Jos aloittaisi aivan alusta

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Jos aloittaisi aivan alusta

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

Moikka! Olen ihan uusi vasta rekisteröitynyt flikka täällä, joten tämän käyttö ei varmaan onnistu heti ongelmitta :)

Akvaarion kanssa on ongelmia kerrakseen ja ajattelin kirjoittaa niistä tänne alkeet osioon, koska aloittelijoita tässä ollaan. Olen yrittänyt kyllä selata nettiä ja näitä palstoja ja akvaarioliikkeen tyttöjä on vaivattu tunti tolkulla jne. mutta nyt päätin kuitenkin itse tänne kirjottaa enivei.

Eli, akvaario hankittiin n.130L vajaa pari kk sitten. Sinne vedet, kypsytysaineet ja hiekat perään. Suodatin oli vanha Aquaball joka saatiin akvan mukana, samoin lämmitin oli vanha (en ehkä tiedä kaikkien vempeleitten oikeita nimiä joten sori siitä..) mutta käytössä heti alusta. Samoin muuten vedenparannusaine Easy-life laitettiin jossakin vaiheessa. No, kypsytys kun oli ollut vaiheessa sen pari viikkoa, hankittiin kasvit ja neljä miljoonakalaa. Hyvin meni, ja vesikin oli kirkasta. Muutaman päivän kuluttua pari kasvia lisää ja kaloja myös.

Kasveja on nyt 4 eri mallia, yksi on jonkin sortin miekkakasvi, yksi rykelmä on iso lehtisiä etualan mataliakasveja, yks on tupsumainen nopeakasvuinen ja toinen nopeakasvuinen on tuollainen pitkä about peukalonvahvuinen, jossa paljon pieniä lehtiä siis koko varren mitalta. Valitettavasti en muista näiden kasvien nimiä vaikka varmasti pitäisi tietää mitä ne on.. Kasveille Sera florenette ravinnetabletteja.

Somisteita on laivan hylky, sitten tuollainen juurakko/kanto (muovia), paljon sileitä kiviä ja yks iso kukkaruukku ja sitten ihan pieni.

Kalat:

3 taistelukalaa, 1 uros ja 2 naarasta.
6 kuparitetraa
6 mustatetraa
1 miljoonakala (kolme muuta kuoli kun "viisaina" ei tiedetty että taistelukala ei niistä tykkää ja se repi niiltä pyrstöhaituvat pikku hiljaa... :cry:
3 Piikkisilmää
3 eri kokoista imumonnia
2 monniaista (tarkoitus ottaa lisää kun parvikaloja ovat mutta ongelmien takia ei olla uskallettu vielä ottaa).

Muuten ei enempää kaloja ole ollut tarkoitus ottaa noita monniaisia lukuunottamatta.

No, alkuun olis myös leväongelmaa. Sellaista hämähäkinseittimäistä levää oli noissa kasveissa joissa on paljon pieniä lehtiä, ja sitten sellasita "normaalin" näköistä levää oli noilla etualan kasvien isoilla lehdillä, sekä kivissä samoin hiekassa oli vihreä "peitto". Joitakin päiviä myöhemmin (n. viikko takaperin) meni vesi ensin vaaleaksi (kuin maitoa olisi ollut seassa) ja jo saman päivänä alkoi vihertää iltaa kohti pahentuen ja tuli tämä keijulevä niin vahvana että aamulla ei nähnyt takaseinää enää... No, ei kun akvaliikkeeseen taas ja saatiin ohjeet pimentää koko tankki, ja vedenvaihto-ohjeet (laitettiin tuota vedenparannusainetta myös noihin sankoihin joissa vesi on kypsymässä), sekä levänestoainetta Seran algovec. Peitto päälle la-iltana, vettä vaihdettiin 1/3 joka päivä ja pohja imuroitiin samalla ja tiistaina sitten ei peittoa enää. Vihreä levä katosi, ja niin katosi kaikki muutkin levät! Vesi vain muutoin sameaksi, vaaleaksi. Myös n. kaksi viikkoa sitten liuskatesti pH näytti olevan vain reilu 5, joten nostettiin tätä pH:ta sitten Na-karbonaatilla saaden se vähän yli 6. Oikeastaan tuntuu siltä että varsinaiset ongelmat alkoivat sen jälkeen vasta... Eli tämä pH:n nostattaminen tapahtui siis ennen keijuleväepisodia. Teksti on vähän sekavaa mutta tämä nyt on tällaista sekavaa aikaa kun amatöörit on asialla... Samalla uusittiin nuo akvaarion valoputket, kun ei ollut mitään tietoa niistä jotka saatiin, että kuinka monta sataa vuotta ne oli vanhat. Ostettiin "kasvivalo" ja "kalavalo" ja liikkeen tyttö siis neuvoi mitkä kannattaa ottaa. Jaa niin ja vedenlämmitinkin on ostettu uusi jossain vaiheessa mutten enää muista sitäkään kun tässä on tapahtunut niin paljon...

Ostin sitten sellaset tippatestipakkauksen kun aloin epäillä liuskatestien luotettavuutta je nettikeskusteluista päätellen ne eivät kovin luotettavia olekkaan..

No, tippatestit näytti pimennyksen lopetettua seuraavaa: pH 7, gH 6, kH 7 ja nitriitti pahinta mahdollista 5,0mg/l 8O !! No sitten taas lukemaan oppaita ja nettiä että mitäs tämä nyt tarkoittaa. Kalojen pitäs olla henkihieverissä, mutta ne ei ole moksiskaan. Kaikki käyttäytyy aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Mittasin uudestaan, sama tulos. Tarkistin että tein mittauksen oikein ja että testi ei ole vanhentunut. Testin pitäs olla luotettava koska täysin niin on tehty kun ohjeissa sanotaan. No, heti seuraavana aamuna akvaliikkeeseen apua, apua, apua!! Sieltä sitten mukaan Nitrivec. Ja sitten aquaria clear. Samoin uusi suodatin: Resun Magig-jet filter Magi-700. Vanhasta suodattimesta laitettiin toinen sieni uuteen kun näin neuvottiin tekemään bakteerikannan takia.

