Uudet vedenvaihtosuositukset kaipaavat tarkistusta!
Valvoja: Moderaattorit
Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
- akvaarion tilavuus ja mitat
- Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
- Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
- Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
- Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
- Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
- Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
- Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Tuohon Tuijan pyyntöön lisäyksenä että kloorin häviämisen lisäksi myös klooramiinista tapautunan ammoniakki/ammoniumin häviämisnopeus olisi mukava tehtävä selvitettäväksi.
Helsinkin vesilaitos siis lisää, olikos se 0,15 mg/l ammoniakkia. pH 6,5:ssä tuosta on noin 1% vapaana ammoniakkina eli siis 0,0015 mg/l. Pitäisi siis pystyä normaaliakvaariossa määrittämään tuota 0,15 mg/l pienempiä pitoisuuksia.
Kun akvaariota kypsennetään kalattomasti, käytetään ammoniakkipitoisuutta 5 mg/l, joten tuo 0,15 mg/l ei typpibakteereille kummoinen suupala ole.
Kloramiini voidaan vedestä hävittää vaikka natriumtiosulfaatilla:
http://www.aqua-web.org/seurat/tas/kauppa.php
Helsinkin vesilaitos siis lisää, olikos se 0,15 mg/l ammoniakkia. pH 6,5:ssä tuosta on noin 1% vapaana ammoniakkina eli siis 0,0015 mg/l. Pitäisi siis pystyä normaaliakvaariossa määrittämään tuota 0,15 mg/l pienempiä pitoisuuksia.
Kun akvaariota kypsennetään kalattomasti, käytetään ammoniakkipitoisuutta 5 mg/l, joten tuo 0,15 mg/l ei typpibakteereille kummoinen suupala ole.
Kloramiini voidaan vedestä hävittää vaikka natriumtiosulfaatilla:
http://www.aqua-web.org/seurat/tas/kauppa.php
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Splittasin ohi menevät jutut tänne: Kevyempää kypsyttelyä
Tuli mieleen että miten ammoniakin/ammoniumin nitriitiksi hajottavat bakteerit suhtautuvat tuohon kun se on kloorin kanssa sidottu. Ehkä ne pystyvät muuttamaan tuota edelleen nitriitiksi ja näin vapauttavat pikkuhiljaa klooriamiinista klooria - tosin tämä on spekulaatiota vailla parempaa tietoa. Tosin jostain luin, että pelkkää klooriamiinia ei esiintyisi, vaan joukossa olisi aina vähän vapaata klooriakin.Tuija kirjoitti:Jospa joku vielä jaksaisi tutkia asiaa tästä eteenpäin, eli klooriamiinin mahdollista haihtumista/hajoamista sen joutuessa tekemisiin bakteerien tai muiden putkistoissa esiintyvien kemikaalin kanssa.
Tuota tukee myös se, että klooriamiinia käytettäessä on todettu putkistossa kulkemisen aikana nitriittipitoisuuden nousseen (ja nitraatinkin, mutta se ei pysy perässä) ja ammoniumin vähentyneen.
http://www.ktl.fi/attachments/suomi/jul ... 1999_2.pdf
Kyllä, ja lauseet ovat rakennettu niin, kuin klooriamiini olisi synonyymi kloorille. Siis klooriamiini hajoaa ja siitä tulee klooria, joka hapettuu kloridiksi. Se mikä kovasti kiinnostaa, syntyykö siitä jälleen tuota ammoniakkia myös. Siis lopultakin, monin paikoin kaupunkien vedenjakelussa, putkesta tuleekin ammoniakkia ja kloridia eikä klooriamiinia - ainakaan niin paljoa kuin vesilaitokselta lähtiessä. Ymmärsinkö oikein? Siis natriumtiosulfaattia ei kloramiinialueillakaan välttämättä tarvita, vaan se riippuisi alueesta? Lisäksi kloramiini, jos se kerran jo putkistossa hajoaa, jatkaa hajoamistaan akvaariossa. Siihen Tuijakin edellä viittasi.maisu kirjoitti: Helsingin_Vesi kirjoitti:
"Lisäämme klooria yhdessä ammoniakin kanssa (noin 0,35+0,17 mg/l), jolloin veteen muodostuu monoklooriamiinia eli sidottua klooria."...
"Sidotun kloorin reaktiivisuus ja desinfiointiteho ja ehkä myös haitallisuus kaloille on kertaluokkaa alhaisempi kuin vapaan kloorin, jota edelleen käytetään joissakin vesilaitoksissa. Alhaisesta reaktiivisuudesta johtuu myös kloorin hidas poistuminen, muuttuminen kloridiksi. Laboratorion pöydällä avoimessa lasissa klooripitoisuus putosi 0,33 -> 0,03 mg/l vasta 11 päivässä. Jakeluverkon putkiston seinämien biofilmin kanssa reagoidessaan kloori tahtoo kulua lähes nollille noin kolmessa vuorokaudessa."...
"Klooritason nousun välttämiseksi mieleni tekee tarjota veden vaihtamisen motoksi: vähän mutta usein. Kloori reagoi vedessä olevien aineksien (kalojen hien?) kanssa ja pelkistynee melko nopeasti kloridiksi."
