Kasviravinteet

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
paxy81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 236
Liittynyt: 11:26, 26.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaustinen

Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja paxy81 »

En löytänyt tällaista aihetta.. Nyt kun taas tuo kasvi-innostus alkaa iskeä niin olisi kiva tietää onko kellään hyviä DIY ohjeita kasviravinteille? Kun litroja on altaassa aika paljon niin ostolitkuilla tulee turhan hintavaksi köyhän harrastaa.. Hiilidioksidipöntöt hallussa ja joskus vuosia sitten kun pienemmällä altaalla operoi ostin Satekilta tarpeita mutta käsittääkseni jo silloin lopetti toimintansa tai ainakin yksityisille kauppaamisen.. Nyt pudonnut kehityksen kelkasta kun useamman vuoden ollut kasviton allas joten vinkkejä otetaan vastaan :D
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jauheet on päivän sana ja nehän on yleensä edullisia ja riittoisia käytössä vaan saatavuus on kotomaassa melkoisen huonoa. Kaliumnitraattia saa välillä Awlta, etsi haulla myyjiä. Kaliumin, etenkin kaliumsulfaatin, saanti on kinkkistä. Lisäksi se painaa tilavuuteen nähden paljon joten ulkomailta tilaamisen kanssa on vähän niin ja näin. Yaralla se on juuri nyt myyntikiellossa, hyvällä tsägällä keväällä voi saada 40kg säkin (mulle annettiin hinta-arvio 130e/säkki). Kaliumkloridi ajaa hyvin asiansa mutta nostaa GHta, voi olla hyvä tai huono asia. Esim http://www.lappo.fi/product/286/kaliumkloridi (kilon säkkejä tulossa joulukuun puolessa välissä). Fosfaattia ei paljoa kulu, sen voi ostaa vaikka valmiina nesteenä, mutta jauheena sitäkin saa ulkomailta. Mikroja saa useammastakin paikasta ja sen nyt voi ostaa vaikka valmiina nesteenä, ei niin paljoa yleensä kulu. Itse olen käyttänyt Plantex CSM+B jauhetta ja ollut siihen hyvin tyytyväinen. Valmisnesteistä suosittelen Seachemin tuotteita, paras hinta-laatusuhde. Seachemilla on myös ihan mukava valmis lannoitusohjelma: http://www.seachem.com/support/PlantDoseChart.pdf, tuota voipi vaikka käyttää apuna kun tekee omaa ohjelmaa.

Akvoissa yleisesti käytety makroravinteet:

Nitraatti: KNO3
Fosfaatti: KH2PO4
Kalium: K2SO4, KCl
Magnesium: MgCl2

Muitakin löytyy mutta nuo taitaa olla ne yleisimmin käytetyt. Jonkun verran on yleistynyt ammoniumnitraatin käyttö vaikka siihen tiedetään liittyvän selkeitä riskejä. Kuitenkin netistä löytyy harrastajia jotka ovat osanneet käyttää sitä ongelmitta jo vuosia. Onnistunee jos tietää mitä tekee ja valvoo hommaa. Tän saatavuushan on hyvä. Tiedän ulkomailla jopa käytettävän puutarhakasveille tarkoitettuja lannoitteita, mutta ainakin meikäläisissä lannoitteissa tuppaa fosforimäärät olemaan turhan rajuja. Maailmalla on monipuolisempi lannoitetarjonta ja enemmän mistä valita, höö.

Täältä löydät kaiken tarvittavan tiedon niin määrien laskemiseen kuin erilaisten liuosten tekemiseenkin, tsekkaa etenkin Dosing methods ja Estimative Index:
http://www.theplantedtank.co.uk/allinone.htm

Ihan vinkkinä että JPTn leväsivustoja http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm pidetään ihan parhaimpana ja jokaikinen "alan" guru on vahvistanut, että tiedot ja ohjeet ovat nyt vallitsevan konsensuksen mukaisia.

TSI-GH-booster, joka riittää ainoaksi lannoitteeksi jos valoa on maltilla http://www.barrreport.com/showthread.ph ... ter-Europe. Pieni rautalisä tuohon voisi kyllä olla poikaa.

Ja tässä muutama linkki kauppoihin, joista tiedän suomalaistenkin tilanneen. Kannattaa muistaa että kaliumnitraatin tuominen maahan on laitonta. Tulli- ja ALV-hommat kannattaa myös selvittää ennen ulkomailta tilaamista, tullin sivuilta löytyy hyvät ohjeet. Joku on nimittäin kokenut veretseisauttavia kokemuksia tällä saralla. Kukkaron kevenemisen muodossa, nääs.

http://www.aquariumfertilizer.com/index ... 1=products (olen käyttänyt useasti joskin edellisestä tilauksesta on vuosi, hyvät kokemukset)

http://www.fluidsensoronline.com/

http://www.aquariumplantfood.co.uk/fert ... salts.html
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
paxy81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 236
Liittynyt: 11:26, 26.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaustinen

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja paxy81 »

Kiitos hyvästä ja perehdyttävästä vastauksesta :D

Täytyy alkaa perehtymään noihin linkkeihin ja sivustoihin ja suunnitella oma lannoitusohjelma kasveille jos innostus nyt jatkuu. Jotain Seachemin ravinnetta ostinkin jo ensihätiin, ei meinaa kasvit kasvaa kun altaassa tällähetkellä vain muutama pikkukala ja litroja kuitenkin 1000, kaipaavat ilmeisesti muutakin kuin märkää ja vähän valoa :roll: Postipakettia odotellessa...

