Kaupallinen viljely suomessa

Akvaariokalojen ja muiden akvaarioasukkien viljely.

Valvoja: Moderaattorit

Samvais
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 16:05, 02.07.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Samvais »

Kiinnostaisi tietää harrastajien ja kauppiaiden ajatuksia akvaariokalojen kotimaisesta viljelystä. Lienee kait aika selvää että aasialaiset massakasvattamot tuottavat halvalla ja paljon, mutta matka tänne on pitkä ja kalat saattavat olla muutenkin olla viljelty hiukan kyseenalaisin keinoin (hormoneja, värejä, antibiootteja). Varmasti tarjonta on maailmalta on kirjavaa laadun suhteen eikä se nyt olekaan tämän keskustelun keskeinen asia, vaan se että eikö oikeasti ole kysyntää suomessa kasvatetulle kalalle?

Onko suomessa yhtään kaupallista akvaariokalojen viljelijää ja jos on niin mitkä akvaariokaupat hankkivat sieltä kaloja, eli jos tahtoisi ostaa "kotimaista kalaa" niin mistä sitä saisi? Muualta kuin siis Aqua-webin myydään palstalta...
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Mielenkiintoinen kysymys! Annoin omalle akvaariohoukutukselle periksi vasta sitten, kun päätin, etten osta mitään ulkomaista elävää. Kaikki kasvit, kalat ja muut öttiäiset oltava koti-Suomessa syntyneitä ja kasvaneita. Ihan vaan siksi, etten usko kalojen varsinaisesti nauttivan lentomatkailusta. Muutenkin koen paljon mielekkäämmäksi sen, että kasvatetaan asioita Suomessa ja ostetaan ja vaihdetaan toisilta harrastajilta. Mitä järkeä on yrittää kalojen viljelyä, jos joutuu miettimään saako poikasia koskaan uusiin koteihin? Toki olisi mukavaa, että näitä kotikasvatteja näkyisi kaupoissakin. Vai onko tässäkin taas kyse siitä, että kotikasvatettu koetaan jotenkin huonommaksi? Mutta joka tapauksessa, minä olen ainakin kotimaisen suosija myös lemmikkikalojen osalta. Jos jotain ei Suomesta saa kotimaisena, sitä ei sitten tarvitse ostaa. Hyvin helppoa!
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
KalaKissa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 883
Liittynyt: 13:00, 08.02.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja KalaKissa »

Kotimaiset Lehtikalat ovat ainakin kuulemma kovassa kysynnässä, mulla jäi jäljelle neljä ja munia oli ihan sikana. :roll: Kova kasvatushan noissa on että itse en enää välttämättä lähtis kasvattamaan uudestaan Lehtikaloja. Tulen kyllä myymään poikaset pois sitten ko jaksan laittaa ilmoitusta tai jos jotakuta kiinostaa niin voin myydä ne, mutta eri koteihin että ei ala menee sisäsiitoisiksi.
126l makeanveden allas, asukit : Nannostomus mortenthaleri, Sewellia lineolata, Corydoras paleatus ja partamonni. Merivesiakvaario haaveena.
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

En usko kaupalliseen viljelyyn Suomessa.

Ehkä se onnistuisi pienessä mittakaavassa, jos jollakin olisi käytössä runsaasti halpaa lämmintä märkätilaa ja onnistuisi tekemään perusinvestoinnit halvalla. Silloinkin varmaan pitäisi tavoitteena olla pelkästään oman itsensä elättäminen tai lisäelinkeinon hankkiminen jonkun muun homman lisäksi.

Kotioloissa viljely onnistuu harrastepohjalla, mutta elättäjäksi siitä ei ole. Kalanpoikasten kasvu myyntikelpoisiksi kestää niin kauan, että harvalle mahtuu kotiin riittävää määrää akvaarioita ja laitteita kaupalliseen kasvatukseen. Ja jos jonkun koti on niin iso, että mahtuu, sitten hänellä varmaan muutenkin on sen verran hynää, ettei kalankasvatusta tarvitse tehdä rahan vuoksi.

