Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
vilinöpö
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 12:42, 11.11.2012
Sukupuoli: N/A

Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Viesti Kirjoittaja vilinöpö »

Ensitietia.. Mulla on 60l akvaario jossa hiekkapohja. Muutama somiste. 13 kiilakylkeä ja 4 albiinomonnista (en ole varma kummalle monniselle sukua, kupari- vai täplämonniselle) ja muutama kierteinen. Kasveina veden suosikkia, intianvesitähdikkiä, melalehteä, pientä ja isoa pistiaa.. Vesiarvoista sen verran tietoa että NO3 on alle 10, NO2 on nolla, GH yli 4 alle 7, KH 6, pH 6.5..

Ongelmana on se, että vaikka mitä koitan niin levää kertyy vaan. Kasvien alemmat lehdet kuihtuu ja niistä katoaa lehtivihreä ja lopuksi irtoavat pois. Eli taitavat mädäntyä veteen. Mitä voisin tai pitää tehdä toisin, että kasvit ei kuihdu ja levä pysyy ansoissa? Kalat syö hiutaleruokaa, monnit saa kerran päivässä ruokanapin, joka veden vaihdon yhteydessä lisään veden parannus ainetta. Kasveja lannotan n 3 päivän välein n. Kolmanneksella viikon ravinnetarpeesta, nopeille kasveille on tämän merkkistä liuote ravinnetta kun EasyLife ProFito , nappeina pohjalannotteena TetraPlant Crypto..

Osaisko joku antaa neuvoa, mikä menee pieleen tuossa akvassa. Loisteputki vaihdettu uuteen juuri viime viikolla.
vilinöpö
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 12:42, 11.11.2012
Sukupuoli: N/A

Re: Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Viesti Kirjoittaja vilinöpö »

Lisäystä vielä että lamppuna tavallinen loisteputki, päällä 8.00-12.00 ja 15.00-21.00. 15 watin lamppu. Lämmitin hommattu joten lämpö pysyy 26-27 asteessa. Tarkennuksena pohjalannotetabletteja laitan max kerran kuussa.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Onko pohja ihan nollakokoista pölymäistä hiekkaa vai millistä tai isompaa? Onko sitä yhtään pöyhitty? Millaista levää tulee ja mihin? Mitä loisteputkessa tarkalleen ottaen lukee? Koska allas on laitettu pystyyn, kuinka pitkään ongelma on ollut ja onko nyt tehty muita muutoksia kuin loisteputki? Millainen suodatus on?

Ei mikään lehti ole kasveissa ikuinen, vaan niiden kuuluukin ikääntyä ja tippua pois. Vesikemialle on eduksi että akvaristi nyppii tunnollisesti huonon näköiset lehdet pois .Liian vähän valoa, tukkeutunut pohja tai sitten tuo valotaukokin voi olla häiritsevä tekijä. Itse en uskaltaisi näin pienillä valomäärillä kiusata kasveja enää millään valotauolla vaan pitäisin valot päällä täydet 12h yhtäjaksoisesti. Mutta kun vastaat noihin ylläoleviin niin arvaukset valistuvat sitä mukaa.
vilinöpö
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 12:42, 11.11.2012
Sukupuoli: N/A

Re: Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Viesti Kirjoittaja vilinöpö »

Pohjahiekka on 0,5-1,2 mm kokoista puhallushiekkaa. Oon pöyhiny mutten juuri vähää aikaa sitten. Partalevää mahto olla mitä netissä kattelin ni tulee. Loisteputki on seran kasviputki, 15w 45cm T8 putki. Allas on ollu viime vuoden marraskuusta lähtien. Leväongelmaa ollut nyt kuukauden. Eheimin sisäsuodatin. Ei muita muutoksia kuin tuo putki. Tosin lämmitin on hommattu ihan äskettäin eli lämmitin ollut vasta pari kolme viikkoa.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Re: Levää tulee ja tulee + kasvit ei menesty vaan kuolee

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Punalevien kanssa tapeltaessa, suosittelen aina kokeilemaan hiilaria. Sulla on valoa sen verran vähän, että jo ihan nestemäisen hiilen lisäämisestä voisi olla apua, kunhan olet sen kanssa täsmällisen säännöllinen :)
Eli joka aamu valojen syttymisen jälkeen pruuttaat sinne akvaan aluksi 1 ml/ aamu ja siitä pikkuhiljaa nostaen annosta, kunnes se on 2 ml/ aamu. Tuon isommaksi en tuolla valomäärällä sitä lähtisi nostamaan. Voit myös suunnata sen pruiskauksen (itse annostelen tuota nestehiiltä injektioruiskulla) niihin pahiten leväisiin kohtiin, koska tuo nestehiili myös suoraan tappaa punaleviä.
Itse pidän reilusti valaistuista akvaarioista, joten itse varmaan hommaisin tuon yhden putken kaveriksi toisen, mutta jos et halua/sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä niin, niin ainakin kannattaa satsata kunnolliseen heijastimeen.
Millaisia kasveja sinulla on? Yleisesti leväongelmia hoitaessa kannattaa myös huolehtia että altaassa on reilusti jotain nopeakasvuista rikkaruohokasvia kilpailemassa ravinteista levien kanssa. Kannattaa myös haeskella Sisson kirjoituksia aiheesta tältä foorumilta, hän todella tietää mistä puhuu :)
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”