Tässä ihan yksiselitteisesti puhutaan siitä vedestä mitä saamme hanasta täällä Helsingissä, ei mistään teoriasta.
Lisään vielä: Ja siis todellako, kloramiinin saa pois aktiivihiilellä?
-
- Elite Member
- Viestit: 5470
- Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
- Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Tähän keskusteluun varmaan vielä palataan moneen kertaan kunhan vähän ehditään ajatella ja antaa asian hautua.liina kirjoitti:Lisään vielä: Ja siis todellako, kloramiinin saa pois aktiivihiilellä?
Minuakin tuo aktiivihiilijutska kiinnostaisi kovasti, se vaikuttaa niin näppärältä toteuttaa (esim. jossain muussa yhteydessä mainitsemallani äänekkäämmällä vanhalla suodattimenrohjakkeella, jonka voi nostaa altaasta toiseen vedenvaihtojen yhteydessä).
Toki tuo klooriamiinipitoisuus on putkistomatkallaan jonkin verran laskenut riippuen putkistoviipymäajasta, humushapoista ja bakteerikannasta yms, ei se toki ole kokonaan vähinnyt (tuskin vesi viipyy putkistoissa monia päiviä - tai tiedä sitten Helsingin osalta). Muistaakseni tuossa alkuperäisessä viestissä mitä Maisu lainasi ja jota sinä lainasit oli mainittu käytännön pitoisuusvaihtelu eri mittauspisteissä ympäri Helsinkiä.liina kirjoitti:Siis lopultakin, monin paikoin kaupunkien vedenjakelussa, putkesta tuleekin ammoniakkia ja kloridia eikä klooriamiinia - ainakaan niin paljoa kuin vesilaitokselta lähtiessä. Ymmärsinkö oikein?
Tarkennusta. Jokaisen lauseen perään kysymysmerkki: Klooriamiini hajoaa putkistossa vapaaksi klooriksi ja ammoniakiksi. Kloori pelkistyy kloridiksi ja ammoniakki muuntuu ammoniumiksi. Ammonium hapettuu biofilmin vaikutuksesta nitriitiksi ja edelleen nitraatiksi.sammu kirjoitti:Toki tuo klooriamiinipitoisuus on putkistomatkallaan jonkin verran laskenut riippuen putkistoviipymäajasta, humushapoista ja bakteerikannasta yms,
Näitä kaikkia mainittuja aineita voi esiintyä hanavedessä, riippuen putkistosta minkä läpi vesi on kulkenut. Nitraatti on harvinaisin.
Oikein vai väärin?
Kuinka herkästi nuo eri muutokset tapahtuvat, esimerkiksi kuinka todennäköistä on vapaan kloorin tulo hanasta? Eikö se ole hyvin reaktiivista?
Helsingin veden kirjoituksesta sai käsityksen että vapaa kloori pelkistyy kloridiksi kalojen hien (jarvij kirjoitti:Natriumtiosulfaatti hajoittaa klooriamiinin ja muuttaa vapaan kloorin kloridiksi,

Lisään (edit): Siis en ollenkaan yritä miettiä haittoja näistä aineista nyt, vaan ymmärtää ensin mitä noille aineille tapahtuu.
Tämä prosessi on hieman kiistelty, mutta vastaan siten kuin olen eri lähteistä ymmärtänyt - eli ei kiistaton totuus.liina kirjoitti:Tarkennusta.
Klooriamiinia hajoaa putkistossa jonkin verran ehkä ensin klooriksi (putkistossa on aina pieni - yleensä häviävän pieni , ehkä noin 0.01 mg/l - määrä vapaata klooria), joka on kuten sanoit reaktiivista, mutta huomioi vähäisyys ja sitten kloridiksi (lisääntyy matkalla), jonka ilmeisesti aikaansaa ainakin humushapot.
Ammoniakkipitoisuus ei taida lisääntyä, sillä se kerkiää muuttumaan nitriitiksi. Myös biofilmin bakteerit pystyvät reagoimaan klooriamiiniin sidottuna olevaan ammoniakkiin ja muuttamaan sitä nitriitiksi ja näin vapauttamaan klooria. Eri asia on paljonko bakteereja on - kloorihan ainakin hidastaa niiden lisääntymistä ja tämäkin aiheuttaa joitain reaktioita. Myös nitraatiksi muuntumista esiintyy jonkin verran ja sitä on määrällisesti eniten yleensä jo alkutilanteessa. Koska PH on putkistossa korkea, niin pysyy ammoniakki pääasiassa ammoniakkina.
Sinulla oli hieman toisenlainen käsitys kuin minulla...sammu kirjoitti:Tämä prosessi on hieman kiistelty, mutta vastaan siten kuin olen eri lähteistä ymmärtänyt - eli ei kiistaton totuus.
Tämä ei ole selvää, vaan riippuu putken pituudesta ja sen biofilmin toiminnasta. Ammoniakkia syntyy hajoavasta klooriamiinista, siltä osin kuin se ensin hajoaa putkistossa.sammu kirjoitti: Ammoniakkipitoisuus ei taida lisääntyä, sillä se kerkiää muuttumaan nitriitiksi.