Antibioottien käytön tuomitseminen kyseenalaiseksi on kyllä ihanteellista, mutta kaupallisessa viljelyssä vaihtoehdot voivat olla joko tuottaa puhdasta, kallista ja vähän, tai sitten tuottaa epäpuhdasta, halpaa ja paljon. Samoin kotimaisen tuotannon suosiminen on oikein kaunista, mutta useimmille kuluttajille taitaa käydä akvaarioliikkeessä samoin kuin S-marketin hyllyllä (ostetaan halpa ulkomainen kalliin kotimaisen sijasta).
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Samvais kirjoitti:Kiinnostaisi tietää harrastajien ja kauppiaiden ajatuksia akvaariokalojen kotimaisesta viljelystä. Lienee kait aika selvää että aasialaiset massakasvattamot tuottavat halvalla ja paljon, mutta matka tänne on pitkä ja kalat saattavat olla muutenkin olla viljelty hiukan kyseenalaisin keinoin (hormoneja, värejä, antibiootteja). Varmasti tarjonta on maailmalta on kirjavaa laadun suhteen eikä se nyt olekaan tämän keskustelun keskeinen asia, vaan se että eikö oikeasti ole kysyntää suomessa kasvatetulle kalalle?

Onko suomessa yhtään kaupallista akvaariokalojen viljelijää ja jos on niin mitkä akvaariokaupat hankkivat sieltä kaloja, eli jos tahtoisi ostaa "kotimaista kalaa" niin mistä sitä saisi? Muualta kuin siis Aqua-webin myydään palstalta...
En tiedä mitään akvaariokalojen kaupallisesta viljelystä, mutta on kai niitä tyhmempiäkin liikeideoita olemassa. Suomessa on ehkä 20 000 akvaarioharrastajaa, jotka ostavat vuosittain ehkä keskimäärin 10 kalaa eläinkaupoista. Pääasiassa kalat ovat yleisiä ja halpoja lajeja, joiden hinta tukuissa saattaa olla jotain 0,10 euroa kappale. (Edellä mainitut tiedot ovat epätarkkoja oletuksia, jotka pohjautuvat muutamiin nettisivuihin). Jos oletetaan kuitenkin positiivisessa hengessä, että harrastajaa kohti saa myytyä eläinkauppoihin 10 kappaletta vuodessa kaloja hintaan 0,50€/kpl. Tämä tekee siis vain 100 000 euroa liikevaihtoa ja mikä järkyttävintä, oletuksena on, että kaikki suomalaiset liikkeet ostaisivat meiltä. Realistisinta olisi olettaa, että markkinaosuus jäisi johonkin kymmeneen prosenttiin eli Suomesta liikevaihtoa syntyisi vain 10 000 euroa. Tämä ei tietysti riitä mihinkään.

Ainoa keino olisi myydä ulkomaille. Tässä tulevat ongelmaksi Aasian massaviljelmät, joiden hintatasoon ei meillä päästä. Luulisin siis, että ainoa mahdollinen keino tehdä bisnestä akvaariokalojen kasvatuksessa Suomessa olisi keskittyä kaikkein kalleimpiin lajeihin. Erikoistumalla on ennenkin menestytty. Tämäkin vaatisi silti opintomatkoja Itä-Eurooppaan ja Aasiaan, jotta kaupallisen kasvatuksen salat tulisivat selviksi. Kalanpoikasiahan meillä kasvatetaan valtavia määriä istutettavaksi ja kasvattamoihin, mutta en osaa sanoa mitä yhtäläisyyksiä tuolla toiminnalla on akvaariokalojen kasvatukseen.
Mörrikkä
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1508
Liittynyt: 10:33, 19.07.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: JKL
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Mörrikkä »

