Ristiriitoja Aloittelijalla....

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

artturisakari
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:13, 20.04.2015
Sukupuoli: Mies

Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja artturisakari »

Parikin mieltäni askarruttavaa ristiriitaa...

1. Vahtoveden lämpötila?
Akvaariokeskuksen nettisivuilla jossakin "perus"oppaassa neuvottiin käyttämään samanlämpöistä vettä kuin mitä on akvaariossa. Samansuuntaista infoa olen löytänyt myös täältä.
Turkulainen akvaarioliike taas ohjeisti käyttämään niin kylmää kuin kraanasta tulee (niin hekin tekevät liikkessään)
Oman vähäpätöisen järkeni mukaan kallistuisn turun kannalle sillä opetettiinhan jo kotitaloustunnilla yläasteella, ettei haaleaa vettä saa käyttää bakteerien takia ja käsittääkseni ihminen kestää pikkasen enemmän kuin akvaariokala.. Eli mielestäni hetkellinen lämpötilaheilahdus on pienempi paha kuin haaleasta hanavedestä tuleva bakteeriannos varsinkin näin keväisin (sulamisvedet, tulvat yms) Puolustan ajatustani vielä sillä, että tapahtuuhan luonnon vesissäkin lämpötilavaihteluita sadekausien ja pitkien helteitten välillä niinkutsutuissa lämpimissä maissakin...
Toki joku voi ehdottaa veden lämmittämistä esim keitetyn veden avulla... Kysynpähän vaan että miten sitten kun akvaario on sitä kokoluokkaa, että vedenvaihtoon kuluu esim 100 litraa vettä. Missä tiinussa normi okt asuja lämmittää 100-200l vettä? Saa siinä pouruuttaa parikin kertaa vedenkeittimellä, jotta saa sata litraa kylmää nostettua vaikkapa 26:teen....

2. Suodattimien teho?
Osaisiko joku kertoa mihin perustuu sisäsuodattimien osalta tekniset tiedot?
Olen antanut itseni ymmärtää täällä kirjoituksia jonkin aikaa seuranneena, että suodattimien tekniset tiedot ovat pahasti ylimitoitettuja. Jos tiedoissa lukee esim altaan kooksi 200l niin todellisuus on lähempänä 150 tai jopa alle? Ymmärrän kyllä että kalasto vaikuttaa paljon mutta mielestäni noin raaka "virhe" on jo harhaanjohtavaa...

Siinpä ne tärkeimmät alkuun. Mukava ois saada lukee kokemuksia tai kylmää faktatietoo...
Niin ja kysäisempä vielä kirjoittaessani, että onko suodattimen virtaukseen ja suodattimessa olevaan ilmastinkuplastinkraanaan minkäänlaista nyrkkisääntöä? Tetysti veden tarvii liikkua mutta eikai akvaarion mikään niagaragaan kuulu olla?

Kiitos ja kumarrus jo etukäteen kaikille vastailemaan vaivautuville
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5539
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Vastaus kysymykseen yksi: Aina samanlämpöistä vettä. Lämpötilan tulisi altaassa olla mahdollisimman tasainen. Toki jos haluaa jäljitellä esim sadekausia tms niin silloin lämpötila voi muuttua, mutta tämäkin tarkoittaa viikkojen ja kuukausien aikana tapahtuvaa muutosta.

Vastaus kysymykseen kaksi: Valmistajat ilmoittavat laitteidensa kyljessä laitteen riittävyyden optimiolosuhteissa. Jokainen akvaario on kuitenkin yksilö jossa olosuhteet vaihtelee melkoisesti. Suodatin valitaan aina kulloiseenkin akvaarioon tarpeen mukaan.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

1. Itse käytän juuri samanlämpöistä vettä, kun kiposta tulee. Hanasta suoraan altaaseen, ei ihan lähelle kaloja. Suuret lämpövaihtelut ovat haitallisia fisuille. Toki, jos kipossa on kesällä esim. yläkanttiin veden lämpö, etkä saa alas sitä muuten. Esim. kipossa 28 astetta, 26 olisi parempi, niin 1-2 astetta viileämpää joo, sopii hyvin. Mieluusti hiven viileämpi kuin lämpimämpää. Helmipalloplekot suorastaan villiintyvät ja tulevat letkun päähän pörräämään, kun laitan pari astetta viileämpää vettä. Mutta esim. pieni kippo on alttiimpi muutoksille kuin iso kippu. Ison kipon vesi kerrostunutta ja osassa koloja, jossa on lämmin vesi, joten ei niin rankasti muutu lämpö kerralla.