Kotiin pääsin niin vanha Aquaball hemmettiin (joka oli putsattu muuten viimeksi kahta päivää aiemmin ja oli nyt jo tukossa) ja kun nappasin sen irti niin sieltä "pölähti" kauhee mälli kaikkea kökköä veteen! Pahimmat haavilla talteen mutta vesi sotkuuntui taas entistä enemmän. Vanha suodatin muuten putsattiin joka vedenvaihdon yhteydessä pimennyksen aikana ja kalat ei saaneet siinä 3 päivän aikana ruokaa lainkaan. Eli uusi suodatin pöhisemään, ja veteen bio nitrivec. Vesi meni ihan valkoiseksi mutta niin ohjeessa lukikin että käy ja että kestää 4-24h ennen kuin kirkastuu. Sitä aqua clearia en ole uskaltanut laittaa vielä. Mutta tämä nitrivec-homma tapahtui siis eilen klo 16 maissa.

Tällä hetkellä tilanne on se, että pH on saman 7, samoin kovuus 6 ja karbonaattikovuus saman 7. Mutta #¤%"% nitriitti on EDELLEEN pahin mahdollinen 5,0mg/ml!!! Kuinka nopeasti sen pitäsi laskea tuosta kun tuo aine on sinne laitettu?? Vesi ei ole enää ihan niin sameaa kuin illalla mutta ei tuota takaseinä edelleenkään juurikaan erotu... Kalat on muuten ihan entisellään mutta mustatetrat ja kuparitetrat kummallisesti katselee tuonne pinnan suuntaan ajoittain. Näyttää siltä että "valoa kohti" tuijottelevat. Mutta muuten söivät normaalisti, kisailevat välillä ja möllöttelevät vain. Tuossa etualalla ollessaan siis eivät ole nenä vaaka-tason suunnassa vaan vähän nenä pintaa kohti. Muualla akvaariossa ihan normaalisti. Ne hengittelee ihan samalla tavalla kuin ennen, eikä muutenkaan näytä huonovointisilta. Tuossa nitrivec-pullossa luki että kalat voi laittaa veteen vasta 24h kuluttua aineen laitosta mutta silti sanottiin että ainetta voi käyttää vaikka kalat on siellä jo. Ja annostusohje oli sama kaloilla tai ilman. Voiko tämä tetrojen asento johtua tuosta nitrivecistä?

Ristus että tuli pitkä tarina, toivottavasti joku jaksoi lukea ja ehkäpä vielä auttaakin... Päällimäisenä siis kysymys; kuinka nopeasti nitriitin pitäsi laskea ja voiko tuo nitrivec aiheuttaa tetrojen (lähinnä mustatetrojen) kummallisen kenoasennon ajoittain??

Saatiin akvaario ilmaiseksi ja nyt siihen on uponnut jo melkein 500 eur rahaa ja tän piti olla niin helppoakin vielä :D Kohta tekee kyllä mieli luovuttaa koko touhusta, mutta kun ei millään sitäkään haluaisi.. Ainiin, ei meillä myöskään ole paikkaa mihin nuo kalat voisi pelastaa tuolta nitriittivedestä, mutta onneksi ne eivät tosiaan ole millään tavalla pahoinvoivan näköisiä mitä nyt noi mustat tosiaan välillä kenottaa kummallisesti tuossa valoisimmassa kohdassa..

Kiitos ja anteeksi :?
120l akvaario, sekä koira.
BTM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 16:02, 23.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja BTM »