Samvais kirjoitti:Onko suomessa yhtään kaupallista akvaariokalojen viljelijää ja jos on niin mitkä akvaariokaupat hankkivat sieltä kaloja, eli jos tahtoisi ostaa "kotimaista kalaa" niin mistä sitä saisi? Muualta kuin siis Aqua-webin myydään palstalta...
Kyllä vain suomessakin on viljelijöitä. Niitä myös etsitään:
Ilkka Takala / Tampereen akvaariokala kirjoitti: 1. maaliskuuta kello 18:31 faceboookissa
Etsimme kotimaisia viljelijöitä / kasvattajia seuraaville helposti viljeltäville lajeille! 90-luvulla oli suosittua kasvattaa kaloja liikkeeseen myyntiin, miksei nytkin? Olemme valmiit ostamaan/vaihtamaan ns. "tukkuhintaan" kaikki alla mainitut lajit. Huomaa, että meillä ei ole maksimieriä, vaan voimme ostaa kerralla satoja yksilöitä, jotka sitten päätyvät kauttamme uusien harrastajien altaisiin. Teemme yhteistyötä yhä useampien harrastajaviljelijöiden kanssa ja ylläpidämme akvaarioharrastusta koko kansan harrastuksena, taistelussa sitä vastaan, että se pikkuhiljaa vaipuu yhä pienempään sisäpiiriin.
Ja lisää voi asiasta lukea tuon linkin takaa.
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja naatti »

Itseäni kiinnostaa, kuinka kaupallista viljely suomalaisilla viljelijöillä on. Ilkkakaan tuskin etsii mitään massaviljelijää, vaan yrittää tavoittaa silloin tällöin huvikseen kaloja kudettavia henkilöitä.

Akvaarioharrastuksessa ei pääse helpolla edes +-0 tilanteeseen. Suomessa investoinnit ovat sen verran isoja. Jos onnistuu kudettamaan harvinaisempia tai kalliimpia kaloja, voi siinä saada jo tuottoakin, mutta ei täällä kukaan itseään helpolla kaloilla elätä. Lämmityskustannukset, tilat ja muut investoinnit esim. tekniikkaan ja altaisiin lohkaisevat jo niin ison siivun, että voitolle on vaikea päästä. Olisikohan kauppiaallekaan kovin kannattavaa ottaa suomalaisia kaloja kalliimmalla, kun akvaarioala ei Suomessa muutenkaan juhli, vaan puujalkaliikkeet menevät konkkaan yksi toisensa jälkeen. Yksittäisiä eriä kauppias varmasti ostaisikin, jos kaloilla on menekkiä, mutta sitten isompi kaupallinen toiminta onkin eri juttu. Eihän tällä hetkellä edes saa kuljettaa kaloja Suomen sisällä.

Parempi on myydä aw:llä, sillä kalojen hintojen kanssa kilpailee kaupat, ei tukut. Tällöin saa ehkä jotain omistaankin takaisin. Mutta kalanpoikasia kasvatellessa itse kukin on huomannut, ettei se näillä hinnoilla kannata. Idässä kun on sopivan lämmintä luonnostaan, hankintakustannukset pienet, työntekijöiden palkat minimaaliset ja tilaa kasvattaa. Myöskään tarkat saadökset eivät ole esteenä halvan kalan tuottamiselle maailmanlaajuiselle markkina-alueelle.
Merri
Senior Member
Senior Member
Viestit: 504
Liittynyt: 00:44, 06.04.2003
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Merri »

Miten ikinä voisi saada kotimaiseen kasvattamoon niin monipuolisen lajikirjon ja alhaiset tuotantokustannukset, että homma löisi jotenkin leiville. Vastaus ei mitenkään. Pohjolassa on kylmä, välimatkat pitkät ja sähkö on kallista, samoin bensan hinta tähtitieteellinen. Eiköhän se stoori ollut lyhykäisyydessään siinä. [;)]
"I'll rise but I refuse to shine"
Mörrikkä
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1508
Liittynyt: 10:33, 19.07.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: JKL
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Mörrikkä »

