105 l kasviakvaario asukkeineen

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusi lemmikki ja uutta kivaa postista

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Kävin samalla reissulla kun muuallakin akvaariokaupassa tänään. Poikasten luovutus on tältä päivää peruuntunut veljen sairastumisen takia. Samalla otin mukaan sieltä nyt kun muistin 5 petokotiloa. Luin jostain että jos on paljon etanoita, vasta 5 riittää pitämään akvaarion puhtaana jos akvaarion koko on muistaakseni n. 15 gallonaa. Mutta minulla on enemmän "gallonoita", n. 22 gallonaa. Jospas nuo onnistuu ainakin vähentämään niitä. En tiennyt miten ne oikein pitäisi kotiuttaa, laitoin ne ensin litran astiaan ja lorautin akvaariovettä puoli kupillista 10 minuutin välein. Ne eivät ole ilmeisesti kotiuttamisen suhteen kovin kranttuja sentään. Yksi kotiloista näytti aivan kuolleelta kun oli liikkumaton. Säikäytin sitä tökkäisemällä varovaisesti pillillä, niin sekin on ilmeisesti elossa koska vetäytyi vain syvemmälle kuoreen. 2 aktiivisinta alkoi heti tutkia litran astiaa, en odottanut että ne liikkuisi noin nopeasti, huh. 30 minuutin päästä poimin lusikalla ne sieltä ja tiputin tankkiin. Ne on aika komeita mutta pikkuisen puistattavia. Ei kuitenkaan läheskään niin ällöttäviä kuin tuholaiskotilot.

Aamulla vaihdoin vettä yli 50 % 60 litran tankissa, neontetran paraneminen on ollut nopeaa. Yhtä helppoa kuin sillä olisi ollut joku tavallinen flunssa. Se on pullea ja liikkuu muuiden joukossa normaalisti nysine häntineen. 3:n päivän pimennys on auttanut, en näe nyt sinilevää yhtään tankissa. Saa nähdä tuleeko pian takaisin, toivottavasti ei ikinä. Eilen hain viimein postista myös Etsy.comista tilaamani akvaariovalon telineen. Nyt valo on korkeammalla eikä enää piripinnassa akvaariossa. Teline on tyylikäs ja sulautuu akvaariovalon muotoihin saumattomasti kuin olisi osa sitä. Muutoin akvaarion sisustus on vielä kesken, eikä kovinkaan miellyttävän näköinen silmälle.

KUVIA:
5 uutta petokotiloa
petokotilot1.jpg
petokotilot3.jpg
Uusi teline valoille:
akvaariovaloteline.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusia kaloja ja akvaarion uudelleenjärjestelyjä

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tänäänkin veli oli sairaana jotenka ajattelin luovuttaa osan itse kauppaan, minulla oli kaupasta otettu pari pussia kaloille. Pyydystin 4 monnista 60 litran altaasta "sotkemasta" mutta haaviin osui komea pitkäeväinen monninen moneenkin kertaan. En halunnut luopua siitä jotenka päästin sen takaisin altaaseen. Jätin 4 monnista sinne ja 4 vein kauppaan pussissa.

Huijausmenetelmä oli paras poikasten pyydystämiseen, hätistin niitä pienemmällä haavilla jolloinka ne jäi helpommin isompaan mustaverkkoiseen haaviin, mitä ne eivät niin hyvin näe. Mutta hyllykkö oli aivan liian ahdas liikuttamaan pitkävartista isoa haavia, jotenka minun piti purkaa yksi hylly pois. Lisäksi purin pitkävartisia kasveja pois, että saan enemmän haaville liikkumatilaa. Yksi neontetrakin tuli sankkoon mukaan ja se piti erikseen pyydystää sankosta pienellä haavilla. Sankosta pyydystin pienellä haavilla ne pussiin, mikä oli kokemattomalle aika hankalaa.

Minä en ole kiintynyt 60 litraisen altaan kaloihin niin paljon kuin poikasaltaan kaloihin. Se on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle kuin muut altaat ja se näkyy. Kävin kaupasta vaihtamassa 4 otocinclusta mukaan ja totutin niitä pussissa uuteen akvaarioon. Sitä ennen piti hieman siivoja ja järjestellä tankkia. Pistin takaisin juurakon ja laitoin pitkävartiset kasvit kasvamaan taka-alalle. Yritin imuroida muutaman etanankin pois. Puhkoin pussiin pari reikää, että vesi sekoittuu pussiin. Ne olivat kovin säikkyjä ja pistin valot siksi aikaa pois. Mutta yhtä niistä en näe, se vilahti silmän alta jonnekin. En nähnyt edes sen uivan avoimesta pussista tankkiin, tai en vain huomannut. En löydä neljättä otoa mistään, mikä harmittaa hieman. Jospas se on niin hyvin vain piilossa. Neuroottisesti tarkistin pussin moneen kertaan ja huuhtelinkin vedellä. Minua häiritsee kovasti pakkoajatus, että kadotan kalan vain jonnekin akvaarion ulkopuolelle, ja se ei saa happea. Vedenvaihdossakin joskus tulee sellainen typerä ajatus että kadotan kalan pyttyyn.

Ne ovat paljon pienempiä kuin oletin. Ne eivät ikinä kasva lähellekään niin kookkaiksi kuin monniset ja sopinevat hyvin tuohon pieneen tankkiin. 3 niistä alkoi heti syödä lasista levää, nyt levää ei tankissa juuri olekaan 3:n päivän pimennyksen takia. Monnisia on nyt vain 4 mikä voi olla liian vähän tehden ne pelokkaaksi. Otojakin suositellaan otettavaksi 6 kerralla. Ehkäpä vielä hankin pari lisääkin. Mutta sitä ennen hankin varmaan korurihmakalaparin uimaan pintakerroksiin. Saa nähdä.

Poikasten luovutus (n.13 kpl) jäänee ensi viikkoon, ne on kätevämpää viedä kerralla sankossa. Eikä minulla ole niin kiirekään, kivahan noita on katsella. Ne ovat lihoneet ihan älyttömän paljon, ehkäpä pitäisi jo rajoittaa ruokaa. Olen antanut pohjatabletin useamminkin kuin 3:sti päivässä kun se näyttää melko nopeasti menevän.