Itse siis laitan sama lämpö - 1-2 astetta viilempää. Vedenparannusaine sekaan heti (Aqua-safe esim. hyvä). Vedenparannusaineen pitäisi poistaa kloori, kloramiini, kupari.


itse vaihdan kerralla 50-70 %. Jos on epävarma hommista, pienet vaihdot ja usein parempi kuin kerralla paljon. Itse vaihdan vettä 1-2 kertaa vikossa. Usein vain kerran viikossa, mutta 70 %.

2. Joo, ihan ylimitoitettua on tehdassuositukset.
Ja 200 litran kippo menee sisäsuodattimillakin. Mutta jos ei ´pelkää ulkkareita, ylivetoja. Hankkisin sekä ulkkarin että sisäsuodattimen, ehkä niitä kaksikin.

Kalasto toki vaikuttaa paljon. Kasvit, kannot heikentävät virtausta jne....

Kipon mitat? Kalasto? Mitä suodattimia aiot?
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Juu, ei tuossa veden lämpötilassa ole kahta sanaa... Saman lämpöistä tai hiukan viileämpää jos samalla on tarkoitus laskea kesän kuumentamaa vettä. Ei se vesi luonnossakaan 20 astetta kerralla heitä! Olen ollut kerran vieressä todistamassa kun akvaarioliikkeessä oli vedenvaihtojen aikana sattunut kämmi ja vesi oli vahingossa kylmää. Altaan etulasi oli huurussa kuin kaljatuoppi ja allas täynnä ----> kuolleita kaloja! Kävin itse tuosta ilmoittamassa henkilökunnalle ja voin sanoa, että kiirettä ja vipinää tuli, kun yrittivät pelastaa sen mitä jäljelle jäi! ---> ei jäänyt!

Tuo kylmän veden käyttö opetettiin mulle 70-luvulla, kun sitä myös seisotettiin ämpärissä yön yli! Siinä ajassa lämpötila oli tasaantunut siihen huoneen lämpöön mitä kipossa muutenkin oli. Silloin ei ollut vedenparannusaineita käytössä. Eikä lämppäriäkään. Että silleen! 8-)

Sisustus, suodatus, valaistus, vesiarvot ja lämpötila menee AINA kalaston mukaan. Ei siihen mitään nyrkkisääntöä ole. Mulla kolme hyvin erilaista kokoonpanoa, kaikki sen mukaan, kuka mitäkin allasta asuttaa...
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

artturisakari kirjoitti:Turkulainen akvaarioliike taas ohjeisti käyttämään niin kylmää kuin kraanasta tulee (niin hekin tekevät liikkessään)
"Turkulaisen akvaarioliikkeen" ohjeistus on nyt kolmasti tyrmätty. Välttämättä se ei todista, että "turkulaisen akvaarioliikkeen" ohjeistus olisi väärä, ainakaan aina ja kaikkialla, vai mitä? Olisiko hirveä nettirikos kertoa liikkeen nimi? Tuskin. Ainakaan ei olisi rikos kertoa liikkeen perustelu ohjeistukselle? Turun vesitilannetta tuntematta uskaltaisin kysyä, että ei kai vaan ole kysymys esim. vesijohtoveden laadusta keväällä? Sillähän voisi olla vaikutusta esim. sinileväriskiin, vai?