Pitää taas vähän sohia.
Kyllä suomessakin saa kustannukset alas. Tarvitaan vain oma lämpövoimala joka tuottaa myös sähkön, tai vaihtoehtoisesti hyödyntää maalämpöä lämmityksessä. Ensimmäinen näistä taitaa olla todennäköisemmin löydettävä vaihtoehto, eli tarvitaan "vain" vanha teollisuuskiinteistö, jossa on tilaa ja voimalaitos, sekä mahdollisuus ottaa vettä muualta kuin vesijohtoverkosta =)
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

naatti kirjoitti:Itseäni kiinnostaa, kuinka kaupallista viljely suomalaisilla viljelijöillä on. Ilkkakaan tuskin etsii mitään massaviljelijää, vaan yrittää tavoittaa silloin tällöin huvikseen kaloja kudettavia henkilöitä.
...
Juu, näin se on ja avainsana on nimenomaan tuo kaupallinen. Minäkin kasvatan kotioloissa pari poikuetta vuodessa ja myyn liikkeeseen tai netissä tai joskus annan ne pois. Tosiasiahan on, että poikueesta saadut rahat eivät kata edes omia kustannuksia.

Nuorena ansaitsin tupakkarahat ja kalanruokarahat kasvattamalla ja myymällä poikasia, mutta silloin isukki maksoi sähköt eikä tilasta tarvinnut maksaa mitään, ja oma ruokakin tuli talon puolesta.

Harrasteviljely: järkevää, fiksua ja toimivaa. Kaupallinen viljely: mahdotonta, sanon mä.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Täältä olen joskus katsellut listaa kotimaisista kaloista http://www.kouluakvaariot.fi/index.php?cPath=24_40 . Muistelen, että joskus on ollut loistobarbejakin tarjolla, sillä laitoin tuon muistiin kun muuten tuntuu etteivät harrastelijat ilmoittele kotikasvatetuista loistobarbeista. Muistelen, että täällä on ajoittain ollut muitakin mainintoja akvaarioliikkeistä, joissa on myös siellä kasvatettuja kaloja. Platyjä ainakin?

Mutta joo ei tästä kyllä varsinaista bisnestä saisi. Muistelen kuitenkin, että vielä 90-luvun lehdissä oli usein haastatteluita, missä kalaharrastajat kertoivat päässeensä "plussan puolelle" harrastuksessaan poikasten myynnillä. Se on jo hieno saavutus! Muutenkin tuntuu, että maailma on muuttunut hurjaa vauhtia, monissa 80-luvun kirjoissa annettiin viljelyohjeita nimenomaan sitä silmällä pitäen, että näin kun teet niin saat sitten poikasia kauppaan myyntiin ja harrastuksen kulut peittoon. Jotenkin hassua, kun nyt netin aikakaudella olisi tuhat kertaa helpompaa järjestää poikasten myynti tms logistiikka, verrattuna kasarin "ilmoitus sanomalehteen tai aja 300km lähimpään akvaarioliikkeeseen"- tyyliin. Ja silti minusta tuntuu, että 20-30 vuotta sitten oli paljon enemmän kiinnostusta viljelyyn, ainakin sen perusteella mitä vanhoista lehdistä on pääteltävissä. Vai kuvittelenko omiani?

