DIY Kalanruoka
Valvoja: Moderaattorit
-
- Senior Member
- Viestit: 617
- Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Kuusankoski
- Viesti:
DIY Kalanruoka
Tekeekö joku omat ruokansa kaloilleen?
Entäpä Kiekoille?
Olisitteko halukkaita jakamaan reseptinne?
"säästö se on pienikin säästö"
Entäpä Kiekoille?
Olisitteko halukkaita jakamaan reseptinne?
"säästö se on pienikin säästö"
-
- Elite Member
- Viestit: 6209
- Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Re: DIY Kalanruoka
Tuli kysymyksestäsi mieleen tosi hyvä ja selkeä Seran fisutautiopas englanniksi (suomalainen melko riisuttu ja ehkä vanhakin versio).
Kiekkojen muonasta oli juttua, ja siitä on väännetty peistä tääläkin paljon -sopiiko naudan sydän ruoaksi vai ei...jne....
http://cdn.sera.de/fileadmin/downloads/ ... che_US.pdf
(s. 39 erityisesti kiekkojen ruoasta). Noilla kiekoillahan on melko herkkä ruoansulatus ja huonosti sulava ruoka voi aiheuttaa kirjoahvenille helpommin kuin muille lajeille siimaeläininvaasion ja bakutulehduksen suolistoon.
Kiekoista ei minulla kokemusta, mutta artikkeli vaikutti hyvälle. Myös koko opas on terveellistä selailla - paljon juttuja kiekkojen sairauksistakin - tosin niiden ennaltaehkäisy juuri poikaa:).
Kiekkojen muonasta oli juttua, ja siitä on väännetty peistä tääläkin paljon -sopiiko naudan sydän ruoaksi vai ei...jne....
http://cdn.sera.de/fileadmin/downloads/ ... che_US.pdf
(s. 39 erityisesti kiekkojen ruoasta). Noilla kiekoillahan on melko herkkä ruoansulatus ja huonosti sulava ruoka voi aiheuttaa kirjoahvenille helpommin kuin muille lajeille siimaeläininvaasion ja bakutulehduksen suolistoon.
Kiekoista ei minulla kokemusta, mutta artikkeli vaikutti hyvälle. Myös koko opas on terveellistä selailla - paljon juttuja kiekkojen sairauksistakin - tosin niiden ennaltaehkäisy juuri poikaa:).
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
-
- Senior Member
- Viestit: 746
- Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki
Re: DIY Kalanruoka
Joskus kun on ollut runsaasti aikaa, olen pakastanut matoja. Koulin madot ensin onkimiesten menetelmällä pitämällä niitä pari viikkoa kosteassa rahkasammalessa. Koulimisen jälkeen huuhtelen ne useassa vedessä tai laskemalla vettä sihdin läpi. Sitten pilkon ne terävällä veitsellä kaloille sopiviksi suupaloiksi. Huuhtelen vielä palaset ja sitten pakastan ne käytettyihin pakastesurviaispakkauksiin.
Pilkkominen on tässä suurin ja aikaa vievin homma. En ole keksinyt keinoa tehdä sitä massatyönä, vaan jokainen mato on pilkottava erikseen. Sopivalla monitoimikoneen terällä saattaisi onnistua, mutta jotenkin en halua käyttää keittiökonetta matojen murskaamiseen.
Pilkkominen on tässä suurin ja aikaa vievin homma. En ole keksinyt keinoa tehdä sitä massatyönä, vaan jokainen mato on pilkottava erikseen. Sopivalla monitoimikoneen terällä saattaisi onnistua, mutta jotenkin en halua käyttää keittiökonetta matojen murskaamiseen.
-
- Katalysaattori
- Viestit: 5530
- Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lieto
Re: DIY Kalanruoka
Räkmix haulla löytynee muutamakin eri resepti DIY kalanruoasta.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
-
- Advanced Member
- Viestit: 1899
- Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
- Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Pori
Re: DIY Kalanruoka
RESEPTI....
Koostuu näistä kaikista....