Mitä "kypsytysainetta" käytit alussa? Jos nitriittiä on vedessä, niin bakteerikantaa ei ehkä ole. Mittaa nitraatti myös. Jos sitä ei ole, niin sitten bakteerit puuttuu. Näin ollessa vaihda vettä taas päivittäis se 1/3 osa ja käy ostamassa bakteeri ymppiä. Esim. Aquasafe, Danitrol aquarium-startes tai Biodigestin ymppi (en muista tarkempaa nimeä). Viimeinen on ehkä paras, koska pakkauksensa takia kestää hyvin kuljetuksen aikana kylmää ja muutenkin pitäisi pysyä tuoreena lähes loputtomasti. Itse hankkisin jotain muuta mitä edellisellä kerralla olisin käyttänyt. Itseasiassa teinkin niin. Starttasin akvaa aquasafella tuossa muutama viikko sitten eikä näyttänyt tapahtuvan juuri mitään. Hitaasti vähän. Hankin sitten varmuudeksi tuota denitrolia ja lisäilin sitä vähän suodattimiin ja veden vaihdon yhteydessä veteen. Johan kypsyi :).
Alun levä ongelmat ymmärtääkseni johtuu usein liiallisesta valosta. Itse pidin helsingin akvaariokeskuksen ohjeiden mukaan alkuun akvan valoja päällä vain viitisen tuntia ja siitä olen nostanut vähitelleen aikaa, noin kymmeneen tuntiin. Onko sinulla siellä akvaariossa mitään kuka söisi levää? Monniset varmaankin syö, riippunee lajista kuinka ahkerasti, viisaammat kertokoon tarkemmin. Itselläni on talonmiehinä, kierteisiä pohjassa ja tulossa on kala-altaankin puolelle sukarapuja, koska ne ovat omasta altaastaan siivonneet vanhat levättyneet kasvit tosi siisteiksi.
Auttamista varmasti helpottaisi jos tekisit vähän salapoliisityötä ja etsisit kaikkien käyttämiesi aineiden ja laitteiden nimet ja tiedot. Ei välttämättä ole helppoa, tiedän kun itsekin olen koneella googletellut asioita monen monta tuntia :D. Olen siis aloittelija itsekin, mutta mielestäni olen jo sisäitänyt ainakin perusasiat jokseenkin hyvin, mutta pienellä varauksella nuo mun ohjeet :). Josko joku viisaampi harrastaja komppaisi tai korjaisi :)
Ostan kasveja: Sammalet, hatturuoho, pennilehti, viuhkalehti. YV!
Myyn Kauniston hiekkaa (noin 20 kg), akvaarion taustamuovi (kaksipuoleinen, kasvi/kasvi+kanto, käyttämätön ). YV!
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Ehdottomasti sinun pitää mitata nyt myös nitraatti (tippatestillä!), onko sitä yhtään kertynyt. Ja mittaa sekä hanavedestä että akvaariosta. Jos on vain vähän nitraattia niin saattaa olla myös hanavedestä lähtöisin. Sillä selviää, onko tuota typen kiertoa ollenkaan. Ja koska nitriittipitoisuus on noinkin korkea, suosittelisin ehdottomasti vaihtamaan heti 2/3 vedestä (muista lisätä vedenparannusainetta). Tuosta Nitrivecin toimivuudesta en tiedä, mutta itse laittaisin muutaman tunnin kuluttua vedenvaihdosta Prodibion Startupia (http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 4200002119). Tuossa paketissa on oikeasti eläviä typpibakteereja (itsellä kalaton kypsytys lähti Prodibion Bio Digestilla käyntiin ja se toimii) ja tuossa on myös Stop Ammo -kapseleita, jotka sitovat ammoniumia ja estävät näin nitriittiä syntymästä. Itsellä ei ole tuosta Stop Ammosta kokemusta (tuossa Bio Digestissahan on vain bakteereja), mutta eipä tuon lisäämisen pitäisi ainakaan haitata mitään. Tetran Aqua Safesta (joka on myös teollinen bakteerivalmista) voin sanoa, että sitä ei kannata ostaa näin talvisaikaan, itsellä ei toiminut (luultavasti oli jäätynyt matkalla kauppaan). Ja sitten: ruokintaa mahdollisimman vähän. Mitä enemmän ruokit kaloja, sitä enemmän ne tuottavat sitä itseään ja ammoniumia.

Suosittelisin lukemaan seuraavaa sivustoa näistä aiheista aloittaen: http://www.aquahoito.info/suomi/aloittelija/index.php ja http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php. Ihan vain jotta ymmärrät, mistä tässä typen kierrossa ja yleensä akvaarion tasapainossa on kysymys [;)].

Tuosta kalastosta vielä, että nyt sinulla on hiukan kalasoppa tankissa... miljoonakalat tarvitsisivat kovaa vettä, muut enemmänkin pehmeää (joku muu voi korjata jos jokin noista muista lajeista menee kovassakin vedessä). Lämpötilavaatimuksista en osaa sanoa, mutta nekin kannattaa tarkistaa. Mitäköhän imumonneja sinulla mahtaa olla...? Minulla itselläni ei noista ole muuten kokemusta (paitsi perinteisestä partamonnista), mutta aika monet lajit kasvavat aika isoiksi ainakin tuon kokoiseen akvaarioon. Ja en tiedä, miten imumonnit suhtautuvat toisiinsa, mutta voisin kyllä ajatella että tuon kokoisessa altaassa on nahinoita vielä edessä imumonnien välillä. Nyt sinulla on kaksi pientä parvea tetroja, voisitko ajatella luopuvasi toisista ja kasvattavasi toisten parvea? Yksi iso parvi on näyttävämpi kuin kaksi pientä ja kalatkin viihtyvät paremmin isommassa parvessa [;)]. Nämä vinkit siis odotellen sitä hetkeä, että saat muuten altaasi kuntoon. Ja joku muu voi sitten neuvoa vielä enemmän kalaston suhteen.

Muoks: huomasin nyt, että sinun vesiarvosi ovat tuossa pehmeän ja keskikovan veden rajamaastossa. Eli jos haluat pitää pehmeän veden kalat, kannattaa hiukan laskea pH:ta ja kH:ta.

P.S. Lue myös kirja Markku Varjo: Akvaariokalat. Ja vaikka saman tekijän Akvaarion perusoppaankin. :)
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
nelluska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 14:49, 17.09.2007
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja nelluska »

Eihän nyt ole NO3 ja NO2 menny sekaisin?
NO3:han altaassa on.
Mun järellä sun kalojen pitäs olla kuolleita kaikki jos NO2 noin paljon ja noin kauan.
Saatan olla väärässäkin?
Mikä olis mitä,olis vähän sitä sun tätä
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Hyvä huomio, itse vastasin niin pikasesti etten ehtinyt oikein mittimään tuota nitriittiarvon lukemaa. Tuo on kyllä aika kova määrä nitriittiä, itselläni JBL:n testikin loppuu jo 1 mg:aan (muistaakseni). Puuttuiskohan nolla lukeman edestä eli olisikin 0,5 mg?
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
Pullahiiri
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3362
Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Pullahiiri »

No juu, jos tosiaan olisi 5 mg/l niin kalat olisi todennäköisesti kuolleet nitriittimyrkytykseen jo aikaa sitten. Nitriitti on tosiaan NO2 ja nitraatti N03. Nitraattia on kypsässä altaassa ja nitriittiä ei, näin karkeasti ajatellen.

Tosiaan, mikä tuo oli tuo kypsytysaine?