En asu Turussa, mutta en laita vedenvaihdon yhteydessä akvaarioon 26-asteista vettä enkä myöskään niin kylmää kuin "kraanasta tulee". Laitan kumminkin kylmempää kuin mieluisa uimaveteni. Kolmanneksen vedenvaihdon seurauksena lämpötila on laskenut 26 asteesta 23:een. En ole huomannut lämpötilan laskun vaikuttavan mihinkään mitenkään.
Mika Karjalainen
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... otila.html
Pätevää tekstiä tuolla taas kerran....
Ja huomioitava lajikin...joku voi tykätä pienestä viilestä vesisuihkusta ja alkaa kutemaan jopa, kaikki ei. Ja maalaisjärki kehiin... Miksi stressata fisuja lämpöshokilla, vaikka joku yksilö/laji voisi sen sietääkin.

Jotkut lajit ovat herkempiä ja kalan pennut superherkkiä usein erilaisille nopeille muutoksille.

Vedenparannusaineet hyvä olla, jos laittaa suoraan hanasta ja tulee lämmintäkin vettä joukkoon.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Tulipa vaan mieleen, että mittaako kuinka moni vielä lämpömittarilla että vesi on sopivan lämpöstä mikä tulee hanasta?
Ite arvioin lämmöt ihan näppituntumalla.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

MInä ainakin mittaan hanasta tulevan veden lämpötilan useamman kerran vedenvaihdon aikana. Tavoite on ettei lämpötila muutu akvaariossa edes yhdellä asteella.

Olisi varmaan aika järkytys kaloille jos akvaarioon lorottaisi 300l niin kylmää vettä mitä hanasta tulee. Talvella hanasta tulee tosi kylmää vettä. Akvaarioliikkeissä kuule kaikkea muutakin älytöntä.

Ai niin tuli tässä yksi juttu mieleen. Veli oli aikoinaan laittanut pieniä ahvenia akvaarioon ja soitti minut niitä katsomaan. Akvaariossa oli kaikki lasit ihan kostea johtuen kylmästä vedestä. Ei raaskinut lämmintä vettä käyttää vaan laittoin akvaarioon niin kylmää vettä mitä hanasta tuli. Kaikki ahvenet kelluivat pinnalla mahat ylöspäin. Tosin akvaariossa ei ollut muuta kuin kalat ja vesi kaikki tekniikka oli turhaa.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
jpuu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 15:20, 22.03.2013
Akvaarioseurat: Oma
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja jpuu »

En mittaa uuden veden lämpötilaa. Miksi se ei voisi muuttua veden vaihdon yhteydessä? Lämpimässä vesijohtovedessä on kaasukupiliakin enemmän kuin kylmässä. Sen vuoksi suosin viileämpää vettä vaihdossa. Välillä putoaa kolmekin astetta eikä kalat ole moksiskaan. Vaihtuvathan olosuhteet luonnossakin kuten ylempänä mainittiin. Vaikka kalat ovatkin vaihtolämpöisiä, niin ne kestävät muutaman asteen vaihteluita aivan hyvin. Tietysti lämpötilan on hyvä vakiintua ja pysyä kullekin lajille ominaisena normaalisti.
http://jpuu.1g.fi/kuvat/Luonto/Akvaario/
240 litraa pääasiassa Etelä-Amerikkaa. Vähän Aasiaakin.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Itselläni tulee suht-vakiolämpöistä tietyissä hana-asennoissa, jotka muistan unissanikin. Toki ei absoluuttinen ja vaihdonkin aikana lämpö voi muuttua. Laitan letkun aina lämppärin viereen, jota seuraan muutaman kerran vaihdon aikana. Mitä enempi vaihtaa vettä, sen tedennäköisemmin lämpö muuttuu akvassa reilusti, jos ei seuraile. Kädellä myös tunteen hyvin kun vesi tulee akvaan, niin ympäröivään veteen verrattuna. Mutta lämppäriä hyvä seurailla.

Esim. helmerit ovat nokka kiinni putksessa ja nauttivat vedenvaihdosta, kun tulee himppu viileämpää. Oikein parvena pörhältävät paikalle ja oikea viikkotapahtuma. Joskin akva on 240 litraa ja pääsevät tarvittaessa kauemmaksi.

Rihmikset taas eivät rakasta kylmää suihkua, ja ovat jonkisen aikaa melko arkoja ja stressissä, kun seurailee käyttäytymistä.

Pienet kalanpennut esim. lucipinniksen pennut delaavat aivan pieninä jo milliasteen vedenlämmön (toki muidenkin parametrien) muutoksista lähes....oikeaa kelloseppätouhua.