Köyhänä kun yrittää harrastaa niin tuohon vesimäärään ei kyllä viitsi ostaa valmiita ravinteita kovin kauaa, toisekseen on kiva näprätä ja värkätä. Mikäs ilo se on jos vaan purkin kylestä katotaan annostus ja holautetaan kerran viikossa akvaan :mrgreen:
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Ollos hyvä vaan, toivottavasti saat jotain iloa linkeistä.

Isojen pytyjen suurin ongelma, noinniinku käytännössä, on hiilidioksidin (eli hiilen) riittävä turvaaminen. Tää on yleensä se kompastuskivi. Muita ravinteita on yleensä helppoa ja suht halpa, ainakin jauheina, lisätä. Painesysteemi hyvällä levittimellä tuo onnen.

Kaliumnitraatin sijaan voi käyttää kalsiumnitraattia, sitä saattaapi saada helpommin tai ainakin maahantuominen on laillista. Kalsium toki nostaa GHta, voi olla hyvä tai huono asia. Riippuu vähän omasta vedestä ja arvoista joita tavoitellaan, mitä aineita kannattaa käyttää (tai...huokaus...yrittää löytää).

Olen näköjään puhunut vähän mitä sattuu ^: ammoniumnitraattia (NH4NO3) ei kannata heittää pyttyyyn. Tarkoitin ammoniumia (NH4+). Jauheet on tosiaan melkoisen riittäviä ja jos valoa on maltilla, ei niitä ihan mahottomasti kulu. Valolla voi aina hallita kasvua, ts ravinteiden kulutusta. Ainoa ravinne mitä omasta mielestäni kuluu mälsän paljon, on kalium (käytän toistaiseksi kaliumsulfaattia, seuraavaksi kaliumkloridia kun kuitenkin kohta siirrytään RO-veteen niin nouseepahan GH sopivasti samalla), mutta jos käyttää KNO3 ja KH2PO4, ei tarvitse kaliumia enää lisätä missään muodossa. Kaliumin kulutuksesta on esitetty monia väitteitä, sitähän ei käytännössä voi akvoista mitata, mutta osan porukasta mukaan sitä kuluu vähintään yhtä paljon kuin typpeä, mutta ainakin vähäisellä kasvulla kaliumnitraatin sisältämä kalium pitäisi vielä riittää hyvin.

Näitä on vähän hankala selittää yksinkertaisesti (monimutkaisesti kylläkin, kuten huomaat!) kun käytettäviä ravinteita on paljon. Jokaisen käytöstä seuraa aina jotain, joka ei sovi jollekulle ja akvatkin/akvaristit on erilaisia. Myös saatavuus ja hinta ratkaisee. Alussa homma voi olla ihan kaaosta, mutta kun käy hommaa läpi ravinne kerrallaan, homma alkaa varmasti aukeamaan.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
paxy81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 236
Liittynyt: 11:26, 26.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaustinen

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja paxy81 »

joo tuo kemia ei oo kyllä meitsin vahva ala :) Tuo seachemin litku oli kyllä aika riittoisaa jotta ehkä sillä nyt mennään hetki aluksi jos on hyvää tavaraa. Eipä tuolla noita kasvejakaan vielä ole kuin muutama ranka siellä täällä. Kävin noita linkkejä läpi ja juuri tuo Plantexin CSM+B jauhe vaikutti kätevimmältä/sopivimmalta mutta saiko sitä tilattua Suomeen?

500 litranen kukoisti hyvin silloin aikanaan satekin ravinteilla ja omilla hiivalitku-hiilarilisäyksillä.. Silloin pörisi 5litran hiivapönttöjä 2-3kpl Tunzen aktiivilevittimellä mistä tykkäsin.. Ei vaan taida hiivapöntöt oikein riittää enää tän kokoiseen altaaseen :| Sitten en tiedä noista painesysteemeistä kun on pikkulapsia perheessä ja itse vähän ehkä turhan varovainen/hysteerinen.. Ovatko kuinka turvallisia sitten? Se olis tietty hyvä kun vielä perse kestäis :D
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja Sisso »

paxy81 kirjoitti:o Plantexin CSM+B jauhe vaikutti kätevimmältä/sopivimmalta mutta saiko sitä tilattua Suomeen?
Saa tilattua. Tuo Aquariumfertilizers.comin tilauslomake/ostoskori laskee automaattisesti postimaksuja, joten voit sovitella sinne haluamiasi määriä ja katsoa miten postarit muuttuu. Plantex on todella vahvaa tavaraa, uskoisin että muidenkin firmojen jauheet samoin.

