Alhainen pH

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Eeqli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 20:24, 16.10.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Eeqli »

Hei,

osaisiko joku kokeneempi akvaristi vastata seuraavaan kysymykseen: Mitkä tekijät laskevat akvaarion pH:ta? Omistan 120 litraisen akvaarion, joka on ollut toiminnassa tauotta viisi vuotta. Tällä hetkellä siellä asustaa vain kaksi partamonninaarasta sekä hunajarihmakalapariskunta. Kasvistoa on todella runsaasti. Voiko liiallinen kasvien määrä syödä veden CO2:sta ja aiheuttaa pH:n laskua? Kasveina on muun muassa tavallista sekä kääpiövallisneriaa, pari suurta tuppoa jaavansaniaista, vedensuosikkia ja jotain pintakasvia, jonka nimeä en nyt löydä. Akvaariossa ei ole kantoja tai muuta puuainesta. Muutamia luonnonvaraisia kiviä on ollut alusta saakka sekä yksi pienehkö tiilestä tehty ruukku.

KH:n tilaa en valitettavasti tiedä juuri tällä hetkellä ja vesitesteistä minulla on nyt käytössä vain nitriitti (alle 0.3) sekä pH (6). Tällä hetkellä käytössä on pH+, mutta haluaisin löytää vakaamman ratkaisun ongelmaani enkä lisätä ylimääräisiä mömmöjä jokaisen vedenvaihdon yhteydessä. Aiemmin tätä ongelmaa ei ole ollut, vaan tilanne on ollut pikemminkin päinvastainen: pH hipoi kahdeksaa ensimmäiset vuodet akvaarion perustamisesta lähtien. Tuolloin käytössä oli turveuute sekä puumateriaali. Myös kalastoa oli silloin enemmän. Vesijohtovesi on alueellani ollut yleensä sitä 8-9 pH:n luokkaa, mutta viimeisin lukema oli 7,5.

Tuhannet kiitokset avustanne jo etukäteen!
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

CO2 eli hiilidioksidi pudottaa veden pH-arvoa. Mikäli akvaariossa on vähän hiilidioksidia, niin pH nousee. Eli mikäli kasvit käyttäisivät kaiken hiilidioksidin, pH nousisi.

Tuo pH 6, on ihan passeli noille kaloille, miksipä sitä nostamaan. Mikäli pH kuitenkin rajusti heittelee, kannattaa mitata myös KH. Tällöin KH:n nostaminen esim. ruokasoodalla voi pitää pH:n vakaampana ja hiukan korkeampana.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Eeqli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 20:24, 16.10.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Eeqli »

Eli akvaariossa on liikaa hiilidioksidia ja kasvit eivät pysty käyttämään suurinta osaa siitä. Minulla on tällä hetkellä käytössä Tetra Aqua pH/KH+, mutta haluaisin tietää onko muuta keinoa vakauttaa akvaarioni pH:ta ja KH:ta kuin ruokasooda tai muut vastaavat nostajat. pH heittelee tällä hetkellä jonkin verran, joten KH:n kanssa tuntuu olevan ongelmia.

Mikä on lampun merkitys tässä kasvit/hiilidioksidi hommassa? Vaikuttaako tehokkaampi lamppu asiaan jotenkin? Entä mitä mieltä olet/olette simpukoiden lisäämisestä akvaarioon? Eräässä eläinkaupassa ehdottivat sellaistakin vaihtoehtoa. Aikomuksena on hankkia lisää kaloja (jokin pieni parvi mahdollisesti), mutta uskallanko ottaa niitä ennen kuin tilanne on tasoittunut vai voiko kalojen hankinnalla olla mahdollisesti tasapainottava vaikutus akvaarion ekosysteemiin?
Riveriana
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1645
Liittynyt: 10:46, 08.11.2010
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Riveriana »

Muistanko oikein, jos väitän, että ilmastuksen lisääminen auttaa hiilidioksidia haihtumaan?
joedoe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 15:28, 02.11.2010
Akvaarioseurat: HAS

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja joedoe »

Vaihda puolet vedestä ja pienennä hiilarin määrää! mittaa aamuin illoin, ettei pääse katastrofi yllättämään
nimimerkillä kokemusta siitäkin on!!! 8-)
900l kiekkola, 400l monnila/plekola ja 360l ???
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Laitatko siis hiilarilisää vai onko spekulaatiot Co2n määrästä peräisin vain kalaston tuottamasta hiilidioksidista? Jos menee hiilarilannoitus, se voi olla syynä alhaiseen Ph-lukuun, mutta noin pinei kalasto tuskin tuottaa liikaa Co2a. Jos annat hiilarilisää, annostuksen pienentämisen pitäisi nostaa Phta, mutta sitä voi avittaa soodalla, etenkin jos Kh on alhainen.

