loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Off The Record
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 10:19, 22.12.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Off The Record »

Osaiskos joku etevämpi kertoa, minkälaisia potentiaalisia vaaroja olen itselleni hankkimassa, kun ajattelin, josko tuon 300-litraisen altaan ja loisteputkilampun välistä heivaisin tuon kansilasin menemään (parempia valotehoja (edes vähän) havitellessa...)? Allas on 150cm pitkä, samoin valaisin, kummankaan ikää en tarkalleen tiedä, mutta veikkaisin, että 70-lukulaisia... :mrgreen:

Valaisimen on ensimmäinen (?) omistaja ilmeisesti itse värkkäillyt (oli muistaakseni joku sähköalan osaaja), pelti- tai alumiinilevystä siten, että etureuna on viisto, takareuna on suht. suora (pysty-), päädyt hitsillä nätisti, toisesta tulee ulos johto, jossa katkaisija. Kaksi putkea onpi siinä, olisko 120cm pituutta niillä. Putket ovat kiinni valaisimen katossa.
Allas tosiaan sen puolitoistametriä pitkä, 45cm leveä (ja syvä), sellainen... ööö... profiilialtaaksiko sellaista sanotaan, siis kun kehykset ovat sellaista harjatun kullanväristä (alumiina?), ja niissä on viistottu se kulman kohta ja lasin vieressä oleva reuna, eli ei ole 90' kulma, vaan enemmän niitä tahkoja(?) ja kulmista ne kehykset ovat kiinni joillain nipsuilla sisäpuolelta toisissaan. (kuva kertoisi enemmän, mutta ei tekniikka riitä nyt siihen).

Mietintää aiheuttaa ensinnäkin nyt se, että valaisinkotelo on ajan saatossa vähän pullistunut etualareunasta, kenties takaakin, mutta ei ole niin huomattava. Joten jos sen laskisin pelkän kehyksen päälle, mahtaisiko levitä vielä lisää? Ja jotta ei menisi liian helpoksi, niin kehyksessä on keskituki (siinä valaisinkotelossa siis ei), mutta se on alempana reunojen tasoa, eli joku pullonkorkki siihen pitäisi laittaa korokkeeksi joka tapauksessa (on nyt lasin alla). Nythän tukee siis se lasi sitä valaisimen alareunaa joka puolelta, mutta sitten ei tukisi kuin päädyistä ja takareunasta ja keskikohdasta edestä se kehys. Pitäisikö siihen viritellä jotain esim. puupalikoita muutama kehyksen etureunalta takareunan päälle, joilla lamppu makoilisi? Varjoja tulisi tietysti veteen, mutta tuskin kauheasti haittaisivat... Mutta kestääkö käsittelemätön puu kuinka pitkään? ja uskaltaako toisaalta käsitelläkään?

Toisekseen, minkälainen riski on kosteuden kanssa, tiivistyyko vesi sinne koteloon ja onko siinä joku riski olemassa (äkkiä voisin kuvitella, että kaikki mahdollinen olisi otettu huomioon, koska ei kai ole sanottu, että vesi EI tiivistyisi, vaikka lamppu on lasin päällä...?)?

Kolmanneksi, tämä on siis low budget-ilmainen prokkis, lottovoittoa tms. odotellessa.... :D

