Ensimmäinen akvaarioni

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
[aloittelija]
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 19:07, 12.03.2011
Sukupuoli: Nainen

Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja [aloittelija] »

Olen siis ajatellut hankkia akvaarion (n. 200 l), mutta minulla ei ole mitään kokemusta aiheesta. Haluan lämpimänveden akvaarion, n. 24-26 astetta. Olen etsinyt netistä tietoa akvaarion aloittamisesta, ja sitä on paljon löytynytkin, mutta muutamat asiat ovat jääneet minulle hieman epäselviksi.

Ensinnäkin akvaarion kypsytys. Tässä on siis kyse siitä, että akvaarioon saadaan aikaan oikeanlainen bakteerikanta. Mitä minun siis tulee tätä varten hankkia akvaariooni? Istutetaanko kukat, koristeet ja hiekat paikalleen ennen kypsytystä? Entä tekniset laitteet? Kaikkialla puhutaan, että nitraatti-, nitriitti-, ammonium- ja ties mitkä arvot pitää saada kohdalleen, eli mitä kaikkea siis pitää mitata ja millaisia aineita veteen pitää sekoittaa? Kauanko koko touhuun suurinpirtein kuluu aikaa, ja mitkä noiden em. aineiden arvot tulee siis olla, jotta ne ovat optimaaliset kaloille? Jossain vaiheessa kypsytystä akvaarion vesi pitää ilmeisesti vaihtaa - vaihdetaanko se kokonaan vai vain osittain? Tästä aiheesta löytyi kaikenlaisia tietoja, mutta haluaisin siis saada simppelit ohjeet, joilla onnistuu varmasti :)

Toiseksi kalat. Millaisia kaloja ja minkä verran tuohon 200-litraiseen mahtuisi? Haluaisin värikkäitä ja vilkkaita kaloja, jotka kuitenkin sopisivat myös aloittelijalle. Olisi hyvä, jos voisin myöhemmin hankkia lisää kaloja, kun taitoni vähän karttuvat.

Kolmanneksi akvaarion huolto. Kuinka usein vedet vaihdetaan ja kuinka suuri osa siitä tulee vaihtaa? Nitraattitasot ja muut pitää ilmeisesti myös mittailla välillä - kuinka usein ja millä tasoilla arvojen pitäisi pysyä? Mitä, jos arvot muuttuvat? Entäpä akvaarion pesu - pitääkö siis seinien sisäpintaa normaalisti pestä vai riittääkö jokin partamonni hoitamaan homman?

Viimeisenä vielä akvaarion sisustaminen. Mitä kaikkia esineitä sinne voi kalojen sekaan laittaa? Ja voiko koristeita, jotka on siis tietysti hyvin puhdistettuja, lisätä myöhemminkin? Millaisia kasveja kannattaa hankkia? Aluksi ainakin ilmeisesti nopeakasvuisia?

Olen siis todella vasta aloittelemassa tätä harrastusta, ja haluan pitää huolen siitä, että tulevilla kaloillani on mahdollisimman hyvät oltavat. Kiitoksia kaikille vastauksista jo etukäteen! :D
Mikke
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 19:33, 11.03.2011
Sukupuoli: Mies

Re: ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Mikke »

[aloittelija] kirjoitti:haluaisin siis saada simppelit ohjeet, joilla onnistuu varmasti :)
Simppelit ohjeet on, laita akvaarioon sisustus ja tekniikka kuntoon ja täytä vedellä. Anna odottaa kasveja jonkun päivän ja nitriittiarvojen laskettua odota kalojen hankintaa niin kauan kuin maltat. Aloita pohjaa puhdistavista, esim. pari partamonnia, helmimonnisia pieni parvi ja vaikka piikkisilmä. Lämpötilasta: pidä kiinni, että haarukkasi mieluummin ylittyy. Jätä vedenvaihto vähäiseksi ja muun kuin lasien puhdistaminen akvaariolle itselleen, partamonni ei välttämättä juurikaan puhdista laseja, meillä ainakin nuolimonnit ottavat siitä hieman paremmin vastuuta. Kalavalinnat ovat itsestäsi kiinni, itse ottaisin pintaparven ja pohjaparven (esim. rubiiniseeprakala) pohjakalojen lisäksi, lisäkirjo lisää vain sekamelskan tuntua.

