Suodatinvikako?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
wasser
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 17:40, 03.07.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Suodatinvikako?

Viesti Kirjoittaja wasser »

Nyt on pitkäaikainen akvaarioharrastaja pulassa ilmeisesti suodatinratkaisun takia. Koskaan ei ole ollut näin vaikeaa, missä vika?

- 125-l akvaario, 2 valoputkea, ulkosuodatin (Eheim), pohjalämmitin, valkoinen karkea hiekka, vähän kaloja ja jatkuvasti riutuvia kasveja, lämpötila noin 22, muut vesiarvot aika ok paitsi kokonaiskovuus, NO2 ja pH (jota nostettu keinotekoisesti)

Minulla on aina ollut 160-litraisessa toisessa akvassani pelkkä hyvä sisäsuodatin eikä ulkosuodatinta, eikä siinä lätäkössä ole ollut vesiongelmia. Mutta tuossa pienemmässä heittää ja pahasti! Kokonaiskovuutta joudun jatkuvasti nostamaan (hiekkakin vaihdettu jo välillä toiseen, epäilin vian olevan siinä), NO2 koholla siististä akvaariosta huolimatta eikä vedenvaihdoilla saa apua kuin vajaaksi viikoksi kerrallaan. Levääkin puskee hirveää vauhtia (vihreää) ja vesi on pian vedenvaihdon jälkeen hieman kellertävän vihertävää (kirkasta silti).

Missä moska muhii? Suodattimessako? Myyjä sanoi ulkosuodattimen riittävän (teho riittäisi 250-litraiseenkin) pelkästään, enkä haluaisi pitää kahta suodatinta, jos pärjään yhdelläkin kuten toisessa akvaariossa on aina ollut. Alkuun en puhdistanut uutta ulkosuodatinta (paitsi käyttöönotossa tietty), kun täällä neuvottiin, että sen kypsyminen kestää pitkään. Ekan vuoden annoin sen olla rauhassa ja nämä vesiongelmat olivat silloin täysin samat kuin nyt, vaikka pesin sen 2 kk sitten.

Nyt alkaa mennä hermo, keksiskö joku missä vika vai tuuppaanko ulkosuodattimen ulos lopullisesti? Mitään muuta selitystä en keksi, kun vieressä toinen akvaario kukoistaa...
Pullahiiri
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3362
Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suodatinvikako?

Viesti Kirjoittaja Pullahiiri »

NO2 on nitriitti, oletko varma että tämä on koholla? Koska se on myrkyllistä kaloille jo pienissä määrin. Vai olisko sittenkin nitraatti, NO3? Mitkä ne lukemat on?
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suodatinvikako?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Oletan myös että nitraatti on se koholla oleva arvo. Nitraatti nousee korkeaksi, jos altaassa on paljon kaloja ja muuta elämää (tai ruokit liikaa) ja suhteessa vähän vedestä ravinteet ottavia kasveja (karvalehti, vedensuosikki, vesirutto, noin muutamia mainitakseni). Tällöin kaikki syntyvä nitraatti jää veteen pyörimään, sillä altaassa ei ole tarpeeksi kasveja, jotka käyttäisivät sitä tehokkaasti ravinteenaan. Nitraatti jää leville, jotka kukoistavat. Mikäli altaassa on paljon edellä mainittuja kasveja, voi altaassa olla väärän lainen tai tehoinen valaistus tai jonkin muun kasviravinteen tai hiilidioksidin puute. Tätä puutostilaa tukee myös huomaamasi "kasvit riutuu" -tilanne. Kerrotko siis miten lannoitat kasvejasi, jos lannoitat niitä? Vikaa en siis lähtisi etsimään suodattimesta, mutta lämpimästi suosittelen sisä ja ulkosuodattimen yhteiskäyttöä. Niillä on käytännössä erilaiset käyttötarkoitukset (biologinen vs mekaaninen suodatus) ja täydentävät hyvin toisiaan. Moska varmasti muhii suodattimessa, mutta sen puhdistaminen usein ja tehokkaasti tuhoaa bakteerikannan, mikä voi altistaa altaan uudelleen ammoniakille tai nitriitille.

Kovuuden pieni ja vakituinen nosto voisi onnistua helpoiten laittamalla pienehkö kalkkikivi altaaseen. Siitä liukenee tasaisesti kalkkia vettä kovettamaan. Itsellä oli pitkään ongelmana lievästi koholla oleva kovuus ja naurettavan korkea sähkönjohtavuus. Syyksi paljastui yhden jaavansaniaispuskan mukana tullut valkoinen kivi, josta liukeni kaikkea kivaa veteen. Niin muuten, normaalilla yleismittarilla et todennäköisesti saa sähkönjohtavuutta mitatuksi. Se on parempi tehdä akvaarioliikkeessä (mikäli lähiseudulla kyseinen laite liikkeillä on) tai luottaa sokeasti että on se oikealla sektorilla. Käsittääkseni sähkönjohtavuus on kriittinen tekijä vain jos joku lajeista käyttää sähköisiä näköaistimia.

Onko malawissa tai tanganjikassa noin kylmä vesi? En ole itse tutustunut altaisiin, mutta ihmetytti vain näin äkkiseltään..
Eiköhän tämä ollut tässä..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”