Ja jotta ei olisi liian yksinkertaista, valaisnkotelon päällä on parvekelaatikkosuodatin, omiaan tietysti sitä pullistelua lisäämässä..... :roll: Tällä hetkellä allas on pääty seinän vieressä ja muuten keskilattialla, tarkoitus on siirtää se siten, että takaseinä on seinän vieressä (joten jonkinlainen hylly tms. laatikolle saattaisi tulla kysymykseen, kunhan löydän jostain jonkun miehen, joka sen käy pulttaamassa seinään, iskuporakone ei näköjään yksin tee betoniseinään reikää.... :P ).
180l seepraplekola, 300l sekasopassa käynnissä nyt low budget amanoistaminen... Lisäksi kaksi lasta ja kaksi koiraa, harrastukset ja opiskelu.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Valaisinmaailma on kehittynyt kovasti viime vuosina, mutta koska laitoit tuohon taikasanan "low budget", niin jotain voisin vinkata, vaikka en asiantuntija olekaan. Halvat Giant- ja Litima-valaisimet eivät kestä kosteutta, eivätkä niiden valmistajat ja myyjät suosittele niitä käytettävän ilman kansilaseja. Paras ratkaisu olisi hankkia IP67-suojausluokan valaisin, joka siis kestää ainakin puolen tunnin upottamisen veteen. Tämä ei ole kallis ratkaisu, jos käytät entistä koteloa ja poistat siitä varsinaisen valaisimen. Osta siihen vanhaan koteloon tällainen:

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... LG9i5eqW08

2*39 Wattia on jo aika päheä ratkaisu, kun laitat vielä reflektorit messiin. Tietysti kotelo on tuettava päistä esimerkiksi muovin palasilla, jos se meinaa lahota.
Melanie
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 22:21, 16.11.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Melanie »

Minä taas olin iloisesti poraamassa seinään iskuporakonella reikiä hyllylle kunnes mies onneksi tajusi että siinä on kylppäri seinän takana. Eli olisi voinnut tulla lampunhylly todella kalliiksi.. :roll: :mrgreen:
Joten kiilasin kaksi lankkua seinän ja akvaarion väliin, joillakin lisäpalikoilla kun ei akvaario voi olla ihan seinässä kiinni kun suodattimien letkut ovat siinä välissä myös.Väliin kaksi lankkua jotka pitää nämä pystysuorassa olevat kiinni toisissaan. Ja kiinnitin lattialistaan että edes vähän tukea saisivat. Tähän sitten Elfan tuollaiset metallikiskot ja hyllynkannattimet joita saa siirrettyä ylös tai alaspäin. Niitten päälle mahtuu juuri kaksi 2 putkista valaisinkoteloa ja jäävät sen verran vedenpinnan yläpuolelle että uskallan käyttää ilman kansilaseja. Viritin siihen tosin verkon kun yksi kaloista hyppäsi lattialle syksyllä. :cry:
Juu, ei varmaan kauhean hyvin tajunnut selostuksistani. [;)] Mutta kipeä lapsi sylissä niin ei pysty muotoilemaan nyt sen paremmin. Ehkä saisin kuvan lisättyä, jos haluat. Minäkin mietin jonkinnäköistä laatikkoa. Mutta sitä en vielä tiedä miten hoidan, täytyypi lukea vähän enmmän kuinka menetellä.
Melanie
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 22:21, 16.11.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Melanie »

Tässä nyt näkyy yläosa mun valaisinhyllystä.Jätin ne tahalteen pitkiksi jos haluaa josku jatkaa esim hyllyllä ja kattokiinnityksellä. Nyt en uskaltanut enään täytetyn akvaarion yläpuolella alkaa poraamaan kattoa niin ratkasin asian näin.
Itse en kyllä laittaisi suodatinlaatikkoa lampun päälle. Tuntuu vähän hurjalta ajatukselta jotenkin. Meilläkin ovat nuo suhteellisen huonossa kunnossa.. Ja lämpöä varmaan pisaa kasvien juurilla? En myöskään tämän kalaston kanssa pitäisi valaisinta ihan vedenpinnan ylöpuolella kun lentää usein myös lattialle vettä. [;)] Mutta sinun kaloista en tiedä kun et kertonut mitä sinulla siellä sitten uiskentelee.
Kuva
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Kattokiinnitys?

