Muuton jälkeisiä huolia

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
datamon
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 22:07, 08.03.2014

Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja datamon »

Joulun aikoihin ostettiin käytettynä akvaario kaloine ja tarvikkeineen, jonka jälkeen on toki tuunailtu sitä omaan makuumme, hankittu uusia kaloja, ja homma on toiminut aika mukavasti. Kyseessä siis tuollainen Juwelin 120 litrainen, 100cm pitkä, 30cm leveä ja 40 cm korkea akvaario, suodattimien tai valaisimen merkkejä en osaa oikein tarkemmin kertoa, kun en näe mistä saisin tiedon selville. Olettaisin kuitenkin, että tämä akvaario on jonkin sortin pakettina ostettu, sillä mukana tuli myös täysin sopiva juwelin pöytä, kansi on juwelin jne.

Asukkaina tällä hetkellä:
1 partamonni
1 haarniskamonni
2 kuparimonnista
4 sitruunatetraa
4 puna-aavetetraa
9 neontetraa
2 kardinaalitetraa

Ongelmani alkoivat pitkän matkan muuton (8h automatka) jälkeen. Kalat ja akvaario näyttivät selvinneen vaurioitta, ainoastaan yksi sitruunatetra kuoli jo ennen kuin sitä saatiin edes matkapussiin. 40 litraa akvaarion omaa vettä kuljetettiin mukana, kalojen kuljetusvesiä ei laskettu akvaarioon, hanaveteen käytettiin vedenparannusaineta, pohjakivet suodattimet yms. pesemättöminä paikalleen. Akvaarioon palautettaessa kalat vaikuttivatkin yllättävän virkeiltä ja stressittömiltä. Kuitenkin jo parin päivän päästä ensimmäinen neontetra heitti henkensä. Paria päivää siitä myöhemmin yksi puna-aavetetra kuoli, tämä kala näytti ennen kuolemaansa "turvonneelta", vatsa ikäänkuin pömpötti ja silmätkin näyttivät hieman omituisilta. Valitettavasti tämä kala ehti ilmeisesti pari päivää olla kuolleena akvaariossa, sillä olin viikonlopun tien päällä, ja ehdin poistamaan sen vasta tänään.

Onko aihetta huolestua näistä kuolemista, vai voivatko nämä liittyä hellestressi + muuttostressi kombinaatioon, ja heikommat yksilöt eivät nyt sitten kestä sitä? Muutama päivä sitten monnit kävivät yhtä soittoa pinnassa, minkä päättelin johtuvan siitä, ettei vedessä helteen takia ole enää tapeeksi happea. Laskin hieman veden pintaa, että se ottaisi mahdollisimman paljon happea, akvaariossa on happikivi, ja nyt viikonlopuksi laitoin tuulettimenkin puhaltamaan akvaarioon hiljakseltaan. Se on toiminut, sillä lämpötila on nyt 25 astetta (aiemmin kävi jopa 28-29 asteessa) ja monnit vaikuttavat voivan jo paremmin. Aiemmin akvaarion lämpötila on ollut n. 23 astetta, mutta näiden helteiden takia sitä on ollut hieman hankala ylläpitää.

Muut vesiarvot tänään mitattuna (huomenna vaihtelen veden):
no3: 25mg/l (yleensä tämäkin on 0-10, nousu johtuu varmasti tuosta akvaariossa päivän tai pari lilluneesta kalasta)
no2: 0mg/l
gh: 5-7°d
kh: 3-6°d
ph: 6,4-6,8
cl2: 0mg/l


Toinen huoleni liittyy itse akvaarioon. Muuton jälkeisenä iltana se alkoi kerätä kosteutta vasempaan alareunaan, kehyksen ja pöydän sekä kehyksen ja lasin väliin. Niin, että kun siihen pisti siis paperia, niin se paperi imi vettä itseensä, akvaario ei kuitenkaan tippassut tai mitään. Mietin kuitenkin, että onko mahdollista, että akvaario vuotaa nyt, jos se on vaikka muutossa ollutkin jotenkin huonossa asennossa tai sitä on jotenkin vähän huonosti nostettu? Voiko silikooni kulua tällaisessa? Aiemmin tätä ongelmaa ei ole havaittu. Viikonlopun aikana se ei myöskään enää ole päästänyt kosteutta, mutta voiko tämä johtua akvaarioon päin puhaltavasta tuulettimesta (kuivaisi samalla reunasta kosteuden?) ja esim. lasketusta vedenpinnasta? Vai onko mahdollista, että esimerkiksi muuton jälkeen vettä lastatessa sinne väliin on jotenkin päässyt vettä, joka nyt tuli pois sieltä? Tai että ilman tuuletinta kansi valuttaa vettä sinne alas? Meillä nimittäin tuo kansi ei taida olla aivan tiivis, koska sieltä reunoilta on aiemminkin näkynyt pisara tai pari valuvan akvaarion ulkopintaa alas.