Liittyykö tämä sitten siihen ilmiöön, että nyt akvaario ylipäätään aloitetaan ihan erilaisilla kaloilla kuin ennen. Ja kun kerran kaupasta saa halvalla mitä vaan milloin vaan, niin kuka jaksaa nähdä vaivaa... Raha ratkaisee, tässäkin. Itse keksin useita syitä, miksi on järkevämpää ostaa kotikasvatettuja kaloja kuin tukusta tulleita. Itselläni tuskin koskaan on malttia ryhtyä kudetuspuuhiin, mutta maksan mieluusti muiden vaivannäöstä.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Merri
Senior Member
Senior Member
Viestit: 504
Liittynyt: 00:44, 06.04.2003
Paikkakunta: Uusimaa

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Merri »

Mörrikkä kirjoitti: Kyllä suomessakin saa kustannukset alas. Tarvitaan vain oma lämpövoimala joka tuottaa myös sähkön
Ja lämpövoimalan hankkimiseen tarvisi ensin lottovoiton. :D Heh, no hauskaahan näitä on pohtia. Mitäpä jos perustaisi kalalaitoksensa Islantiin, siellähän sitä lämpövoimaa puskee ihan maan sisältä ilmaiseksi. [;)]
"I'll rise but I refuse to shine"
Off The Record
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 10:19, 22.12.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Off The Record »

Olihan täällä Viherkala, Tampereen Onkiniemessä vanhassa teollisuuskiinteistössä Särkänniemen huvipuiston vieressä. Natrin Tommi ja Kyöttilän Keijo kasvattivat "harrastuksenaan" mm. lehtikaloja, erilaisia tetroja jne. Sanoivat jo silloin, ettei lyö leiville, mutta harrastuksen takia, ja että saataisiin Suomen markkinoille kotimaista kalaa. Kieltämättä oli aika vaikuttava näky se kasvattamon puoli....
Sitä en tiedä, oliko sähköasia kuinka hoidettu, olisko kuulunut vuokraan... :D


Mutta tuli muuten energiasta mieleen, että eikös niitä ole jo kehitetty sellaisia moottoreita, jotka ottavat ilmakehästä ns. vapaata energiaa toimintaansa? ja olen kuullut, että Suomessakin on ainakin yksi auto, joka kulkee H2O:lla. Joten jos sellaiselsta pohjalta lähtisi kehittämään energiaratkaisua....? :D
180l seepraplekola, 300l sekasopassa käynnissä nyt low budget amanoistaminen... Lisäksi kaksi lasta ja kaksi koiraa, harrastukset ja opiskelu.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Off The Record kirjoitti:Olihan täällä Viherkala, Tampereen Onkiniemessä vanhassa teollisuuskiinteistössä Särkänniemen huvipuiston vieressä. Natrin Tommi ja Kyöttilän Keijo kasvattivat "harrastuksenaan" mm. lehtikaloja, erilaisia tetroja jne. Sanoivat jo silloin, ettei lyö leiville, mutta harrastuksen takia, ja että saataisiin Suomen markkinoille kotimaista kalaa. Kieltämättä oli aika vaikuttava näky se kasvattamon puoli....
Sitä en tiedä, oliko sähköasia kuinka hoidettu, olisko kuulunut vuokraan... :D


Mutta tuli muuten energiasta mieleen, että eikös niitä ole jo kehitetty sellaisia moottoreita, jotka ottavat ilmakehästä ns. vapaata energiaa toimintaansa? ja olen kuullut, että Suomessakin on ainakin yksi auto, joka kulkee H2O:lla. Joten jos sellaiselsta pohjalta lähtisi kehittämään energiaratkaisua....? :D
Edullista virtaa saa, kun pistää miehen sohvalta polkemaan sähkögeneraattoria ja samalla tulee kuntoa ja timmi sixpack. Uudet energiamuodot odottavat vielä tovin kunnon toteutusta. Veikkaisin, että fuusiotalous voisi olla ratkaisu, mutta odottelen uutta viisasta insinöörisukupolvea, joka ratkaisee energiantuotanto-ongelman ja siirrymme fissiosta fuusioon.

Suomessa tuotantokustannukset korkeat jo työvoiman kalleuden ja useimmat tarvikkeet sekä kalanruoka on kalliimpaa kuin esim. Etelä- ja Kaakkois-Aasissa.