1mm vaijeri taisi olla hurjat 45snt/m. Lisäksi tarvitsee vaijerilukkoja (pari euroa per 10kpl), 2 ruuvikoukkua (Pislan ständillä joku 2,5€/4kpl tms) ja niille 5mm proput.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Off The Record
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 10:19, 22.12.2009
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Off The Record »

kirahvi1 kirjoitti:Valaisinmaailma on kehittynyt kovasti viime vuosina,
Juu, ihan komioita ratkaisuja näkyy, sopivat nykyaikaiseenkin sisustukseen.
kirahvi1 kirjoitti: Osta siihen vanhaan koteloon tällainen:

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/n ... LG9i5eqW08

2*39 Wattia on jo aika päheä ratkaisu, kun laitat vielä reflektorit messiin. Tietysti kotelo on tuettava päistä esimerkiksi muovin palasilla, jos se meinaa lahota.
Siis nyt en tajunnu yhtään, mikä toi mötikkä on...? :roll: :mrgreen: Siihen jotenkin kytketään ne putket? joku heijastuskontrolleri?
Nythän siellä kotelossa on kaksi vanhanmallista loisteputkea niissä sellaisissa "telineissä", jotka on kummassakin päässä kumpaakin putkea (putket on vähän limittäin, kun kotelon pituus on enemmän kuin putken pituus), vähän kiertämällä asettuu putki paikalleen. Ja sitten se mötikkä, joka käsittääkseni on...ööö... muuntaja? Vastus? On sillä joku nimi, mutten enää muista mikä (nimim. yläasteella ainoan sähköoppinsa lukenut ja siitäkin on jo... :roll: ...aikaa :) )...
No siis kun nyt vähän aikaa sitä tuijotin, niin onko tuossa ne pidikkeet niille putkille ja sitten joku heijastussäädin? Ei mitenkään kiinnostus herännyt, mutta..... :mrgreen: On tuo sen verran "vaarallinen" paikka tuo Aquaristik shoppi, että ei passaa nyt alkaa sivuja selailemaan... :roll: :mrgreen:

Kotelohan on siis metallia, eli ei se lahoa, mutta taipunut keskeltä, kun ei tosiaan ole millään keskeltä tuettu ja aika "taipuisaa" tuntuu siis olevan, epäilen alumiinia... Kaksi ihmistä melkein tarvii nostamaan, yksinkin saa nostettua, mutta paikalleen asettaminen lasin päälle vaatii kaksi, sen verran "kieroilee".
Aqualung kirjoitti: Kattokiinnitys?
tuutko laittamaan? :mrgreen: ei vaan, täällä vaihtuu sisustus kuitenkin sen verran tiuhaan ja uusi kämppä kiikarissa, joten tässä kohtaa ei paras ratkaisu.

Melanie: Hienolta näyttää! Mikä tuo sun valaisin on? Ja kuinka korkealla se itseasiassa vedenpinnasta ja kehyksestä on? Kuvasta ei oikein selviä...
Minulla laatikkosuodatin ei ole ihan kiinni lampussa, vaan seisoo puupalikoiden päällä, joten ilmatilaa jää. En ole kyllä mitannut, että paljonko on lämpötila laatikossa, mutta toisaalta, ei siellä vesi kauaa ehdi seistä... Kasveja siellä ei ole tällä hetkellä (kultaköynnöstä ajattelin jossain kohtaa...), vaan makaroneja, sintrattua lasia ja vaahtomuovia, kaikenlaisia jäämiä, mitä kulloinkin projekteista jäänyt. Lähti liiat levät alle kahden viikon ja vesi kirkastui, kun tuon iskin toimimaan. :D
Kaloina on tällä hetkellä kiilakylkiä 10+, pari sinineontetraa ja partamonnia ja muutama muu laumansa viimeinen, eivät nuo juuri ole hypelleet, sillä ajattelinkin, että jos ottaisi sen lasin pois, niin saisi vähän lisää valoa, kun olen sellaista Amano-ajatusta tässä nyt pyöritellyt ja toteutukseen päin lähtee viikonloppuna. Amanokin toki low budget ja aika lailla niillä mennään, mitä löytyy jo olemassa olevaa materiaalia, eilen vähän kävin matalia kasveja haalimassa Tre:n Akvaariokalasta. :mrgreen: Mutta siis sellainen johtoajatus siinä sisustamisessa se Amano ja James Findley, nythän tuolla ovat "sisustaneet" lähinnä partikset ja nekin hyvin vähän. :mrgreen: Sitten keväämmällä/kesällä lisää sinineoneja kun on maasto valmis. :)
180l seepraplekola, 300l sekasopassa käynnissä nyt low budget amanoistaminen... Lisäksi kaksi lasta ja kaksi koiraa, harrastukset ja opiskelu.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Kuvassa näkyy tuo ihanuus. Ei maksa paljon. Heitä roskiin kaikki muu kuin kotelo ja ruuvaa tämä tilalle. Tuon "mötikän" voi sijoittaa kaappiin tai lattialle. Johdot ovat pitkät.
Arcadia T5-lights.JPG
Arcadia T5-lights.JPG (151.78 KiB) Katsottu 3897 kertaa
Melanie
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 22:21, 16.11.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Melanie »