KUVIA:
Akvaario oto.jpg
Otocincluksia lasissa:
oto4.jpg
oto1.jpg
oto2.jpg
oto3.jpg
Monnisen poikasia poikasaltaassa:
lihavat pullukat.jpg
Viimeksi muokannut TaijaT, 17:48, 22.03.2023. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Otot

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Onneksi puuttuva otocinclus löytyi lehden päältä lekottelemasta. 3 muuta ovat tosi aktiivisia ja 2 niistä ajaa toisiaan leikkisän näköisesti takaa etulasia pitkin. Näyttävät sopeutuneen nopeasti uuteen asuntoon, hyvä. Monnisetkin uskaltautui syömään mököttämästä takanurkasta, ainakin 3 niistä. Tottumuksesta laitoin vahingossa kokonaisen pohjatabletin puolikkaina akvaarioon, mahtaa jäädä syömättä osa. Otocinclusta 2 näytti innostuvan jonkun ajan päästä myös pohjaruokatableteista, mietin pitäisiköhän niille kuitenkin ostaa myös kasvisruokaa koska ovat pääasiassa levänsyöjiä ja akvaario on aika siisti nyt. Alan olla tyytyväinen akvaarioon ja olen lajivalintoihin tyytyväinen. Jos ei olisi neontetroja, olisin valinnut varmaan 10 kpl kääpiomonnisia, ne on tosi söpöjä.

KUVIA:
otot2.jpg
otot.jpg
otot3.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusi video täplämonnisista taas..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Uusi video täplämonnisista:

https://youtu.be/8aCkBDdv36I

Saman iltana kun niiden vienti kauppaan keskiviikkona peruuntui täplämonniset tuntuivat aivan villiintyvän altaassa. Niillä oli yöllä "bileet" noin keskiyöllä ja ne ui edestakaisin non stop ainakin puoli tuntia. Pitempään en jaksanut niitä seurata. Kuvasin niitä ja editoin amatöörimäisillä taidoillani videon niistä nettiin. Siihen meni monta tuntia kun ohjelma ei suostunut toimimaan koneellani. Videioiden siirto koneellekin on ipadilla hankalaa, käytin google drivea josta tila oli loppunut. Vaikka tyhjensin roskakorin, ei tila siitä mihinkään kasvanut, vaan jouduin tilaamana 100 gigaa tilaa lisää.

Vähän iloa on heikentänyt taas huoli neontetroista, yhdellä tetralla on taas hännässään joku pilkku 60 litran altaassa, tällä kertaa eri tetralla. Joudun seurailemaan sitä muutaman päivän, suolakylpyyn se ei suostunut vaan oli aivan liian vikkelä. En haluaisi perään uutta lääkekuuria laittaa..

Petokotilot viettävät näemmä suurimman osan ajasta piilossa ja vielä kotilot ei ole vähentyneet 105 litran akvaariossa. Joudun poimimaan niitä aina kun ennätän itsekin pois. Mutta ekana iltana näin jo monta tyhjää etanan kuorta pohjalla, ne olivat siis syöneet muutaman. Ludwigiat ovat jostain syystä karistaneet lehtiä niin paljon, että on vain paljaat rungot jäljellä, aika rumaa. Joutunen ostamaan ennenpitkää lisää kasveja ja erilaisia, jotka viihtyisivätkin altaassa.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Hauska video monnisista ja kiva katsoa kun ne viilettävät isona parvena omia touhujaan :) Ne näyttävät jo tosi isoilta. Olisipa meidänkin lähiliikkeessä jonkun harrastajan kasvattamia kaloja myynnissä. Ostaisin varmasti.

Ai niin sinilevästä piti vielä kirjoittaa. Meillä on ollut sinilevää lähes poikkeuksetta liikaruokinnan seurauksena. Silloin on ollut nuoria kaloja altaassa ja tarkoituksella ruokitaan paljon, jotta kasvu on hyvää. Silloin fosfaatti nousee ja sinilevä nostaa päätään heti. Uinumaan saan sen vähentämällä ruokintaa ja tihentämällä vedenvaihtoja. Kokonaan pois sitä tuskin saa koskaan.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Joo kiva kun joku viittii kattoo videoita.. :)

Joo pitänee mitata jossain välissä myös fosfaatit. Minähän alussa tottumuksesta taisin jopa lisäillä fosfaatteja kun se on auttanut leviin toisessakin tankissa ja sitten huomasin että levät vain kasvaa. Näemmä minulla on viherpilkkulevää jokaisessa hitaasti kasvavassa kasvissa tankista riippumatta joka on ilmeisesti fosfaatin epätasapainosta johtuvaa. Nyt sinilevä on kyllä ollut poissa, ei ole näkynyt yhtään. Vaikka en laittanut huppua, niin 3:n päivän valottomuus teki ihmeitä myös muille leville. Lisäksi nyt kun on 4 monnista vain 60 litran altaassa niin ei luulisi olevan enää liikaa kalojakaan.

Mukavaa kun monniset ei enää ole niin arkojakaan. Ja alkavat olla täysikasvuisia. Kitukasvuisia on yhä pari, jospas ne sinnittelee, itsellä ei harmi kyllä ole tilaa ottaa enää yhtään. Tunnistan noista isoista monnisista jopa yhden kummallisen näköisen poikasen, jonka huomasin jo heti alkuviikkoina, että sillä oli lurpahtanut selkäevä ja epäilin että mahtaako selvitä. Se on yhä elossa ja evä on komeasti kasvanut pituutta. Mitään surkastunutta kalassa ei enää ole, vaan komean näköinen kala, tosin erikoisen näköinen.

Joo mielelläänhän mä möisin jollekin täällä noi ylimääräiset monniseni, mutta suurin osa lukijoista mahtaa olla Etelä-Suomesta.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Leväbarbit ja kasvivalinnat

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tekisi mieli luopua yhdestä leväbarbista, mahtaa allas olla aika ahdas niille kun niitä on 5 kpl 105 litran altaassa. Nimittäin minusta monnisetkin 60 litran altaassa vaikuttaa jopa tyytyväisemmiltä kun ei ole niillä enää niin ahdasta. Nyt niitä on ilo katsellakin kun koko näkymää ei peitä monnisparvi. Isoin leväbarbi on jo todella lihava, kerjää non stop ruokaa ja terrorisoi muita, eikä anna niiden rauhassa syödä. Toisaalta pitää muut laihempina siten, hah. Minusta tuntuu että ahtaus vaikuttaa siihen, että se yksi on niin ärtsy. Se on mahan kohdalta jo kohta pari senttiä paksu. Se syö suurimman osan monnistenkin ruoista, eikä ne ehdi paljoa syömään, ellen ruopea ruokkimaan suurempaa määrää, onhan nuo leväbarbitkin jo kasvaneet. Tubifex kuutiot monniset ehtii tosin syödä. Aiemmin se oli ajoittaista, mutta nyt tuntuu että joka aterialla.

