Akvaario on Juwelin 400 -litrainen, suodattimena Juwelin oma sisäsuodatin 1000l/h ja sen lisäksi kaksi biologista sisäsuodatinta, kumpikin 1000l/h. Ulkosuodatinta ei ole -voisiko leväongelma johtua liian huonosta suodatustehosta, eli voisikohan auttaa jos hommaan ulkosuodattimen?
Valaistuksena on neljä loisteputkea: 2*36W (Skywhite ja Biolux) ja 2*54W (Juwel High Lite Day ja Nature). Akvaario näyttää aika kellertävältä, toivoisin ehkä hieman valkoisempaa valoa lisää. Valojen värikin varmaan vaikuttaa sinilevään, mikähän noista putkista kannattaisi vaihtaa (jos kannattaa ollenkaan)?
Akvaario on nyt ollut pystyssä noin vuoden ja sinilevät ilmaantuivat viime kesänä kun ostin nuo kaksi 54W loisteputkea. Sitä ennen mentiin vain noilla 2*36W, joka oli selkeästi liian vähän kun kasvit eivät kasvaneet. Valon lisäyksen myötä kasvit alkoivat kukoistamaan, mutta niin alkoi myös sinilevä. Valot ovat päällä klo 10-21.
Juuri mittasin, pH on 7,0-7,5. En ollut Seran testistä ihan varma, kumpi luvuista se oli enemmän. Pitäisikö sitä alentaa? Kalasto on sellainen, että turveuute kyllä kävisi, pitäisikö siis koittaa laskea pH:ta vaikka sillä?
Veden kovuutta en ole mitannut, mutta asumme Espoossa Kilo/Leppävaara -alueella, tietääkseni täällä on aika pehmeä vesi. Nitraattia on tällä hetkellä noin 12,5mg/l (vaihdoin juuri veden, en tajunnut mitata myös ennen vedenvaihtoa). Lämpötila altaassa on noin 28 astetta (ilman lämmitintä!). Kaloina noin 10 kääpiönuoliaista, parikymmentä piikkisilmää, 8 kirsikkatetraa ja helmirihmakala.
Vettä vaihdan noin viikon välein 30-40%. Viikko sitten tein radikaalin tempun ja pesin kaikki kolme suodatinta, kun ne olivat ihan täynnä sinilevää. Poistin myös ison osan leväisistä kasveista, puhdistin lasit hyvin jne. Tämä viikko onkin ollut parempi kuin pitkään aikaan, eli levää ei ole kertynyt yhtään niin paljon kuin yleensä. Mutta ei se kuitenkaan kokonaan ole poistunut.
Lannoitan kasveja pohjalannoitteella (saviturvepallerot) ja sen lisäksi PMDD:tä ja nestemäistä hiilaria pitkin viikkoa. Olen monta kertaa virittänyt tuon omatekoisen hiivatepullonkin, mutta kun en saa sitä toimimaan

Olen myös ihan vakavissani miettinyt, että siirrän kalat pariksi viikoksi pikkuakvaariooni ja tyhjennän koko 400 litraisen. Aloitan sen ihan alusta (kenties sen uuden ulkosuodattimen kera?), ostan uudet hiekat ja uudet kasvit tai ainakin vanhat kasvit uitan hyvin alunassa, perustan koko systeemin siis täysin uusiksi. Onko tässä mitään järkeä vai onko erittäin suuri todennäköisyys, että sinilevä palaa takaisin?
Ai niin, olen myös joskus syksyllä pitänyt kaksi GreenCure -kuuria, sinilevä oli jonkin aikaa lähes kokonaan pois, mutta sitten villiintyi taas. Pimennystä en ole tehnyt, ainoastaan jossain vaiheessa lyhensin valaistusaikaa vain kuuteen tuntiin päivässä. Sinilevä oli silloin poissa, mutta kasvit alkoivat kuihtumaan ja kun lisäsin valaistusaikaa edes tunnilla, tuli sinilevä taas takaisin.
Nyt siis pääkysymykset:
- voisiko tehokkaampi suodatus (ulkosuodatin) auttaa?
- voisiko hiilidioksidilannoitus auttaa?
- pitäisikö lisätä sekä suodatusta että hiilaria?
- riittäisikö jompi kumpi, kumpi olisi tärkeämpi?
- ehkä kuitenkin ihan ensin kokeilen sitä pimennystä (kuinka pitkä aika)?
- olisiko järkevintä perustaa koko allas uudelleen?
- jos perustan uudelleen, mitä kannattaisi huomioida, ettei sinilevä tule taas takaisin?
Noin, muistinkohan kertoa kaiken. Kysykää jos unohdin jotain oleellista.