Miten niin putkiston pH olisi korkea? Sehän on mikä veden pH on.sammu kirjoitti:Koska PH on putkistossa korkea, niin pysyy ammoniakki pääasiassa ammoniakkina.

Edit: Onhan se aika korkea vaikkapa Helsingissä, muttei ammoniakin esiintymisen kannalta. Helsingin Vesi: "Veden happamuustaso eli pH on noin 8,3, vesi on siis (korroosion estämiseksi) hyvin lievästi emäksistä."
Täältä taas näkee miten paljon tuo merkitsee ammoniakin esiintymiseen: http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/typenkrt.php Ei todellakaan paljoa ammoniakkia.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jäi vähän epäselväksi missä kaikessa ollaan erimieltä. Muutama asia on kuitenkin selviä, jonka voi tarkistaa vesilaitokselta (tein noin aikoinaan täälläpäin), eli klooriamiinipitoisuus laskee putkistossa, mutta sitä on hanasta tullessa edelleen huomattavia määriä. Yleensä ilmoitetaan kokonaiskloorin määrä ja tuosta vapaan kloorin osuus on häviähän pieni verrattuna sidottuun klooriin (yleensä klooriamiiniin sitoutunut - siis jos tuota edes lisätään tai löytyy ammoniakkia sen syntymiseksi).liina kirjoitti:Sinulla oli hieman toisenlainen käsitys kuin minulla...sammu kirjoitti:Tämä prosessi on hieman kiistelty, mutta vastaan siten kuin olen eri lähteistä ymmärtänyt - eli ei kiistaton totuus.
Saattaa olla myös näin, mutta se taitaisi tarkoittaa sitä, että vapautunut kloori muuttuu tosi nopeasti muuhun muotoon, sillä muutoin vapaa kloori ja vapaa ammoniakki muodostavat uudestaan klooriamiinin.liina kirjoitti:Tämä ei ole selvää, vaan riippuu putken pituudesta ja sen biofilmin toiminnasta. Ammoniakkia syntyy hajoavasta klooriamiinista, siltä osin kuin se ensin hajoaa putkistossa.sammu kirjoitti: Ammoniakkipitoisuus ei taida lisääntyä, sillä se kerkiää muuttumaan nitriitiksi.
Tuo sivuahan juuri kertoo, että yli 7:n PH:ssa ammonium muuttuu ammoniakiksi, joten PH 8.3:ssä on mahdollisuus olla paljon ammoniakkia, mutta ei ammoniumia. Vai pitikö tuo viimeinen sanasi olla "ammoniumia"?liina kirjoitti:Edit: Onhan se aika korkea vaikkapa Helsingissä, muttei ammoniakin esiintymisen kannalta. Helsingin Vesi: "Veden happamuustaso eli pH on noin 8,3, vesi on siis (korroosion estämiseksi) hyvin lievästi emäksistä."
Täältä taas näkee miten paljon tuo merkitsee ammoniakin esiintymiseen: http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/typenkrt.php Ei todellakaan paljoa ammoniakkia.
sammu kirjoitti:Jäi vähän epäselväksi missä kaikessa ollaan erimieltä.liina kirjoitti: Sinulla oli hieman toisenlainen käsitys kuin minulla...
No joo, tästä asiasta tuli tällainen pallo. Vastauksessasi siihen aineitten matkan ja olomuotojen kuvaukseeni, itse en ymmärtänyt täysin selvästi olitko eri mieltä, vaikka kysymykseni oli juuri niin muotoilu. (Kirjoitin: "Ymmärsinkö oikein" ja "Oikein vai väärin")
sammu kirjoitti:[
Muutama asia on kuitenkin selviä, jonka voi tarkistaa vesilaitokselta (tein noin aikoinaan täälläpäin), eli klooriamiinipitoisuus laskee putkistossa, mutta sitä on hanasta tullessa edelleen huomattavia määriä.
Kyllä ja myös veden kulkeman vaihtelevan matkan johdosta huomattava määrä siitä voi olla myös muihin muotoihin hajonneena. Sekin on esimerkkinä olleen Helsingin Veden sivuilta luettavissa. (Tuon kirjoituksen uskottavuus kärsii oudoista epämääräisistä termeistä kuten 'kalojen hiki', mutta se ei varmaankaan vähennä sen faktaa, kunhan ymmärtäisi kirjoituksen vähemmän yksiselitteiset suomenkielen lauseet. Ei varmasti vaikeaa, jos asia on ennestään tuttu.)
Vapaata ammoniakkia ei esiinny kuin se pieni prosentti, minkä siitä Järven sivulta voit lukea.sammu kirjoitti:Saattaa olla myös näin, mutta se taitaisi tarkoittaa sitä, että vapautunut kloori muuttuu tosi nopeasti muuhun muotoon, sillä muutoin vapaa kloori ja vapaa ammoniakki muodostavat uudestaan klooriamiinin.