Valaisimina ovat kaksi vanhaa valaisinkoteloa joissa 2x36w per kotelo. Tällä hetkellä ovat noin 15 cm vedenpinnan yläpuolella. Just mahtuu käsi siitä hyvin. Mutta saa siis itse metallihyllyn nostettua korkeammalle jos tarvitsee jotakin isompaa siirtää tai tehdä. Olen itse tähän tyytyväinen,on suht tukeva ja toimiva systeemi (eikä lämpöasteet nouse liikaa akvaariossa),mutta melkeinpä puuseppä appiukko nauroi raasti kun näki viritelmäni.. Mut tee nyt sit siinä paremmin kun joutui jo noi puut (2,40 pitkät) mummokärryillä roudaa lähimmästä rautakaupasta neljä kilsaa..eikä meillä ole toimivaa porakonetta kotona. :roll:
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja akiholm »

En ymmärtänyt / jaksanut ihan kaikkea lukea otsikosta aukeavasta ongelmasta .
Perusasioita kuitenkin on ettei sähkön ja veden kanssa kannattaisi urheilla , vaikken varsinaista sähköiskun vaaraa
ed. olevasta keskustelusta löydä , on ehkä hyvä todeta avointen valaisinkoteloiden pikemminkin " imevän kosteutta"
kuin hylkivän sitä . Valaisinhan lämmittää pintaveden ja aiheuttaa vesihöyryn tiivistymisen valaisinkoteloon !
Paitsi sähköturvallisista syistä ( eihän tässä henkeä tärkeämmästä asiasta ole kyse ) , vesihöyryn tiivistyminen lamppujen kantoihin aiheuttaa pidemmän päälle koko valaisimen hajoamiseen . Jos kansilasitonta allasta haikaillaan
eivät koteloidut valaisimet esim. Clas Ohlssonilta maksa montakaan kymppiä , putket kuitenkin höyrytiiviissä raken-
teessa , uskallan suositella pitkällisen kokemuksen pohjalta . Muutaman reiän olen porannut valaisimen pintarakenteeseen ilman vaihdon parantamiseksi , putkien käyttöikä pitenee.., 8-)
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Juurikin tuosta höyrystymisestä johtuen täällä suositeltiin noita vesitiivitä putkenkantoja. Ei tule sitä suojakuoren aiheuttamaa valohäviötä. Taitaakin lähinnä olla vain giant kun ylipäätään käyttää suojaamattomia kantoja parvekelaatikoissaan.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1301
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja Kiksu »

Varsinkin valojen sammuttamisen jälkeen valaisinkoteloon tai valaisimien kantoihin voi kansilasittomassa akvaariossa tiivistyä ihan näkyviä vesipisaroita. Valojen ollessa päällä ja lämmittäessä ei yleensä näkyviä pisaroita ehdi jäädä näiden pinnoille, näkymätön vesihöyry saattaa silti ehkä tunkeutua kantoihin jos ne eivät ole vesitiiviit.