Kuvassa myös ludwigiat, miten ne on karisseet. Taidan korvata sen papukaijalehdellä, mikä pitäisi olla helppohoitoisempi. En ole tosin jaksanut laittaa pohjatabletteja aikoihin akvaarioon. Ludwigiat tykkäsi alussa juuritableteista, sekä co2 -systeemistäni. En ole alun jälkeen innostunut yhtään co2 lannoittamisesta, koska se on niin työlästä ja kasvaahan suurin osa kasveista ilmankin.

KUVAT:
Isoin leväbarbi on jo todella paksu:
Leväbarbit1.jpg
leväbarbit3.jpg
leväbarbit2.jpg
Ludwigiat ne vain karistelee lehtiä:
Ludwigiat.jpg
ludwigiat2.jpg
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Näyttääkö vain kuvissa vai onko noilla leväbarbeilla kultainen juova mustan juovan yläpuolella? Aloin vaan miettimään kun mainitsit, että yksi niistä on lihava, että onko ne/se mahdollisesti joku leväbarbin sukulainen. Meille on sattunut joskus näitä sukulaisia, kun ne myydään kaupoissa niin pieninä ettei niitä erota oikeista leväbarbeista. Joskus on viikset, joskus ei. Oikeilla leväbarbeilla pitäisi olla. Kuvassa muutaman sukulaisen eroja. Loppujen lopuksi sillä ei käytännössä taida olla merkitystä onko oikea leväbarbi vai sukulainen, mutta käytöksessä on ollut pieniä eroja ja levänsyönti tehokkuudessa.
Liitteet
4172B26B-2C36-4B26-83AE-F4C38894A15C.jpeg
4172B26B-2C36-4B26-83AE-F4C38894A15C.jpeg (84.59 KiB) Katsottu 3621 kertaa
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Joo on ne varmaan ihan normaaleja lihavatkin leväbarbit, akvaarioissa yleensä näkee vain hoikempina. MInusta noilla on kyllä aika kultainen väritys mikä on kivan näköistä. Näyttää ekan ja tokan kuvan sekoitukselta ylhäältä laskien. Tietääkseni samasta lajista on muutama värimuunnos, kultainen väritys on yks. En minä muuten haluaisi luopua mistään mutta haluaisin varmistaa että ovat tyytyväisiä akvaariossa enkä varmaan luovu kun en tiedä ottajia. Leväbarbit muksii helposti itseään myös kanteen, joka ei ole tasainen pohjasta, vaan siinä on kaikenlaisia ulokkeita johon satuttaa itseään. Niillä on yhtenään suomu tai pari poissa, mistä en enää ole niin huolissani.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Samaa katsoin, että ainakin yks leväbarbeistasi muistuttaa Crossocheilus Atrilimesta eli Suomessa näitä on myyty joskus Pikkuleväbarbin nimellä ja mainittu kuulemma Markku Varjon kirjassakin. On korkeampi malliltaan juuri vatsan kohdalta, eikä ilmeisesti kasva ihan niin isoksi kuin Crossocheilus Siamensis eli tavallinen leväbarbi.

Leväbarbit on kai kaikki luonnosta pyydettyjä, joten nuo mainitsemasi kultaiset muunnokset ovat ilmeisesti juuri normaalin leväbarbin lähisukulaisia.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Poikasaltaan purku

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Tietääkseni leväbarbeja kasvatetaan hormonien avulla, koska akvaario-oloissa ne ei muutoin lisäänny. En tiedä pyydetäänkö kovin paljon myös elävältä.

Päiväkirjaa:
Olipa kiva päästä poikasaltaasta, koska kämpässä tunkkainen mullan haju tympäisi. Lisäksi ilmankosteus on niin älytön jo kun on 3 akvaariota pienessä huoneessa pulputtamassa joista 2 vielä on avoin. Eihän ne varmaan enää olisi viihtyneet kauan ahtaassa altaassa, joka oli niin matalakin. Veljen kanssa pyydystettiin eläimet ja se oli hankalampaa kuin luulin. Mutta veli hääti pienemmällä haavilla ja minä pyydystin isolla haavilla, ne oli tosi nopeita silti. Allas piti tyhjentää sitä ennen koristeita ja kasveista kokonaan, mikä jo hätäännytti kaloja, vaikka valaistus oli hämärä. Sankon kansi piti teipata kiinni kun olin pyydystänyt poikaset vääränkokoiseen sankkoon ettei kansi sopinut. Pikkuisen hermostutti kun sankossa kuului kova muksina kun kannoin sankkoa varovaisesti portaat alas autoon. Onneksi veli vinkkasi lähtiessä että tarkistan haavin onko jäänyt siihen kalaa, no olihan siellä yksi. Ja toinen oli juuttunut sankossa mukaan laitettuun muovikantoon, sinne uumeniin, onneksi mukava nainen kaupassa älysi tarkistaa sen. En kehdannut jäädä liikkeeseen, vaikka uteliaisuus vaivasi miten ne alkaa sopeutumaan sinne ja minne ne pistetään.

Kylläpäs olohuone näyttää nyt tyhjältä. Tuntuu että siinä on akvaarion kokoinen reikä, tihensin huonekaluja hieman, häiritsee silti valkoinen ovi joka on aina ummessa ja joka toimii seinän osana puolittain television takana. Altaan pesuun meni paljon aikaa ja se jäi kesken. Ajattelin että kuivukoon loput hiekat, siten ne on helppo puhdistaa roskiin, sen jälkeen vasta pesen altaan. Hiekka oli sekoittunut niin multaan että menee sekin roskiin. Pesin suodattimen ja lämmittimen ja pistin kuivumaan. Pistin kasvit suurimman osan roskiin. Riparium kasvit pistin likoon pesuvatiin, kunhan jaksan alan sovitella niitä 60 litran altaaseen. Peikonlehti on varmaan liian iso ja sille joutuu ostamaan ruukun ja multaa johon istuttaa se. Otin myös ostamani viirivehkan mullista pois likoamaan veteen, koska se on sopivan pieni ripariumkasviksi.

