Kalkkivesikatastrofikerho

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jau cat
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 21:29, 21.12.2002
Sukupuoli: Mies

Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja jau cat »

Jeppistä. Tuossa Fennorama omassa myyntisäikeessään mainitsikin Euphyllia-kaupan peruuntuneen kalkkivesikatstrofin vuoksi. Liityimme joukkoon iloiseen kalkkivesinemme. Jaettu ilo kun on moninkertainen, niin jaan sitä nyt teillekin.

Lyhyesti; Durso tukkoon, ei hätävaraputkea, Tunzen pinnantasaaja kuvittelee evaporaation olevan sademetsäluokkaa ja tekee parhaansa, kakkivesisekoitin tietenkin välissä ja aikansa kun pumppaa, niin tuleehan ne massatkin sieltä sitten mukana. Ja olipa vielä viikko sitten vaihdettu massatkin, että riittävän tuoretta oli se.

Aikansa pumpattuaan alkoi tietenkin summeri huutamaan, jolloinka vasta tilanteeseen havahduttiin, mutta myöhäistähän se jo oli. Paska oli jo pöksyssä. Viilakala huonossa hapessa pinnassa, siirto pikkualtaaseen pelasti sen. Muita ei näkynytkään, kun näkösyvyys 1cm. Vedenvaihtoa, raakaa vettä ja suolaa kun ei osmoosivettä tietenkään ollut sellaisia määriä, pH yli 9, asteikko ei riittänyt.

Puoli päivää näytti kohtuulliselta kunnes Acrot alkoivat bliitsata, Xeniat syöpyä ja vesi samentua uudestaan, nyt mädäntyvän hajun kanssa. Nyt on vuorokausi takana ja näyttää siltä että Acrot menevät, (iso punainen, iso keltavihreä, pari medium lilaa, pari pientä lilaa), osa Caulastreasta menee, Heliopora menee, iso Sarco näyttää vielä kohtuulliselta, kaksi pientä Sarcoa menee, Montipora digitatat punainen ja vihreä toistaiseksi melko ok, Hydnophorat ok, iso Euphyllia melko ok, pikku Euphyllia menee, Xeniat sulaneet, Sinulariat melko ok, Turbot meni, eskot ok, erakkorapu ok, kalat ok, joista yllätyksenä mandariini touhuilee aivan täysillä.

Vettä vaihdettu kahteen otteeseen kokolailla paljon ja aktiivihiilet vaihdettu, vaahdotinta ajetaan täysillä ja virtausta säädetty kovemmalle, enpä tiedä onko muuta paljon tehtävissä, pH laskenut hieman alle 8. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä että lakki kourassa kerjuukierrokselle joutuu syksymmällä lähtemään fragien toivossa.

Tämmöstä tällä kertaa.
akvaarioprojekti
Member
Member
Viestit: 425
Liittynyt: 11:25, 07.03.2007
Akvaarioseurat: SMAS, TAS
Paikkakunta: Tampere

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja akvaarioprojekti »

Ikävä tapaus, osanottoni. Toimiko osmolaattorin maksimiaikaraja vai jäikö se pumppaamaan pitempään?

Ilmeisesti vedet ei tulleet lattialle putken tukkeutumisesta huolimatta, onko sinulla korvausvesipumppu tarkoituksella pienessä vesitilassa ettei pääse pumppaamaan pääallasta yli?

Itse sain vastikään liruteltua n. 500 litran altaaseeni 5 litraa maksimivahvuista natriumvetykarbonaattiliuosta (yksi Balling-menetelmän ainesosista). Altaan veti ihan valkoiseksi, mutta onneksi säikähdystä suurempaa vahinkoa ei tullut.
jau cat
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 21:29, 21.12.2002
Sukupuoli: Mies

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja jau cat »