Miljoonakalan pennut taas sitkuttelevat vaikka missä....tai partispennut....Mutta en mieluusti testaa niiden sietokykyä. Joku sisäelin voi pamahtaa, ja peli menetetty heti tai myöhemmin.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Minä mittaan aina käyttäen vauvan kylpymittaria. Usein vaihdankin pari kolme astetta viileämpää tilalle 27--->24. Ilman mittaria on vaikea arvioida
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
jpuu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 15:20, 22.03.2013
Akvaarioseurat: Oma
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja jpuu »

Fisutar10 kirjoitti:itse vaihdan kerralla 50-70 %. Jos on epävarma hommista, pienet vaihdot ja usein parempi kuin kerralla paljon. Itse vaihdan vettä 1-2 kertaa vikossa. Usein vain kerran viikossa, mutta 70 %.?
Eikö tuo 70% ole liikaa? Yli puoltahan ei tulisi kerralla vaihtaa, jos aivan sitäkään. Vesiarvojen radikaali muuttaminen stressaa altaan elämää. 30-50% 1-2 viikon välein on ok.
http://jpuu.1g.fi/kuvat/Luonto/Akvaario/
240 litraa pääasiassa Etelä-Amerikkaa. Vähän Aasiaakin.
artturisakari
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:13, 20.04.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja artturisakari »

Fisutar10 kirjoitti:Kipon mitat? Kalasto? Mitä suodattimia aiot?
Allas on 120l Kalastona yksi naaraspartamonni 6 kardinaalitetraa 6 kuparitetraa ja 6 ruusustetraa Suodattimena eheimin biopower 200
Siltsu kirjoitti:Ei se vesi luonnossakaan 20 astetta kerralla heitä!
Ei nyt herrantähden ollutkaan kyse koko altaan veden vaihdosta. Jos esim 200l vaihdetaan kolmasosa kylmää niin lämpötila tippuu muutaman asteen. Mikä kyllä sekin taitaa olla liika ainakin Fisuttaren laittaman linkin mukaan. Oli asia tekstiä kyllä
Fogas kirjoitti:Olisiko hirveä nettirikos kertoa liikkeen nimi? Tuskin. Ainakaan ei olisi rikos kertoa liikkeen perustelu ohjeistukselle? Turun vesitilannetta tuntematta uskaltaisin kysyä, että ei kai vaan ole kysymys esim. vesijohtoveden laadusta keväällä? Sillähän voisi olla vaikutusta esim. sinileväriskiin, vai?
Turun Uusi Akvaarioliike. Perusteluna oli lämpimässä vedessä mahd olevat bakteerit.. ---> Mistä päästäänkin seuraavaan kysymykseeni eli vedenparannusaineet. Ite käytän aquasafea niinkuin on ohjeistettu mutta neutraloiko se mahd hanavedessä olevia haitallisia bakteereja? Tuoteselostuksessa puhutaan vain kloorista ja raskasmetalleista...

Tarkoitukseni ei ole arvostella kenenkään toimintatapoja varsinkaan tällä kokemuksella. Pikkasen vaan välillä ärsyttä tietoa etsiessäni kun informaatio on aika-ajoin ristiriitaista. Ja epäileväinen luonteeni haluaa kyseenalaistaa asioita [;)]
Mlatvala
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 15:07, 17.01.2005
Paikkakunta: Kalakukkokaupunki

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Mlatvala »

mitä haitallisia bakteereja sun hanavedestäs tulee?

Kun oot analysoinu ne kaikki, ni etkait uskalla omaan suuhus sitä kipata, tai perunoitas siinä keittää...
Fogas
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 14:43, 13.02.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fogas »

Vuosikymmenet on opetettu, että kuumaan hanaveteen voi liueta haitallisia aineita. Totta vai tarua, Oulun Veden käyttöpäällikkö Eeva Heiska?

