Kultakala-allas sisätiloissa

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Kultakala-allas sisätiloissa

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Rakensin keväällä 18 mm paksuista liimapuulevyistä 100 x 120 cm kokoisen altaan. Siinä on korkeussuunnassa kaksi 30 cm leveää levyä päällekkäin. Kiinnitin levyt nurkistaan toisiinsa kulmaraudoilla ja ruuveilla. Altaan alle laitoin puuritilän jotta kosteus ei pääse muhimaan lattiapintaan. Niiden päälle, kehikon sisälle, laitoin pari senttiä styrokslevyä. Taittelin allasmuovin, teippasin taitokset ulkopuolelta ilmastointiteipillä ja asetin muovin paikoilleen. Leikkasin muovin yläreunan kulmiin viillot jotta muovin saa taitettua altaan reunojen ulkopuolelle. Laitoin toisen allasmuovin samalla tavalla toisen päälle. Muutaman kympin kustannuksella saa lisäturvaa vesivahingon varalle.

Kahdella alumiinisella U-listalla altaan vastakkaisissa päissä allasmuovi pysyy paikoillaan. Muovi kannattaa taitella sentin verran isommaksi kuin altaan pohja, ettei muovi pingotu liikaa kun allas täytetään vedellä. Altaaseeni mahtuu 600 litraa vettä, mikä on sopiva määrä pienelle kultakalaparvelle. Laitoin altaan reunuksiksi 95 mm leveää lämpökäsiteltyä mäntyistä laudepuuta. Kiinnitin puut alapuolelta toisiinsa ruostumattomilla naulauslevyillä ja ruostumattomilla ruuveilla. Koska reunukset ulottuvat joitakin senttejä veden yläpuolelle altaan sisällä, ne estävät veden roiskumista ja kalojen ajautumista altaan reunojen yli. Reunusten sisäpuolelle kiinnitin alumiinista L-kulmaa, joiden varaan voin halutessani laittaa pleksit.

Lämmittämättömästä altaasta ei haihdu kovin paljon vettä. Altaan luona seinällä on kosteusmittari. Verhoilin altaan ulkopuolelta bambuverholla peittääkseni kulmaraudat. Laitoin altaan reunalle ruukkuihin peikonlehtiä ja amppelissa roikkuu aasinkorvaköynnös. Altaan päälle ripustin ketjuilla kaksi Ikeasta ostettua valaisinkoteloa, joihin menee yhteensä 8 pienikantaista max 25 W lamppua. Hiekkana on 25 kg Maxitin karkeampaa puhallushiekkaa. Tein altakasteluruukuista kaksi suodatinta, joissa on allassubstraattia ja karkeaa suodatinvanua ja joita pyörittää kaksi 1600 l/h suihkulähdepumppua.
Kultakalat
waldo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 15:17, 05.02.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: turku

Re: Kultakala-allas sisätiloissa

Viesti Kirjoittaja waldo »

Saisiko kuvia :D .
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Kultakala-allas sisätiloissa

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Olisi kiva laittaa kuvia mutta en ole opetellut! :? Se on kuitenkin mukavan vehreä "keidas" veden ylle kaartuvine kasveineen. Muutaman koukeroisen liaaninpätkän olen myös kasvien taakse seinälle laittanut. Reunukset tekevät siitä siistin näköisen ja ihanan seuralliset (ahneet :mrgreen: ) kalat tulevat heti pintaan norkoilemaan kun menen lähelle. Mulla oli joskus vuosia sitten muovinen pyöreä allas, mutta jouduin luopumaan siitä. Se oli kasveineen ja kaloineen tosi kivan näköinen. Onneksi päätin nyt sitten uudestaan perustaa tällaisen sisäaltaan.
Kultakalat
MA7xGE
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2208
Liittynyt: 12:24, 27.02.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Kultakala-allas sisätiloissa

Viesti Kirjoittaja MA7xGE »

http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic. ... 9&t=169598

Tuolta saat apua kuvien liittämiseen viestin yhteyteen. [;)]
!\/!. /\. /. x. ('';. €.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”