Ei. Kun ammoniakkia joutuu veteen suurin osa siitä muuttuu ammoniumiksi (NH4 -> NH3), tuon taulukon mukaisesti.Tuo sivuahan juuri kertoo, että yli 7:n PH:ssa ammonium muuttuu ammoniakiksi, joten PH 8.3:ssä on mahdollisuus olla paljon ammoniakkia, mutta ei ammoniumia. Vai pitikö tuo viimeinen sanasi olla "ammoniumia"?
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Siis että ammoniakkia on pieni prosentti ja suuri osa ammoniumina.
Sen siitä sain kun en lukenut loppuun asti, vaan lopetin " pH 7 yläpuolella ammonium muuttuu kaloille hyvin myrkylliseksi ammoniakiksi" virkkeeseen. Tuo kertookin sen miksi olen monesti törmännyt klooriamiinin kirjoitetun muodostuvan ammoniumista ja kloorista, vaikka se muodostuu myös ammoniakista ja kloorista.liina kirjoitti:Vapaata ammoniakkia ei esiinny kuin se pieni prosentti, minkä siitä Järven sivulta voit lukea.sammu kirjoitti:Saattaa olla myös näin, mutta se taitaisi tarkoittaa sitä, että vapautunut kloori muuttuu tosi nopeasti muuhun muotoon, sillä muutoin vapaa kloori ja vapaa ammoniakki muodostavat uudestaan klooriamiinin.
Palaan tähän, koska kuten totesit ohitin tähän varsinaisen vastauksen. Kloori sidotaan juuri siksi ammoniakkiin/ammoniumiin, jotta se pysyisi hajoamatta pitempään kuin vapaa kloori. Klooripitoisuus kuitenkin laskee minun tapauksessani keskimäärin noin 2/3 alkuperäisestä (tosin annosteltava klooriamiinikin voi vaihdella) ja tuossa esim 0.12 mg/l kloorissa on vapaata klooria häviävän pieni osa. Osan ammoniumista ja siitä myrkyllisestä ammoniakkista biofilmin bakteerit muuttavat nitriitiksi ja nitraattipitoisuus lisääntyy matkalla vähiten (kuten varmaankin tarkoitit). Mutta ammoniumia ja ammoniakkia esiintyy ainakin minun tapauksessani, eli ammoniumtyppi on keskimäärin 0.02 mg/l, kun taas nitriittityppi on alle 0.005 mg/l. Nitriittiä saa olla lähtevässä vedessä 0.1 mg/l (en ihan varma oliko juuri tuo, mutta ainakin oikea suuruusluokka), kun taasliina kirjoitti: Klooriamiini hajoaa putkistossa vapaaksi klooriksi ja ammoniakiksi. Kloori pelkistyy kloridiksi ja ammoniakki muuntuu ammoniumiksi. Ammonium hapettuu biofilmin vaikutuksesta nitriitiksi ja edelleen nitraatiksi.
Näitä kaikkia mainittuja aineita voi esiintyä hanavedessä, riippuen putkistosta minkä läpi vesi on kulkenut. Nitraatti on harvinaisin.
Oikein vai väärin?
EDIT (korjataanpa):nitraattia
50 mg/l. Eli jos kirjoittaisit, että OSA klooriamiinista hajoaa, niin voisin olla samaa mieltä.
Okei, niin juuri. Pitäisi alkaa vaikkapa: "Klooriamiinia hajoaa..." tai "Klooriamiinia myös hajoaa...", eikä tyytyä vain lopussa olevaan toteamukseen "Kaikkia mainittuja aineita..."sammu kirjoitti:Eli jos kirjoittaisit, että OSA klooriamiinista hajoaa, niin voisin olla samaa mieltä.
Kiitos vain. Minun tarkoitushan ei ollut ottaa kantaa mikä on häviävän pientä tms. vaan selvittää tapahtumat vedessä. Oma vesi on syytä tuntea, kuten siellä Jyväskylässä näytetään tunnettavan.
Jutussasi oli muuten nitriitti-nitraatti virhe.

Sammu,
Satutko tietämään, miten klooriamiini vähenee putkistossa? Eli aiheutuuko se kemiallisista reaktioista muiden vedessä olevien aineiden kanssa, vai muuttaako se olomuotoaan tappaessaan bakteereita (hieman epätieteellinen ilmaus
)? Yritin tätä jo aiemmin selvittää, mutta en löytänyt tietoa parinkaan illan hakemisella.