Mulla on barbien akvaariossa Litiman valaisinkotelo, jossa tuskin kovin vesitiiviit lampunkannat. Akvaarion keskellä on kansilasittomana kolmasosa 120 cm pitkästä akvaariosta. Laitoin ne lähinnä siksi ettei veden lämpötila nousisi liian korkeaksi kesällä. Päädyissä on oltava kansilasit koska nuo hyppäisivät mieluiten sitä kautta pois akvaariosta. Uskoisin, että lampun kannat ovat tällä tavoin aika hyvin suojassa haihtuvalta ja myös roiskuvalta vedeltä. Laittamalla esim. 40-senttiset kansilasit 150-senttisen akvaarion päätyihin väliin jää noin 70 cm vapaata tilaa jossa lasit eivät ole viemässä valotehoja.
Kultakalat
hannu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 18:00, 18.02.2002
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja hannu »

Minä jättäisin lasit paikoilleen ja koittaisin parantaa valaistusta muilla keinoin. kansilasien poisto nostaa muita kustannuksia lisääntyneen lämmityksen tarpeen ja altaasta pois hyppivien kalojen muodossa. Myös yllä esitetyt huolet veden kondensoitumisesta valaimiseen ovat ihan todellisia. Valaisimen maalaaminen sisäpuolelta valkoiseksi tai vuoraaminen foliolla nostaa tehoa hieman eikä maksa juuri mitään. Kannattaa kokeilla, jos et ole jo tehnyt.
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: loisteputkivalaisin ilman kansilaseja

Viesti Kirjoittaja akiholm »

Kiksu kirjoitti:Varsinkin valojen sammuttamisen jälkeen valaisinkoteloon tai valaisimien kantoihin voi kansilasittomassa akvaariossa tiivistyä ihan näkyviä vesipisaroita. Valojen ollessa päällä ja lämmittäessä ei yleensä näkyviä pisaroita ehdi jäädä näiden pinnoille, näkymätön vesihöyry saattaa silti ehkä tunkeutua kantoihin jos ne eivät ole vesitiiviit.

Mulla on barbien akvaariossa Litiman valaisinkotelo, jossa tuskin kovin vesitiiviit lampunkannat. Akvaarion keskellä on kansilasittomana kolmasosa 120 cm pitkästä akvaariosta. Laitoin ne lähinnä siksi ettei veden lämpötila nousisi liian korkeaksi kesällä. Päädyissä on oltava kansilasit koska nuo hyppäisivät mieluiten sitä kautta pois akvaariosta. Uskoisin, että lampun kannat ovat tällä tavoin aika hyvin suojassa haihtuvalta ja myös roiskuvalta vedeltä. Laittamalla esim. 40-senttiset kansilasit 150-senttisen akvaarion päätyihin väliin jää noin 70 cm vapaata tilaa jossa lasit eivät ole viemässä valotehoja.
Myös etupäädyistään maalatuilla laudanpätkillä saadaan pääty ja lampunkannat suojaan, käsittelemätön puu kestää juuri niinkauan kunnes sen pinnassa selvästi näkyy muutoksia . Samalla saadaan vedenpinnan tasoa altaassa nostettua,
määrättyä vedenpinnan/ lämmittävän ( ilman kansilaseja rajustikin ) putkien jäähdytystä . Sinällään T 8 on paljon
pitkäikäisempi kun tuuletus on riittävä ! Itselläni parjattuja Giantteja ollut vastaavissa avovirityksissä paljon , ongelma
helposti myös öisin höyrystyvän vesihöyryn kertyminen itse kotelorakenteeseen . Koteloita saa olla silloin tällöin put-
saamassa kuten myös itse lamppuja sinne iskevän suolo / kalkki liiskan takia .

ps . Aika äkkiä Giantit "strippaavat" tällaisessa käytössä , hikoilevat ulkokuorensa , joka sitten ei välttämättä turvallista
hiutaleruokaa altaassa olekaan . :roll:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”