1. kaikkea hyvänlaatuista jota itsekkin voit syödä
2. naudan maksaa ja sydäntä, erittäin vähärasvaisia (EI RASVAA) vähän
3. kalkkunansydäntä ja maksaa (Ei rasvaa) vähän
4. lohta..vähän
5. silakkaa, seitä tms. vähärasvaista kala kokonaisena makeanveden kalat pakastettava tai keitettävä.
6. vihanneksia
7. valkosipulia
8. banaania
9. herneitä
10. paprikaa
11. sitruunaa
12. kurkkua
13. tomaattia
14. kesäkurpitsaa
15. mätiä . . . "kutumunia"
16. kananmunan keltuaisia raakana "ja valkuaisia jos massa ei ole liian märkää"
17. katkarapuja tms. suolattomia kokonaisena tai kuorittuna (tehosekoittimella kuori silpuksi)
18. porkkana
19. spiruliina tai clorella leväjauhetta
20. vitamiineja ADE tai vaikka monivitamiineja
21. liivatejauhe tai jokin muu saostusaine
22. hyönteiset yms. öttiäiset
23. kalanruokahiutaleet sakeuttamaan seosta
24.
25.
Ei mitään mikä turpoaa kun se kastuu!
EI SUOLAA
Tee sellaista ruokaa noista tarvikkeista jota kalasi tarvitsee.
Poikasille ja kasvaville kaloille energiapitoista sapuskaa ja muille sitten hieman kasvispitoisempaa.
Aja noista jokin kompinaatia ja sekoita kaikki lihamyllyllä ja tehosekoittimella aivan hienoksi massaksi.
Massan sakeutta voi säätää lisäämällä kuivaa kalanruokaa.
Kosteutta saa sitruunasta, tomaatista yms..
Tee niistä ruuasta sakea tahna jonka voit käsitellä lämmittämällä se 60 asteiseksi
Lämmittämisen jälkeen voit pakastaa tai kuivata tahnan.
Kuivattavan tahnan saa levitettyä leivinpaperinpäälle hienosti sopivankokoisella laatoituskammalla.
Litrasta massaa tulee monta neliötä kuivattavaa joka painaa kuivattuna noin 200-400g.
Pakasteet voi tehdä myös vastaavasti mutta laittaa "rakeet" suoraan pakastimeen.
Kuivatun ruuan voit ajaa tehosekoittimella muruiksi ja siivilöidä/seuloa murut erikokoisiksi rakeiksi.
Liian suuret ajat uudestaan tehoseloittimella jne.
Liian hienon murun voit kostuttaa ja tehdä siitä kuivaamalla taas uusia paloja.
Varo ettei ruoka happane kuivatessa. KO. tilassa pitää olla hyvä ilmanvaihto... hyväpaikka esim. lattialämmityksen päällä.
Jos käytät spiruliinaa ja clorellaa lisää ne vasta lämmityksen jälkeen ettei niistä tuhoudu ravintoarvot.
Pakasteena tee minigrippusseista todella ohkaisia levyjä. Alle 5mm niin ovat helppokäyttöisiä.
KURKKAAPPA: http://web.archive.org/web/200801220527 ... rakmix.php
Koostuu näistä kaikista....
1. kaikkea hyvänlaatuista jota itsekkin voit syödä
2. naudan maksaa ja sydäntä, erittäin vähärasvaisia (EI RASVAA) vähän
3. kalkkunansydäntä ja maksaa (Ei rasvaa) vähän
4. lohta..vähän
5. silakkaa, seitä tms. vähärasvaista kala kokonaisena makeanveden kalat pakastettava tai keitettävä.
6. vihanneksia
7. valkosipulia
8. banaania
9. herneitä
10. paprikaa
11. sitruunaa
12. kurkkua
13. tomaattia
14. kesäkurpitsaa
15. mätiä . . . "kutumunia"
16. kananmunan keltuaisia raakana "ja valkuaisia jos massa ei ole liian märkää"
17. katkarapuja tms. suolattomia kokonaisena tai kuorittuna (tehosekoittimella kuori silpuksi)
18. porkkana
19. spiruliina tai clorella leväjauhetta
20. vitamiineja ADE tai vaikka monivitamiineja
21. liivatejauhe tai jokin muu saostusaine
22. hyönteiset yms. öttiäiset
23. kalanruokahiutaleet sakeuttamaan seosta
24.