En muistanut ottaa kuvia kaloista sankossa ja laskea niitä kuten yleensä teen. Eipä tuolla ole väliksikään. Viime laskujen mukaan niitä on 13. Kävin samalla gigantista samanlaisen toisen valvontakameran, että voin tarkkailla ruoka-automaatin toimintaa jos lähden lomalle. Pistin valvontakameran nytkin huvikseen päälle 60 litraisen akvaarion eteen, koska kiinnostaa katsella mitä kalat puuhailee öisin.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Etanat syöneet kasvit piloille

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Odotan kevättä innolla, että viitsii tilata postista lisää kasveja ilman että ne paleltuu pakkasessa tai että pitää ostaa pakkaspussi. Mutta en oikein tiedä mitä ja innostaakokaan. Etanat on syöneet rikki entiset kasvit rumiksi. Eilen tuli kaliumtesti postista ja en oikein ymmärrä sitä. Siinä piti laittaa jotain jauhetta reagenssin kanssa ja katsoa kuinka paljon jää pohjalle sakkaa. Pohjalla on vain parin millin kerros sakkaa ja mitta-asteikon mukaan kaliumia siis on yli 15 yksikköä, eli varmaankin liikaa kun olen lisäillyt sitä. Mitä vähemmän sakkaa, sen enemmän kaliumia mitta-asteikon mukaan. Pistin hölmöyksissäni fosfaattitestinkin viemäriin, kun luulin että ne on loppuneen ammoniakkitestin jämiä.

Kaliumin puutteesta ei lehtien reikääntyminen siis johdu. Petokotiloita on aivan liian vähän etanaongelman hillitsemiseen ja taidan hankkia niitä lisää pian, kunhan kova flunssa hellittää. Akvaariosta on loppuneet levät kokonaan, kun on leväbarbejakin ja nyt on vuorossa kasvit ruokalistalla. Leväbarbit on supernälkäisiä jatkuvasti kerjäämässä ruokaa kun ei ole enää levää syötäväksi. Ainoat levät mitä on jäljellä on niin sitkeitä, että mikään eläin ei niitä syö. Loppunut innostus aquascapingista, kun ei se maisema kauaa pysy kauniina. En tajua miten jaksoin hoitaa kasvitkin kun eläimet vie kaiken aikani ja huomioni.

Jätin märkää hiekkaa sankoon toissapäivänä ja eilen haju oli kamala, se alkoi haista viemärille. Sairaana piti käydä tyhjentämässä se roskiin. Eilen laittelin jo elossa olevia viirivehkoja 60 litraiseen roikkumaan rautalangoin eikä se näytä oikein miltään. Valo osuu vain niiden valkoisiin runkoihin ja itse kauniit vihreät lehdet ei oikein näy. En tiedä, inspis puuttuu.. Aquascaping on tosi vaikeaa, varsinkin ripariumin tekeminen. Kasveja saa hädintuskin pysymään pystyssä rautalangoin, ilman että repii samalla kasveja.

En ole edes kuullut että etanat söisi pilalle kenenkään kasvit, mutta se on on ainoa looginen selitys, kun levät loppuu. Ne ei lakkaa lisääntymästä, jos ruokaa on vähemmän, kuten on foorumeissa väitetty. Ne lisääntyy täsmälleen niin kauan kun akvaariossa on mitään orgaanista. Vaikka löytyy tyhjiä kuoria, niin keskimäärin 5 päivässä lie syö nuo petokotilot jos sitäkään, niiden pitäisi syödä 50 päivässä. Vaikka joka päivä pyydystäisin 50 kotiloa, eikä missään näy kotiloita enää, seuraavana päivänä näkyy 50 uutta kotiloa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Akvaariokauppareissu

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Pitihän se käydä tietenkin hirveässä flunssassa kaupassa kun jäi vaivaamaan nuo etanat. Ostin root tabseja lisää kun entiset loppuivat sekä 5 uutta petokotiloa. Ei todellakaan haittaa jos niitä olisi liikaa, niitähän voi helposti siirtää tarvittaessa toiseen etana-akvaarioon. Ostin myös kasvisruokaa otocincluseille nimeltään Tetra pleco tablets sekä lisää Sera Viformo nature -pohjatabletteja kun purkki oli huvennut äkkiä. Ne pohjatabletit näyttää olevan kaikkien kalojen lempiruokaa, ilmeisesti laadukasta evästä. Lisäksi näin kaupassa uusia kaloja, jotka oli tosi oudon näköisiä, marmoritapparakaloja. Ne uivat pinnalla ja ovat muodoltaan litteitä sivusta. Ne kuulemma sopisivat 60 litrankin akvaarioon. Pitänee miettiä hankkisiko niitä korurihmakalojen sijaan..

Kaikki luovutetut monniset oli pistetty samaan altaaseen missä oli muitakin täplämonnisia jotka on kyllä huvennut nopeasti, enkä jäänyt niitä flunssan takia ihailemaan pitkäksi aikaa. Ne olivat hauskan näköisiä. Kuulemma menevät hyvin, mikä on kivaa kuulla. Eihän tästä taloudellisesti hyödy, mutta jos on iloa minun kasvattamista monnisista jonnekin, eivätkä jää kauppaan virumaan, se on kivaa kuultavaa. Ne on söpöjä lemmikkikaloja, toisin kuin monet jotka on vain tylsiä koristeita. Altaassa on yhä älyttömän iso yksinäinen täplämonninen, joka voittaa koossa jopa minun vahimmat monniseni. Se on varmaan 7 cm pitkä. Mahtaa ne ihmetellä kun pääsivät oikeaan akvaarioon jossa ne näkee sivultakin ulos. Entinen allas oli jo aivan liian matala, monniset tykkää uida välillä pintakerroksissakin, mikä tekee niistä outoja kaloja. Kyllä minua huoletti ekana ja tokanakin päivänä, miltä muutos niistä mahtaa tuntua. Samalla on tosi kivaa että pääsee suuresta työtaakasta, mitä ne aiheutti minulle. Pääasiassa on helpotus päästä niistä, kun hädin tuskin jaksan keskittyä kahteen akvaarioon.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Lode »

Tapparakalat ovat kyllä hauskan näköisiä, itselläni ei ole koskaan ollut. Sopivat tosiaan pieneenkin akvaarioon, mutta käsittääkseni vaativat tosi puhtaan veden (eli vedenvaihtoväli ei saisi venyä) ja humusuutteen käyttöä viihtyäkseen. Myös kansilasit on ilmeisesti pakolliset, pomppivat helposti lattialle. Ei noista vaatimuksista mikään ole mahdoton, mutta varmaan helpompiakin kaloja löytyy, jos jaksaminen on jo valmiiksi koetuksella. Marmoritapparakala on kylläkin ainakin Varjon mukaan heimon kestävimpiä ja helppohoitoisimpia lajeja, niitä näkyy usein myynnissä.

