240-litraisen affenpytyn tuunausta

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

240-litraisen affenpytyn tuunausta

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Näitä nyt on kyselty montaa kertaa, mutta olisi vain kiva saada varmistusta omille ideoille, ettei vaan tule tehtyä mitään tyhmiä päätöksiä...

Harrastusta on nyt keskitetty ja nurkista löytyy nykyisin yksi pytty, 240 l Juwel (p: 120 x k: 50 x s: 40). 63-litraisen alasajossa siirsimme tuonne muun kalaston jatkoksi keltsupariskunnan, joka näyttää sopeutuneen porukkaan vallan mainiosti.

Kalasto:
4 sironeitotonkijaa
4 neitotonkijaa
2 keltakääpiöahventa
n. 17 kardinaalitetraa
3 salamanteriplekoa
3 sokkeloplekoa

Altaan lämpötila siis 27 'C, pH 6,5, GH 3, KH 2.

Kysymyksiin:

1) Onko tuo 27 'C keltsuille liian kova lämpö? Lähteistä olen löytänyt paljon ristiriitaista tietoa, pääosa sanoo ylälämmöksi 26 'C, jotkut nostavat sen 27 'C:een (mikä meillä siis) ja Varjo antaa maksimiksi 30 'C. Tämän vuoksi olen hiukan skeptinen keltsujen siirtämisestä isoon altaaseen - isäntä halusi säästää väkisinkin nämä pikkukaverit, joten sinne ne solahtivat tonkiaisten + kumppaneiden seuraksi... :?

2) Jos tuo lämpö passaa, niin uskaltaako tuonne ottaa toisen pariskunnan keltsuja tai jotain muita pieneksi jääviä, rauhallisia Apistoja (esim. trifasciata, viejita, macmasteri)? On vain hiukan epäsymmetrinen näky, kun tonkiaisia on tosiaan tasaluku ja keltsut ovat jotenkin "häiritsemässä" symmetriaa - eli joko ei lainkaan keltsuja (tätä ekaa vaihtoehtoa isäntä tulee kritisoimaan :D ) tai sitten symmetriaksi toinen pariskunta keltsuja/jotain vastaavia Apistoja.

3) Monniset kiinnostaisivat ja helmimonnisporukkaa tuonne on mietitty. Alkaako olemaan jo liian täyttä monnisille, kun keskikerros ja pohja ovat aika hyvin kansoitettuja? Mutta jos mahtuu, niin minkä kokoinen parvi olisi hyvä? Eikös helmimonniset lepuuttele pohjan lisäksi myös esim. tasapintaisten juurakoiden ja kivien päällä? Meillä nimittäin on paljon juurakoita, joiden päällä kuvittelisin monnisen pystyvän tasapainoilemaan - näin kansoitus pohjalla saataisiin hiukan kevenemään.

Suodatusta ollaan tehostamassa ja uusi ulkosuodatin hankintalistalla, mikäli joku näistä kalaehdotuksista saa vihreää valoa.
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: 240-litraisen affenpytyn tuunausta

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Miksi sekä sironeitoja- että neitoja? Kävikö niin ettei ollut saatavilla enempää toista? Kyllähän nuo pärjää hyvin yhdessä, että eipä siinä mitään, kunhan ihmettelen niiden sekoittamista.

Unohtaisin keltsut kahdesta syystä. Toi ajateltu lämpö voi olla niille vähän turhan paljon, joskin ne ovat hyvin sopeutuvaisia mutta yleensä kait viihtyvät hiukan ajateltua viileämmässä. Mutta ennen kaikkea siksi, että sulla on tolla suunnitelmalla kauhea tunku pohjalla. Toi 8kpl neitoja on jo aika paljon (ainakin omaan makuuni), en näe ideaa tunkea sinne enää mitään apistoja samaan kerrokseen. Apistot on kutiessaan vähän täpäköitä, joskin ahventen tapaan tässäkin on yksilöllisiä eroja, mutta jos poikaset pääsee uimaikään, muut kalat saa armotta kyytiä. Siinä voi neidoilla olla ahasta. Plekojen määrään en osaa ottaa kantaa, kun sokkelot on itselle ihan vieraita, mahtuuko siis 6 ajateltua plekoa nätisti ton kokoiseen pytttyn.

Muutoin tosi hieno amazonasin alku sulla, itse tykkään noista neidoista ihan älyttömästi. Ainoa miinus tulee lisääntymättömyydestä, jääpi ahventen yleensä mielenkiintoiset kosiomenot ja lastenhoidot näkemättä.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
mc82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 19:23, 18.02.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: 240-litraisen affenpytyn tuunausta

Viesti Kirjoittaja mc82 »

Alunperin meillä oli sironeitoja ja tarkoitus oli kasvattaa porukan kokoa - alunperin näitä oli siis 2, mutta vahvempi alkoi kiusimaan kaveriaan siinä määrin, että kalojen menetysten estämiseksi päädyttiin kasvattamaan lauman kokoa. Tilasimme sironeitoja, mutta rahdissa tulikin "tavallisia" neitoja - tilauslistatkin saimme tuolloin nähtäväksi, että sironeitoja oli tilauksessa, mutta kuorman mukana tulikin toista lajia. Noh, koska asiasta emme sitten jaksaneet alkaa kohkaamaan, kotiutimme nuo neitoset. Jännä muuten on, kuinka nämä hyvin samannäköiset lajit eivät ole lainkaan kiinnostuneita toisistaan! :) Lajien sisäistä mahtailua esiintyy, muttei lainkaan lajien välistä - eri lajin yksilöt ovat melkein kuin ilmaa :)

6 kpl plekoja on OK määrä tuolla, salamanterit ja sokkelot tulevat hyvin toimeen keskenään. Riittää se, että jokaisella on oma loossi, minne piiloutua - meillä on reilusti juurakoita altaassa ja jokaiselle plekolle on lisäksi oma luola. Plekoja ei siis ollut tarkoitus hankkia lisää - mietin siis, uskaltaako tuonne mahduttaa vielä helmimonnisia? Olen itsekin hyvin tietoinen siitä, että pohjalla alkaa olla elämää jo jonkin verran - siksi haluankin varmistusta omiin ajatuksiini... Päiväsaikaan kun plekoista ei ole sen kummempaa hupia, mitä nyt sokkelot saattavat uskaltautua kolosestaan päiväsaikaan kierrokselle, kun haistavat ruoan :mrgreen:

Kiitos, kun otit kantaa tuohon keltsuasiaan ja toit selkeyttä omaan näkökulmaani! :) Olin alunperin jo vähän skeptinen, kun nuo keltsut siirtyivät tuonne isoon altaaseen (vaikka hienosti ovat porukan jatkoksi sopeutuneet eivätkä Biotodomat ole moksiskaan tulokkaista). Eli täytynee varmaan miettiä uudelleenjärjestelyjä...
450 l Etelä-Amerikkaa:
Biotodoma wavrini, Biotodoma cupido, Pterophyllum leopoldi, Hypancistrus sp. L-66, Peckoltia sp. L-134
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”