25.
Ei mitään mikä turpoaa kun se kastuu!
EI SUOLAA
Tee sellaista ruokaa noista tarvikkeista jota kalasi tarvitsee.
Poikasille ja kasvaville kaloille energiapitoista sapuskaa ja muille sitten hieman kasvispitoisempaa.
Aja noista jokin kompinaatia ja sekoita kaikki lihamyllyllä ja tehosekoittimella aivan hienoksi massaksi.
Massan sakeutta voi säätää lisäämällä kuivaa kalanruokaa.
Kosteutta saa sitruunasta, tomaatista yms..
Tee niistä ruuasta sakea tahna jonka voit käsitellä lämmittämällä se 60 asteiseksi
Lämmittämisen jälkeen voit pakastaa tai kuivata tahnan.
Kuivattavan tahnan saa levitettyä leivinpaperinpäälle hienosti sopivankokoisella laatoituskammalla.
Litrasta massaa tulee monta neliötä kuivattavaa joka painaa kuivattuna noin 200-400g.
Pakasteet voi tehdä myös vastaavasti mutta laittaa "rakeet" suoraan pakastimeen.
Kuivatun ruuan voit ajaa tehosekoittimella muruiksi ja siivilöidä/seuloa murut erikokoisiksi rakeiksi.
Liian suuret ajat uudestaan tehoseloittimella jne.
Liian hienon murun voit kostuttaa ja tehdä siitä kuivaamalla taas uusia paloja.
Varo ettei ruoka happane kuivatessa. KO. tilassa pitää olla hyvä ilmanvaihto... hyväpaikka esim. lattialämmityksen päällä.
Jos käytät spiruliinaa ja clorellaa lisää ne vasta lämmityksen jälkeen ettei niistä tuhoudu ravintoarvot.
Pakasteena tee minigrippusseista todella ohkaisia levyjä. Alle 5mm niin ovat helppokäyttöisiä.
KURKKAAPPA: http://web.archive.org/web/200801220527 ... rakmix.php
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Re: DIY Kalanruoka
Kuinkas hasardia tuo räkmixin kuivaaminen käytännössä on? Onnistuisikohan tuollaisessa halppismallin kuivurissa?
On meinaan tuo itsetehty *pakastettu* kasvisräkmix jotenkin niin höttöistä tavaraa että sulana puolet siitä imeytyy aina suodattimiin kalojen kitusien sijasta. Ja jäiset palat aiheuttavat veikeää ilmeilyä kun ne pitää tietenkin kiskoa kokonaisina huiviin.
On meinaan tuo itsetehty *pakastettu* kasvisräkmix jotenkin niin höttöistä tavaraa että sulana puolet siitä imeytyy aina suodattimiin kalojen kitusien sijasta. Ja jäiset palat aiheuttavat veikeää ilmeilyä kun ne pitää tietenkin kiskoa kokonaisina huiviin.
-
- Katalysaattori
- Viestit: 5530
- Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lieto
Re: DIY Kalanruoka
Tee liivatteella siitä hiukan kiinteämpää!
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Re: DIY Kalanruoka
Liivatetta on tullut laitettua mutta en sitten tiedä, liekö määrä liian vähäinen...
-
- Advanced Member
- Viestit: 1899
- Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
- Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Pori
Re: DIY Kalanruoka
Samaa ongelmaa on kyll aivan noilla teollisillakin kalan ruuan valmistajilla.
Olen myös huomannut että räkmix-massan vaivaaminen lisää sen kiinteyttä ja toimivuutta akvaariossa.
Liivatteen käyttämisestä!
Lainattu Järven sivuilta....
Tero Kankaanperä: "Perusneuvoja liivatteesta:
1) Liivate EI kestä keittämistä!
Veden ei tarvitse itseasiassa edes kiehua kun liuotat liivatteen siihen. Kiehauta vesi hetki etukäteen ja liuota liivate vasta kun olet antanut veden jäähtyä hetken.