Kiva kuulla että monniset otettiin ilolla vastaan! Varmastikin niille ostaja löytyy pian, monet ostaisivat nimenomaan Suomessa kasvatettuja kaloja mielellään, jos niitä vain olisi enemmän tarjolla.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Leväbarbit eivät nykyään ole luonnosta peräisin vaan niitä viljellään Kaakkois-Aasiassa suuria määriä. Ne saavat hormonipiikin, jonka jälkeen suostuvat kutemaan. Muutama prosentti kaloista kuolee piikin aiheuttamiin komplikaatioihin. Sama pätee moniin muihin suosittuihin lajeihin, jotka eivät suostu kutemaan normaalikeinoin, mm. tulipyrstö, piikkisilmät, tulijuovabarbi, jotkut imumonnit jne.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Ikäväähän tuommoinen on. Akvaarioharrastus ei täysin voikaan olla eettinen harrastus, monesti kalat kuolee aloittelijallakin yrityksen ja erehdyksen kautta. Hankin nuo leväbarbit ennenkuin tiesin edes lajista miten niitä kasvatetaan.

EDIT: Jos kaupoissa olisi eettisempiä vaihtoehtoja esim levänsyöjiksi tai sitten erilaisilta eettisemmiltä kasvattajilta vaikka vähän kalliimmin, niin tavallinen kuluttajakin kuten minä varmaan ostaisi. Sen verran voisi vaikuttaa. Mutta harrastus on niin pientä, niin vain tehokasvattajien kaloja myydään. Mutta moni ei tiedä edes hirveyksistä mitä ne kestää kasvattamoissa.

Päiväkirjaa:
Pitänee luopua liiallisesta itsekriittisyydestä että jaksaisi innostaa taas kalat. Nyt kun flunssa alkaa hellittää, sain laitettua muutamia kasveja ripariumiksi 60 litraiseen. Kävin katsomassa uusia kasveja, kaupassa ei ollutkaan punaisia kasveja, ostin jonkun herttalehtimäisen nopeasti kasvavan kasvin, en tiedä vielä minne sen pistän. Samalla osui silmään erityisen vilkas taistelukala. Se seuraili sormea ja ui hyvinkin rivakasti, koska oli lyhyteväinen. Se oli myös kyllä aika kookas. Päätin ottaa tämän kuolleen taistelukalan tilalle, koska sain sen ilmaiseksi. Se oli mielenkiintoisen monivärinen kala, riippuen valosta se on vihreä, kuparin värinen, turkoosi tai sininen, jopa valkoinen.

Korurihmakaloista ja tapparakaloista luovuin ajatuksena, koska tarvitsisin tosiaankin kannen ettei ne hyppää pois. En halua murehtia öisin että jos ne hyppää, silloin en voi myöskään ripustaa kasveja roikkumaan reunoihin kuten yritän tehdä nyt. Minulla ei ole suuria toiveita tuon kalan suhteen, koska entiselle kävi niin huonosti. Mutta se oli niin levoton jo pussissa, että halusi selvästi sieltä jo pois, jotenka leikkasin pussiin aukon 10 minuuttia pussia uitettuani akvaariossa, josta se jo minuutin päästä oli uinut pois. Se alkoi heti rivakasti tutkimaan tankkia. Kiva katsella kalaa joka osaa uidakin eikä tarvi pelätä että se väsähtää kesken matkan. Eikä tuo ole vähääkään ujo. Muut kalat säikähtivät ensin kalaa, toivottavasti tottuvat siihen pian. Pitäisiköhän nostaa lämpötilaa 25 asteeseen taas, tankissa on lämpötila pysynyt 24,5 asteessa.. Päätin olla murehtimatta myöskään neontetroja. Yhdellä on taaskin suussa kasvain, tällä kertaa alahuulessa, että se voi syödä. Se on muuten virkeä ja pullea, jotenka se ei ole minun mielestä sairas. Yksi on leväruton takia menettänyt häntänsä, mutta muuten virkeä. Toisellakin on lähtenyt nyt häntä, mutta kaikki kalat on virkeitä. Koska häntä on melkoisen siisti, en ole viitsinyt toistaa antibioottikuuria. Kaloilla on yllättävän hyvä kyky parantua pienemmistä taudeista. Tosin olen laittanut varalta vooglea tankkiin viikon ajan, ehkäpä pitäisi nytkin kun on taas uusi kala.

EDIT:
Kranttu näyttää tuokin kala olevan, olen kokeillut pistää sille erilaisia ruokia, se pykeltää ne pois. Sille kelpasi muutama rae addison's betta pro -rakeita. Sille näytti kelpaavan kyllä pohjatabletti myös, jota se mutusteli ison palan mutta pykelsi senkin pois. Mutta niin kauan kun jaksaa uida noin hyvin, niin lie terve kala.

akvaario1.jpg
akvaario2.jpg
taisto1.jpg
taisto2.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusi kala

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Uusi taistelukala on hieman hermostuttava kun muistan niin hyvin yhä miten edelliselle kävi. En osaa sanoa viihtyykö se hyvin vaiko ei, se ui todella paljon, jopa levottomasti monesti etulasissa, mitä lie se siinä tekee. Kun tulen lähemmäs se tulee etulasiin ja tuntuu melkein leikkisältä, se osaa kontrolloida syömistään, eikä näemmä syö yli tarpeen. Ehkäpä sille pitäisi keksiä viihdykettä. Jos se elää yli 2 viikkoa, niin voisi harkita sille kumppania, niin ei tarvitse murehtia onko sillä tylsää. Se tykkää ahtaista paikoista ja ui monesti tarpeettomasti sammalpallojen etupuolelta, lasin ja sammalpallon välissä on todella ahdas pieni kolo josta se pujahtaa useita kertoja päivässä. Tämä kala ui pohjassa aivan yhtä paljon kuin pintakerroksissakin vaihtaen koko ajan paikkaa.