Kyllä se ilmeisesti toimi, kun alkoi hälyttämään aikarajan umpeutuessa. Vettä oli vielä korvausvesiastiassa jäljellä, joten ei sen takia ainakaan huutanut. Osmolaattorin anturit on nostopumppukammiossa luonnollisesti. En oikein ymmärtänyt tuota korvausvesipumpun sijoituskysymystä. Tuollahan se on korvausvesisaavissa, n.30L. Sittenhän sitä vettä saatiin lattiallekin kun otin nostopumpun pois päältä ja alkoi yläaltaasta valumaan tuloputkea pitkin takaisin päin ala-altaaseen. Ei tosin paljon, mutta hyvinhän tuo leviää kaiken härdellin keskellä.
Jorg
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1417
Liittynyt: 21:36, 21.02.2006
Akvaarioseurat: SMAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Jorg »

Huonompi hiihtokeli....paska homma.

Eikös tuo Osmolaattori ole muutenkin aika huono ton kalkkivispilän kanssa ? Mulla menee korvausvesi myös sekoittajan läpi mutta dosaatiopumpulla. Koskaan ei ole ollut Osmolaattoria mutta sellaisen kun olen toiminnassa nähnyt niin sehän puhaltaa vettä niin kovalla paineella että varmasti kalkit pöllyää sekoittajassa ja joutuvat raakana altaaseen.

Itsellä kun on 200 litran korvausvesisaavi niin tarkoitus on ollut laittaa Profiluxin koho joka laittaa doserista virrat poikki jos se jostain syystä jää päälle. Pitää varmaan mennä rakentamaan..:)
akvaarioprojekti
Member
Member
Viestit: 425
Liittynyt: 11:25, 07.03.2007
Akvaarioseurat: SMAS, TAS
Paikkakunta: Tampere

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja akvaarioprojekti »

jau cat kirjoitti:Kyllä se ilmeisesti toimi, kun alkoi hälyttämään aikarajan umpeutuessa. Vettä oli vielä korvausvesiastiassa jäljellä, joten ei sen takia ainakaan huutanut. Osmolaattorin anturit on nostopumppukammiossa luonnollisesti. En oikein ymmärtänyt tuota korvausvesipumpun sijoituskysymystä. Tuollahan se on korvausvesisaavissa, n.30L. Sittenhän sitä vettä saatiin lattiallekin kun otin nostopumpun pois päältä ja alkoi yläaltaasta valumaan tuloputkea pitkin takaisin päin ala-altaaseen. Ei tosin paljon, mutta hyvinhän tuo leviää kaiken härdellin keskellä.
Eli jo muutamassa minuutissa tuhoja - on se riskialtis mekanismi, johan muutaman minuutin pumppaus tulee siitä kun ottaa vaikka streamin pesuun eikä hoksaa pistää osmolaattoria pois toiminnasta. Itsellä tulee korvausvetenä kalkkivettä (ilman sekoittajaa) annostelupumpun kautta, maksimiaikaraja 10 minuutissa. Aika monta kertaa on mennyt häly päälle jonkin vastaavan vuoksi kun automaatti ei ole saanut vajetta täytetty 10 minuutissa.

Sori, nostopumppua toki tarkoitin enkä korvausvesipumppua, sekö ei ehtinyt tulvituttaa allasta kun putki oli tukossa?
jau cat
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 21:29, 21.12.2002
Sukupuoli: Mies

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja jau cat »

Jorgille:

Tähän asti toiminut ihan moitteetta AquaMedicin KS1000-mixerin kanssa, ei ole mulla ollut pöllytysongelmia. Siinä on sen verran korkea vesitila ja sitten taas osmolaattorin reaktioaika haihtumiseen niin lyhyt, että pumppaussyklit ovat aika lyhyitä, eikä mahdollisesti pöllähtänyt massa ehdi nousemaan kyllästyneen veden mukana.