Kalastossa on viilaamista, mutta hoida nyt ne vesiarvot ensiksi kuntoon ja katso sitten kalastoa tarkemmin.
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja R_R »

Unohda kalavalikoima kokonaan ja keskity akvaarion kypsytykseen.
Älä missään nimissä lahjoita tai vie kaloja akvaarioliikkeeseen, koska sun kalat ovat altistuneet nitriitille eivätkä elä pitkään terveenä.
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Kommentoin vielä, että neuvoni kalaston osalta olivat tosiaan sitten tulevaisuutta ajatellen, niihin neuvoihin ei tarvitse nyt tässä vaiheessa keskittyä. Ja hyväntahtoisia sellaisia, vinkit oli tarkoitettu miten saada ohjattua kalastoaan oikeaan suuntaan ajan kanssa, minusta Hoituri saa tehdä niin kuin itse parhaaksi näkee [;)]. Sen olisi varmasti joku muu varmasti tehnyt jossain vaiheessa ja vähän hyökkäävämmin... Nimimerkillä joskus myös aika kalasoppia omistanut.

Mutta toivottavasti Hoituri saat altaasi pian kuntoon ja pääset myös nauttimaan tästä harrastuksesta :).
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

Kiitos nyt ensiksikin kaikille vastanneille ja auttaneille!

Kypsytysaineesta ei valitettavasti ole minkäänlaista muistikuvaa ja sitä meni koko pullo, joten siitäkään en enää voi tarkistaa :( Oli varmaan jotakin

Ja kyllä, todellakin kyse on Nitriitistä testi: Sera Nitrit-test (NO2) ja tuo taulukko menee niin että: 0,0mg/l, 0,5mg/l, 1,0mg/l, 2,0mg/l ja 5,0mg/l ja ihan todella se arvo on testissä näyttänyt tuon pahimman mahdollisen. Niin minäkin olen ymmärtänyt että kalojen olis pitänyt olla jo kuoleentuneena ajat sitten, mutta niin kuin kerroin, niin ihan normaaleilta ne näyttää noita mustatetrojen ajoittaista kenotusta lukuunottamatta.

Mittasin tuon NO2 nyt vielä akvasta, kypsytysvedestä (jossa siis on sitä parannusainetta Easy-Lifen) sekä kraanavedestä. Arvot on edelleen vaan akvassa tuo pahin mahdollinen 5,0mg/l ! Kypsymässä olevassa vedessä ja kraanavedessä puhdas 0,0mg/l. Kaloja ei ole yliruokittu (ja juurihan olivat ilman ruokaa kolme päivää).

Onko meillä mitään mahdollisuutta pelastaa noi kalat johonkin kunnes toi akvaarion vesi saadaan kuntoon?? Vaikka ne ei näytäkkään huonovointisilta niin kyllähän se ahdistaa jos niillä on kuitenkin huonot oltavat. Siis pelastamisella tarkoitan että kuoleeko ne stressiin tai johonkin liian nopeaan vedenvaihteluun jos ne ottaa tuolta pois?? Ja tuskin niitä voi edes laittaa noihin kypsytyssankoihin...

Imumonnit on partamonneja. Yksi isompi about 10cm, keskimmäinen on sellanen ehkä 5-7cm ja kolmas on ihan juniori ja muistuttaa lähinnä 2-3cm pitusta nuppineulaa.. Se on siis ihan poikanen. Tämä iso ja pikku-monni on tulleet viimeisinä kaloina ja siitä on aikaa sellainen kolmisen viikkoa. Sen jälkeen ei kaloja ole hankittu eikä tarkoituskaan siis ole enempää hankkia. Paitsi niitä monnisia sen parvikala-jutun takia mutta ei nyt niin kauan niitäkään ennen kuin vesi saadaan kuntoon. Ja nuo kalat (noita "talonmiehiä" lukuunottamatta) on hankittu vähän sillain vaan että mitkä oli kivan näköisiä... Juu, virhe.. Mutta outoa on sekin etteivät ne siellä ekassa liikkeessä sanoneet mitään siitä että sopiiko noi kaikki samaan akvaarioon hyvin vai huonosti vai ei ollenkaan.. Sittemmin olemmekin käyneet toisessa liikkeessä jossa tuntuu olevan muutoinkin töissä ihmisiä jotka tietää neuvoa.. Itseasiassa monneja oli tarkoitus ottaa vain yksi mutta kun sitä levää alkoi tulla niin neuvottiin ottamaan ainakin toinen monni apuriksi siivoamaan.

Veden lämpötila on ollut koko ajan 25-26 astetta.

Kaikki muut aineet voin tähän luetella mitä on käytetty mutta tosiaan se ensimmäinen "paukku" joka oli se kypsytysaine ihan alussa niin en muista :/

Tippatestit ensinkin on Seran kaikki.

Veden parannusaine on Easy-Lifw fluid filter medium.
Sera bio nitrivec (viimeisin veteen lisätty aine nitriirin poistoon)
Sera algovec levänestoon
Sera florenette kasviravinnetabletit
Ruuat: JBL Novo tanganjika ja JBL Novo pleco tabletit monneille ja piikkisilmille. Alkuun saivat surviaisentoukkia pienen hippusen mutta niitäkään ei nyt ainakaan viikkoon. Tabletteja on annettu vain illalla yksi pilleri. Ja tuota hiutaleruokaa hyppysellinen vain. Täytyy myöntää että aluksi varmaan olen sortunut yliruokintaan (muutaman ekan päivän kalojen tultua) mutta en nyt enää näiden ongelmien alettua.

Suodatin on siis tuo jo ensimmäisessä viestissäni mainitsema RESUN magig-Jet filter MAGI-700.
Lämmitin RESUN quartz glass heater sunlike-100.
Lamput: RESUN aqua-lamp ja plant-lamp. 30w ja tuossa plant-lampissa on tarra 10000K.