"Kyllä se on totta. Kuumaa vesijohtovettä ei pidä käyttää ruokiin tai juomiin. Kielto perustuu talousveden laatua säätelevään asetukseen. Vaikka vesi itsessään on puhdasta, siihen voi liueta kiinteistön lämminvesijohdoista metalleja ja muita talousveteen kuulumattomia aineita. Myös mikrobihaittoja voi tulla, jos lämmin vesi seisoo putkistoissa", Eeva Heiska kertoo.

Vanhoista lämminvesijohdoista liukenevat aineet eivät katoa vedestä kiehuttamalla. Vaikka niistä koituva haitta on käytännössä pieni, senkin voi välttää käyttämällä ruokavetenä ainoastaan kylmää hanavettä. Esimerkiksi lyijystä voi olla haittaa kasvavien lasten aivoille.

Kuuman hanaveden puolestaan pitää olla vähintään 55-asteista, jotta bakteerit ja mikrobit eivät pesi putkistoissa.


http://www.kaleva.fi/teemat/hyva-elama/ ... da/267185/
Mika Karjalainen
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

http://www.pori.fi/porinvesi/tietopankk ... yttya.html
Käsittäkseni kiinteistön vesi on 60-asteista, joten bakuja tuskin pahemmin on. Ruoanlaitoon lämmin vesi ei kuitenkaan sovellu.

Raskasmetalleja - kupari/lyijy? voi irrota lämminvesipurkista, jos seisoo kauan. Itse yleensä vaihdan vedet illemmalla, niin käyttövesi ei ole seissut putkessa kauaa.

Vedenparannusaineet pitäisi poistaa raskasmetallit....

Itse valitsen kahdesta pahasta lämpimän veden akvaan suoraan kuin laitan kylmää tai seisottelen kämpässä, joka nykyvolymeillä olisi täysin mahdoton ajatus.

Toki parempi, jos vaihtaisi vettä vaikka päivittäin 10%....kuin kerralla paljon.

Kerran millilän vedenvaihto oli 90%+, mutta kaikki millit selvisivät hengissä. En suosittele - kauhuskenario. Sittemmin olen leikkut vedenottoletkun niin, ettei 90% vedenvaihto ole mahdollista....Kalat tosiaan olivat kuopissa, jossa vettä ja räpiköivät....

Älykäs ja viisas ihminen onkin epäileväinen...ja havaitsee ristiriitoja joka puolella....ravintoasiat ihmisellä eivät ehkä ole ainoita, josta väännetään kättä....lähes kaikesta on ristiriitaisia tutkimustietoja, jos nyt ei mennä maapallon pallomaisuuteen (ei toki täysi pallo, ellipsi ja hiven päärynä) yms. varsin tutkittuihin ja todistettaviin asioihin.

Sitten vielä tietysti oma juttunsa lähdekriittisyys ja huuhaat....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Maji
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 366
Liittynyt: 11:14, 31.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Heinola

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Maji »

jpuu kirjoitti:Vesiarvojen radikaali muuttaminen stressaa altaan elämää. 30-50% 1-2 viikon välein on ok.


Mitä useammin sitä vettä vaihtaa, sitä pienempi muutoshan siinä tulee alkuperäiseen nähden - kahdessa viikossa veteen on syntynyt jo paljon kuormitusta, karkeasti arvoituna varmaan "puolet enemmän" kuin viikossa. Silloinhan vedenlaatu muuttuu enemmän, mitä harvemmin vaihtaa? Ellei taas samalla vähennä vaihdettavan veden määrää, jolloin vesi kuormittuu koko ajan enemmän ja enemmän...

Itse ihan maalaisjärjellä ajateltuna tiheämmät vedenvaihdot ovat parempi vaihtoehto kuin harvemmat, koska niissä harvemmissa vaihdoissa tulee isommat muutokset.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

En tiedä liukeneeko lämpöiseen veteen putkista jotain haitallista mutta itse en koskaan laske asunnon putkistossa seissyttä lämmintä enkä kylmää vettä akvaarioon. Ennen veden lisäämistä akvaarioon lasken kylmää sekä lämmintä vettä hetken viemäriin ennen kuin vesi menee letkulla akvaarioon.
jpuu kirjoitti: Eikö tuo 70% ole liikaa? Yli puoltahan ei tulisi kerralla vaihtaa, jos aivan sitäkään. Vesiarvojen radikaali muuttaminen stressaa altaan elämää. 30-50% 1-2 viikon välein on ok.
Mitä enemmän ja useammin vettä vaihtaa pysyy vesi paremmin tasalaatuisena ei kerkeä kalan paskaa kertymään akvaarioon niin paljoa.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