Akvaarioprojektille:

Eipä ehtinyt tulla yläaltaasta yli. Ei tietenkään älyttömästi jäänyt vajaaksi, mutta sen verran on kuitenkin varalaitaa olemassa, että riitti tällä kertaa. Pumppuhan tietysti huusi hoosiannaa kun ei osmolaattori nyt sentään toista kuutiota tunnissa työnnä, joten nostokammio oli kovasti tyhjä. Ehjäksi jäi kuitenkin.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Itselläni oli kalkkivesisekoitin osmolaattorin kanssa mutta kuristin virtausta siten, että pumpun käydessä kalkkivettä tuli vain pienenä norona. Tämä aiheutti taas sen ongelman, että kun esim. turbo oli ylivuodon reunalla niin se nosti pääaltaassa veden pintaa niin paljon, että ala-altaassa vesi laski --> osmolaattori pumppaamaan korvausvettä (kalkkivettä) ja koska virtaus oli pieni niin aikaraja tuli täyteen ja pumppaus pysähtyi. Eli tämän jälkeen jos et ollut kotona niin veden haihtuessa pumppauskammio ala-altaassa kuivui tyhjille.
Tähän löytyi ratkaisu laittamalla ajastin joka 'nollasi' osmolaattorin tunnin välein eli se katkaisi osmolaattorilta virran tunnin välein ja kun virta tuli takaisin päälle niin osmolaattori toimi jälleen vaikka se olisikin pysähtynyt 10 minuutin pumppauksen jälkeen.

Tämäkään ei auttanut kalkkivesikatastrofin tapahtumista. Sähkökatkos (hyvin lyhyt) todennäköisesti aiheutti, että osmolaattori pumppasi kauemmin kuin tuon 10 minuuttia. Ajastin oli sitten pumppauksen pysäyttänyt (kun se katkaisi virran) koska kun tulin illalla kotia niin pääallas oli täysin valkoinen mutta kaikki toiminnat korvausvesipuolella oli aivan normaaleja ja kalkkivesisekoittimessa kalsiumhydroksidi ei ollut kriittisellä korkeudella. Vaikka osmolaattorin pumppu pumppasi vain pientä vesimäärää kuristuksen vuoksi niin silti se ehti sähkokatkoksen aiheuttaman vikaantumisen vuoksi pumpata kalsiumhydroksidimassaa akvaarioveteen.
Joitakin kaloja kuoli ja kaikki Acrot joiden limaan hydroksiditahna oli kiinnittynyt kuin lumi puihin. Ne korallit selviytyivät jotka pystyivät vetäytymään runkonsa sisään.

Nyt käytössä on dosaatiopumppu joka syöttää RO-vettä kalkkivesisekoittimeen ja osmolaattori pumppaa vain puhdasta korvausvettä kompensoiden sen puuttuvan vesimäärän jota dosaatiopumppu ei pumppaa kalkkivetenä. Mutta vahinko voi käydä tälläkin systeemillä. Kuulin, että jollakin on dosaatiopumppu vikaantunut ja jäänyt pyörimään koko ajan!!!

Sen myös huomasin, että kun osmolaattorin pumpun virtausta kuristi niin pumpun elinikä oli puolen vuoden luokkaa. Kuristamattomana nykyinen pumppu on kestänyt jo kolmisen vuotta.
Inia
Akvaariosisustaja 2005
Akvaariosisustaja 2005
Viestit: 1133
Liittynyt: 11:54, 07.02.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Inia »

Minulla on pomminvarma systeemi: pumppaan manuaalisesti kalkkiveden altaaseen kerran-pari viikossa.
Tulevassa pienemmässä altaassa tulen varmaankin käyttämään tähän tarkoituseen dosaatiopumppua.
K.S
Kim Söderberg
Kim Söderberg
Viestit: 1128
Liittynyt: 14:40, 07.03.2002
Akvaarioseurat: HAS SMAS FOMA #2
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja K.S »

Näin sivusta seuranneena niin voi todeta että lähes kaikki tapaturmat ovat sattuneet kun vedenpinnat muuttuu.
Ja vedenlisäys/kalkkivedenlisäys poikkeaa normaalista.
Jos kaikki toimii ja vesi pääsee vapaasti alas ala-altaaseen niin ei ongelmaa.
Samoin anturin optinen silmä on yleensä ala-altaassa turvassa, mutta siihenkin voi turbo, esko tai joku muu tehdä sen että pinta muuttuu tai että anturi luulee että on vettä tai sitten että ei ole.
Tietenkin pumppukin voi tehdä tenän mutta silloin ei mene vettä altaaseen. Ja kun uutta/korjattua pumppua asennetaan takaisin katsotaan että vedenpinta on ok ennenkuin se kytketään.