En tiedä ohjeita, joilla onnistuu varmasti. Parhaiten onnistut, kun odotat vastoinkäymisiä, etkä ylireagoi, monesti on parempi jopa olla reagoimatta.
Akvaariot: n.200 l, 60 l ja kilpikonnien 160 l
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja R_R »

Mikken ohjeisiin ei paljon ole lisättävää, mutta älä osta muita kaloja, jos päätyt ohjeen mukaan kahteen partamonniin, sillä vuoden kuluttua sulla on kymmeniä partamonneja.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Aloittaja halusi varmaan simppelit ohjeet kypsyttämiseen ja miten toimia, kun arvot ovat ok. Aquahoidon sivuja usein suositellaan ja ne ovatkin hyvät, mutta mielestäni kuitenkin ehkä hiukan vaikeaselkoiset sille, ken tutustuu kypsyttämiseen ekaa kertaa. Ne aukeavat paremmin, kun on jo hiukan tietoa. Musta selkeämmät sivut on ne... sanokaas nyt, akvaario... kala.... auttakaa nyt...

Meillä ei ole kypsytetty alusta yhtäkään akvaa, kun akvojen mukana on tulleet kypsät kamat/suodattimet ja uudet suodattimet uusiin akvoihin on kypsytelty vanhojen rinnalla. Mutta nitrittiä vastaan on tapeltu eri syistä pariin otteeseen silti kalojen ollessa akvassa. Pelkäsin alussa nitriittiä kuin myrkkyä, mutta kokemukset opettivat, että sen kanssa pärjää tiukalla seurannalla ja tarvittaessa reagoimalla, mutta ei ihan vielä pienestä. Jos tulisi tilanne, että joutuisin aloittamaan ihan alusta, harkitsisin BioDigestin tuotteilla aloittamista. Niillä allas kypsäksi ja, epäluuloinen kun olen, testailua jos ei ihan päivittäin, niin joka toinen-kolmas päivä seuraavan kolmen-neljän viikon ajan ja välitön reagointi jos arvot menee vähää isommiksi tai kaloissa mitään oireilua. Voi olla htätävarjelun liioittelua, mutta epäilen äsken käynnistetyn akvan olevan niin epästabiili laitos, että mieluummin seuraan kuin tapan tai sairastutan kalat.

Uskon kyllä, että multaymppikypsytys on ihan pätevä, mutta kun on saanut lukea noita kertomuksia, joissa kypsytykseen menee about kuukausia kun kaikki menee ihan mutkalle, en ole varma haluaisinko kokeilla. Kun kerta rahalla saa toimivat tuotteet. Toisaalta myös uskon, että pitkän kaavan mukaan tehdyllä, oikein toteutetulla, kypsytyksellä ja kalaston lisäyksellä saadaan jo alusta stabiilimpi akva. Se on varmasti käynyt läpi sen luonnollisen prosessin, jonka kypsytys vaatii. Musta nämä, multa- ja ostoymppi, ovat vain eri tapoja hoitaa sama asia ja molemmissa on puolensa, lopputuloksen pitäisi olla sama. Itse kukin voi valita tapansa ja joskus multaymppitapakin vaatii ostoapuja. Ja tuleehan niitä ongelmia joskus ostoympinkin kanssa, ettei sen puoleen.

Eli aloittajan kannattaisi jatkaa vielä hetki aiheeseen paneutumista ja tutustua sekä pitkään kypsyttämiseen että kypsyttämiseen ostobakuilla, esim. tuo mainitsemani BioDigest-sarja tuotteineen. Kysellä ja etsiä kokemuksia niitä jo käyttäneiltä ja tehdä sitten valintansa, millä lähteä liikeelle. Tärkeintä on se, että tietää, mitä on tekemässä eikä tee kaikkea mahdollista sekaisin ainakaan selvittämättä, mitä sotkea mukaan järkevästi. Aquawebissä on varmasti koettu ja kokeiltu kaikki mahdollinen ja mahdoton, joten täältä saa apua tarvittaessa, vastauksia kysymyksiinsä ja neuvoja pulmatilanteisiin. Kyllä se siitä lähtee, alku on tuntunut sekavalta varmaan ihan jokaisesta!
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Mikke
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 19:33, 11.03.2011
Sukupuoli: Mies

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Mikke »

Sisso kirjoitti:Musta nämä, multa- ja ostoymppi, ovat vain eri tapoja hoitaa sama asia ja molemmissa on puolensa, lopputuloksen pitäisi olla sama. Itse kukin voi valita tapansa ja joskus multaymppitapakin vaatii ostoapuja. Ja tuleehan niitä ongelmia joskus ostoympinkin kanssa, ettei sen puoleen.
??? Mistä saa ostettua valmiin, elävän ja kypsän akvaarion bakteeritoiminnan?