Yöllä näin sen uivan yhtä levottomasti kuin päivälläkin valvontakamerasta, enkä siis tiedä nukkuuko se ollenkaan, vai onko sillä uniongelma. Monniset on tosi outoja öisin ja ihan hyperinä uivat ympäri tankkia kukin erikseen, ei siis joukkona. Ehkäpä ne häiritsee muiden unta. Sille onneksi on kelvannut ruoka kuitenkin ja se tykkää nappailla myös pohjaruokaa. Se on paljon "alphampi" kuin entinen eikä onneksi yhtään ujo. Pistin kokeeksi sille suodattimen ilmaletkun venttiilin kellumaan veteen koska minulla ei ole pingispalloa. Se väläytti hassua harjaansa sille ensin mutta jätti sen rauhaan sen jälkeen. Omalle peilikuvalle se ei reagoinut.

Mutta tuo kala vaikuttaa minusta aika älykkäältä ja vilkkaalta ja se olisi sopiva kanditaatti opettaa jotain temppujakin. En vain mahda jaksaa.. Sen naama on minusta vähän söpömpi kuin normaalisti, sillä ei ole niin yrmeä suu kuin useimmilla taistelukaloilla on. Silmät ovat hieman pienemmät kuin "luisevammilla malleilla", hah. Sillä on juuri sopivan mittaiset evät, minusta ne näyttää aika pitkiltä, mutta eivät ole täysin liehuvat, jotka haittaa kalan uintia. Tämä on todella nopea ja aktiivinen uimari, eikä sen pitkähköt evät tunnu häiritsevän onneksi yhtään sen menoa. Se on juuri sopivan värinen minun altaaseen, se ei ole liian korea, eikä liian ruma. Se on täsmälleen sopiva ja ilman tuon kalan aktiivista käytöstä, en olisi ottanut sitä edes mukaan kaupassa. Mietin vain taikauskoisesti, että ehkäpä tuo kala halusikin mukaan kaupasta kun yritti herättää huomioni. Se näytti paljon rumemmalta kaupan karussa altaassa, tuossa altaassa se on tosi komea. a
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Lode »

Hienon kalan löysit tosiaan, erikoista että ilmaiseksi luopuivat! Toivotaan sille pidempää ikää kuin edelliselle. Mielestäni lupaa hyvää, että se on aktiivinen ja utelias, niin taistojen kuuluukin olla ja siksi ovatkin niin ihania :) En malta odottaa että saan itse pitkään haaveilemani taisto-piikkisilmä -altaan pystyyn kesällä.

Jos pitäydyt viikottaisissa vedenvaihdoissa ja yrität sen kautta stabiloida olosuhteet akvaariossa, uskon että pyrstöttömät tetrat toipuvat. Kuten sanoit, kaloilla on hyvä kyky myös itse parantaa pieniä vaivoja. Itse olen huomannut, että paras lääke on se säntillinen viikottainen vedenvaihto ja maltillinen ruokinta, ja muuten akvaarion jättäminen vaan rauhaan (jos nyt ei selvästi ole kyseessä mikään erittäin tarttuva epidemia).

Uskon että taisto osaa rauhoittuakin sitten kunhan kotiutuu. Monniset nukkuvat mielestäni aika katkonaisessa rytmissä: minulla selvästi aamuisin heräilevät ja touhuavat, sitten menevät päiväunille eikä ketään näy missään, ja iltapäivällä taas heräilevät touhuamaan. Illalla kun valot sammuu alkaa kuturalli, joten uskon että valvovat pitkälle yöhön ja nukkuvat sitten taas jonkun pätkän. Mielenkiintoisia otuksia kaikkiaan. Taistolle en ehkä ottaisi kumppania kuitenkaan, uskon että se saa kyllä virikkeitä neontetroista ja siitä jos jaksat sitä leikittää tai jopa temppujakin opettaa. Kumppanissa on se vaara, että menee verilöylyksi, ja se voisi olla taas liian suuri stressinaihe sekä kaloille että omistajalle.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Kuvia

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

KUVIA:
60 litran akvaario.jpg
60 litran akvaario2.jpg
Uusi taistelukala:
Sini1.jpg
sini2.jpg
sini4.jpg
Isompi akvaario nyt siivottuna:
iso akvaario3.jpg
Uusi Brasilian sinivuokko oikealla:
brasilian sinivuokko.jpg
iso akvaario.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Lode kirjoitti: 17:05, 05.04.2023 Hienon kalan löysit tosiaan, erikoista että ilmaiseksi luopuivat! Toivotaan sille pidempää ikää kuin edelliselle. Mielestäni lupaa hyvää, että se on aktiivinen ja utelias, niin taistojen kuuluukin olla ja siksi ovatkin niin ihania :) En malta odottaa että saan itse pitkään haaveilemani taisto-piikkisilmä -altaan pystyyn kesällä.

Joo kiitoksia! Tosiaan sain taistelukalan korvaukseksi ilmaiseksi koska entinen kuoli niin äkkiä ja kiva myyjä oli sitä mieltä ettei se ole mun vika.

Päiväkirjaa:
Sain siivottua tänään molemmat akvaariot kun jäänyt vähemmälle huomiolle ankaran flunssan takia, joka on jatkunut jo 2 viikkoa. Isommasta akvaariosta on etanat jo hieman vähentyneet niin siirsin 2 petokotiloa sieltä pienempään akvaarioon. Huomenna varmaan käyn ostamassa 3 lisää jos niitä vielä on pienempään akvaarioon että siinä olisi sitten 5. Isompaan jätän 8. Jospas se auttaa etanainvaasioon. Lisäsin toissapäivänä uuden Brasilian sinivuokon uitettuani sitä 25% vetyperoksidiliuoksessa 20 minuuttia, ettei siihen jää vahingossakaan jonkin uuden etanalajin munia, liekö siitä johtui vaiko jostain muusta syystä, että nyt siinäkin on reikiä! Epäilen että jotain kemikaalijäämiä on jäänyt akvaarioon kun myrkytin kuvittelemiani loisia kaloista, sillä siitä asti kasvit ovat alkaneet reikiintymään. Kokeilen aktiivihiilisuodatusta 2 viikkoa isompaan suodattimeen, jospas se auttaa. Paitsi jos myrkky on mullassa, se ei mahda auttaa. Pienemmässäkin altaassakin 1 viirivehka on kuollut, ei kestänyt ensin kuivahtamista mullassa jonka jälkeen huuhdoin kaikki mullat juurista pois ja pistin veteen.