Itse ajattelisin että olisi kai järkevintä perustaa koko akvaario uudestaan?? Mutta mihin nuo kalat siksi aikaa? Kyllä ne varmaan kärsii tästä koko hässäkästä vaikka tosiaan ei siltä näytä. Taistelukala jopa teki pesän ja uros puristi naaraasta munia mutta taisi ne syödä eikä pesään viedä.. Jotenkin ajattelisin että eihän ne varmaan yrittäisi lisääntyä jos siellä on todella noin huonot oltavat kuin testitulos näyttää... Ai niin ja ilmeisesti jonkin kasvin mukana on vahingossa tullut jotain pikkuisia kotiloita koska niitä ei ole tarkoituksella ostettu mutta jostain tuonne on sellaisia ilmaantunut muutama.

Ja nyt tuo vesikin on alkanut taas vihertää... Tuon veden kanssa nyt vielä jaksaisikin taistella mutta kun ahdistaa kalaparkojen puolesta..

Joka tapauksessa, täytyy siis käydä hakemassa vielä se nitraatti NO3 testi ainakin?

Edelleen pohja on siisti ja hiekka puhdasta, kivet sileitä ja levättömiä, miekkakasvi ja etualan kasvi voivat hyvin. Kaksi nopeakasvuisempaa otti pimennyksestä itteensä mutta ne on siitä huolimatta kasvaneet.

Yritin liittää kuvat mutta ne on liian suuria eikä pienempikokoisia tähän hätään ole.

-----------------------
akvaristi kirjoitti: (http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 4200002119).
http://www.aquahoito.info/suomi/aloittelija/index.php ja http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php.

P.S. Lue myös kirja Markku Varjo: Akvaariokalat. Ja vaikka saman tekijän Akvaarion perusoppaankin. :)
Kiitos linkeistä! Tuota aloittelijan sivustoa onkin selattu ja paljon muitakin nettisivuja ja kaupasta mukaan saatuja oppaita. Mutta näköjään vaan tässäkin asiassa täytyy mennä perä edellä puuhun ja vaikeimman kautta..... Tietäis vaan onko tämä ihan mahdoton selättää tämä ongelma vai mahtaako tuosta vieläakvaario tulla...
Sanja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 20:49, 06.10.2010
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Sanja »

Vaihda vettä joka päivä reilusti. Yritä pitää nitriitti mahdollisimman alhaalla. Älä ruoki kaloja. Jatka tätä kunnes nitriittiä ei enää muodostu. Veikkaisin siihen menevän pari viikkoa. (Kypsymistä voi nopeuttaa ostamalla lisää bakteereja kaupasta, mutta tietysti niitä lähtee aina altaasta pois, kun vaihdat vettä.) Minusta ei kannata nyt alkaa kuljetella kaloja mihinkään, se vaan stressaa niitä entisestään. Nitiitti on kyllä myrkkyä kaloille, mutta ei nyt sentään ihan niin välittömästi tappavaa, kuin näitä foorumeita lukiessa saattaa tuntua. Älä siis panikoi. Sitten, kun allas on kypsä, voit miettiä kalaston kuntoon.

Tsemppiä!
500-litrainen seurala.

Myykää minulle rantamonni! Mieluusti kaksi.
akvaristi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 976
Liittynyt: 20:53, 09.06.2004
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Satakunta

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja akvaristi »

Hoituri kirjoitti:Kiitos linkeistä! Tuota aloittelijan sivustoa onkin selattu ja paljon muitakin nettisivuja ja kaupasta mukaan saatuja oppaita. Mutta näköjään vaan tässäkin asiassa täytyy mennä perä edellä puuhun ja vaikeimman kautta..... Tietäis vaan onko tämä ihan mahdoton selättää tämä ongelma vai mahtaako tuosta vieläakvaario tulla...
Älä sure, kyllä se siitä vielä iloksi muuttuu :D. Voin kertoa, että ei mullakaan tuo altaan kalaton kypsytys mennyt niin kuin piti tässä hiljattain, vähän menin itse siinä pers edellä puuhun vaikka kuinka koitin tehdä kaiken viimeisen mukaan :roll:.
Sanja kirjoitti:Vaihda vettä joka päivä reilusti. Yritä pitää nitriitti mahdollisimman alhaalla. Älä ruoki kaloja. Jatka tätä kunnes nitriittiä ei enää muodostu. Veikkaisin siihen menevän pari viikkoa. (Kypsymistä voi nopeuttaa ostamalla lisää bakteereja kaupasta, mutta tietysti niitä lähtee aina altaasta pois, kun vaihdat vettä.) Minusta ei kannata nyt alkaa kuljetella kaloja mihinkään, se vaan stressaa niitä entisestään. Nitiitti on kyllä myrkkyä kaloille, mutta ei nyt sentään ihan niin välittömästi tappavaa, kuin näitä foorumeita lukiessa saattaa tuntua. Älä siis panikoi. Sitten, kun allas on kypsä, voit miettiä kalaston kuntoon.
Vallan ruokkimatta ei kovin pitkään voi olla, mutta kerran päivässä ja niukasti, niin kyllä ne kalat pärjää. Ja bakteerithan elävät akvaariossa pääasiassa pinnoilla (kannot, kivet yms.), pohjamateriaalissa ja suodattimessa, joten kovin paljoa ei pitäisi vedenvaihtojen mukana bakteereita mennä, mutta hanavedessä oleva kloori tappaa bakteereja. Toki sen takia tuota vedenparannusainetta on olemassa hajottamassa kloorin, mutta itse kokisin, että jatkuva vedenvaihto silti sotkee hommaa. Jos nitriittiä on yli 0,05 testin mukaan, niin sitten kannattaa tietysti jo vaihtaa.

