Asukkaina tällä hetkellä:
1 partamonni
1 haarniskamonni
2 kuparimonnista
4 sitruunatetraa
4 puna-aavetetraa
9 neontetraa
2 kardinaalitetraa
Ongelmani alkoivat pitkän matkan muuton (8h automatka) jälkeen. Kalat ja akvaario näyttivät selvinneen vaurioitta, ainoastaan yksi sitruunatetra kuoli jo ennen kuin sitä saatiin edes matkapussiin. 40 litraa akvaarion omaa vettä kuljetettiin mukana, kalojen kuljetusvesiä ei laskettu akvaarioon, hanaveteen käytettiin vedenparannusaineta, pohjakivet suodattimet yms. pesemättöminä paikalleen. Akvaarioon palautettaessa kalat vaikuttivatkin yllättävän virkeiltä ja stressittömiltä. Kuitenkin jo parin päivän päästä ensimmäinen neontetra heitti henkensä. Paria päivää siitä myöhemmin yksi puna-aavetetra kuoli, tämä kala näytti ennen kuolemaansa "turvonneelta", vatsa ikäänkuin pömpötti ja silmätkin näyttivät hieman omituisilta. Valitettavasti tämä kala ehti ilmeisesti pari päivää olla kuolleena akvaariossa, sillä olin viikonlopun tien päällä, ja ehdin poistamaan sen vasta tänään.
Onko aihetta huolestua näistä kuolemista, vai voivatko nämä liittyä hellestressi + muuttostressi kombinaatioon, ja heikommat yksilöt eivät nyt sitten kestä sitä? Muutama päivä sitten monnit kävivät yhtä soittoa pinnassa, minkä päättelin johtuvan siitä, ettei vedessä helteen takia ole enää tapeeksi happea. Laskin hieman veden pintaa, että se ottaisi mahdollisimman paljon happea, akvaariossa on happikivi, ja nyt viikonlopuksi laitoin tuulettimenkin puhaltamaan akvaarioon hiljakseltaan. Se on toiminut, sillä lämpötila on nyt 25 astetta (aiemmin kävi jopa 28-29 asteessa) ja monnit vaikuttavat voivan jo paremmin. Aiemmin akvaarion lämpötila on ollut n. 23 astetta, mutta näiden helteiden takia sitä on ollut hieman hankala ylläpitää.
Muut vesiarvot tänään mitattuna (huomenna vaihtelen veden):
no3: 25mg/l (yleensä tämäkin on 0-10, nousu johtuu varmasti tuosta akvaariossa päivän tai pari lilluneesta kalasta)
no2: 0mg/l
gh: 5-7°d
kh: 3-6°d
ph: 6,4-6,8
cl2: 0mg/l
Toinen huoleni liittyy itse akvaarioon. Muuton jälkeisenä iltana se alkoi kerätä kosteutta vasempaan alareunaan, kehyksen ja pöydän sekä kehyksen ja lasin väliin. Niin, että kun siihen pisti siis paperia, niin se paperi imi vettä itseensä, akvaario ei kuitenkaan tippassut tai mitään. Mietin kuitenkin, että onko mahdollista, että akvaario vuotaa nyt, jos se on vaikka muutossa ollutkin jotenkin huonossa asennossa tai sitä on jotenkin vähän huonosti nostettu? Voiko silikooni kulua tällaisessa? Aiemmin tätä ongelmaa ei ole havaittu. Viikonlopun aikana se ei myöskään enää ole päästänyt kosteutta, mutta voiko tämä johtua akvaarioon päin puhaltavasta tuulettimesta (kuivaisi samalla reunasta kosteuden?) ja esim. lasketusta vedenpinnasta? Vai onko mahdollista, että esimerkiksi muuton jälkeen vettä lastatessa sinne väliin on jotenkin päässyt vettä, joka nyt tuli pois sieltä? Tai että ilman tuuletinta kansi valuttaa vettä sinne alas? Meillä nimittäin tuo kansi ei taida olla aivan tiivis, koska sieltä reunoilta on aiemminkin näkynyt pisara tai pari valuvan akvaarion ulkopintaa alas.
Pitäiskö ottaa kalat nyt vielä pois ja silikoonata akvaario uusiksi, vai olisiko vielä lisäsiirtely vain kohtalokkaampaa kaloille? Kuinka haitallista tuollainen mahdollinen pieni vuoto on puiselle alustalle, että uskaltaako sen antaa olla ja katsella vaikka muutaman viikon kalojen vointia ja miettiä sitten sitä akvaarion paikkailua, jos se tuntuu vielä päästävän kosteutta jostain?
Arvostaisin kovasti kokeneempien mielipiteitä!