Ihmetyttää vain, kun klooriamiinin pitäisi ilmeisesti olla melko 'kestävä' aine, että miksi se kuitenkin heti alkaa vähetä .. olisikohan vedessä myös tiosulfaattia tai vastaavia aineita
Tuija
Satutko tietämään, miten klooriamiini vähenee putkistossa? Eli aiheutuuko se kemiallisista reaktioista muiden vedessä olevien aineiden kanssa, vai muuttaako se olomuotoaan tappaessaan bakteereita (hieman epätieteellinen ilmaus

Ihmetyttää vain, kun klooriamiinin pitäisi ilmeisesti olla melko 'kestävä' aine, että miksi se kuitenkin heti alkaa vähetä .. olisikohan vedessä myös tiosulfaattia tai vastaavia aineita

Tuija
Tähän en ole minäkään löytänyt tyhjentävää vastausta. Jossain mainitaan ohimennen, että humushapot hajottavat kloramiinia, mutta tuskin tuo on suurin vaikuttaja - siis tämä saattaisi olla kemiallinen reaktio.Tuija kirjoitti:Sammu,
Satutko tietämään, miten klooriamiini vähenee putkistossa? Eli aiheutuuko se kemiallisista reaktioista muiden vedessä olevien aineiden kanssa, vai muuttaako se olomuotoaan tappaessaan bakteereita (hieman epätieteellinen ilmaus)? Yritin tätä jo aiemmin selvittää, mutta en löytänyt tietoa parinkaan illan hakemisella.
Ihmetyttää vain, kun klooriamiinin pitäisi ilmeisesti olla melko 'kestävä' aine, että miksi se kuitenkin heti alkaa vähetä .. olisikohan vedessä myös tiosulfaattia tai vastaavia aineita![]()
Tuija
Pääsyynä tunnutaan mainittavan biofilmin bakteerikanta, mutten ole löytänyt tarkempaa kuvausta, joten olen joutunut päättelemään. Teoriassa bakteerit voivat muuttaa klooriamiinissa olevaa ammoniakkia/ammoniumia nitriitiksi, mutten tiedä paljonko tuota käytännössä tapahtuu, vaikka tiedän nitriitin nousevan, sillä en tiedä paljoko ammoniakkia/ammoniumia on vapaana. Tuolloin vapautuisi klooria, joka taas muuttaa muotoaan suht'koht äkkiä.
Kloori taas reagoi bakteerien kanssa, mutten tunne tuota prosessia, joten on vaikea ottaa kantaa sen vaikutuksiin.
Joten uskoisin bakteerikannan olevan ainakin suurin syypää, sillä kuten totesit, niin puhtaassa vedessä klooriamiinin pitäisi olla hyvin pysyvää yhdistettä. Uskoisin, että siinä Helsingin vesilaitoksen testissä on vesisäiliössä päässyt muodostumaan sopiva bakteerikanta (täytynyt kyllä jo olla jokin verran - joko säiliössä tai tullut veden mukana).
Tiosulfaattia olemassaolosta en tiedä (löytyyköhän vesijohtovedestä sopivia aineita, jotta voisi natriumhypokloriitista tulla natriumtiosulfaattia?), mutta mangaania, rautaa ja kloridia siellä on - mutten tietäisi noilla olevan vaikutusta (kloridihan muistaakseni lisääntyy, vaikka jossain sitä syötetäänkin).
Selvittelin kirjallisuudesta (Vesihygienia ja Desinfektio - Harri Seppänen) lisää kloorin ja klooriamiinin käyttäytymisestä ja laitan tähän joitain huomioitani, jos jotain sattuisi kiinnostamaan.
Klooria kuluu pelkistyneiden aineiden hapetukseen (tarkoittanee että tuossa sitä häviää?!?). Kloori ja klooriamiini on tehokkaampi lämpimässä vedessä ja alhaisemmalla PH-alueella (esim alle 7.2). Siis akvaariossa kloori ja klooriamiini vaikuttaa voimakkaammin kuin putkistossa ja reaktiot ovat nopeampia. Kloorin tehoa vähentää kuitenkin orgaaninen aines, valkuaisaineet, detergentit ja rasvat. Myös nitriitti reagoi kloorin kanssa alentaen sen tehoa ja sopiva rauta-mangaanisuhdekin tekee sen. Eli klooria kuluu putkistoissakin, mutta akvaariossa vielä ärhäkämmin.
Klooriamiini ei ole varsinaisesti pysyvä muoto, sillä siitä vapautuu klooria pyrkien pitämään sen suhteessa sidottuun klooriin (tai voi puhua vaikka kokonaisklooriin). Eli kun klooria kuluu, niin sitä vapautuu lisää klooriamiinista - kuitenkin niin, että vapaan kloorin pitoisuus myös laskee. Koska tuota vapaata klooria on vähän ja reaktiot vievät aikansa, niin klooriamiinin häviäminen ilmastamalla on aikaaviepää, mutta onnistuu kuitenkin.
Vapaan kloorin suhde kokonaisklooriin riippuu eri tekijöistä, mutta suuntaa antavia esimerkkijä (tosin tässä on otaksuttu, että lisätään klooria ammoniakkia sisältävään veteen, eli en tiedä muuttuuko mitenkään, jos lisätäänkin suoraan klooriamiinina):
- kokonaiskloori = 0.05 mg/l -> vapaa kloori ~0.01 mg/l
- kokonaiskloori = 0.10 mg/l -> vapaa kloori ~0.03 mg/l
- kokonaiskloori = 0.15 mg/l -> vapaa kloori ~0.05 mg/l
- kokonaiskloori = 0.20 mg/l -> vapaa kloori ~0.07 mg/l
- kokonaiskloori = 0.30 mg/l -> vapaa kloori ~0.12 mg/l
- kokonaiskloori = 0.40 mg/l -> vapaa kloori ~0.17 mg/l
Eli tällaista tällä kertaa...