Kannattaa nyt mitata se Kh ennen kuin teet yhtään mitään muutoksia veteen. Jos se on kovin alhainen, vesi voi käyttäytyä hyvin arvaamattomasti ja saatat huonoimmassa tapauksessa jopa tappaa kalojasi. Joedoeta lainatakseni, kokemusta siitäkin on, ikävä kyllä, täälläkin...

Khta voi nostaa myös kalkkipitoisilla kivillä ja simpukankuorilla, mutta itselläni ei ole niistä mitään kokemusta, joten en osaa kommentoida niiden vaikutuksia ja käyttöä mitenkään. Toisaalta jos tuo Ph 6 on hyvä nykyiselle kalastolle ja Kh on hyvä (min. 4dh, jolloin se vakauttaa Phn heilahteluilta), niin miksi lutata aineiden kanssa? Ei kait tuolla nyt välttämättä ole liikaa hiilaria, ainakaan jos et sitä sinne erikseen syötä. Syy alhaiseen (?) Ph-arvoon voi löytyä muualtakin.

Juu, lisäämällä veden kiertoa esim. kiertovesipumpulla voi lisätä hiilarin haihtumista ja kansilasit, jos sellaiset omistaa, pitäisi olla raollaan, mutta onko tuolla nyt sitten ylipäätään liikaa hiilidioksidia? Mitä Ph mahtaa olla jos et laita Kh/Ph+ ainetta? Oletko mitannut vesijohtovettä sen seisottua astiassa vuorokauden sen lisäksi, mitä se on suoraan hanasta otettuna? Se nimittäin tipahtaa itsestäänkin jonkin verran, yksi aste pudotusta on ihan normaalia, putkistosta tultuaan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tykimies
Member
Member
Viestit: 314
Liittynyt: 06:25, 08.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kauhajoki

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Tykimies »

Jos nyt ajateltaisiin että kalat (myös kasvit tuottavat öisin hiilidioksidia) tuottavat sen ylimääräisen hiilarin, niin ilmastus/ veden kierron parantaminen voi auttaa asiaan.

Sitten taas kun ajatellaan että PH on alle 7 niin myös simpukankuorista liukenee kalkkia. Saman efektin saisit tosiaan aikaan lisäämällä parin nyrkin kokoisen kalkkikiven altaaseen. Ph ei tällä metodilla toki nouse yli 7, eikä tuolla kalastolla ole syytäkään. Se myös nostaisi hieman Kh:ta ja siten vakauttaisi ph:ta.

Testattu on kivellä, ja toimii. Meilläpäin tuo vesijohtovesi tosin on alkaapäälle pehmeää ja hapanta, eli happamuus ei ole altaasta peräisin.
Raskasta strategiaa
http://www.valkolaakso.org
Eeqli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 20:24, 16.10.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Eeqli »

Kiitoksia kaikille vastauksista! Tilanne on pysytellyt viimeaikoina suht ennallaan. Suurta poukkoilua ei ole tapahtunut. Olen heittänyt liiat kasvit roskiin ja mittaillut veden arvoja muutaman kerran viikossa. Myös ruokintaan olen kiinnittänyt huomiota, ettei veteen jää lillumaan ylimääräistä moskaa. Vedenvaihdon yhteydessä olen laittanut varulta Tetra Aqua pH/KH+:aa ja sekin on tuntunut auttavan.

En käytä mitään muita aineita akvaariossani kuin vedenparannusta ja nykyään silloin tällöin ph:n kohottajaa (Tetra Aqua pH/KH+) niin kuin aiemmin mainitsin. Ei siis mitään hiilarilisäyksiä tai muuta vastaavaa.

Suodattimen lisäksi akvaariossa on hapetinpötkylä, joka nostattaa kuplia pintaan akvaarion toisessa päässä. Ilmastoinnin pitäisi siis olla kunnossa, jos olen käsittänyt asian oikein.