Itselläni on se tilanne, että uudessa altaassa (kalat olleet vajaan kuukauden siellä) nitriittiarvo on edelleen hyvän ja huonon arvon rajoilla eli 0,025:n ja 0,05:n välissä. Allashan ei siis ollut minullakaan ihan kypsä kun kalat sinne hankin mutta ruokin alkuun niukasti ja vaihtelin tosiaan vettä päivittäin n. 1/3. Nyt en kuitenkaan ole vaihtanut vettä koska luulen, että siten allas löytää itse parhaiten tasapainon ja minulla tuo lukema nitriitissä on ja pysyy tuossa samassa, vaikka bakteerikannan luulisi jo kasvaneen riittävästi. Ja paastopäivän jälkeenhän tuo arvo tipahti minullakin suunnilleen nollille, että typen kierto toimii kyllä mutta ihmettelen silti.
- 720l Afrikka-allas, 25l nano -
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jep, vettä vaihtoon reilusti, niin kalojen mahkut selvitä kriistä paranee. Meilläkin taisteltiin nitriitin kanssa kun ulkosuodatin sanoutui irti kysymättä multa mitään. Sen opin, että nitriitin kanssa pärjää, ei se tapa heti kun selkänsä kääntää, mutta aikaa siinä voi palaa hyvin parikin viikkoa. Pahimmillaan testasin pari kertaa päivässä nitriittiä. Kalat selvisi hyvin.

Mua vaivaa se, että mainitset sanan kypsytysvesi useaan otteeseen. Mitä tarkoitat sillä? Vesi vaihdetaan suoraan akvaan ja kypsytys tapahtuu akvaariossa. Vedessä ei kypsy mikään. Bakteerit tarttuvat kaikkiin pintoihin sekä tietysti suodattimeen, joka on akvaarion sydän. Parannus- ja muut mahdollisesti tarvittavat aineet voi sekoittaa veteen erillisessä astiassa ja lisätä vedenvaihdon yhteydessä. Joku lisää ne suoraan akvaan, mutta ehkä parempi tapa on ensin liottaa ne vesitilkaan.

Kalat paastolle. Nyt sä kysyt, että eikö ne kuole nälkään? Ei. Olohuoneessani porskuttaa neljä malawinaarasta, jotka ovat haudonnan takia olleet syömättä neljä viikkoa. Ja ihan hyvin voivat, vaikka hoikassa kunnossa ovatkin lopun ajan.

Leväongelmaa ei nyt kannata murehtia. Ne iskevät herkästi uuteen akvaan, mokomat opportunistit, kun kasvit eivät vielä käytä kaikkia ravinteita. Kasvit ja sisustus- palstalla on asiasta parikin tuoretta topicia.

Kyllä sä selviät tosta voittajana. Asia kerrallaan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5470
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Maisu »

BTM kirjoitti:Mitä "kypsytysainetta" käytit alussa? Jos nitriittiä on vedessä, niin bakteerikantaa ei ehkä ole. Mittaa nitraatti myös. Jos sitä ei ole, niin sitten bakteerit puuttuu. Näin ollessa vaihda vettä taas päivittäis se 1/3 osa ja käy ostamassa bakteeri ymppiä. Esim. Aquasafe, Danitrol aquarium-startes tai Biodigestin ymppi (en muista tarkempaa nimeä).
Tetran Aquasafe on vedenparannusaine, ei bakteeriymppi. Vaihtaisin kuitenkin välittömästi tuon Easylifen juuri tähän, sillä Easylife on jonkinlaista savea ja epäilemättä syynä ensimmäisen suodattimen huonoon toimintaan liejuunnuttamalla suodatusmassat. Riippuen kotipaikkasi vedenlaadusta voit mahdollisesti luopua vedenparannusaineista kokonaankin.
Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

Sisso kirjoitti: Mua vaivaa se, että mainitset sanan kypsytysvesi useaan otteeseen. Mitä tarkoitat sillä? Vesi vaihdetaan suoraan akvaan ja kypsytys tapahtuu akvaariossa. Vedessä ei kypsy mikään. Bakteerit tarttuvat kaikkiin pintoihin sekä tietysti suodattimeen, joka on akvaarion sydän. Parannus- ja muut mahdollisesti tarvittavat aineet voi sekoittaa veteen erillisessä astiassa ja lisätä vedenvaihdon yhteydessä. Joku lisää ne suoraan akvaan, mutta ehkä parempi tapa on ensin liottaa ne vesitilkaan.
Leväongelmaa ei nyt kannata murehtia. Ne iskevät herkästi uuteen akvaan, mokomat opportunistit, kun kasvit eivät vielä käytä kaikkia ravinteita. Kasvit ja sisustus- palstalla on asiasta parikin tuoretta topicia.
Joo elikkäs olen puhunut kypsytysvedestä, tarkoittaen siis tätä vettä mikä on sangoissa hapettumassa tuon vedenparannusaineen kanssa. Sori, mutta niin ku kerroin niin amatöörit liikenteessä :D

Eli nyt tehtiin niin, että vaihdettiin vettä n. 40litraa (ei ole enempää puhtaita käyttämättömiä sankoja ja lähdenkin tästä kohta sankokaupoille). Ja kun mittasin sen Nitriitin niin se oli tietenkin laskenut kun uudessa vedessä sitä ei ole ja akvaariossa on. No, se tipahti tuohon 1,0mg/l ja 2,0mg/l väliin. Saa nähdä mitä se sitten huomenna taas aamulla on. Imuroin siis pohjan myöskin, vaikka eipä siellä juuri mitään ole kun se on imuroitu niin usein ja kalanreppanatkin on olleet niin pienellä ruualla...