-
- Elite Member
- Viestit: 5470
- Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
- Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Toisaalta esim. http://www.a-pumput.fi/pdf/hoito-ohje.pdf kertoo sivulla 8 että "kloori toimii bakteereja tappavana aineena vain jos veden pH-arvo on 7,2 - 7,6".sammu kirjoitti:Klooria kuluu pelkistyneiden aineiden hapetukseen (tarkoittanee että tuossa sitä häviää?!?). Kloori ja klooriamiini on tehokkaampi lämpimässä vedessä ja alhaisemmalla PH-alueella (esim alle 7.2). Siis akvaariossa kloori ja klooriamiini vaikuttaa voimakkaammin kuin putkistossa ja reaktiot ovat nopeampia. Kloorin tehoa vähentää kuitenkin orgaaninen aines, valkuaisaineet, detergentit ja rasvat. Myös nitriitti reagoi kloorin kanssa alentaen sen tehoa ja sopiva rauta-mangaanisuhdekin tekee sen. Eli klooria kuluu putkistoissakin, mutta akvaariossa vielä ärhäkämmin.
Tässä kirjassa taas sanotaan "Vedet, joiden pH on alle 7.2 ovat helpommin desinfioitavissa kloorilla kuin vedet, joiden pH on yli 7.2". Mielenkiintoinen ristiriita...maisu kirjoitti:Toisaalta esim. http://www.a-pumput.fi/pdf/hoito-ohje.pdf kertoo sivulla 8 että "kloori toimii bakteereja tappavana aineena vain jos veden pH-arvo on 7,2 - 7,6".
Uima-altaissa voi kylläkin olla erittäin hyvin kloorausta kestäviä bakteereita (E.coli, Enterokokit, Stafylokokit, salmonella, Pseudomonas aeruginosa jne.), mutta tässä tuonkin osalta mainitaan "Veden pH:n vaikutus ilmenee siten, että mitä korkeampi pH on, niin sitä enemmän klooria tarvitaan bakteerien tuhoamiseen".
Tuon pH:n ylärajan 7.6 ymmärtää siitä, että silloin kloori muodostuu vain noin 40%:sti tehokkaasta alikloorihapokkeesta ja noin 60%:sti tehottomasta hypokloriitista, jolloin kloorin enimmäissyöttömäärä ei ilmeisesti riitäkään tuottamaan tarpeeksi alikloorihapoketta, sillä suurin osa klooristahan on reagoinut ammoniakin/ammoniumin kanssa muodostaen klooriamiinia tai diklooriamiineja.
Tuo pH:n alarajan 7.2%:a täytyy todennäköisesti tulla uima-altaissa käytetystä klooriyhdisteestä (eli ei liukenisikaan veteen alle 7.2 PH:ssa, kun taas tuollakin mainittu kalsiumhypokloriitti-yhdistelmä ainakin liukenee), mutta myös noitten muitten suodatusvehkeiden yms pH-alarajoista tai tuolloin uima-altaissa alkaa muodostua erilaisia orgaanisia yhdisteitä jotka syövät kloorin tehoa tmv.
Ilmeisesti tämä oli mainitsemassasi kirjassa epäselvästi ilmaistu? Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mitä tuo tarkalleen ottaen tarkoittaa.sammu kirjoitti:Klooria kuluu pelkistyneiden aineiden hapetukseen (tarkoittanee että tuossa sitä häviää?!?).
Kiva että viitsit selvittää asiaa

Tässä linkissä asia on kerrottu seuraavasti:
Täytyy joskus yrittää selvittää, mitä tuo kaikki tarkoittaaBioottinen hajoaminen paljon nopeampaa kuin abioottinen (kemiallinen). Mono- ja diklooratut (joskus triklooratutkin) yhdisteet hajoavat aerobisissa oloissa yleensä hapetuksen tai substituution kautta mikrobiologisesti. Polyklooratut hajoavat yleensä hitaasti anaerobisesti dehydrohalogenaation tai pelkistyksen kautta. Yleisimmät hajoamistavat: hapetus, pelkistys, substituutio, dehydrohalogenaatio.

Ostin Seran klooritestin tänään, valitettavasti siinä ei ollut värikarttaa mukana (ei kuulu ollakaan). Vesijohtovesi värjääntyi juuri ja juuri havaittavasti kellertäväksi. Ohjeiden mukaan kellertävä väri merkitsee pitoisuuksia 0,02 mg/l tai sitä enemmän. Hmm, tarkoittaakohan juuri tämä sävy sitä että klooria nyt sitten tuo 0,02 - vai ei

Ammoniumia/ammoniakkia ei vedessä ollut (siis tulos oli 0). Nitriittiä en nyt mitannut, se on kuitenkin se sama 0,2 mg/l kuin viime syksystä alkaen. Eli vapautuva ammoniakki ehtii muuttua nitriitiksi.
Niin, ja tiedoksi vielä, että meille tulee Päijänne-tunnelin vettä.