Kun aloitin akvaarioharrastukseni viitisen vuotta sitten, vesijohtoveden pH oli asuinalueellani 8-9. Mittasin sen uudestaan jokin aika sitten niin kuin Sisso ehdotti ja lukema oli pudonnut 6-7, mikä tuli minulle suurena yllätyksenä. Ehkäpä se siis on aiheuttanut ongelmat tämän pH:n poukkoilun kanssa eikä kalasto, kasvit tai valaistuskaan. Taidan kokeilla Tykimiehen vinkkiä ja heittää kalkkikiven tai pari altaaseen, ja seurata tasoittaako se tilannetta entisestään.
heisku
Member
Member
Viestit: 310
Liittynyt: 21:00, 17.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja heisku »

Lähdin selvittelemään mikä on tuttavan altaassa vikana, koska aina melkein kaikki uudet kalat kuolevat. Elävät siis ehkä jokusen kuukauden. Viimeksi meni pari hunajarihmaa. Tuttavalla ei minkäänlaisia testejä ole, joten kävin tippatesteillä ottamassa hapen, nitraatin ja pH:n.

Altaan koko n. 90-100l, lämmitystä ei ole, joten ihan huoneenlämmössä mennään (ei ollut myöskään lämpömittaria). Kalastona parven jämiä, 5 kiilakylkeä, kardinaalitetra, 3 punapääbarbia ja yksi tetra jota en tunnista. Pohjalla partis. Kaksi isoa miekkalehteä ja puska konnanputkea. Sorapohja jota ei ole koskaan lapottu. Vedenvaihdon yhteydessä sekoittaa soraa ja ämpärillä ottaa vettä.
Nitraatti oli 50 ja pH 4,5-5! kH testiä en valitettavasti tajunnut ottaa mukaan. Mutta tuossa se ratkaisu varmasti niihin kuolemiin olikin. Ihmetyttää suuresti tuo pH, miten ihmeessä voi olla noin alhainen?! Hanaveden pH oli 8,5.
Mutta näin ensiapuna käskin vaihtaa vettä jotta saataisiin nitraatti alas. Nyt tosiaan ideoita mitä tehdä tuon pH:n kanssa? 8O Ehdotin myös lämppäriä, viimeistään talveksi.
Ja allas ollut käynnissä lähemmäs 20v, joten kypsä varmasti ainakin on :mrgreen:
kiekkola+pohjan asukit
silveria
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 23:33, 29.08.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja silveria »

Olisko kenties sen lappoamattoman sorapohjan takia, sinne on varmaan parissa kymmenessä vuodessa kertynyt sen verran lietettä, että alentaa pH-arvoa. Tietysti jos sielä on vielä mangrovea niin nämä yhdessä voisivat aiheuttaa sen. Lappohan ei montaa euroa maksa, tai sitten leikkaa jostain limupullosta pohjan pois ja hommaa vähän letkua. Soran pyörittely ei välttämättä kauhean tehokasta ole :) Siitä lietteestä se nitraatin määräkin tietysti johtuu.
heisku
Member
Member
Viestit: 310
Liittynyt: 21:00, 17.07.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja heisku »

silveria kirjoitti:Olisko kenties sen lappoamattoman sorapohjan takia, sinne on varmaan parissa kymmenessä vuodessa kertynyt sen verran lietettä, että alentaa pH-arvoa. Tietysti jos sielä on vielä mangrovea niin nämä yhdessä voisivat aiheuttaa sen. Lappohan ei montaa euroa maksa, tai sitten leikkaa jostain limupullosta pohjan pois ja hommaa vähän letkua. Soran pyörittely ei välttämättä kauhean tehokasta ole :) Siitä lietteestä se nitraatin määräkin tietysti johtuu.
Tätä minäkin epäilin kun en mitään muutakaan syytä keksinyt...
kiekkola+pohjan asukit
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Alhainen pH

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

heisku, minkähänlainen vedenvaihtomäärä sillä on käytössä, eli kuinka usein vettä vaihdetaan ja kuinka paljon kerralla? :? KÄytetäänköhän akvaariossa jotain muita aineita, lannoitteet vedenparannusaineet jne "muut kemikaalit" kalanruoan lisäksi?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”