Ainakin itse olen aina edistänyt bakteerikantaa kaupasta saatavilla tuotteilla. Kun akvaario on jonkun aikaa kypsynyt, nitriitit menevät nollaan, ei kai paljoa simppelimpää ole. Sen jälkeen muut vesiarvot vielä heittelevät ja mitä kauemmin malttaa odottaa, sen vähemmän kalat kärsivät. Ei akvaario ole mikään kemianlaboratorio, se on paljon enemmän biologiaa ja biokemiaa. Bakteerien toimintaa voi vain ohjailla, ei se ole cocktail, jossa sokerit ja hiiva oikein annosteltuna saavat aikaan hyvän pullan. Hyvää multaa käyttämällä saa edellytykset hyvään kukkapenkkiin, mutta ei ainakaan meidän puutarhasuunnittelijakaan tarjonnut valmiiksi nätisti kukkivaa pihaa.

Pullotettua olutta saa kaupasta, joten en ole kokeillutkaan, maistuisiko olut sekoittamalla kotioluen jauhot veteen, enkä voi väittää, ettei se olisi hyvää. Akvaariovettä ei saa kaupasta pulloissa, mutta jos sitä saa jollain sekoituksella heti valmiina, helpoittaisi se akvaarioharrastusta paljon.
Akvaariot: n.200 l, 60 l ja kilpikonnien 160 l
Riveriana
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1645
Liittynyt: 10:46, 08.11.2010
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Riveriana »

Kypsytyksestä
http://www.aquahoito.info/suomi/index.html
http://www.aquahoito.info/suomi/kypsytys/index.php

Mattosuodattimesta, jonka voi siis helposti tehdä kotelomalliseksi ja upottaakin. Oma suosikkini kaikista suodattimista.
http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... /index.php

Mitä tulee kalastoon, niin kannattaa valita jotain mistä itse pitää. Eli, jos pidät parvista, valitse yksi parvikala, ja rakenna muu kalasto siihen ympärille. Itselläni olisi tuollaisessa varmaan taistelukalahaaremi (1u+ 3-6n), kardinaalitetroja, maatiassukarapuja ja helmimonnisia ainakin. Ehkä yksi partiskin. Tosin lämpötila olisi vähän suurempi, n 27-28. Täältä saat varmaan suosituksia, ja toisia ketjuja lukemalla löydät myös erilaisia ehdotuksia. Mutta jokaisella suosittelijalla on omat lempparinsa, niistä johtuen suosituksia voi olla erittäin paljon erilaisia, eikä yksi suositus tee toisista vääriä. Kannattaa siis katsella tarkkaan mitä haluaa. Toiset aloittavat kalaston suunnittelun pääkalasta (esim. taistelukala, joku rihmakala tai kirjoahven). Toiset päättävät haluavansa 15 kuparimonnista, muu tulee siihen lisäksi. Toiset ihastuvat plekoihin, niiden ehdoilla sisustus ja kaverit. Tai sitten teet vaikka Amano-tyyppisen niityn, ja laitat 50 neontetraa.

Amanosta:
http://www.google.fi/images?q=takashi+a ... 59&bih=627
http://glassbox-design.com/2008/takashi ... creations/
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Sisso »

??? Mistä saa ostettua valmiin, elävän ja kypsän akvaarion bakteeritoiminnan?

Väitinkö, että jostain saa valmiina valmiin soossin? En. Mutta kun lähtee kypsyttämään, täytyy miettiä, millä eväillä lähtee liikenteeseen. Ja jottei tarvitse saivarrella siitä, että täyyy sitten mennä loppuun asti samoilla eväillä, totean, että ei tarvitse. Voi mättää juustoa ja makkaraa sekaisin, mutta olisi suotava tietää, mitä tekee. Aika vaikea on enää auttaa ihmistä, joka on sotkenut soppaan ihan kaiken mahdollisen deodoranteista lähtien....
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja R_R »