Laitoin siis lisäksi tuota levänestoainetta... Oliko virhe?? Kun toi vesi on taas alkanut vihertää.. Eli kun kerroitte että unohtaa tuon leväasian nyt kokonaan ja hoidetaan nitriitti kuntoon ensin. Niin toi keijulevähän tuolla on jo hyvinkin iloisesti vettä värjäämässä huolimatta vedenvaihdosta. Aurinko ei pääse paistamaan missään vaiheessa vuorokautta akvaarioon ja silti se pölähtää tuonne näköjään jo päivässä... Eli menee niin sanotusti putkeen nämä hommat täällä.. Toiseksi niin sen Nitrivecin ohjeessa sanottiin että veden sameus kestää siis 4-24h.. Tuota niin siitä aineen laitosta tuli tuossa klo 16 se 24h ja vesi oli ihan yhtä sameaa -ellei pahempaa- kuin oli ollutkin :roll: Mutta mites tuon nitrivecin kanssa nyt muuten, olisko sitä syytä laittaa edelleen tuonne?? Eihän sillä kyllä ollut yhtään mitään vaikutusta joten järjellä ajateltuna ei.. Niin ja olisko nyt syytä taas peittää tuo koko systeemi moneksi päiväksi? Akvaarion valot on siinä päällä klo 10-20. Mutta koska se on olkkarissa niin olkkarissa valot on usein puoliin öihin niin saahan se valoa siitä kuitenkin..

Jaa niin, mustatetrojen kenotuskin loppui kun käänsin tuota suodattimen vedenvirtausta eri suuntaan, että lieko vaikutusta asiaan.... [:I]

Saa nähdä tuleeko tuosta ikinä mitään kristallinkirkasta... Järkihän tässä lähtee.. Mutta iso kiitos taas kaikille neuvonantajille!!!!!!
nelluska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 14:49, 17.09.2007
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja nelluska »

Vettä ei tarvi hapettaa. Laske sankoon vettä,kippaa siitä suoraan altaaseen,ei siis tarvi seisottaa vettä.Eli pärjäät yhdelläkin sangolla,eli säästät sanko rahat [;)]
Mikä olis mitä,olis vähän sitä sun tätä
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja R_R »

Lue vielä sisson vastaus. Älä laita leväntorjunta-aineita nyt, koska kun levä kuolee syntyy lisää nitriittiä ja taas kierre jatkuu.
Eikä tosiaan vettä hapeteta sangoissa, hanki letku ja liittimet vedenvaihtoon (ohjeita löytyy AW:stä)ja voit opetella vaikka tanssiaskeleita vedenvaihton aikana. :mrgreen:
Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

R_R kirjoitti: Eikä tosiaan vettä hapeteta sangoissa, hanki letku ja liittimet vedenvaihtoon (ohjeita löytyy AW:stä)ja voit opetella vaikka tanssiaskeleita vedenvaihton aikana. :mrgreen:
nelluska kirjoitti: Vettä ei tarvi hapettaa. Laske sankoon vettä,kippaa siitä suoraan altaaseen,ei siis tarvi seisottaa vettä.Eli pärjäät yhdelläkin sangolla,eli säästät sanko rahat [;)]
No mutta tämähän muuttaa asioita huomattavasti helpommaksi! Mutta kun mukulanakin piti vesi seisottaa ämpäreissä ennen kun sitä vaihdettiin niin jotenkin oletettiin että näin on tehtävä nytkin [;)]

Eli juu, vaihdellaan vesiä nyt vaan ja vedetään se nitriitti alas (hope so). Ja täytyy sitten puuttua noihin leväongelmiin myöhemmin jos ne ei häviä muutoin. Tai eihän tuolla mitään leviä ole vaan yks ainoo levä: helkkarin keijulevä :(

Mites muuten, voiko toi korkea nitriittiarvo johtua siitä vanhasta suodattimen sienestä joka neuvottiin laittamaan tuonne uuteen sen bakteerikannan takia??
Vedän kyllä maailman suurimman ristin seinään jos tuosta vedestä vielä tulee kirkasta ja että takaseinä näkyy läpi... Täytyy vissiin nyt vaan olla kärsivällinen ja odottaa. Mutta kun olen aina vähän nopea liikkeissäni niin meinaa olla vähän vaikeata :D
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja R_R »

Jos sulla on sisäsuodatin, voit huuhdella ne vaahtomuovipatruunat huoletta puhtaaksi, niissä ei ole paljoakaan bakuja, mutta paljon p..kaa.
tpraut
Senior Member
Senior Member
Viestit: 812
Liittynyt: 00:00, 05.11.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja tpraut »

Onkohan keijulevää ? Tässä olisi vähän inhormaatiota.... Aquahoito.info sivulta kopioitu. Itselläni samennus lähti alun jälkeen JBL Clearol valmisteella.

http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/suodatus.php

''Kun aivan uudessa akvaariossa syntyy aluksi ruokinnan jälkeen bakteerisamennus, se on aivan normaalia ja asiaan kuluvaa. Nämä bakteerit suorittavat orgaanisen materiaalin hajontaa. Ne elävät vapaassa vedessä ja kulkeutuvat sieltä vähitellen sekä biologisesti toimivaan suodattimeen että pohja-ainekseen ja jäävät sinne.

Kunhan niille vain tulee jatkuvasti ruokaa ja virtaus on riittävän alhainen. Tässä vaiheessa samennus häviää säännönmukaisesti. Jos suodatin sitä vastoin on vain mekaaninen, saattaa tuo samennus jäädä pysyvämmäksi, kunnes likoeläimet syövät nuo sameutta aiheuttavat bakteerit ja samentavat vuorostaan veden.

Herää kysymys mitä tekemistä biologisella suodattimella sitten ylipäätään on, jos se ei poista vedestä mitään ja akvaarion pohjakin toimii sellaisena. Jos akvaariossa ei ole mekaanista, usein puhdistettavaa suodatinta, eikä vettä vaihdeta riittävästi ja säännöllisesti, eikä akvaariossa myöskään ole runsaasti nopeasti kasvavia kasveja, jäävät kaikki aineenvaihdunnan lopputuotteet veteen.