Fisutar10 kirjoitti:http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... otila.html
Pätevää tekstiä tuolla taas kerran....
Jos tykkää huonosti kirjoitetusta tekstistä jolla ei faktapohjaa juurikaan ole, niin sitten.. Itseäni jäivät tässä lämpötilaosiossa häiritsemään lukuisat epäjohdonmukaisuudet ja koko saitin vaikealukuisuus. Jotenkin tuli mieleen ajatus nettisivusta, josta löytää juuri haluamansa vastauksen omaan ongelmaansa.. Olkoon niin, mutta muille sitä ei ole pakko jakaa.
Thapahiska

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Thapahiska »

Tilpehööri kirjoitti:
Fisutar10 kirjoitti:http://akvaario-tietopankki.blogspot.fi ... otila.html
Pätevää tekstiä tuolla taas kerran....
Jos tykkää huonosti kirjoitetusta tekstistä jolla ei faktapohjaa juurikaan ole, niin sitten.. Itseäni jäivät tässä lämpötilaosiossa häiritsemään lukuisat epäjohdonmukaisuudet ja koko saitin vaikealukuisuus. Jotenkin tuli mieleen ajatus nettisivusta, josta löytää juuri haluamansa vastauksen omaan ongelmaansa.. Olkoon niin, mutta muille sitä ei ole pakko jakaa.
Juuri sama fiilis tuli itsellenikin. Kyseiseltä sivustolta puuttuu täysin lähdeluettelot yms. tieto kuka tekstien takana on ja kaiken kukkuraksi fontti on järjettömän pientä ja tekstiä on siihen nähden aivan liikaa. Luettavuus on siis lähellä nollaa.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Saisinko hyviä ja päteviä linkkejä?

Saisinko tarkemmin eriteltynä epäjohdonmukaisuudet?

Olisiko syytä hankkia silmälasit? Tai suurentaa fonttia ruudulta?

http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/uude ... tu_pdf.pdf
Esim. sivu 9 lienee pätevän kirjoittajan kirjoittama:). Lähes yhtä pätevä varmaan kuin me rivi-aqua-web-harrastajat. :P
Ympäristön tila
"Kala on erityisen herkkä veden laadun ja lämpötilan muutoksille. Vaihtolämpöisinä eläiminä
kalojen ruumiin lämpötila seuraa veden lämpötilaa. Kylmässä vedessä kalan puolustusmekanismit,
etenkin hankittu immuniteetti, toimivat hitaasti. Lämpötilan nousu saattaa edistää
puolustusjärjestelmän toimintaa, mutta myös bakteerien ja alkueläinloisten lisääntymistä.
Nopeat lämpötilan nousut stressaavat kaloja kuten myös liian lämpimän veden matala happipitoisuus.
Myös valaistuksella ja sen rytmillä on tärkeä merkitys kalan hyvinvoinnille. Suora
auringonvalo esimerkiksi stressaa kalaa, ultraviolettisäteily heikentää sen immuniteettia ja
vahingoittaa ihoa ja voi näin altistaa taudeille. Veden laadun keskeisiä tekijöitä on esitetty
luvussa 5."