Pitäiskö ottaa kalat nyt vielä pois ja silikoonata akvaario uusiksi, vai olisiko vielä lisäsiirtely vain kohtalokkaampaa kaloille? Kuinka haitallista tuollainen mahdollinen pieni vuoto on puiselle alustalle, että uskaltaako sen antaa olla ja katsella vaikka muutaman viikon kalojen vointia ja miettiä sitten sitä akvaarion paikkailua, jos se tuntuu vielä päästävän kosteutta jostain?

Arvostaisin kovasti kokeneempien mielipiteitä! :)
midsummer
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 10:48, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja midsummer »

Suodattim(i)en paikka olisi hyvä mainita :D tod.näk puna-aavetetra kuoli vesipöhöön, mikä johtaa juurensa 8h kuljetukseen. Kannattaa seurailla muita kaloja oireiden vuoksi, ettei muille vesipöhöä iske. Neontetra kuoli ilmeisemmin muuttostressiin eli oli heikoin lenkki. Kuoliko sitruunatetra vanhuuteen, ja jollei niin kannattaa miettiä syitä kuolemaan.
Olivatko koristeet yms. kuivana koko tuon kuljetusajan? Tämä voisi selittää huonontuneen bakukannan ja kalan kuoleman.
Itse katsoisin tuota tason vettymistä hetken aikaa, että tuleeko vesi tuulettimista (epäilisin tätä syyksi). Jos vaiva jatkuu?, ehdotan silikonien uusimista, mutta vasta sitten kun vesiarvot ovat tasaantuneet(eli ei kahta suurta stressitapahtumaa peräkkäin).

Kalastosta sen verran, että tuo on hieman sekaisin :D Ensinnäkin haarniskamonni on parvikala ja vaatii min. 200L akvan, monnisten parvea voisit kasvattaa 6-8yksilöllä ja ainakin kaksi tetraparvea pois.

Ehdottaisin tälläistä kalastoa
Nro 1
-partis
-8-10 kuparimonnista
-15puna-aavetetraa
-joku pääkala haaremi tai pari TAI toinen parvi

Parvia voit leikitellä miten haluat, mutta jos on monta erilaista pikkuista parvea, akva näyttää sillisopalta. :mrgreen:
Kaksi novascotiannoutajaa ja ~500 litraa vesivahinkoa
datamon
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 22:07, 08.03.2014

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja datamon »

Suodatin on sisäpuolella, mutta oikeassa reunassa :) Onko jotain kikkoja vesipöhön estämiseen?

Sitruunatetrat on tosiaan "käytettynä" mukana tullut parvi, eli periaatteessa voi kyllä olla, että on kuollut vanhuuteenkin. Suurin osa neontetroista ja kardinaaleista oli mukana myös, vaikka vähän parvea kasvatinkin neoneilla kun niitä oli yhteensä vain 5 kappaletta tullessa. Koristeet ja muut olivat matkan tiiviissä pussissa, mutta kyllähän ne varmaan vähän ehti siinä kuivahtaa. Suodatin samanlaisessa paketissa, mutta se oli mielestäni ainakin kostea. Pohjamateriaali oli myös märkää. Pitäisikö ostaa jotain bakteerilisää vai tasaantuukohan bakteerikanta tuosta itsekseen?

Siis mistä tuulettimista voi tulla vettä? Akvaarion viereen laitettu tuuletin ei siis ole mitenkään kytköksissä veteen, vaan se on korkealla pöydällä akvaarion vieressä (tornituuletin) ja puhaltaa akvaarion päälle. Vai mitä tarkoitit? :D


Haarniskamonni oli tosiaan myös jo mukana tullut kala, se on melko lailla lyöttäytynyt yhteen kuparimonnisten kanssa. Kun kysyin eläinkaupasta, niin myyjä tuumasi, että haarniskamonni voi kyllä viihtyä pienemmässäkin akvaariossa jos sillä on pituussuunnassa uimatilaa, mutta kavereitahan sille ei tosiaan okein voi ottaa :/ Se kuitenkin vaikuttaa tosi virkeältä ja aktiiviselta, joten en ole siitä hirveästi stressannut. Kiitos vinkeistä, täytyy ehdottomasti sitten hankkia kuparisia lisää, minusta ne on niin herttaisia :) Tuskin nyt mitään kaloja hävitän, mutta tulevaisuuden ostoja miettiessä pidän mielessä tämän!
midsummer
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 10:48, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja midsummer »

Ainoa tapa ehkäistä vesipöhöä on oikeanlaiset vesiarvot ja happipitoinen ja puhdas vesi. Eli terve akvaario säännöllisellä ja hyvällä hoidolla :D

Kirjoitin hieman epäselvästi, eli jos vettymisongelmaa ei ollut ennenkuin alensit vedenpintaa yms. luulenpa, että ongelma on tilapäiväinen. Katso, jos ongelma jatkuu edelleen senkin jälkeen, kun helteet hellittävät ja voit palata norm. vedenpinnan korkeuteen jne ja jos vettymistä jatkuu, on syytä vaihtaa silikonit ja tod.näk taso, jonka päällä akvaario on.