Taistelukala on omituinen, levoton suorastaan. Se kerjää non stop ruokaa, mutta se ei sille kelpaa kun maha on jo täynnä. Se on aika nirso ja sille kelpaa vain tuo Addison's Betta pro -herkku. Mutta joskus se suostuu näykkäisemään uusia Tetra Pleco tabseja, jotka näyttää olevan kaikkien kalojen uutta herkkua. Muu kalanruoka sille ei kelpaa. Liekö viihdykettä kaipaisi. En jaksa keksiä sille mitään viihdykettä jos ei allas kelpaa. En minä tiedä miten sitä voisi leikittääkään, jos olisi jotain mikroskooppisen pieniä hyppiviä pisteitä, joita voisi jonkun siiman päässä heiluttaa vedessä kuin leikkionkea, paitsi etten ongi kalaa. Löysin myös tilaamani taistelukalan peilin ja kumma kyllä sille se väläytti kerran harjaansa, isoon peiliin se ei reagoinut. Peilistä kelluke oli hajonnut jo postissa, jotenka joudun käyttämään sitä lasin takaa. Aika ankeaa käyttää kuolleen taistelukalan tavaroita, löysin muovioksan jossa se tykkäsi makoilla. Pistin varalta sen tankkiin, otin entisen keinotekoisen lehden pois, kun se ei ole ainakaan sille kelvannut.

Tuo uusi taistelukala tykkää noista sammalpalloista ja tykkää pujahtaa sammalpallon ja etulasin välistä pitäen sitä tunnelina. Tarkkailin valvontakamerasta yöllä kaloja, enkä löytänyt taistelukalaa piilostaan, missä lie nukkuu. Mutta monniset saattaa häiritä sen unta kun ovat läpi yön niin levottomia. Tosi outoja kun ne uiskentelee hyperinä erikseen yöt läpeensä non stop. Mutta toivottavasti tottuu noin vilkkaisiin vipeltäjiin. Samoin otocinclusit ovat samanlaisia yövipeltäjiä näemmä, ne muistuttavat kovasti monnisia muutenkin, ovathan samalta seudulta kotoisin. Ilman taistelukalaa minulla olisi Etelä-Amerikka-akvaario.. Neontetrat, otot ja monniset on kaikki sieltä.

Mutta kaikkein oudointa oli kun kyselin siltä eilen että haluaisiko se tyttöystävän. Se tuntui kuin ymmärtävän mitä tarkoitan! Sillä se jähmettyi paikoilleen ja sitten käänsi tylysti selkänsä. Vastaus oli siis selkeä ei. Tuo kala vaikuttaa tosi ekspressiiviseltä ja sillä tuntuu olevan hyvä kuulo. Se monesti ui etulasissa kuin tanssisi ja yrittää herättää huomiota. Kun tietäisi mitä se kaipaa.. Pidän siitä valtavasti mutta minua ahdistaa jos sen sen naurettavan lyhyen elämän aikana onnistu tarjoamaan sille maksimaalisen hyviä oltavia, on jo kyllin kurjaa että se elää maks 2 vuotta. Lisäksi minua hieman ahdistaa jos tuokin kuolee mystisesti n. parin viikon kuluttua. On jotenkin suurempi paine, koska ne elää vain pari vuotta. Tuo kala on yhtä komea kuin entinenkin, mutta lisäksi sopii paremmin tankkiin, sillä vähän luonnollisempi väristys. En haluaisi pitää sitä kuitenkaan pelkkänä koristeena.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Päiväkirjaa taas..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Turhaan hössötän taistelukalasta lie. Se on sopeutunut hyvin akvaarioon nyt. Minä olen käynyt sitä nyt terveenä katsomassa useita kertoja päivässä eikä se enää ole niin hädissään herättämään huomiotani. Hankin sen nimittäin flunssan lopuilla ja en jaksanut jakaa niin paljon huomiota kalalle. Kala on lie vaan yksinäinen mutta sille riittää kun käy sitä tervehtimässä, olen tehnyt sitä niin useasti, että se on jo kyllästynyt ja välillä haluaa lie olla rauhassakin, hah. Se vaikutti alussa hieman ekstrovertimmalta kalalta mitä itse edes olen ja takuulla paljon ekstrovertimpi kuin entinen, joka olikin alussa jo kuolemansairas. Ja nyt sen luulisi tietävän ja luottavan että ruokin kyllä sen joka päivä montakin kertaa. Se tykkää pikku herkkupaloista pitkin päivää. Katson että sinne ei jää liikoja ruokia uiskentelemaan, että jäävät mätänemään.

Kävin ostamassa 3 petokotiloa lisää eilen 60 litran akvaarioon ja nyt pitäisi kotilo-ongelmakin olla kurissa. Nyt tuntuu hyvältä kun akvaariot on täynnä kaloja, en aio näillä näkymin hankkia enää yhtään, laskin että minulla on nyt 36 kalaa ja 13 petokotiloa. Kävin akvaariokaupassa katsomassa taas taistelukalanaaraita, mutta ne on olleet siellä jo ties kuinka kauan ja niitä kuulemma pitäisi olla mielellään useampi että naaraat saa enemmän olla rauhassa, enkä tiedä mahtuuko tuohon akvaarioon. Naaraita on useita samassa akvaariossa kaupassa ja näyttää että osa niistä on jopa tapellutkin keskenään. Ne on joskus aggressiivisia kaloja, jopa naaraat keskenään, näin olen lukenut.