Sivu 12:
"Ravintoon ja ympäristöön liittyviä taudinoireita
Kalan ravinnon väärä koostumus ja määrä sekä kalan ympäristön eli veden huono laatu voivat
aiheuttaa samanlaisia oireita kuin tarttuvat kalataudit (lisää luvuissa 5 ja 6):
• ruokahalu heikkenee (esim. sopimaton tai pilaantunut rehu, veden lämpötilavaihtelut,
alhainen happipitoisuus, sopimaton pH)
• epänormaali uintitapa (esim. sopimaton pH, alhainen happipitoisuus)
• kalojen vaaleneminen (esim. alhainen happipitoisuus, myrkytykset)
• lisääntynyt limaneritys (esim. sopimaton pH, myrkytykset)
• verenvuodot (esim. alhainen pH, myrkytykset, vitamiinin (B1
) puutos)"
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Sivu 23
http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/uude ... tu_pdf.pdf
Lämpötila
Lainaus:
Kalat ovat vaihtolämpöisiä eläimiä, ja niiden ruumiin lämpötila ja siten myös aineenvaihdunta
ja puolustusmekanismit seuraavat veden lämpötilaa. Kaloilla on optimilämpötila mm. kasvulle,
ruuan hyväksikäytölle ja mätimunien kehittymiselle. Lohikalat ovat viileän veden lajeja, ja
kasvun optimilämpötila on useimmilla lajeilla noin 16 ºC. Liuenneen hapen määrä vähenee
veden lämpötilan kohotessa. Yli 20 ºC:n lämpötilat ovat lohikaloille yleensä jo ongelmallisia.
Ruokintaa joudutaan rajoittamaan tai lopettamaan kokonaan hapentarpeen minimoimiseksi.
Kalojen puolustusmekanismit aktivoituvat lämpötilan kohotessa ja hidastuvat viileässä vedessä,
mm. tulehdukset paranevat hitaasti talvella. Voimakkaat, äkilliset lämpötilan vaihtelut ovat
kaloille vaarallisia ja voivat aiheuttaa suuria tappioita. Äkillinen lämpötilan muutos etenkin
mätimunien haudontavaiheen alussa aiheuttaa mm. selkärangan kehityshäiriöitä.
Esimerkiksi
norjalaisten tutkimusten mukaan selkärankavaurioiden riski kasvaa selvästi, jos lohen mä-
din haudonnan alkuvaiheessa lämpötila kohoa noin 10 asteeseen. Alijäähtyneessä vedessä
muodostuvat jääkiteet voivat sekoittua syvempiin vesikerroksiin ja tarttua kalojen kiduksiin.
Jääkiteet vaurioittavat kiduksia ja voivat aiheuttaa suurta kuolleisuutta.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
artturisakari
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 21:13, 20.04.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja artturisakari »

Tästä ny melkoinen kalasoppa syntyi. Ei ota enää selvää vanha erkkikään
Yks sanoo yhtä, toinen toista, kolmas juttelee muuten vaan mukavia ja neljäs arvostelee viidettä

Näämmä tälläkin palstalla ja akvaarionhoidossakin pätee se sama eli: Mielipide on kuin persereikä; jokaisella on omansa.
artturisakari poistuu kirjastoon ammentamaan tietoutta ja sulkee netin ja toimii jatkossa oman harkintakykynsä mukaan.
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

artturisakari kirjoitti:Tästä ny melkoinen kalasoppa syntyi. Ei ota enää selvää vanha erkkikään
Yks sanoo yhtä, toinen toista, kolmas juttelee muuten vaan mukavia ja neljäs arvostelee viidettä

Näämmä tälläkin palstalla ja akvaarionhoidossakin pätee se sama eli: Mielipide on kuin persereikä; jokaisella on omansa.
artturisakari poistuu kirjastoon ammentamaan tietoutta ja sulkee netin ja toimii jatkossa oman harkintakykynsä mukaan.
Suosittelen omaan harkintakykyyn luottamista epämääräisien nettisivustojen sijaan. Muuten saatat herätä sellaiseen todellisuuteen että peräreikiä onkin ääretön määrä - ja kaikki ovat olevinaan yhtä tärkeitä ja välttämättömiä..
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Ristiriitoja Aloittelijalla....

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

Fisutar10 kirjoitti:Sivu 23
http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/uude ... tu_pdf.pdf
Lämpötila
Lainaus:
Alijäähtyneessä vedessä
muodostuvat jääkiteet voivat sekoittua syvempiin vesikerroksiin ja tarttua kalojen kiduksiin.
Jääkiteet vaurioittavat kiduksia ja voivat aiheuttaa suurta kuolleisuutta.
Kuka pitää kalojansa hiilihappojäässä? Nyt jotain rotia tähän kaikkikaikestatitävänäänolevaan paskanjauhantaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”