Helteillä kannattaa laittaa suodatin sen verran ylemmäs, että se rikkoo pinnan --> veteen liukenee näin enemmän happea ja lämpötilakin pysyy hieman alempana. Riittääkö omasta mielestäsi suodattimen teho akvaarion suodattamiseen? Itse ehkä hankkisin toisen suodattimen varmuuden vuoksi (suodatinfani kun olen :mrgreen: itselläni on 400 litran pytyssä ulkkari ja neljä isoa sisäsuodatinta).

Jos kalat ovat ns. vanhoja hankintoja, antaisin niiden olla eläkepäivänsä vanhassa ja tutussa akvassa, mutta vastaisuudessa sitten. [;)]

Kuljetus tappoi bakuja ilmeisesti sen verran, että kanta kärsi turhankin pahasti. Suosittelisin varalta ostamaan bakulitkuja, esim. BioDigest-ampullit ovat takuuvarmoja, mutta niitä pitäisi tilata. Jbl:n Denitrol on itselläni ollut toimiva ja monet suosittelevat SafeStart:ia. Näitä löytyy melkein jok'ikisestä akvaario/lemmikkiliikkeestä.

Ja hyvä haarniskan kannalta, että on löytänyt kavereita monnisista! Monniset ovat valloittavaa porukkaa :D

Pahoitteluni typoista ja lukuvirheistä, kännykällä kun olen... :roll:
Kaksi novascotiannoutajaa ja ~500 litraa vesivahinkoa
datamon
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 22:07, 08.03.2014

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja datamon »

Vettymisongelma oli ennen vedenpinnan laskua, kun akvaarion täytimme siis ensin muuton jälkeen maksimirajaan asti. Vettymisongelma näyttää tilapäisesti poistuneen nyt, kun olen laskenut vedenpintaa (juurikin noin, että suodatin rikkoo vedenpinnan, jostain muualtakin täällä foorumilla luin saman vinkin :D), siksi mietinkin että onkohan sitä vettä ollut aiemmin sitten niin paljon, että se ei ole "mahtunut" haihtumaan vaan on tiivistynyt kanteen, ja olisi siksi juuri vaikka kannesta valunut sinne alaosaan :D olen vähän huono selittämään. Mutta tosiaan, nyt kun vaihdoin vettä niin tutkiskelin samalla vähän akvaarion saumoja, ja juuri siellä vasemmassa takaosassa näyttäisi alhaalla olevan pieni paikka, josta sauma ihan vähän repsottaa. Todella vähän, mutta sen verran, että siitä kasvaa pieni tuppo levää... Joten olettaisin, että mikäli jostain vuotaa, niin siitä. [}:)] kosteutta nyt ei ole toistaiseksi kuitenkaan enempää näkynyt, joten en siis nyt ainakaan ensi töikseni rupea silikoonaushommiin.

Omasta mielestäni tuo suodatin on kyllä tähän mennessä riittänyt oikein hyvin, tai ainakin meillä on veden arvot pysyneet todella vähällä vaivalla hyvissä lukemissa sen jälkeen kun hoksasimme, minkä verran niille kaloille oikeasti riittää ruokaa :mrgreen: Toisaalta näin kesää ajatellen joku hieman tehokkaampi suodatin voisi olla kyllä poikaa, tuo kun "puhaltaa" sitä vettä aika lepsusti, ei siis mitään hurjaa virtausta saa aikaiseksi. Täytyy harkita asiaa.

Jep, täytyypä sitten piakoin käydä ostamassa tuollainen bakulisä, ettei ainakaan sen takia sitten tule enää enempää kalakuolemia!
midsummer
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 10:48, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja midsummer »

Tosiaan kannattaa uusia silikonit, mutta vielä ei kannata (antaa kalojen rauhoittua ja samoin akvan bakukannan), niin kuin sanoit :D allas ilmeisesti kärsi/ otti iskua muutosta.

Toinen suodatin on aina poikaa! Varsinkin, jos niin huonosti käy, että toinen suodatin menee epäkuntoon tai rikki, niin akvassa on varalta aina toinen [;)]

Hyvä juttu, että käyt ostamassa bakuja, ja niiden avulla kannan saa nopsasti ennalleen, eikä kalakuolemia enempää tule :D
Kaksi novascotiannoutajaa ja ~500 litraa vesivahinkoa
datamon
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 22:07, 08.03.2014

Re: Muuton jälkeisiä huolia

Viesti Kirjoittaja datamon »

Jep! Kiitos paljon neuvoistasi, toimintasuunnitelma on nyt ainakin selvillä :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”