Manuaalisessa tavassa on vaan se huono puoli että se pitää tehdä säännöllisesti.

Laitteiden säännöllinen huolto / tsekkaus on ensisijaisen tärkeää ja jos uutta systeemiä asennetaan niin sitä ei tehdä hätäseen ennen lomia tai viikonloppua

ps. tähän asti en ole kuullut dursosta kun negatiivista palautetta, eli sitä ei tarvita että saadaan hieno riuttaaakvaario
iso5817
Member
Member
Viestit: 318
Liittynyt: 12:53, 27.07.2007
Akvaarioseurat: Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Ilmajoki
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja iso5817 »

Dursosta pitääkin sitten kysyä, että miten se oikein meni tukkoos? Siis imukohdastaan vai mahdollisesti sieltä kuristuskohdastaan? Äkkiä ajateltuna luulis ettei mokoma putki ihan noin vaan mee tukkoon, mutta kuulostaa olevan yllättävän yleistä...?
Olohuoneessa 800:n litran kalakeitto suolan kera.
jau cat
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 21:29, 21.12.2002
Sukupuoli: Mies

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja jau cat »

No tuo läpivientikohta onkin ainoa osa putkistosta jota en ole itse tehnyt. Mutta kyseisen läpiviennin tekijä on käyttänyt reippaasti silkkaria ja saanut sinne putken sisällekin sellaisen makkaran, että kuristaa mukavasti sisähalkaisijaa. En sitä uskaltanut silloin alkaa veistelemään ja nyt tietysti jälkiviisaana olisi pitänyt purkaa ko. liitos ja tehdä itse uudestaan. Mutta enpä tehnyt ja tuossa ylivuodossa kasvaa jonkin verran punaleväpalleroita, joten sellainen sinne sitten jumahti.
Jorg
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1417
Liittynyt: 21:36, 21.02.2006
Akvaarioseurat: SMAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Jorg »

jau cat kirjoitti:No tuo läpivientikohta onkin ainoa osa putkistosta jota en ole itse tehnyt. Mutta kyseisen läpiviennin tekijä on käyttänyt reippaasti silkkaria ja saanut sinne putken sisällekin sellaisen makkaran, että kuristaa mukavasti sisähalkaisijaa. En sitä uskaltanut silloin alkaa veistelemään ja nyt tietysti jälkiviisaana olisi pitänyt purkaa ko. liitos ja tehdä itse uudestaan. Mutta enpä tehnyt ja tuossa ylivuodossa kasvaa jonkin verran punaleväpalleroita, joten sellainen sinne sitten jumahti.
Nyt en kyllä ymmärrä miten se rakentejija on sitä silikonia sinne läpiviennin sisälle saanut 8O
Muutenkaan en ymmärrä missä kohdassa siinä tarvitaan silikoonia 8O

Mulla on Durso, ei vahinkoa vielä. Tosin mulla on myös varaputki, ilman Dursoa jos se joskus tukkoon menisi. Durson imupäässä on n. 30cm pitkä "siiviläputki" ( http://www.rmw.fi/riutta/putket.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ) josta vesi menee sisään. Ei sitä ainakaan yksi Turbo saa tukehtumaan.
jau cat
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 21:29, 21.12.2002
Sukupuoli: Mies

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja jau cat »

En minäkään, kyseinen väkertäjä varmaan osaisi itse kertoa, mutta annetaan olla...

Mutta joo, ei tämä sinällänsä Dursosta johdu, vaan huonosta työnjäljestä, puuttuvasta varajärjestelmästä ja onnettomasta tuurista.

