Akvaarioharrastuksesi periaatteet ja ohjenuorat

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1332
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Akvaarioharrastuksesi periaatteet ja ohjenuorat

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Aloin miettimään ja listaamaan niitä periaatteita ja "teesejä" jotka ohjaavat omaa akvaarioharrastustoimintaani tällä hetkellä. Olettekos te joskus "aktiivisesti" miettineet, että mitkä omat näkökantanne ohjaavat akvaariotouhujanne? Olisi mielenkiintoista teidän pohdintojanne aiheesta nähdä. Nämä ohjenuorat varmasti muuttuvat ihmisillä ajan myötä, aloittelijalla voi hyvin olla erilaiset näkemykset siitä, millä tavoin akvaariotaan hoitaa ja mitä asioita pitää milloinkin tärkeänä kuin akvaarioita vuosikymmeniä harrastaneella. Ja tietysti ihmisen persoonallisuuskin vaikuttaa siihen, että mitä pitää tärkeänä.
Nuo omat kohtani eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä, ne on listattu mieleentulemisjärjestyksessä.

-Pintaveden tulee olla kunnollisessa liikkeessä, jotta kaasujenvaihto veden ja ilman välillä toimii hyvin.
- Pyrkimys biotoopinomaisuuteen vaikka kyseessä ei olisi biotooppiallas, eli kasvipuskissa lymyilijöille puskia ja avoveden suhareille uimatilaa.
- Ennen kalan hankintaa otan selvää sen vaatimuksista, vesiarvot, allaskoko, "elintavat" jne...
eli ei harkitsemattomia heräteostoksia kalahankinnoissa
-Kala-akvaarioon kaksi erillistä suodatinta tai muuta vedenliikuttajaa (ilmahengittäjien lajialtan kohdalla tätä pykälää voidaan lieventää)
-Tämän hetkinen ajatustapani kalojen hoitoa kohtaan on se, kalojen hoito on periaatteessa silkkaa vesikemiaa. Kalan elinympäristö on niin erilainen kuin muiden lemmikkien, sillä se elää eri aineiden vesiliuoksessa ja sen hyvinvointi on täysin riippuvainen veden sopivasta kemiallisesta koostumuksesta.
-Pyrin oppimaan lisää harrastuksesta sekä akvaariota seuraamalla että lukemalla mahdollisen monipuolisesti erilaisia "kalajuttuja". Ja varsinkin kalabiologian ja kalakemian saralla yritän satsata lisälukemiseen. Kala on hyvin kietova otus vedessä asujana.
-Listaan tämän, vaikka tämä on minulle nyt vähän moraalinen dilemma [;)] eli kantani on tässä kohdin auki. Hankinko siis akvaariooni sellaisia kaloja, joista ei ole lisääntymiskertomuksia akvaario-olosuhteisssa tai muuten vankeudessa. Ja nyt kun asiaa aktiivisesti ajattelin, niin ratkaisukin sitten löytyi: Niitä vankeudessa lisääntymättömiä voin hankkia, joiden kanta on kestävä, eli eivät ole vaarassa vaaraantua tai uhanalaistua.
-Yritän, edes jonkin verran, satsata omistamieni lajien kudetukseen, mutta mahdollisia peruspartamonneja tämä ei koske. [;)]
-Tosin, sitten yksi kohta tässä minun teesilistassani on se, että tavallista partamonnia en hanki. Sen verran pahat traumat [;)] on tullut siitä, että kun tätä AW:ta aloin seuraamaan niin, täällä keskusteltiin noin 20 cm pitkästä karvanaamasta. 8O (Tosin tuo roikale taisi sitten olla kyllä jokin erikoispartis, ei tavallinen maatiainen, mutta silti... *kauhun puistatus*
-Vedenvaihtokäytö,seuraan, on 50% viikossa, hanaveden hyvä laatu mahdolistaa sen.

Nämä nyt päällimmäisenä mielessä siitä, että minkälaiset ajatukset ja käytännöt harrastustoimintaani vaikuttavat. Ohjenuorani ja omituisuuteni. [;)] :mrgreen:

Odotan innolla teidän ajatuksianne aiheesta. :D
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1332
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Akvaarioharrastuksesi periaatteet ja ohjenuorat

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Ei ole kukaan tähän tarttunut... Olikohan tuo "kysymyksen asettelu" tuhran korkealentoinen, vai eikö kukaan vain rohkene avata sieluaan ja käytäntöjään kaiken kansan nähtäville tässä asiassa. :? Ei näide periaatteiden tarvitse olla mitään elämää suurempia moraalis-filosofisia pohdintoja, [;)] vaan näkemykset siitä, että miten käytännössä toimii, ovat myös kiinnostavia. Ja nehän sitten ilmentävät, että miten ne tausta-ajatukset akvaarion pidosta näkyvät käytännössä. Siis tyyliin: käytän kansilaseja, en käytä niitä, näkemys karanteenin käytöstä (minä käytän, tuosta listasta unohtuikin), parvikaloja pitää olla vähäntään määrä X ja niin edelleen... Periaatteessa siis lähes jokapäiväisiä rutiineja listattuna. Ja sekin on käypä vastaus, että ei ole kyseisiä valintojaan sen enempää miettinyt/analysoinut.
Leiarius
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:09, 26.07.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Akvaarioharrastuksesi periaatteet ja ohjenuorat

Viesti Kirjoittaja Leiarius »

Omia periaatteita harrastuksessani on se että pitää olla aikaa ja aitoa kiinnostusta.
Kiinnostus taas pysyy yllä kun harrastus on hauskaa, siksi meillä on lähinnä isoja ahvenia ja monneja.
En harrasta vesiarvoille liian herkkiä lajeja, taikka yltiöeksoottisia harvinaisuuksia. Ruokavalio koostuu monipuolisesta valikoimasta, aina elävään ravintoon saakka.
Koitan tarjota kaloilleni kodin niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista, enkä vaihtele koko ajan teemaa ja kalastoa minkään trendin taikka päähänpiston takia.

Suodatuksen nyrkkisäännöksi isojen kalojen kanssa on ajan kanssa muodostunut tuo n.5*akvaarion tilavuus tunnissa. Lisäksi ilmastus diffuusorilla on lisännyt kalojen virkeyttä ja aktiivisuutta.
Vedenvaihdon teen aina kerran viikossa 50%, pohjaa kovasti imuroiden ja möyhien. Aina Aquasafea lisään suodattimien virtaan, niin silloin se sekoittuu täydellisesti veteen.
En tiedä mitä kyseisessä valmisteessa on, mutta kalat komistuu ja vesi näyttää paremmalta viikon lopulla kuin ilman sitä olevissa akvaarioissa. Eli kahta en vaihda, (auran)sinappia ja aquasafea :D

Toki omistan tippatestit ja testaankin aina silloin tällöin akvaarioni ettei mitään inhaa tapahtuisi. Toki tässä on samalla oppinut yhtä jos toistakin siitä miten ensin akvaario kypsyy ja sitten se vuosia toimii vakaana, kunnes muuttuu vanhaksi.
Siksi en omista mitään sähkönjohtavuusmittareita, taikka scifi-hömppää, vaan pidän just ne perusasiat kunnossa. Sillä näen kalasta paljon paremmin sen voinnin kuin digitaalimittarista. :mrgreen:

Ja aina oppii jotain uutta!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”