Tuija
Itse asiassa sanottu "Ensimmäisessä vaiheessa kaikki veteen lisätty kloori kuluu välittömästi pelkistyneiden aineiden hapetukseen". Tuosta näkee myös, että sen aikana kloorijäännös (vapaa kloori) ei lisäänny, eikä myöskään synny klooriamiineja tai orgaanisia klooriyhdisteitä.Tuija kirjoitti:Ilmeisesti tämä oli mainitsemassasi kirjassa epäselvästi ilmaistu? Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mitä tuo tarkalleen ottaen tarkoittaa.sammu kirjoitti:Klooria kuluu pelkistyneiden aineiden hapetukseen (tarkoittanee että tuossa sitä häviää?!?).
Eli tuo kertoisi miten yleensä klooriamiinit eri muodoissaan hajoavat (jo putkistossahan happea riittää). Tuo hapetus ei taida siinä juurikaan auttaa, mutta substituutiota (tarkoittanee ymmärtääkseni esim klooriamiinin hajoamista klooriin ja ammoniakkiin tai monimutkaisempiin jakoihin - tai toki toisinpäinkin esim metaanista ja kloorista voikin tulla tetrakloorimetaaniakin) aiheuttaisi mikrobiologiset aineet (tarkoittanee ymmärtääkseni bakteereita ymv).Bioottinen hajoaminen paljon nopeampaa kuin abioottinen (kemiallinen). Mono- ja diklooratut (joskus triklooratutkin) yhdisteet hajoavat aerobisissa oloissa yleensä hapetuksen tai substituution kautta mikrobiologisesti.
Viittaakohan tuo nyt niihin paljon kohistuihin ympäristömyrkkyihin (PCB yms.). Ei sano minulle juuri mitään.Polyklooratut hajoavat yleensä hitaasti anaerobisesti dehydrohalogenaation tai pelkistyksen kautta. Yleisimmät hajoamistavat: hapetus, pelkistys, substituutio, dehydrohalogenaatio.
Veikkaisin, että on tuolloin kokonaisklooripitoisuus (ainakin ellei ohjeissa erikseen puhuta vapaan kloorin määrästä) on jo ainakin 0,02 mg/l (tuohan olisi tosi vähän), koska jo keltaista väriä on havaittavissa, mutta saattaa olla paljon enemmänkin, sillä tiedä siten miten nopeasti tuo keltainen väri tummuu vai tummuuko ollenkaan.Vesijohtovesi värjääntyi juuri ja juuri havaittavasti kellertäväksi. Ohjeiden mukaan kellertävä väri merkitsee pitoisuuksia 0,02 mg/l tai sitä enemmän. Hmm, tarkoittaakohan juuri tämä sävy sitä että klooria nyt sitten tuo 0,02 - vai ei.
Sattuneesta syystä en ole päässyt vähään aikaan foorumia lukemaan. Kiinnostus aiheeseen ei siis ole kadonnut. Kiitokset omasta puolestani keskustelua jatkaneille.
Sammu ja Tuija: en ihan ymmärrä mihin olette tässä viimeksi pyrkineet. Onko siis tarkoituksena todistella sitä, että klooriamiinit hajoavat putkistossa ja akvaariossa itsekseen? Varmaankin näin on, sillä eiväthän ne mitään täysin hajoamattomia yhdisteitä ole. Häviävät vain vedestä huomattavasti hitaammin kuin vapaa kloori. Tärkeämpi asia on sitten se, millaisia johtopäätöksiä tehdään.
1. Jos klooriamiini hajoaa käytännössäkin (siis ei vain vesilasissa) hitaasti (esimerkiksi 7 päivän aikana) ja jos alkupitoisuus on selvästi myrkyllinen, tulee asialle tehdä jotain (koska klooriamiini on myrkyllistä kaloille).
2. Jos klooriamiini hajoaa käytännössä 2-3 päivässä, laskee toki klooriamiinin pitoisuus muutamassa päivässä turvalliselle tasolle, mutta koska klooriamiinista vapautuu klooria, kalat altistuvat tänä aikana vapaan kloorin aiheuttamalle myrkytykselle. Pahimmillaan siis 0.35 mg/l klooria vapautuu akvaarioon parin-kolmen päivän aikana. Tappava pitoisuus jotain 0.2 mg/l. Ei siis hyvä sekään (vaikka tuo 0.35 mg/l jakautuukin muutamalle päivälle). Vapaa kloori on kaloille vielä vaarallisempaa kuin klooriamiini, joten tuloksena on meno ojasta allikkoon. Siis asialle täytyy taas tehdä jotain.
Käytännössä homma hoitunee varmimmin ja turvallisimmin kaupallisella vedenparannusaineella (siis sellaisella, joka poistaa sekä kloorin että klooriamiinin).
Lukuunottamatta tuota Helsingin veden vähän tulkinnanvaraista kommenttia, kaikki tähän asti löytämäni tiedot viittaisivat siihen, että klooriamiini ei katoa akvaariosta parissa päivässä. Siis tuo ykkösvaihtoehto lienee lähempänä todellista tilannetta. Jos jollakulla on muuta tietoa, kertokaa ihmeessä!