Kimin kanssa joskus rupateltiin tovikin tuosta ala-altaasta ja sen tarpeellisuudesta. Jos minulta olisi vuorokausi sitten kysytty, niin ikinä ei tulisi ala-allasta, tänään ei mielipide ole enää niin ehdoton, vaikka yhden altaan systeemi mielessä jo häämöttää. Aika näyttää. Kyllä tuon tekniikan saa ilman ala-allastakin sovitettua siististi kunhan katsoo mitä tekniikakseen hankkii. Toisaalta riittävän avara varaputki kaadosta estää tämänkaltaiset onnettomuudet. Oppia ikä kaikki, se tässä harmittaa että aina pitää mennä kantapään kautta nämä hommat...
tmpitkan
Member
Member
Viestit: 363
Liittynyt: 15:12, 27.09.2004
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja tmpitkan »

Näitä kun lukee, niin alkaa tuntua hyvältä, etten ole laittanut ala-allas systeemiä.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Kalkkivesikatastrofilla ja ala-allas järjestelmillä ole lainkaan yhteyttä toisiinsa eikä tmpitkän varmaankaan sitä tarkoittanut.
Ala-altaallisessa järjestelmässä ei todellakaan esiinny ongelmia jos se on rakennettu oikein ja kun varatie on olemassa niin ala-altaalle menevän pääväylän tukkeentuminen ei aiheuta vesivahinkoa. Tämän olen itse saanut todeta jo pari kertaa.
DnooB
Senior Member
Senior Member
Viestit: 828
Liittynyt: 16:46, 11.08.2008
Akvaarioseurat: Meri-Lapin Akvaristit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja DnooB »

Asiasta sen enempää tietämättä ja asiaa selvitelleenä on tullut sellainen kuva, että omaa ei kannate lähteä rakentelemaan suinpäin, vaan olisi itelläki hyvä tutustua toimivaan systeemiin paikanpäällä.
K.S
Kim Söderberg
Kim Söderberg
Viestit: 1128
Liittynyt: 14:40, 07.03.2002
Akvaarioseurat: HAS SMAS FOMA #2
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja K.S »

Mikael puhuu asiaa siitä että ei tule ongelmia jos systeemi on rakennettu OIKEIN.
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

DnooB kirjoitti:Asiasta sen enempää tietämättä ja asiaa selvitelleenä on tullut sellainen kuva, että omaa ei kannate lähteä rakentelemaan suinpäin, vaan olisi itelläki hyvä tutustua toimivaan systeemiin paikanpäällä.
No eikun tervetuloa tutustumaan, Turtolaan pyyhkäsee Torniosta tunnissa. [;)]
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
DnooB
Senior Member
Senior Member
Viestit: 828
Liittynyt: 16:46, 11.08.2008
Akvaarioseurat: Meri-Lapin Akvaristit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja DnooB »

Jyrkiboy kirjoitti:
DnooB kirjoitti:Asiasta sen enempää tietämättä ja asiaa selvitelleenä on tullut sellainen kuva, että omaa ei kannate lähteä rakentelemaan suinpäin, vaan olisi itelläki hyvä tutustua toimivaan systeemiin paikanpäällä.
No eikun tervetuloa tutustumaan, Turtolaan pyyhkäsee Torniosta tunnissa. [;)]
Kiitoksia :D Patuki kerkesi kutsua ihastelemaan allasta. Pitäisi oikein ottaa jokupäivä ja lähteä ihmettelemään. [;)]
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla!
ealex
Advanced Reefer
Advanced Reefer
Viestit: 766
Liittynyt: 13:20, 09.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja ealex »

Lisäisin pienen korjauksen - ei kalkkivesikatastrofi vaan kalkkivesisekoittajakatastrofi. Tämähän on ollut IMHO väistämätöntä ja on tapahtunut lähes kaikille kalkkivesisekoittajan omistajalle, myös itselleni. Mitenkään ei olisi käynyt jos osmolaatorin kanssa olisi käytetty käsin sekoitettua kalkkivettä, ei kalkkivesisekoittajaa...
Coral Reef Finland
www.coralreef.fi
Jyrkiboy
Kivenpyörittäjä
Kivenpyörittäjä
Viestit: 1645
Liittynyt: 21:17, 04.05.2003
Akvaarioseurat: SMAS, FOMA #11
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turtola - Tornionlaakson Helmi
Viesti:

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Jyrkiboy »

ealex kirjoitti: Mitenkään ei olisi käynyt jos osmolaatorin kanssa olisi käytetty käsin sekoitettua kalkkivettä, ei kalkkivesisekoittajaa...
Jep, näitä kertomuksia kun lueskelin riittävästi, niin päätin jättää omasta systeemistäni pois sekä osmolaattorin että kalkkivesivispilän. Teen vain 200l muovitynnyriin kalkkiveden 20l astioiden kautta "manuaalisesti" ja altaaseen se tippuu Haaga-mallin pinnantasaajan kontrolloimana. :)

Kuva
Vettä tällä hetkellä vain vasemmassa polvessa...
Tykimies
Member
Member
Viestit: 314
Liittynyt: 06:25, 08.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja Tykimies »

Wanhaa puuta nostaen.
Meinasi käydä viikko takaperin nolosti.

Ala-altaan vieressä on 20l muovipönttö jossa kalkkivettä, jauhetta pohjalla varastossa, ja pinnantsurin pumppu ~10cm pohjasta irti.

Pinnantasurin koho oli feilannu(tuossa mallissa ei mitään ajastuksia), ja pinta nousi. Ala-altaaseen on tehty hätäuloskäytävä takaisin korvausvesiastiaan moisen varalle. Ainut ongelma oli vain se että paluuvesi oli alkanut pöllyttää kalsiumhydroksidia pöntön pohjalla.
Kun huomasin tilanteen niin näkyvyys oli alle sentti ja ph yli 9.5 8O (tulin juuri töistä, ei tietoa missä vaiheessa pillastui)

Etikkaa, vedenvaihtoa, vedenparannusaineita ja hyviä ajatuksia. Hiekkameritähti oli huonossa hapessa muutaman päivän, ja useimmat korallit hieman nyrrysiä. Nyt kuitenkin näyttää että ainoaksi uhriksi jäi Cyaonon rippeet jotka vielä sinnitteli akvan reunamilla :mrgreen:

Salarias fasciatus myös opettelee kuivamuonan syömistä, koska levän kasvu tyrehtyi täysin.

Kävin hakemassa sähköliikkeestä mikrokytkimen ja rakentelin kohon ala-altaaseen. Onpa vielä yksi varmistus. Tuossa on tosin sen verran metalliosia että ei tule olemaan lopullinen ratkaisu. Löysin eBaysta kohokytkimiä, joita sitten laitoinkin jo useamman tilaukseen seuraavaakin allasprojektia ajatellen.
Raskasta strategiaa
http://www.valkolaakso.org
DnooB
Senior Member
Senior Member
Viestit: 828
Liittynyt: 16:46, 11.08.2008
Akvaarioseurat: Meri-Lapin Akvaristit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja DnooB »

Nuo on aina ikäviä hommia. Mie olen pimpannu tuon altaan toimimaan silleen, että sinne ei mene ollenkaan kalkkivettä. Ph pysyy kurissa ballingin ja vedenvaihtojen avulla :) Siitä mitä se aiheuttaa negatiivisia ilmiöitä ei minulla ole tietoa. Levä ja cyano on poissa, korallit kasvaa ja kalat lihoo.
Käyttöohjeet on nössöjä varten. Ei tiedolla, Ei taidolla vaan Tuurilla!
tate
Senior Member
Senior Member
Viestit: 622
Liittynyt: 23:13, 08.02.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Riihikoski

Re: Kalkkivesikatastrofikerho

Viesti Kirjoittaja tate »

Mä teen kalkkivesiboolin erillisessä astiassa josta pumppaus korvausvesiastiaan vuorokauden päästä varoen tietysti pohjasta pumppaamista. Siltikin pesen silloin tällöin korvausvesiastian, koska sitä sakkaa vaan tuppaa pohjalle kertyä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”