Verkkohäkkikasvatus kun ei meidän ilmastoon taida istua? Myöskään trooppinen lajisto ei taida kovin sopeutua Suomen luontoon ja kalatautejakin voisi pukata "kassikalakasvatuksessa" lähivesistössä.

Yksi ongelma on kuljetus ja jakelu. Harrastuksena kohtuullinen lisätulo, mutta kun verokarhu tulee väliin ja maksaa liikkeen vuokrat, voi tuotto olla tiukilla.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Amos
Senior Member
Senior Member
Viestit: 710
Liittynyt: 01:35, 01.05.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Amos »

[quote="Off The Record"
Mutta tuli muuten energiasta mieleen, että eikös niitä ole jo kehitetty sellaisia moottoreita, jotka ottavat ilmakehästä ns. vapaata energiaa toimintaansa? ja olen kuullut, että Suomessakin on ainakin yksi auto, joka kulkee H2O:lla. Joten jos sellaiselsta pohjalta lähtisi kehittämään energiaratkaisua....? :D[/quote]

Tuulivoima
1000, 100 ja 10 litraa
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

OT:
Amos kirjoitti:
Off The Record kirjoitti: Mutta tuli muuten energiasta mieleen, että eikös niitä ole jo kehitetty sellaisia moottoreita, jotka ottavat ilmakehästä ns. vapaata energiaa toimintaansa? ja olen kuullut, että Suomessakin on ainakin yksi auto, joka kulkee H2O:lla. Joten jos sellaiselsta pohjalta lähtisi kehittämään energiaratkaisua....? :D
Tuulivoima
*Reps*
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Amos kirjoitti:[quote="Off The Record"
Mutta tuli muuten energiasta mieleen, että eikös niitä ole jo kehitetty sellaisia moottoreita, jotka ottavat ilmakehästä ns. vapaata energiaa toimintaansa? ja olen kuullut, että Suomessakin on ainakin yksi auto, joka kulkee H2O:lla. Joten jos sellaiselsta pohjalta lähtisi kehittämään energiaratkaisua....? :D
Tuulivoima[/quote]

Juu, näin. Mutta entä se H2O:lla kulkeva auto?
Kalaa kalaa
Member
Member
Viestit: 344
Liittynyt: 11:36, 27.03.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Kalaa kalaa »

En todellakaan usko että kaupallinen viljely Suomessa kannattaa.

Silloin se voi kannattaa, jos joku ökyrikas pystyy kehittämään ja rakentamaan
isolla alkupääomalla kala-altaat,joiden valaistus lämmitys ja suodatus ei kasvata sähkölaskuja.
Ja samaan syssyyn pitäisi keksiä keino ruokkia kalat kustannustehokkaasti.

Nykyiset pienet kotikasvattamot kuluttavat enemmän kuin tuottavat.
Sähkö, vesi ja kalanruoat maksavat, ja kestää kauan ennenkuin poikaset ovat myyntikoossa.

Harrastajille ne menevät kaupaksi vain jos myyt ne minimaaliseen hintaan, huomattavasti halvemmalla kuin liikkeessä.Ja liikkeet taas ottavat kalojasi vain jos et halua vastineeksi rahaa, vaan vaikka kalanruokaa.
Joten jos kasvatat kaloja niitä pitäisi varmaan tuottaa hurjia määriä ennenkuin se taloudellisesti yhtään kannattaa,harrastuksen puolelle menee varmaan kaikilla nykyisin kaloja kasvattelevilla.