Vedessä vapaasti leijuvat bakteerit lisääntyvät tällöin suunnattomasti, ja koska mikään ei vähennä niiden ravinnonsaantia, samenee vesi. Tämä on parhaiten vältettävissä kun leijuvat bakteerit kerätään johonkin sopivaan alustaan vettä samentamasta.

Tähän päästään kun bakteereille tarjotaan sopiva kasvualusta, ja järjestetään sinne niille mahdollisimmat edulliset elinehdot. Tällöin bakteerit muuttuvat sessiileiksi ja alkavat kasvaa ja lisääntyä tuon kasvualustan pinnoilla. Lisäksi akvaarion koko vesimäärä pumpataan tuon kasvualusta ohi; bakteerit saavat jatkuvasti ruokaa hajotettavaksi ja happea hengitykseensä sekä ammoniumin muuttamiseen nitraatiksi.

Niin kauan kun näitä aineenvaihduntatuotteita kuten nitraattia, fosfaatteja sekä erilaisia rikkiyhdisteitä, joita jatkuvasti muodostuu bakteeritoiminnan seurauksena biologisessa suodattimessa ei poisteta, rikastuu akvaarion vesi niistä ja myrkyttyy lopuksi.''
Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

tpraut kirjoitti: Onkohan keijulevää ? ''
Enpä kyllä siitäkään ole enää ihan varma. Siis silloin viikko sitten vesi oli aivan vihreätä ja peittelyoperaatiolla se meni ohi. Mutta nyt tosiaan aamulla/päivällä vesi alkoi taas vihertää. Nyt kun muutama tunti takaperin vaihdettiin tuota vettä niin ehkä vesi ei enää ole NIIN vihreetä mutta sameaa siltikin. Yritin laittaa kuvia tänne mutta vaikka kuinka pieniä ottaisin niin ne on liian isoja tänne :/

No, katsotaan huomenna aamulla taas mikä siellä altaassa on meninki..
Sanja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 20:49, 06.10.2010
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos alottaisi aivan alusta..

Viesti Kirjoittaja Sanja »

akvaristi kirjoitti:Ja bakteerithan elävät akvaariossa pääasiassa pinnoilla (kannot, kivet yms.), pohjamateriaalissa ja suodattimessa, joten kovin paljoa ei pitäisi vedenvaihtojen mukana bakteereita mennä--
Tarkoitin, että vedenvaihdon mukana sieltä lähtee ne bakteerit, jotka on sinne juuri hetki sitten pullosta kaadettu. Jotenkin kuvittelen, että kyllä niillä päivä-pari menee ennen kuin tarttuvat kiinni. Mutta siis joo, ei se pinnoille kehittymässä oleva bakteeristo tietenkään kärsi vedenvaihdoista. Kiitos että korjailit epäselvää tekstiäni. =)
500-litrainen seurala.

Myykää minulle rantamonni! Mieluusti kaksi.
Hoituri
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 09:48, 04.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Re: Jos aloittaisi aivan alusta

Viesti Kirjoittaja Hoituri »

Aamu kun koitti niin jälleen oli NO2 kivunnut 5,0mg/l...

pH 6,5-7,0
karbonaattikovuus 6.

Teimme niin että vaihdettiin taas vettä, nyt 2/3 kun kerran suoraan raanasta voi kaataa kun vain sen parannusaineen sinne lykkää joukkoon. Vesi luonnollisesti hiukan kirkastui, vaikka se vähän tuollaiseksi "valkoiseksi" jäi. Kalat on hiukan ihmeissään kun heti aamusta aletaan riehua...

Suodattimeen vaihdettiin nyt jo se oma sieni sinne joka tuohon uuteen kuuluukin, koska vanha on pyöreä ja uusi neliskanttinen niin sinne sisään oli päässyt roskaa aika tavalla. Roskaa nimittäin on, kun nyt joka päivä tuonne on ronkittu niin kasveistakin irtoaa hippusia.
MrBrett
Senior Member
Senior Member
Viestit: 765
Liittynyt: 21:21, 22.08.2009
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jos aloittaisi aivan alusta

Viesti Kirjoittaja MrBrett »

Itse tekisin tässä tilanteessa ehdottomasti niin, että pistäisin altaaseen heti Prodibio start up-paketin, toisessa ampullissa hyviä bakuja ja toisessa ainetta joka sitoo ammoniumin ja estää nitriitin syntymistä.

Ensin vaihtaisin n.80% vedestä jä sitten lisäisin nämä aineet ohjeiden mukaan. Tämän uskoisin parantavan tilannetta, toki akvaariossa on ollut ja on niin paljon nitriittiä, että kalat ovat varmasti jo hieman hieman heikossa kunnossa ja sairaudet saattavat iskeä tilanteen tasaannuttuakin. Toki kaikki saattaa mennä hyvinkin, pidän molempia peukkuja pystyssä! :)
nelluska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 103
Liittynyt: 14:49, 17.09.2007
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

Re: Jos aloittaisi aivan alusta

Viesti Kirjoittaja nelluska »

Missä päin Hoituri asuu?
Jos joku konkari sattuis asumaan lähellä,vois käydä toteamassa tilanteen paikan päällä?
Ja sais antaa ohjeita suoraan,puhumalla sitä asiaa ku tahtoo tulla enemmän ku kirjottaessa.
Vai meneekö liian henk.koht.... :roll:
Mikä olis mitä,olis vähän sitä sun tätä
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Jos aloittaisi aivan alusta

Viesti Kirjoittaja R_R »

Toi on hyvä ehdotus ihan yleisestikkin ottaen. [;)]
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”