Nyt tuntuu pinnalle muodostuneen joku omituinen kasvirykelmäkin, kun liimasin teko-oksan imukupilla seinään, muitakin kasveja on takertunut siihen. Taistelukala saa lepäillä siinä halutessaan. En keksi sille nimeä enkä uskallakaan kun nimesin heti ensimmäisen kalan ja se kuoli. Kummallisesti suru yhä tuntuu jonkin verran kun ehdin siihen kiintyä niin paljon. Välillä mietin, miltä tuntuisi jos "Otto-poika" siellä uiskentelisi, näin silloin niin paljon vaivaa tutkia taistelukalojen hoidosta ja ostin sille paljon tavaraa, josta osan peruutin postista. Huomenna jos jaksan voisi taas kokeilla artemian kasvatusta, vaikka en ole onnistunut siinä kovin hyvin. Saisi taistelukala tekemistä jahdatessaan pieniä toukkia akvaariossa. Toinen mikä on jäänyt kokonaan on co2 laitteiden kanssa häärääminen, se on liian työlästä. Kasvit kasvavat muutenkin enkä halua trimmata niitä joka viikko. Nyt jostain syystä kun trimmasin liikaa viimeksi ei enää sulkaärviä ja cabomba valtaakaan isoa akvaariota. 60 litraisessa kasvit eivät taas ole villiintyneet ollenkaan vaikka komean punainen papukaijalehti on ilokseni alkanut komeasti kasvaa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Otocinclus sairas?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tänään huomasin oton selässä valkoisen homemaisen näköisen n. 2 mm halkaisijaltaan olevan läikän. Kokeilen Vooglea, jota kuluu muutenkin säännöllisesti, huomasin että se on aika vähissä. Tilasin välittömästi akvaariokeitaasta sitä lisää, aquamakeria sekä hävittämäni fosfaattitestin uusiksi. Kääk, koko ajan on jotain ongelmia kaloilla, epäilen syyksi neontetroja, jotka tartuttaa tauteja. Tai ehkäpä kaloilla on jokin stressi, 60 litrainen on liian pieni. Minulla on onneksi akvaariosuolaa jos oto alkaa vaikuttaa tosi sairaalta. Kahdella neontetralla on lyhyt häntä, niillä oli jotain valkoista hännässään, muutoin ovat virkeitä ja yhdellä on yhä alahuulessaan jokin kasvain, syö kuitenkin normaalisti ja on virkeä. Kaipa taas jokin tauti leviää kaloissa, eikä minulla ole karanteeniallasta. Olen kyllä harkinnut sellaisen joskus tilaavani, mutta en halua laittaa mtiään isoa allasta pystyyn ja pieneen pitäisi lie hankkia sitten nanosuodatin. Aquaristikshopilla on myynnissä kätevä ja halpa muovinen n. 20 litran allas. Se ei paljoa painaisi ja olisi kirkas josta näkisikin kalan.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Otot ovat huonoja kestämään lääkkeitä. En usko että niitä on järkevää lääkitä ollenkaan, vaan satsata puhtaaseen ympäristöön, ja kalan oma vastustuskyky nujertaa oireiden aiheuttajan jos pystyy. Voogle on varmasti hyväksi ja vesiarvojen pitäminen priimana. 60 litrainen akvaario sopii otoille oikein mainiosti kun ovat niin pikkuisia kaloja. Mutta miettisin kuormittuuko vesi liikaa asukkaiden määrästä ja ruokinnasta, ja onko suodatus riittävä altaan tarpeisiin ja onko riittävän usein vedenvaihtoja. Tämä hyödyttää neontetrojakin siten että jos altaan olosuhteet ovat täydelliset, ne pystyvät paljon paremmin vastustamaan sitä mikä ikinä niiden pyrstöjä riivaakaan.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Juu vaihdoin veden toisen kerran tällä viikolla varalta, jos vedessä on pöpöjä että olisi puhtaampaa. Toinen suodatin oli tosi likainen ja pesin sen. Toista en edes tarkista, kun vesi tuntuu virtaavan, ettei tule liikaa pesemistä yhdelle päivälle bakteerien kannalta. Otocinclus näyttää läheltä katsottuna että siltä on vain tumma väri yhdestä kohdasta kokonaan poissa, kuin se olisi haavoittunut ja siitä olisi lähtenyt "ihon" pala. Se näyttää arpeutuneen. Toivottavasti paranee pian. Olen oppinut luottamaan ettei kalat ihan heti kuitenkaan kuole, jos niillä on joku ongelma ja suurin osa kaloista näyttää välttävän taudit vaikkei olisikaan karanteeniallasta. Hiemanhan se huolettaa aina. Mutta ensin kokeilen aina vooglea ja sitten vasta suolakylpyjä, jos olen varma että kala on tosi sairas. Luin että otot kuitenkin kestävät suolaa. On minulla antibioottejakin varalta mutta yritän nyt välttää niitä yhtenään käyttämästä.

Mutta iloinen asia oli kun vaihdoin vettä taistelukala rupesi leikkimään virrassa, hassua. Se otti kiinni kellukasveja, jotka lähtivät leijumaan vedessä, eikä se yrittänytkään niitä syödä. Entinen taistelukala söi paljon tuota "salaattia" mikä oli omituista kun normiruoka sille ei oikein kelvannut. Se tarkkaili uteliaana koko operaation ajan mitä teen eikä pelännyt yhtään vaikka pistin käsivarrenkin tankkiin, että puhdistan lasit etanoista. Kalaparalle on jopa siivouspäivä vaihtelua. Kun heilutin pinnalla kelluvaa ludwigian oksaa, se tuli uimaan kasvin välistä. Etanoita löytyi paljon ja lasissa oli myöskin etananmunia, siksi innostuin siivoamaan tankin. Viime vedenvaihdolla ei tullut imuroitua kunnolla kun luulin ettei pohja ollut likainen. Mutta se vain ei näytä likaiselta, pienikin vesivirtaus sai pohjan pöllyämään tosi pahasti. On tullut ruokittua viime aikoina myös runsaasti ja pohjalle oli jäänyt
jopa ruoantähteitäkin. Multapallerot on ikävä kyllä peittäneet kokonaan hiekka-alueen, toisaalta se on nyt luonnollisemman näköinen.

Nimesin taistelukalan nyt alustavasti "Emil"-nimiseksi. Suomalaisista nimistä en oikein tykkää, ja olen aika huono keksimään nimiä. Liian hienokaan se ei saa olla. Toivon kovasti, että tämä kala kestää, minulla on tunne että tämä on nuori kala, kun tykkää leikkiäkin.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Oto selvästi sairas..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Olen tarkkaillut akvaariota silloin tällöin pitkin päivää enkä nähnyt neljättä otoa missään, odotin ilta-aterialle ja näin sen, sen selkä oli pitkän homeen peitossa. Yritin pyydystää sitä, mutta en saanut kiinni, eipä tässä auta kuin kokeilla antibioottia, en ainakaan netistä enkä Sera Baktopurin kyljestä mitään kieltoa löytänyt etteikö sitä voisi käyttää myös otoihin. Sera Baktopur on ostamistani lääkkeistä sentään hellävaraisin, koska on täsmälääke bakteereihin ja homeisiin. Oto näyttää kammottavalta eikä sillä ole ruokahalua mutta on vikkelä uimaan karkuun. Enimmäkseen jossain piilottelee. En ole nähnyt sen syövän ja se on kovin levoton silloinkin kun on esillä. Pitänee laittaa myös Vooglea ja kuurin jälkeen taas Easy Life filter mediumia, hyötybakteereja.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”