineen. Annoin kasaamani suodattimen pyöriä pari tuntia bakteerikannaltaan ja vesiarvoiltaan jo vakiintuneessa altaassa, minkä jälkeen asensin sen uuteen altaaseen annettuani myös vedenparannusaineen vaikuttaa veteen. Puristin myös saman, vanhemman altaan suodatinmateriaalien vedet altaaseen ja lisäsin muutaman hiutaleen kalanruokaa bakteerien ravinnoksi. Seuraavana päivänä mittasin vesiarvot: pH 7, kH 3, gH 4 ja NO2 0,0ml/l ja lämpötila 26 astetta. Totutin myös 4 kalan pioneeriparven altaaseen.

Tästä jatkamme kunhan seuraavat tilaukset tulevat :) .
Viimeksi muokannut helmenkalastaja, 21:43, 18.01.2022. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
helmenkalastaja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 22:17, 04.11.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja helmenkalastaja »

Nyt tuli kaikki kolme lähetystä saman päivän aikana ja pääsin lotraamaan oikein urakalla :twisted: !
Fishtankin lähetyksessä tuli pari pussia Tropican substraattia ja lämpömittari.
Akvaariotarvikkeen lähetyksessä oli pari pussia lisää hiekkaa ja neljä pienempää laavakiveä, akvaarioon.fi:n paketissa taas nuo kaksi pientä puunkarahkaa ja isoin laavakivi :mrgreen: .

Allas huuhtelun jälkeen pelkillä hiekoilla:
D36A2151-2C3C-4B8E-BCD9-BB4AFE6EFF62.jpeg
Allas hiekkoineen ja jo kypsytettyine vesineen (mulla lojui 10 sankkoa täynnä vettä asunnossa hiekan ja substraatin lisäämisen ajan, pikkusen kuumotteli vesivahinko), oksat saavat lillua vesisaavissa kunnes ovat valmiita uppoamaan :) .
8ECF0BF7-BF61-4C47-86D1-B34AF155B1EA.jpeg
helmenkalastaja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 22:17, 04.11.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja helmenkalastaja »

Moikka,

vähän päivittelyä projektiin sisustuksen osalta! Karahkat likoavat hyvää vauhtia ja kelluvat enää vain vähän :) . Kävin hakemassa uusia kasveja, pistiaa, pyörölehteä (micranthemum ’monte carlo’) ja papukaijalehteä (alternanthera reineckii ’pink’). Papukaijalehtikin vaikuttaisi viihtyvän nestemmäisen ja tablettilannotteiden ja reilun valaistuksen ansiosta, nyt vaan sormet ristissä ettei kuolisi :mrgreen: .
5FE79863-AE47-48F2-B050-58AFEE518A89.jpeg
Altaaseen muuttivat nyt myös karanteenissa yli kaksi viikkoa viettänyt rusokiilakylkiparvi ja uudet kasvit rusolehti (ludwigia palustris ’super red’) ja melalehti (cryptocoryne wendtii ’tropica’). Tavoitteena tosiaan saada vähän väriä altaaseen, sillä valitsin mahdollisimman punertavia kasveja :mrgreen: !
46FF9749-7818-4C2C-909A-41C2A713F1BE.jpeg
Punaista intianvesitähdikkiä ja ehkäpä vielä toinen papukaijalehti olisi tarkoituksena ainakin hommata altaaseen taka-alalle, saa nähdä mikä on tämän viikon kasvivalikoima lähikaupassa. Myös tausta on tarkoitus vaihtaa mustaksi, ehkäpä senkin saisin toteutettua lähiaikoina. Toivottavasti kasvit lähtisivät nyt hyvin kasvamaan ja saisivat nätit, punaiset sävyt!

Päivittelen taas kun on jotain aihetta, niin tää ei unohtuis ihan kokonaan :).
Ssartzukka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 57
Liittynyt: 13:54, 22.02.2020
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja Ssartzukka »

helmenkalastaja kirjoitti: 21:42, 18.01.2022

Päivittelen taas kun on jotain aihetta, niin tää ei unohtuis ihan kokonaan :).
Morjens. Joo älä unohda. Täällä sulla on ainakin yksi seuraaja :D. On kiva lukea muiden projektien etenemisiä ja päiväkirjoja. Ne vaan jää harmittavan usein kesken.
helmenkalastaja
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 22:17, 04.11.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja helmenkalastaja »

Hei kaikki kanssaläträäjät!

Hetki on taas vierähtänyt ihan vain allasta ihastellessa, mutta nyt se sai pientä päivitystä mustalla taustalla ja uusilla kasveilla!