2) Liivate hyytyy noin 30 asteessa.
Hyytyminen ei tapahdu salamana vaan huomaat sitä ennen kokkaroitumista ja jähmettymistä. Hyytyminen ottaa aikansa; huoneenlämmössä pitempään kuin jääkaapissa. Hyytymistä ei kannata edistää pakkasessa seuraavan kohdan vuoksi.
3) Liivate kestää huonosti myös pakastamista.
Ei sitä ihan täysin turmele, mutta jokainen jauhopeukalo tietää että liivatteella hyydytetyt leivonnaiset ja ruuat ovat parhaimmillaan ennen pakastamista.
4) Liivate on erinomainen elatusaine.
Eli jätä se huoneenlämpöön pariksi päiväksi ja sinulla on oma bakteerireaktori. Lihaliemen kanssa yhdistelmän päällä kasvatetaan bakteereja.
5) Liivatejauheen ja -lehtien määrän suhde kannattaa tarkastaa paketista tai keittokirjasta. Minäkään en sitä ulkoa muista, mutta se oli jotenkin hiukan hämmentävä. Molemmat on joka tapauksessa sekoitettava huolella nesteeseen kunnes liivate on täysin liuennut ja liuos näyttää tasa-aineiselta."
Valmis seos voidaan levittää esimerkiksi uunipellille asetetun muovikelmun päälle. Pellillisten annetaan ensin hyytyä jääkaapissa useita tunteja. Sitten ne leikata sopivan kokoisiin ruutuihin. Pellillinen pakastetaan. Pakastetusta levystä murretaan leikatut ruudut muovipussiin ja pussi säilytetään pakkasessa. Liivate ei jähmety juuri lainkaan pakastettaessa, vaan viileässä jääkaapissa.
Voidaan käyttää myös tiiviisti sulkeutuvia "Minigrip"-pusseja, jotka täytön jälkeen puristetaan litteiksi ja noin suklaalevyn paksuisiksi. Pakastuksen jälkeen pussi otetaan lämpimään ja sen osittain sulattua voidaan pussia sopivasti vääntelemällä murtaa räkmix-levy sopiviksi kerta-annoksiksi, minkä jälkeen pussi pannaan uudelleen pakkaseen. Palasia sulatetaan tarpeen mukaan ja annetaan kaloille.
Eräs mahdollisuus on valmistaa varsin sakeaa perusruokaa ja pakastaa se ilman liivatetta tai agaria. Vasta kerrallaan tai parin päivän aikana käytettävä ruokamäärä sulatetaan ja lämmitetään noin 50 - 60 asteiseksi ja tähän lisätään sulatettu ja saman lämpöiseksi jäähdytetty liivate tai agar. Tällöin agar on käytettävissä. Se ilmeisesti sulaa kalojen ruuansulatuselimistössä paremmin kuin liivate.
Olen myös huomannut että räkmix-massan vaivaaminen lisää sen kiinteyttä ja toimivuutta akvaariossa.
Liivatteen käyttämisestä!
Lainattu Järven sivuilta....
Tero Kankaanperä: "Perusneuvoja liivatteesta:
1) Liivate EI kestä keittämistä!
Veden ei tarvitse itseasiassa edes kiehua kun liuotat liivatteen siihen. Kiehauta vesi hetki etukäteen ja liuota liivate vasta kun olet antanut veden jäähtyä hetken.
2) Liivate hyytyy noin 30 asteessa.
Hyytyminen ei tapahdu salamana vaan huomaat sitä ennen kokkaroitumista ja jähmettymistä. Hyytyminen ottaa aikansa; huoneenlämmössä pitempään kuin jääkaapissa. Hyytymistä ei kannata edistää pakkasessa seuraavan kohdan vuoksi.
3) Liivate kestää huonosti myös pakastamista.
Ei sitä ihan täysin turmele, mutta jokainen jauhopeukalo tietää että liivatteella hyydytetyt leivonnaiset ja ruuat ovat parhaimmillaan ennen pakastamista.
4) Liivate on erinomainen elatusaine.