Painesysteemit on hyvin turvallisia asiallisesti koottuina, käytettyinä ja huollettuina. Jos esim vuotoa huonetilaan miettii, tarkistin asian sammutinhuollosta silloin kun pojan n 10m2 huoneessa oli 2kg painesysteemi, mitä tapahtuu jos se tyhjenee ja sällin ovi on kiinni. Vastaus oli: ei mitään. Muistaakseni jopa 10kg sammutin saisi tyhjentyä ennen kuin sällin kävisi huonosti, mutta saattoipa puhetta olla pienemmästä pullosta, tästä on aikaa. Mahdolliset vuodot tarkistetaan tietysti käyttöönoton ja huoltojen (esim pullonvaihdon) yhteydessä jottei kallista kaasua mene hukkaan. Meillä oli neljän kakaran lisäksi kolme painesysteemiä, pullot oli tungettu mikä minnekin nurkaan tai piiloon (katseilta), eikä ikuna ollut mitään ongelmia. Pahinta mitä käytännössä voi tapahtua on se, että joku vääntää kaasunsyötön isolle ja kaasuttaa kalat, mutta namikan (ts neulaventtiilin) voisi vaikka yrittää teipata piiloon tai jotain, jos on asiasta huolissaan. Systeemejä liikkuu jonkun verran käytettyinä, mielestäni sellaisen uskaltaa hyvin ostaa jos se on tunnettua merkkiä (tai muutoin luotettavaksi osoitettavissa) ja pullossa on leimaa vielä jäljellä. Jep, kyllä tollasen 500-litrasen vielä jotenkin ruokkii kiljulla, tosin hommaa siinäkin on, mutta isompaa en edes yrittäisi! Toisaalta jostain syystä meillä kului kaasua ihan hirvittävät määrät, vaikkei valoa ollut mitenkään överisti, runsaasti kylläkin (monimetallit ja T5-valaisimia), kun vaihdoin LEDeihin ja entisiin T8-valaisimiin, nestehiili riitti hyvin ja harrastaminen halpeni kummasti (vaan huoli pois, ainahan sitä muuta rahareikää keksi tilalle!). Toki se tarkoitti sitä, etten voinut kasvatella enää niin laajaa kasvilajivalikoimaa, mutta se ei haitannut kun päädyin tykkäämään eniten niistä vanhoista hyvistä peruskasveista.

Mistä itse olen hommannut, hommaisin, ja hommaan, jauheet?

-Nitraatti: Kaliumnitraatti, myyjä Awlla (maatalouslaatuinen (esim Yaran) käyp hyvin, jos sellaista löytää).
-Kalium: AF.comista (kaliumsulfaattina), seuraavaksi kaliumkloridia (huom! nostaa GH samalla) esim Lappo.fi
-Fosfori: kuluu vähän (tai ei lainkaan lisätarvetta kasvusta riippuen) valmisliuos (esim Seachem) tai jauheena esim AF.com
-Kalsium: kipsi, Satek, jos vielä mistään löytyy tai Plaster of Paris-kipsijauhe (askartelutarvike), tai vaikkapa http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 9106221341 tai vastaavat
-Magnesium: esim http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 0223810534 tai vastaavat (esim merivesituotteet)
-Mikroseos: Plantex CSM+B tai valmisliuos
-GHn nostoon ja/tai vähään valoon tämä on loistotuote, sisältää kaliumia ja muita ravinteita, voipi riittää nitraatin kaverina ainoaksi ravinteeksi jos valoa on maltilla http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... 0116044301. TSI-ohje GHn nostoon tuolla ylempänä on vastaava.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Ihmistaisto
Starting Member
Starting Member
Viestit: 33
Liittynyt: 21:07, 21.02.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Kasviravinteet

Viesti Kirjoittaja Ihmistaisto »

Sisso kirjoitti: Tiedän ulkomailla jopa käytettävän puutarhakasveille tarkoitettuja lannoitteita, mutta ainakin meikäläisissä lannoitteissa tuppaa fosforimäärät olemaan turhan rajuja.
Mm. kyseistä lausetta ohjenuorana käyttäen tutkailin mahdollisuutta ottaa pientä riskiä ja kokeilla tiettyjä kuivan maan kasvien lannoitteita akvaariossa. Seuraavia pohdiskelen:

Akerne Rain Mix http://www.akerne-orchids.com/shop/inde ... duct_id=56 N-P-K 13-1-13
Nutriforte Tomaatti & mansikkaravinne http://www.chilitarvike.fi/nutriforte_t ... ka_ravinne N-P-K 7-5-29

Onko ajatuksia? Laimennukset ja annostukset toki pitää pohtia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”