Päivitetäänpäs kuulumiset: ensinnäkin, altaan kanssa on ollut ”pientä” leväongelmaa, minkä uskon johtuvan kypsytyksessä käyttämieni ravinteiden ylijäämästä vähäisiin kasveiheni suhtautettuna. Helmiruoho ja papukaijalehti levättyivät täysin ja ne piti nakata roskiin, mutta tuon uuden rusolehden ja kaksi melalehteä sain pelastettua hammasharjalla kevyesti levät pois harjailemalla. Tahditin valotusaikaa niin, että valaistuksella on selvät välit: klo 7-9, klo 13-15 ja 19-21. Laskin valaistustehon 25% ja vaihdoin vettä n. 60% ylimääräisiä ravinteita poistaakseni. Kivistä harjailin leväpinttymät hammasharjalla, mutta suodattimen, loput vesistä ja hiekat jätin koskemattomiksi, ettei bakteerikanta järkkyisi liikaa. Aloitan nyt 30% vedenvaihdot pari kertaa viikossa, enkä lisää nestemäistä lannoitetta pariin vedenvaihtoon. Tällaiset ohjeet sain eläinkaupan, aqua-webin ja facebookin yhteistyöllä ja näyttäisi ainakin toistaiseksi toimineen hyvin: yleensä levä palasi 2-4 päivän sisällä vedenvaihdosta, nyt on menossa jo toinen eikä levä ole vielä ottanut valtaa. Ostin myös toiselta harrastajalta halvalla nopeakasvuisia kasveja ylimääräisiä ravinteita kuluttamaan.

Nyt kasvistona altaasta löytyy siis aiemmin mainitsemieni melalehden ja rusolehden lisäksi sammakonputkea, intianvesitähdikkiä, pyörömelonilehteä ja viuhkalehteä sekä pinnalla amerikankilpukkaa sekä pistiaa.

Istutteluiden yhteydessä muutin myös kivirykelmän muotoa ja sijaintia hieman, jotta kasvit saavat tilaa kasvaa. Vaihdoin mustan taustakuvan ja hyvältä näyttää tähän mennessä, kalatkin vaikuttavat viihtyvän kasvipöheiköissä :mrgreen: ! Yllättävän iso muutos on myös taustan vaihdoksella 8O !

Kuva noin viikkoa taaksepäin (muutama päivä vedenvaihdosta ja uudet kasvit juuri altaaseen istutettuina odottamaan parempaa istutusaikaa):
D5960320-4544-4CE3-9803-16039839EC5D.jpeg

Alla kuva tältä illalta:
91E479E5-77A3-4710-9A6F-D2B80F049972.jpeg

Kirjoittelen taas kun uusia juttuja luvassa, kiva kuulla että projektiltani löytyy seuraajia<3!
Sivumennen sanoakseni, tällä hetkellä houkuttelisi sisustaa (ja kypsyttää, huoh :? …) tuo siskoni 30-litrainen nano uudestaan ja laittaa sinne nuo 10 hehkutetraa uiskentelemaan! Mitenköhän tässä käy, se nähdään sitten [;)] !
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

helmenkalastaja kirjoitti: 16:13, 26.12.2021 Annoin kasaamani suodattimen pyöriä pari tuntia bakteerikannaltaan ja vesiarvoiltaan jo vakiintuneessa altaassa, minkä jälkeen asensin sen uuteen altaaseen annettuani myös vedenparannusaineen vaikuttaa veteen. Puristin myös saman, vanhemman altaan suodatinmateriaalien vedet altaaseen ja lisäsin muutaman hiutaleen kalanruokaa bakteerien ravinnoksi. Seuraavana päivänä mittasin vesiarvot: pH 7, kH 3, gH 4 ja NO2 0,0ml/l ja lämpötila 26 astetta.
Vaikka olenkin pahasti myöhässä niin pakko sanoa ettei tuo kypsytys ihan oikein mennyt. Parissa tunnissa suodattimeen ei kyllä bakteerikantaa muodostu eikä suodatinmateriaalien vesillä ole vaikutusta kypsymiseen kun bakteerit elää pinnoilla ei vedessä. Muodostuiko akvaarioon missään vaiheessa nitrittiä ja muuttuiko se nitraatiksi. Oletko mitannut nitraattia. Vesiä ei kypsytetä vaan bakteerit elää suodattimessa pohjahiekassa kaikilla pinnoilla. Jos annoit vain muutaman kalanruokahiutaleen bakteereille ruuaksi niin ei ne niillä pärjää jos akvaarioon edes on muodostunut bakteeri kantaa. Seisovissa vesiämpäreissä ei ainakaan bakteerikantaa muodostu. Kypsään akvaarioon voi vaihtaa vaikka kaikki vedet suoraan hanasta ja akvaario pysyy edelleen kypsänä.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Samaa mieltä siinä, ettei suodattimen pyörittämisellä pari tuntia kypsässä akvaariossa ole mitään merkitystä, mutta jos puristaa kypsästä suodattimesta mehut uuteen akvaarioon, niin siinähän menee samalla suodatinlietettä ja siinä lietteessä sitä vasta bakteereita onkin.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: 60-litrainen akvaariohaave

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Varmaan näin mutta vain pari hiutaletta kalanruokaa niin bakteerit kuolee nälkään nopeasti. Seuraavana päivänä mittaus ja nitriitti nolla. Ei varmasti ole akvaario kypsä. Lasillinen hanavettä olisi antamut saman tuloksen.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”