Itse olen kasvattanut monnisia, mutta vain huviksi. Niitä on itsellä valtaisa parvi.Mutta ei niistä omiaan pois saa jos myymään alkaa, sen verran paljon akvaarioihin rahaa uppoaa. Kasvatus on mukavaa muista kuin taloudellisista syistä, nautin aina yhtä paljon kun näen kudusta kuoriutuvan uusia siimahäntiä
ja saa seurata niiden kasvua aikuiseksi.Ja monniset silminnähden tykkää kun niitä on paljon,on oma lajiakvaario leobardeille ja kupareille jossa parveilla. :)

Mutta olisi mielenkiintoista kuulla, nettoaako joku oikeasti kalan kasvatuksella Suomessa ?
Hatunnosto sille , joka niin tekee.
Kalaa kalaa: lemmikkeinä suomenhevonen, kaksi kissaa, koirasusi, havannankoira, akvaariot 850 l punapiraijoilla, 350 litran sekakalasto mm puikkokaloja , pikkupytty kalanpoikasilla ja 200 l tetroja.
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Ei äkkiseltään tule mieleen huonompaa paikkaa kaupalliseen trooppisten kalojen viljelyyn kuin suomi.
/jari
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Tsekistä on tullut kaupallisen viljelyn alalla suuri tekijä Euroopassa. Nuo poikastiheydet näyttävät olevan melkoisia:

http://www.aquariumfish.cz/fotogalerie.html
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

Kerrankin pääsee näkemään kuvia tuommoisesta tukkulaitoksesta! Noiden kuvien jälkeen olen entistä vakuuttuneempi siitä, että hankin kaiken elävän altaaseeni muilta harrastajilta.
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

En minä nyt itse pitäisi tuota mitenkään järkyttävänä reportaasina. Ainoa asia, joka ihmetyttää, on Itä-Euroopan ja Aasian viljelijöiden viehtymys huntueväisiin ja muihin kummallisuuksiin. Esimerkiksi kuvissa esiintyy neontetra huntueväisenä. Kokemattomat ja asioita tuntemattomat akvaarion omistajat tietysti ostavat ihan ulkonäköperusteella kaloja. Heillä myöskin kalojen kuolleisuus lienee suurta, joten kysyntä on sitä kautta taattu.
veksi
Member
Member
Viestit: 421
Liittynyt: 15:22, 13.03.2006
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja veksi »

Euro on kova konsultti tässäkin asiassa.
hippikala
Senior Member
Senior Member
Viestit: 793
Liittynyt: 08:22, 16.06.2011
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: N/A

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja hippikala »

kirahvi1: Eipä tuossa tosiaan ole mitään sinänsä väärin tai huonosti. Mutta silti... Mieluummin maksan kaloista paikalliselle harrastajalle. Tosin ehkä minun on helppo sanoa, kun kiinnostus on lähinnä "klassikkokaloissa", eli kaloissa jotka ovat olleet harrastuksen piirissä ainakin 50 vuotta ja lisääntyvät helposti kotiakvaarioissa. Ja toisaalta, olen kyllä taipuvainen ajattelemaan, että jos jokin kala ei normiakvaariossa lisäänny, se ei kuulu akvaarioon ollenkaan...
Hohtomiljoonakalahybridit & sukaravut 54l
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kaupallinen viljely suomessa

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Itse voin hyvillä mielin ostaa tsekkiläistä kalaa sen jälkeen, kun kävimme akvaristiporukalla siellä tänä syksynä pyörimässä. Tuo linkin lehtikaladaami ei halunnut päästää meitä visiitille laitokseensa, mutta muita viljelimöjä tuli kyllä nähtyä sekä yllättäen että etukäteen sovitusti. Minusta näytti siltä että kalojen ja muidenkin eläinten olot ovat Tsekissä jopa paremmin kuin Saksassa. Eläimet vaikuttivat yleisesti ottaen todella huolehdituilta ja hyvin ruokituilta. Hieman siellä ilmeisesti edelleen on ongelmaa sisäsiittoisuuden kanssa ja toki niitä huntuversioitakin tuli nähtyä tarpeeksi, mutta nähtiin myös kadehdittavaa lajikirjoa ja perehtyneisyyttä. Minä pidin tapaamiemme tsekkien tavasta huolehtia eläintensä hyvinvoinnista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Viljely”