So so Sisso, älä kiihdy. Olen samaa mieltä kanssasi antamistasi ohjeista, mutta... Kaikki eivät ole rikkaita ja jotkut haluaavat tehdä kypsytyksen hitaasti ja samalla perehtyä akvaarion toimintaan. Aloittelija ei aina nauti tuloksistaan, jos hän heittää kaikki romppeet kaloineen ja kasveineen altaaseen ja vieraat ihmiset kertoo mitä sun pitää sinne laittaa ja mistä sun pitää tykätä. Aloittelijat eivät aina osaa kysyä asioista, jotka hänen tulisi tietää akvaarion hoidossa. Kun heitä pyytää lukemaan ohjeita ja juttuja akvaarioharrastuksesta, he törmäävät asioihin joista hänelle on hyötyä akvaarion hoidossa.
hemppuli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 77
Liittynyt: 10:05, 24.10.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohojos-pohojammaa :)

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja hemppuli »

vasteilempa nyt aloittajan kymysyksiin, tosin kypsytyksestä ollaan niin montaa mieltä että siihen soppaan en ala sekaantumaan, mutta tosta akvaarion hoidosta...

Vettä voit vaihtaa vaikka viikoittain n. 30-40%. Itse mittailen vedenvaihdon jälkeen kokonaiskovuuden (gH) ja happamuuden (pH) ja silloin tällöin KH eli karbonaattikovuuden. Nämä arvot määräytyvät kalastosi mukaan, eli kannattaa selvittää millaisessa vedessä kalasi viihtyvät. Nitriittiähän ei sitten enää kypsässä akvaariossa pitäisi olla, ja säännöllisillä vedenvaihdoilla myös nitraatti pysyy sallituissa lukemissa, eli kun saat akvaariosi toimintaa ja arvot tasaantumaan niitä ei mielestäni tarvitse joka viikko mitata :)

Akvaariota ei tarvitse "pestä", partis kyllä putsaa tehokkaasti, mutta lasit voi putsata levistä esimerkiksi levämagneetilla tai levärapalla. Pohjan putsaukseen on pohjalappo tehokkain ja sillä saa pohjasta roskat parhaiten imettyä pois.

Sisustukseen kelpaa kaikki myrkytön tavara josta ei liukene veteen mitään. Ja niitä voi ihan huoletta lisätä myöhemminkin akvaarioon, kunhan ne huuhdellaan huolellisesti. :)
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja R_R »

Painotetaan kuitenkin, ettei kypsytettävästä akvaariosta vaihdeta vettä, koska se hidastaa kypsytystä.

Aikuiset partikset eivät putsaa mitään, korkeintaan muiden kalojen kudut lehdiltä. Kokemusta on...
Paras pohjan puhtaanapitäjät ovat kotilot ja kunnollinen sisäsuodatin.

Sisustuksena kannattaa käyttää vain normaalisti kalojen mailmaan kuuluvia sisustusmateriaaleja, ei mitään linnoja eikä muovileluja.
BTM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 16:02, 23.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja BTM »

Mikke kirjoitti:Aloita pohjaa puhdistavista, esim. pari partamonnia
R_R kirjoitti:Mikken ohjeisiin ei paljon ole lisättävää, mutta älä osta muita kaloja, jos päätyt ohjeen mukaan kahteen partamonniin, sillä vuoden kuluttua sulla on kymmeniä partamonneja.
En lukenut koko ketjua, joten en muuhun puutu, kuin tähän mikä pisti silmään samaan tapaan kuin R_R:lläkin. Itselläni on yksi partamonni. Mitään se ei puhdista ja on yleensä piilossa jossakin kolossa (alkaa olla jo aika vanha). Jos olisin päässyt kalat valitsemaan ihan puhtaalta pöydältä (osa, kuten partin tuli ns. perintönä) olisin valinnut yhden partamonnin tilalle muutaman katinkultamonnin, jotka ovat aika hauskan näköisiä ja ilmeisesti ahkeria levänsyöjiä. Ymmärtääkseni pärjäävät yksin tai porukassa ja tuon kokoiseen menee helposti muutama. Eivätkä vissiin lisäänny ihan yhtä helposti, kuin partamonnit :).
Ostan kasveja: Sammalet, hatturuoho, pennilehti, viuhkalehti. YV!
Myyn Kauniston hiekkaa (noin 20 kg), akvaarion taustamuovi (kaksipuoleinen, kasvi/kasvi+kanto, käyttämätön ). YV!
Mikke
Starting Member
Starting Member
Viestit: 47
Liittynyt: 19:33, 11.03.2011
Sukupuoli: Mies