Tuija: onko siinä Seran testissä tosiaan vain yksi raja-arvo, siis 0.02 mg/l? Saako sillä siis mitenkään tietoon isompia pitoisuuksia? Sanotaanko siinä missään, mittaako kokonaisklooria vai vapaata klooria?
Sammu ja Tuija: en ihan ymmärrä mihin olette tässä viimeksi pyrkineet. Onko siis tarkoituksena todistella sitä, että klooriamiinit hajoavat putkistossa ja akvaariossa itsekseen? Varmaankin näin on, sillä eiväthän ne mitään täysin hajoamattomia yhdisteitä ole. Häviävät vain vedestä huomattavasti hitaammin kuin vapaa kloori. Tärkeämpi asia on sitten se, millaisia johtopäätöksiä tehdään.
1. Jos klooriamiini hajoaa käytännössäkin (siis ei vain vesilasissa) hitaasti (esimerkiksi 7 päivän aikana) ja jos alkupitoisuus on selvästi myrkyllinen, tulee asialle tehdä jotain (koska klooriamiini on myrkyllistä kaloille).
2. Jos klooriamiini hajoaa käytännössä 2-3 päivässä, laskee toki klooriamiinin pitoisuus muutamassa päivässä turvalliselle tasolle, mutta koska klooriamiinista vapautuu klooria, kalat altistuvat tänä aikana vapaan kloorin aiheuttamalle myrkytykselle. Pahimmillaan siis 0.35 mg/l klooria vapautuu akvaarioon parin-kolmen päivän aikana. Tappava pitoisuus jotain 0.2 mg/l. Ei siis hyvä sekään (vaikka tuo 0.35 mg/l jakautuukin muutamalle päivälle). Vapaa kloori on kaloille vielä vaarallisempaa kuin klooriamiini, joten tuloksena on meno ojasta allikkoon. Siis asialle täytyy taas tehdä jotain.
Käytännössä homma hoitunee varmimmin ja turvallisimmin kaupallisella vedenparannusaineella (siis sellaisella, joka poistaa sekä kloorin että klooriamiinin).
Lukuunottamatta tuota Helsingin veden vähän tulkinnanvaraista kommenttia, kaikki tähän asti löytämäni tiedot viittaisivat siihen, että klooriamiini ei katoa akvaariosta parissa päivässä. Siis tuo ykkösvaihtoehto lienee lähempänä todellista tilannetta. Jos jollakulla on muuta tietoa, kertokaa ihmeessä!
Tuija: onko siinä Seran testissä tosiaan vain yksi raja-arvo, siis 0.02 mg/l? Saako sillä siis mitenkään tietoon isompia pitoisuuksia? Sanotaanko siinä missään, mittaako kokonaisklooria vai vapaata klooria?
The plural of anecdote is not data.
-
- Imperaattori
- Viestit: 2881
- Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Kuopio
- Viesti:
Niin, se vapaa kloori käsittääkseni (ja sinunkin sanomasi mukaan) haihtuu nopeasti vedestä, eli onko tuo nyt sitten ongelma kuitenkaan?Kris kirjoitti:Häviävät vain vedestä huomattavasti hitaammin kuin vapaa kloori. Tärkeämpi asia on sitten se, millaisia johtopäätöksiä tehdään.
2. Jos klooriamiini hajoaa käytännössä 2-3 päivässä, laskee toki klooriamiinin pitoisuus muutamassa päivässä turvalliselle tasolle, mutta koska klooriamiinista vapautuu klooria, kalat altistuvat tänä aikana vapaan kloorin aiheuttamalle myrkytykselle. Pahimmillaan siis 0.35 mg/l klooria vapautuu akvaarioon parin-kolmen päivän aikana. Tappava pitoisuus jotain 0.2 mg/l. Ei siis hyvä sekään (vaikka tuo 0.35 mg/l jakautuukin muutamalle päivälle). Vapaa kloori on kaloille vielä vaarallisempaa kuin klooriamiini, joten tuloksena on meno ojasta allikkoon. Siis asialle täytyy taas tehdä jotain.
Ykköskohta onkin jo sitten eri asia, mutta paljonkos sitä klooriamiinia nyt sitten tulee hanasta.
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
-
- Advanced Member
- Viestit: 1040
- Liittynyt: 14:48, 02.11.2001
- Paikkakunta: Vaasa / OAS
Kris: tämä kloramiiniasia on versonut muitakin keskustelun alkuja tälle foorumille. Oma "löytöni", eli pdf-dokumentti, jossa esitellään kloramiininpoistomahdollisuuksia, tuli ehkä väärään keskusteluun - kommentteja siihen ei ainakaan vielä ole tullut. Joka tapauksessa ko. dokumentissa esitellään kloramiinin poistamiseen useita kemiallisia metodeja, joista kai se askorbiinihaponkäyttö olisi yksi helpoimpia.
Edit: Jaa. Olit löytänyt sitten jo tuon keskustelun :-)
Edit: Jaa. Olit löytänyt sitten jo tuon keskustelun :-)