Eli jätä se huoneenlämpöön pariksi päiväksi ja sinulla on oma bakteerireaktori. Lihaliemen kanssa yhdistelmän päällä kasvatetaan bakteereja.
5) Liivatejauheen ja -lehtien määrän suhde kannattaa tarkastaa paketista tai keittokirjasta. Minäkään en sitä ulkoa muista, mutta se oli jotenkin hiukan hämmentävä. Molemmat on joka tapauksessa sekoitettava huolella nesteeseen kunnes liivate on täysin liuennut ja liuos näyttää tasa-aineiselta."
Valmis seos voidaan levittää esimerkiksi uunipellille asetetun muovikelmun päälle. Pellillisten annetaan ensin hyytyä jääkaapissa useita tunteja. Sitten ne leikata sopivan kokoisiin ruutuihin. Pellillinen pakastetaan. Pakastetusta levystä murretaan leikatut ruudut muovipussiin ja pussi säilytetään pakkasessa. Liivate ei jähmety juuri lainkaan pakastettaessa, vaan viileässä jääkaapissa.
Voidaan käyttää myös tiiviisti sulkeutuvia "Minigrip"-pusseja, jotka täytön jälkeen puristetaan litteiksi ja noin suklaalevyn paksuisiksi. Pakastuksen jälkeen pussi otetaan lämpimään ja sen osittain sulattua voidaan pussia sopivasti vääntelemällä murtaa räkmix-levy sopiviksi kerta-annoksiksi, minkä jälkeen pussi pannaan uudelleen pakkaseen. Palasia sulatetaan tarpeen mukaan ja annetaan kaloille.
Eräs mahdollisuus on valmistaa varsin sakeaa perusruokaa ja pakastaa se ilman liivatetta tai agaria. Vasta kerrallaan tai parin päivän aikana käytettävä ruokamäärä sulatetaan ja lämmitetään noin 50 - 60 asteiseksi ja tähän lisätään sulatettu ja saman lämpöiseksi jäähdytetty liivate tai agar. Tällöin agar on käytettävissä. Se ilmeisesti sulaa kalojen ruuansulatuselimistössä paremmin kuin liivate.
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Re: DIY Kalanruoka
Pitänee siis kokeilla tuota massan vaivaamista seuraavassa satsissa... Käytäntönä on ollut iskea valmis massa pakastepusseihin, litistää vajaan sentin paksuisiksi levyiksi ja yön yli jääkaappijähmetyksen kautta pakkaseen. Se ongelma noissa kyllä on että tarvittavan määrän joutuu puukolla vuolemaan, levy ei hajoa vaikka pöydänkulmaan hakkaisi.
Mikä muuten on paras vitamiinivalmiste? Jos sillä nyt enää hirveää väliä on pakastamisen jälkeen.. Ei ole tullut yleensä laitettua mitään kun puolet ruokavaliosta on kuitenkin teollista huttua. Olisikohan nutrobal tms matelijavitamiini käypää tavaraa myös kaloille?
Mikä muuten on paras vitamiinivalmiste? Jos sillä nyt enää hirveää väliä on pakastamisen jälkeen.. Ei ole tullut yleensä laitettua mitään kun puolet ruokavaliosta on kuitenkin teollista huttua. Olisikohan nutrobal tms matelijavitamiini käypää tavaraa myös kaloille?
-
- Katalysaattori
- Viestit: 5530
- Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lieto
Re: DIY Kalanruoka
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
I may make you feel, but I can't make you think.
Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
-
- Advanced Member
- Viestit: 1899
- Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
- Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Pori
Re: DIY Kalanruoka
Tässä on lueteltu hieman noita lisäaineiat joilla saa ruuan paremmaksi.... tutki jos jokin löytyisi.
http://ekoodit.fi/lisa-aineryhma/E400-E ... ntiaineet/
http://ekoodit.fi/lisa-aineryhma/E400-E ... ntiaineet/
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
-
- Senior Member
- Viestit: 617
- Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Kuusankoski
- Viesti:
Re: DIY Kalanruoka
Juoksenpa tästä heti apteekkiin ja perustan sirkuksenAqualung kirjoitti:Oletko kokeillut beroccaa?