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja Mikke »

Sisso kirjoitti:Väitinkö, että jostain saa valmiina valmiin soossin? En. Mutta kun lähtee kypsyttämään, täytyy miettiä, millä eväillä lähtee liikenteeseen. Ja jottei tarvitse saivarrella siitä, että täyyy sitten mennä loppuun asti samoilla eväillä, totean, että ei tarvitse. Voi mättää juustoa ja makkaraa sekaisin, mutta olisi suotava tietää, mitä tekee. Aika vaikea on enää auttaa ihmistä, joka on sotkenut soppaan ihan kaiken mahdollisen deodoranteista lähtien....
Ehkä vastasin viestiisi turhan yksipuolisen näkökulman kannalta, mutta aika kärjistetysti kirjoitit. En esittänyt mitään kuukausien kypsytystä enkä varsinkaan todennut, että alkuun ei pidä käyttää valmiita tuotteita apuna bakteerikantaan. Kuukausien kypsytyksestä: jos jostain on siihen, tuskin kalat sitä ainakaan pahana pitävät. Aloittelijalle en sitä suosittele, koska silloin tulee hyvin helposti rumenevaan akvaarioon heitettyä samaan soppaan kaikki deodoranteista lähtien. Lopputulokseen kuitenkin kalatkin vaikuttavat, joten pelkkä akvaarion kypsytys olisi vasta alku ja kuten kerroit, siihen pääsee hiukan nopeamminkin.
BTM kirjoitti:
Mikke kirjoitti:Aloita pohjaa puhdistavista, esim. pari partamonnia
R_R kirjoitti:Mikken ohjeisiin ei paljon ole lisättävää, mutta älä osta muita kaloja, jos päätyt ohjeen mukaan kahteen partamonniin, sillä vuoden kuluttua sulla on kymmeniä partamonneja.
En lukenut koko ketjua, joten en muuhun puutu, kuin tähän mikä pisti silmään samaan tapaan kuin R_R:lläkin. Itselläni on yksi partamonni. Mitään se ei puhdista ja on yleensä piilossa jossakin kolossa (alkaa olla jo aika vanha).
Totesin sen esimerkkinä. Minulla on ollut maatiais- ja helmipartamonneja, yleensä pari. Tällähetkellä 1+2. Jos poikasten kanssa olisi ongelmaa, saa niitä vastaan ainakin meillä eläinkaupasta vaihdokin tai pientä alennusta vaikka kalanruoasta, mutta itsellä ei partamonnien kanssa sitä ongelmaa ole tullut. Miljoonakaloja, tappajakotiloita ja eri kasveja olen sinne kuskannut. Platyja, miljoonakaloja jne pidetään myös hyvinä aloituskaloina, vaikka lisääntyvät.

Jos jotain häiritsee, että tarjoaa esimerkkinä partamonnit, kai ne haitatkin voi perustella, kuten R-R oli lyhykäisesti ilmaissut. Kommenteista huolimatta pidän sitä ihan sopivana aloituskalaksi. Muiden kalojen rinnalla kiinnostava, kun piileskelee ja välillä tulee yhtäkkiä esille esittelemään itseään. En ole arvioinut sitä levänpuhdistajana parhaaksi, mutta uuteen akvaarioon tulee yleensä nuoret partamonnit. Itsellä piikkisilmät, leväbarbit, helmimonniset ja nuolimonnit hoitavat partamonnien lisäksi puhdistusta, joten ei sitä paljoa tule mietittyä kuka ahkerimmin sitä hoitaa, lähinnä tulee huomattua mikä vaikutus tiettyihin leviin on, jos toisesta akvaariosta puuttuu vähän pidempään joku kala.
Akvaariot: n.200 l, 60 l ja kilpikonnien 160 l
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Ensimmäinen akvaarioni

Viesti Kirjoittaja R_R »

Partamonni on hyvä jätesilppuri, eli pohjalle kertyvät roskat ja jätteet hienonee kyllä tehokkaasti, mutta levän torjujana partikset ovat tosi surkeita. Ne ovat tosi symppiksiä ja rohkeita. Kannosta aikuisen partiksen voi irrottaa suoraan kädellä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”